Tälta bekvämt (15 tips för att sova skönt i tält)

Att sova bekvämt i tältet kräver inte bara rätt utrustning, det kräver också att du vet var du ska sätta upp ditt tält. Det kommer med erfarenhet och som tur är har vi hunnit göra en del misstag vilket lett till mindre sköna nätter i tältet.

Vi hoppas med den här artikeln kunna ge dig tips på saker du ska ha med dig- och saker du ska undvika för att sova skönare i tältet.

För att få en bekväm natt i tältet ska du välja en bra lugn och tältplats, Se till att ha bra ventilation, ett mjukt liggunderlag, varm sovsäck och ha rena och sköna kläder att sova i.

Men det finns fler saker att tänka på för att sova skönt. Läs vidare så går vi igenom dom…

1. Välj rätt tältplats

Som vanligt, oavsett när- och var du campar, bör du alltid hitta en bra plats att slå upp tältet på. Speciellt om du vill sova bra.

Det finns 4 saker du bör kolla efter:

  • Plant underlag – Du vill inte glida åt sidan eller ligga i en grop, vi lovar dig, din rygg kommer tacka dig för att du tog 15 minuter extra och hittade en plan yta för tältet.
  • Morgonskugga – Om du tältar på sommaren vill du inte vakna i en bastu. Väld därför en plats som ligger i morgonskugga så kan du vakna i ett svalt och skönt tält.
  • Plats för matlagning – Att slippa behöva leta efter en plan och brandsäker plats för stormköket på morgonen gör tillagningen av frukosten mycket skönare. Kolla redan när du sätter upp tältet att det finns yta för köket, gärna precis utanför absiden så att du kan laga mat även om det skulle regna.
  • En lätt bris – Om det är varmt ute vill du ställa tältet på en plats där det fläktar så att du får bra luftgenomströmning i tältet. Öppna platser eller på en höjd är att föredra.
  • Nära till toalett – Om du tältar i naturen – hitta och bestäm ett ställe där ni utför era behov på. Långt bort från vandringleder, vattendrag och tältet. Om ni är på camping har ni ofta nära till toalett oavsett var tältet står.

Tälta på en camping

Om du vill göra det riktigt enkelt och bekvämt för dig väljer du helt enkelt att tälta på en campingplats. Där har du massa bekvämligheter du inte har tillgång till i naturen, t.ex. toalett, dusch, kök etc.

Ett tips bara. Om du inte vill väckas av jobbiga campinggrannar, välj en plats som ligger lite avsides. På det sättet minskar den risken.

Om du dessutom vill göra campingvistelsen ännu mer bekväm kan du ta med dig lite sköna campingmöbler, t.ex. campingstolar, ett campingbord och en tältlampa.

2. Toalett nära tältet

Att gå upp mitt i natten för att kissa kan vara jobbigt som det är. Du måste på med skor, ut i kylan och att sen leta en bra plats att gå på toa på kan vara rätt jobbigt.

Se därför till att ha koll på var toaletten är innan du går och lägger dig.

Om du är på en camping är det lätt, du behöver bara veta var toaletten är. Om du däremot är ute i naturen måste du tillsammans med dom du tältar med bestämma vart toalettplatsen ska vara. Dels för att slippa leta efter den, och dels för att ha en fräschare campingplats.

Tänk på det här när du väljer toaplats:

  • Långt ifrån tältet
  • Långt ifrån vattendrag
  • Långt ifrån vandringsleder
  • Gräv en grop eller vänd upp en sten om du ska bajsa – täck sen för igen
  • Lämna aldrig toapapper i naturen (Bränn upp eller ta med i tät påse)

Om du ska tälta i naturen rekommenderar vi att du läser vårat inlägg gå på toa i naturen om du inte redan har koll på hur du ska göra det. Både för din egen skull – men framförallt för andra som besöker naturens skull.

3. Liggunderlag anpassat efter årstid & hur du sover

För att sova skönt behöver du ett liggunderlag som är anpassad efter hur stor du är, tillräckligt mjukt, har tillräcklig isolering så att du inte börjar frysa och som fungerar för sättet du sover på.

Oftast betyder tjockare liggunderlag både högre komfort och isolering mot kylan. I många fall kan du därför använda dubbla liggunderlag för att öka komfort och isolering.

När du väljer liggunderlag ska du ta hänsyn till:

  • Vilken årstid du tältar
  • Hur du sover
  • Hur lång du är
  • Vad du väger
  • Hur bred du är mellan axlarna

Mjukt liggunderlag

Ju tjockare liggunderlag, ju mjukare sovplats kan du få. Ett tjockare liggunderlag i cellplast kommer alltid vara mjukare än ett tunt.

Och ett tjockare uppblåsbart liggunderlag går alltid att få mjukare än ett tunnare uppblåsbart liggunderlag.

Så om du gillar att sova mjukt bör du alltså antingen ha ett tjockare uppblåsbart liggunderlag eller ett i cellplast som du kompletterar med ett uppblåsbart liggunderlag ovanpå.

Bra isolering mot kylan

En av de vanligaste anledningarna till att vi sover dåligt i tält är att vi fryser på natten. Den mesta av kylan kommer från marken. För att inte riskera dålig sömn p.g.a. kyla bör du därför se till att ha tillräckligt bra isolering mot markkylan.

Det gör du genom att ha rätt liggunderlag med tillräckligt högt r-värde. R-värde står för värmeisoleringsförmåga. Ett tjockare liggunderlag har högre r-värde, men även att de är fyllda med syntetfiber eller dun ökar liggunderlagets r-värde.

Rekommenderat r-värde för tältning under olika årstider:

  • Vår, sommar & höst = R-värde på 2-4
  • Vinter = R-värde på 4 eller mer

Genom att kombinera två liggunderlag för du helt enkelt effekten av både liggunderlagens r-värde. Alltså, om du har ett liggunderlag med 1,5 i r-värde och kompletterar med ett liggunderlag som har 1,2 i r-värde för du ett totalt r-värde på 4.

Hur sover du? Rygg eller på sidan?

Du måste välja liggunderlag efter hur du sover. Om du sover på rygg klarar du dig oftast på ett tunnare liggunderlag eftersom vikten fördelas jämnare än om du sover på sidan eller på mage.

Många glömmer att välja liggunderlag efter hur de sover och efter ett tag när de inser att de inte kan sova blir de tvungna att köpa ett nytt liggunderlag.

  • Sover på rygg – Om du sover på rygg klarar du dig på ett tunnare liggunderlag. Det måste dock vara minst lika långt- eller längre än dig själv.
  • Sover på sidan – Om du vanligtvis sover på sidan vill du ha ett lite tjockare liggunderlag eftersom höftbenen lätt trycks genom liggunderlaget – mot marken – annars. Det ska även vara tillräckligt brett. Sover du med nöjda ben kan du ta ett lite kortare liggunderlag än din egen längd.
  • Sover du på mage – Om du sover på mage vill du helst ha ett lite tjockare liggunderlag för att inte känna marken under dig.

Hur stor är du?

Hur stor du är kommer påverka liggunderlaget storlek. Det finns ingen anledning att välja större liggunderlag än nödvändigt eftersom det bara ger större- och tyngre packning i onödan.

De flesta liggunderlag är runt 180-190cm långa. För komforten räcker det oftast att du har mjuk yta under axlar, rygg och ner till rumpa/höft. Däremot kan det att bli kallt om fötterna om de ligger utanför liggunderlaget.

Att ta på sig sockor eller lägga något är ofta enkelt, däremot vill du inte ha ett för smalt liggunderlag som du glider av. Då kommer du att sova dåligt.

4. Tillräckligt varm sovsäck

Tillsammans med liggunderlaget är det sovsäcken som kommer att hålla dig varm och skön under natten.

När du väljer sovsäck ska du alltid ta en lite varmare än du tror att du behöver. Att bli för varm i tältet är ett mycket mindre problem än om du skulle börja frysa, då kan du bara öppna upp den.

Är du en frusen eller varm person?

Även om det finns riktlinjer för hur varm sovsäck man ska ha under olika årstider kommer det alltid att variera från person till person.

Dessutom fryser kvinnor lättare än män och måste oftast välja en 5 grader varmare sovsäck än män om de sover på samma ställe för att uppleva samma värme.

  • Frusen person – Om du är frusen av dig rekommenderar vi att ta en sovsäck som klarar någon eller ett par grader mer än vad som är rekommenderat för dig.
  • Varm person – Om du är en varm person rekommenderar vi att ta den sovsäck som rekommenderas för den temperatur du ska tälta i.

Sovsäck för Man & Kvinna (Limit- & Komforttemperatur)

När du väljer sovsäck ska du kolla på limit- & komforttemperatur.

  • Komforttemperatur anger bekväm temperatur att sova i för en kvinna
  • Limittemperatur anger bekväm temperatur att sova i för en man

Det här betyder att om du vill kunna sova bekvämt i ner till 0 grader bör du som man välja en sovsäck med ”limit” på minst 0 grader. Är du kvinna ska du välja en sovsäck med ”komfort” på minst 0 grader.

Ibland står det ”komforttemperatur Man” och i det fallet går du efter det.

En sovsäck med Komforttemperatur för män på 0 grader har ofta en komforttemperatur på 5 grader för kvinnor. är du kvinna måste du därför ta en varmare/tjockare sovsäck för att sova lika varmt som en man.

5. Använd ett sovlakan (Liner) i sovsäcken

Om du vill sova skönt, skaffa ett skönt sovlakan. Att sova direkt i sovsäcken i bara underkläder blir klibbigt så fort du börjar svettas.

Ett sovlakan eller liner som det också kallas är som en säck du hoppar in i. De finns i olika material ,vi rekommenderar bambu eller silke som känns mjukt och svalt mot kroppen.

Vi rekommenderar en liner för att:

  • Sovsäcken håller sig fräsch – Svett och smuts sätter sig i linern. När du kommer hem kan du bara tvätta den och nästa gång du tältar har du en ren och fräsch liner att sova i.
  • Den värmer om det är kallt – Linern ger extra värme om det är kallt. Du kommer sova mycket skönare och bättre under kalla nätter.
  • Lakanet känns svalt mot kroppen – En sovlakan känns skönt och svalt mot kroppen om du sover i bara underkläder. Du slipper den klibbiga känslan som en sovsäck direkt mot huden kan ge.
  • Bra vid varma nätter – Även om den värmer lite om det är kallt så är ett lakan även bra vid varma nätter i tältet. Om det är riktigt varmt brukar vi helt enkelt hoppa ur sovsäcken och ligga i enbart lakanet. Det är mycket skönare än att ligga direkt på liggunderlaget vilket blir klibbigt.

6. Kudde

Att ha någon form av kudde när du tältar kommer för de flesta ge en mycket bättre sömn. Det kan vara lockande att ta med dunkudden ut i tältet men tänk på att den kommer dra åt sig en del fukt.

Det finns bättre alternativ, som dessutom tar mycket mindre plats. Vi själva föredrar en uppblåsbar kudde som vi trär en buff över så den blir lite skönare och glider inte runt.

Uppblåsbar kudde

En uppblåsbar kudde tar lite plats och väger lite. Trots det gör den stor skillnad för sömnen, vi sover mycket bättre med en uppblåsbar kudde.

Vi brukar trä en buff över kudden, det gör vi av två anledningar:

  • Det är skönare – Med en buff över den uppblåsbara kudden känns den mjukare och inte lika klibbig.
  • Den glider inte runt – Uppblåsbara kuddar har en tendens att kännas hala och glida runt. Med en buff över kudden försvinner det problemet.

Självuppblåsbar & isolerad kudde

Det finns även självuppblåsbara kuddar med syntetfiber eller dun i. De känns mer som en vanlig kudde och är skönare. Dessutom har de fördelen att stå emot fukt bättre än vanliga kuddar.

De är perfekt för dig som gärna sover med dig vanliga kudde men vill ha lite mindre packning och inte vill ha en fuktig kudde efter en natt i tältet vilket vanliga kuddar riskerar att bli.

Lägg en jacka eller tröja i en packpåse

Om du inte orkar eller vill släpa med dig en kudde funkar det rätt bra att bara lägga en jacka i en packpåse och trä en buff över.

Du kommer sova betydligt skönare än utan kudde men samtidigt släpar du inte med dig något extra.

7. Bra ventilation i tältet

Att ha bra luft i tältet är nästan det viktigaste för att sova bra. Speciellt om du ska tälta på sommaren eller när det är varmt ute.

Förutom att öppna tältets ventilation måste du se till att tältet är placerat på ett bra ställe där det blåser lite. Dessutom bör ventilationsöppningarna vara placerade mot vinden.

Placera tältet rätt

Vi sa det i första tipset, men när det är varmt är det extra viktigt att placera tältet på en plats där det fläktar lite.

Om det är helt vindstilla spelar det ingen roll hur mycket du öppnar tältet, det kommer fortfarande vara varmt.

För att få inte fräsch luft i tältet behöver du lite drag genom tältet. Det får du genom att stå på en plats där det blåser och öppna tältet så att varm och kvav luft ersätts av frisk och sval luft.

Öppna ventilationsöppningar

När du hittat en bra plats där det fläktar ska du öppna tältet. Ju mer du öppnar, ju bättre ventilation får du. Det är extra viktigt att ha öppet vid tälttaket eftersom det är där den varma och kvava luften åker ut.

Om det inte regnar och är jättevarmt öppnar du så mycket du kan. Är det mycket mygg behåller du myggnäten stängda.

Öppna dörrar & absid

Många öppnar bara ventilationen vid taket i tältet och behåller dörrar till innertält och absider stängda. Problemet med att göra så är att du riskerar att få kondens i tältet eftersom det inte blir något genomdrag.

Om det inte regnar eller är alldeles för kallt rekommenderar vi att öppna tältdörrarna till innertältet (och absidens dörrar om det behövs). På så sätt skapar du ett drag i tältet som skickar in fräsch luft och skickar ut fuktig och kvav luft genom takets ventilation.

8. Städa- & förbered tältet innan du lägger dig

Att sova i rena sängkläder är alltid skönt och du håller säkert med om att man sover bättre i en ren säng.

Detsamma gäller i tältet.

Se därför till att alltid skaka av sovsäcken och städa upp lite snabbt innan du ska gå och lägga dig, då kommer du garanterat sova skönare.

Skaka av sovsäck och liner

Ta ut sovsäcken ur tältet, vänd den ut och in och ska av den. Eventuellt skräp åker ur och den blir också fluffig och skön. Skaka även ur linern.

Fyll en vattenflaska med kallt vatten (varmt på vintern)

Du vill inte behöva gå ut på natten för att du är törstig. Fyll en vattenflaska med fräsch vatten och ställ i tältet. Kallt på sommaren och varmt på vintern (på vintern kan den även användas för värme).

Kolla så att allt är på sin plats

Det finns inget värre än att ha krupit ner i sovsäcken, stängt tältet och man inser att mobilen ligger kvar i byxorna i förtältet. Lägg allt på sin plats innan du går in i tältet.

Saker vi brukar ha tillgängligt i tältet är framförallt:

  • Mobiltelefon
  • Vattenflaska
  • Pannlampa
  • Öronproppar
  • Sovmask
  • Underställ & sockor att sova i

Även om vi sover i bara underkläder brukar vi slänga in en packpåse med underställ och sockor i tältet så att vi slipper gå ut i förtältet och leta i ryggan om vi skulle börja frysa.

9. Håll myggen utanför tältet

Mygg är jobbiga, speciellt inne i tältet. Gör därför allt för att hålla dom utanför. Det bästa är helt enkelt att kliva in- och ut ur tältet så lite som möjligt. Håll också myggnäten stängda.

Hål dig inne – eller utanför tältet

Då myggen har chans att ta sig in i tältet är när du öppnar dörrarna. Se därför till att ha de öppna så kort tid som möjligt.

Av erfarenhet vet vi att det är lättare sagt än gjort, speciellt när man ska hämta grejer i tältet. Se därför till att vara antingen i- eller utanför tältet.

Stå inte med tältdörren öppen medan du rotar i en ryggsäck eller blåser upp liggunderlaget. Gör det antingen i tältet med dörren stängd, eller utanför tältet.

Thermacell & myggmedel

Att dra igång en Thermacell utanför tältet sägs hålla myggen borta från tältet, en zon runt 20m2. Den fungerar genom att en gaspatron värmer upp en matta med myggmedel som avger allethrin.

Trots att det inte luktar eller är farligt för oss människor håller det myggen borta. Vi känner folk som testat Thermacell och med bra resultat för att få det myggfritt kring tältet.

Mygg kan verkligen störa både sömn och häng utanför tältet så en kombo med Thermacell och mygg medel kan vara bra att packa med, i.a.f. om du är känslig mot mygg.

10. Packa organiserat (Packa i färgade packpåsar)

Om du inte vill slita upp allt ur ryggsäcken varje gång du ska byta kläder eller ta fram nåt måste du ha ordning på dina saker. Och innan du packar, tänk på när du ska använda dina saker.

De kläder och utrustning du ska använda första ska ligga så att du kommer åt det utan att ta ur massa andra saker.

Packa mat, kök, sovsaker och tält på ett lättillgängligt sätt.

Färgade packpåsar

Och även om du har bra ordning kommer du ha svårt att komma ihåg var du har lagt allt. Därför är det grymt bra att ha packningen i färgade packpåsar.

Du har helt enkelt mat i en påse, underkläder och strumpor i en påse osv. På det sättet ser du direkt var dina saker är och behöver inte slita upp allt varje gång.

11. Öronproppar

Öronproppar är ovärderligt för en god natts sömn. Om du har tältet en del vet du att du kommer vakna av fåglar, djur, vind, regn mot tältduken och saker som du inte ens vet vad det är när du ligger där i mörkret.

Det här är ljud du inte ens tänker på när du ligger och sover i din säng där hemma.

Det finns en jätteenkel lösning på alla de här problemen och det är öronproppar. Om du ska iväg och tälta snart är vårat tips att lägg ett par öronproppar i fickan på sovsäcken redan nu. Vi lovar, du vill inte glömma dom!

Lägg öronpropparna i sovsäcksfickan

Lägg alltid öronpropparna i fickan på sovsäcken annars kommer du garanterad tappa bort dom. Om du inte har en ficka på sovsäcken, lägg dom i en ficka inne i tältet.

12. Sovmask

Ett tält är rätt ljust på morgonen därför kommer en sovmask hjälpa dig att sova om du är känslig för ljus.

Låt sovmasken ligga i en ficka på tältet, det finns inget mer irriterande än starkt ljus på morgonen men inte ha något att sätta över ögonen.

Dra ner mössan över ögonen

Ett annat alternativ är att dra ner mössan över ögonen om du ändå har den i tältet. Vi själva gillar inte det här och tycker det blir för varmt. Men vi vet många som inte använder sovmask utan drar ner mössan istället.

Dra ner luvan på linern

Sovlakan har rätt djupa luvor och de funkar rätt bra att dra ner över ögonen om det skulle vara starkt ljus. Vi gillar den här lösningen bättre än mössan.

13. Belysning (Pannlampa)

Att ha pannlampa eller löstagbar tältlampa är ett måste, den enda gången du klarar dig bra utan det är i juni när det är ljust större delen av dygnet.

Du behöver belysning om du lagar mat i mörkret, när du ska kissa på natten eller om du vill läsa en bok.

Pannlampa

En pannlampa är jätteskönt att ha i mörkret eftersom du har händerna fri. Perfekt vid matlagning eller om du ska springa in i skogen och kissa.

Pannlampan fungerar även att hänga upp i tältet som en taklampa, även om ljuset inte blir lika behagligt som en tältlampa som har lite mjukare belysning.

Det viktiga är att du har en tältlampa som har bra batteritid, är liten och smidig och går att hänga upp i tältet.

Tältlampa

En tältlampa ger en mjuk belysning inne i tältet och ofta kan du dimra dom. Vi har alltid tältlampa i tältet och det vi vi uppskattar den mest under höst och vinter när det är mörkt och vi spenderar mer tid i tältet.

Dessutom är belysningen så mjuk att du kan ha den tänd och läsa en bok utan samtidigt som en annan person sover.

Dessutom får du riktigt snygga bilder på tältet i mörkret! En tältlampa lyser upp hela tältet, blir extra coolt om ditt tält har en stark färg.

14. Ha rena & sköna kläder att sova i

Det sista tipset vi vill ge för att du ska få det lite bekvämare i tältet är att alltid ha ett separat underställ och strumpor att sova i.

Vi föredrar helt klart merinoull eftersom det andas bra, värmer bra och inte känns klibbigt mot kroppen. Läs vår guide där vi rekommenderar de bästa underställen för tältning om du vill få lite tips.

Underställ i merinoull

Ett underställ i merinoull värmer om det är kallt så det kommer definitivt ge bättre sömn under de kalla nätterna. Dessutom ventilerar det rätt bra så du kommer inte känna dig klibbig.

Sockor i merinoull

Strumpor eller sockor måste du ha i tältet. Det är lätt att börja frysa om fötterna och då kommer du få svårt att sova.

Vi brukar ha en vattentät packpåse med både merinounderställ och sockor i merinoull som vi slänger in i tältet innan vi lägger oss. Även om vi inte planerar att använda dom.

Det är helt enkelt inte värt att ligga vaken hela natten och frysa (om det skulle bli kallare än vi trott) bara för att man inte orkar gå ut och hämta understället. Då är det bättre att det redan ligger där.

15. Powerbank

En powerbank är riktigt bekvämt att ha när du tältar, t.o.m. om du sover på camping. Powerbanken använder vi själva främst till att ladda mobilen när vi är ute och tältar.

Vi har själva kört helt utan powerbank till fram för ett par år sedan och tyckte innan det att det var helt onödigt.

Vi kan säga så här, idag tycker vi inte att en powerbank är onödig. T.o.m. en liten powerbank ger 3-4 laddningar av mobilen, det gör att du slipper sitta i campings allmänna kök och vänta på att mobilen laddar.

Och om du är ute och vandrar har du ofta inget alternativ till powerbank. När vi tältar på fjället och är borta flera dagar brukar vi ha med oss 2 powerbanks som räcker till att ladda mobilerna 8-10 gånger.

Det gör att vi kan fota och filma så mycket vi vill utan att oroa oss för att vara utan mobiltelefon. Vi kan till och med kolla en film i tältet om vi vill :).

Övriga saker som gör tältnatten lite lyxigare & bekvämare

Som du säkert förstår finns det massor av utrustning som gör tältandet mer bekvämt och här ovanför har jag egentligen bara gett de mest grundläggande tipsen för att du ska sova bättre.

Andra saker du kan göra är t.ex:

  • Ta med en tarp som du kan sitta och laga mat under om det regnar
  • Ta med campingstolar
  • Använd ett större tält
  • Om du bor på camping kan du ha en tältsäng istället för liggunderlag
  • Ha en kylbox i bilen med färskvaror

Hoppas att du kunde få något tips som gör din nästa tältnatt lite bekvämare. Om du undrar något är det bara att fråga på i kommentarsfältet! 🙂

Lämna en kommentar