Ladda mobilen i tältet (Tips på utrustning för att ladda utan el)

Kommer du vara ute och tälta några dagar och oroar dig över batteriet på mobil och övrig elutrustning som du har med dig?

Det går att lösa på flera sätt när du tältar och inte har tillgång till någon el. Vi kommer gå genom de olika alternativen för att ladda mobilen enkelt när du tältar.

En mobil är nödvändig att ta med av flera anledningar som att hålla kontakt med nära och kära, om något skulle hända och använda som GPS för att hitta rätt.

Sätt att ladda mobilen på när du inte har tillgång till el är genom solceller, powerbank, Biolite campstove och vevladdare. Läs vidare för att ta reda på mer.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Outdoorexperten

Ladda mobilen i tältet utan el

När du tältar fritt i naturen och inte har tillgång till el är det lätt att mobilen laddar ur. Men det finns flera alternativ för att ladda din mobil utan el.

Här under är några av de vanligaste alternativen.

Powerbank

ladda mobilen utan el arctic tern
Vi använder oss av Arctic Terns Powerbank som klarar av att ladda upp mobilen 3-4 gånger.

En powerbank är en bärbar laddare som du laddar upp innan du åker iväg. Fördelen med en powerbank är att du kan ladda din mobil när som helst och var som helst.

Nackdelen är att du behöver ladda upp powerbanken innan vilket gör att även den kan ta slut på batteri med tiden. Ett tips är att passa på att ladda upp powerbanken om du passerar något ställe där det finns el.

Tänk på att välja en powerbank med tillräckligt stor kapacitet så den klarar av att ladda upp din mobil.

Fördelar:

 • Lätt att använda
 • Kan ladda din mobil när som helst

Nackdelar:

 • Behöver laddas upp innan du åker iväg
 • Kan ta slut på ström

Vi rekommenderar och använder själva: Arctic Tern Powerbank 20.000

Solcellsladdare

En solcellsladdare är en bärbar laddare som använder solenergi för att ladda upp mobilen. Laddaren omvandlar solljus till el. Fördelen med en solcellsladdare är att det är ett miljövänlig alternativ och du behöver inte oroa dig för att laddaren tar slut på ström.

Se bara till att placera solcellsladdaren på en plats där den får tillräckligt med solljus.

Nackdelen är att den är beroende av solljus för att kunna ladda upp sig. Tältar du exempelvis i fjällen där vädret skiftar snabbt kanske en powerbank är ett bättre alternativ att ladda mobilen på.

Fördelar:

 • Miljövänlig
 • Ingen kostnad för ström

Nackdelar:

 • Behöver solljus
 • Kan ta lång tid att ladda

Vi rekommenderar solcellsladdaren: BioLite Solar Panel 10+

Biolite campstove

En Biolite Campstove är en liten eldstad som du kan använda för att laga mat och samtidigt ladda din mobil. Det är ett inbyggt batteri i campingköket som omvandlar värmen till el som du sen kan använda för att ladda mobilen med.

Fördelen med en Biolite Campstove är att du kan ladda mobilen samtidigt som du lagar mat. Nackdelen är att den är tung och tar upp mycket plats i packningen.

Fördelar:

 • Kan ladda din mobil samtidigt som du lagar mat

Nackdelar:

 • Tung och tar upp mycket plats i ryggsäcken

Här hittar du BioLite Campstove 2+

Dynamo (Vevladdare)

En dynamo är en laddare som du laddar genom att veva på den. Dynamo (vevladdare) fungerar genom att du vevar på en handvev, vilket genererar el som sedan används för att ladda mobilen.

Fördelen med en dynamo är att du alltid har tillgång till ström så länge du vevat på den tillräckligt länge. Nackdelen är att det kan ta lång tid att ladda mobilen.

Fördelar:

 • Alltid tillgång till ström

Nackdelar:

 • Kan ta lång tid att ladda

En bra vevladdare: Eton FRX3+

Tabell över utrustning för att ladda mobilen i naturen

Här är en tabell som sammanfattar den utrustning som vi nämnt tidigare för att ladda mobilen i naturen. Tabellen listar fördelar, nackdelar och användningsområden.

UtrustningFördelarNackdelarAnvändningsområden
SolcellsladdareMiljövänlig, bärbar, laddas med hjälp av solljusKräver direkt solljus, långsam laddningCamping, vandring
PowerbankBärbar, snabb laddning, laddas upp hemmaBehöver laddas innan användning, begränsad kapacitetCamping, resor, dagsturer
Biolite CampstoveVärmen görs om till el när du lagar matTung, tar mycket platsCamping, vandring
Dynamo (Vevladdare)Alltid tillgång till strömLångsam laddningCamping, vandring

Ladda mobilen i naturen

När du är ute i naturen kan det vara svårt att ladda mobiltelefon, särskilt om du inte har tillgång till el.

Beroende på var du befinner dig i naturen finns olika lösningar på att ladda mobilen utan el. Vi tar upp några exempel här under.

Camping

Om du tältar på en campingplats med tillgång till el kan du använda en vanlig mobilladdare.

Om du däremot tältar på en plats utan el kan du använda en solcellsladdare. En solcellsladdare laddar din mobiltelefon med hjälp av solenergi. Du kan också använda dig av en powerbank när du tältar utan el.

Skog

Om du befinner dig i skogen kan du använda en powerbank för att ladda mobil. Eftersom det kan vara svårt att få direkt solljus där som en solcellsladdare behöver.

En powerbank behöver du bara ladda upp hemma innan du ger dig ut som vi nämnde tidigare i inlägget. När mobilen behöver laddas kopplar du ihop mobilkabeln med powerbanken och laddar.

Jakt

Om du jagar kan det vara bra att ha en powerbank med hög kapacitet. En högkapacitets powerbank kan ladda din mobil flera gånger innan den behöver laddas själv.

Båten

På en båt kan du använda en solcellsladdare för att ladda mobilen, eftersom det är öppet ute på sjön och du har lätta att få solljus.

Det finns också speciella laddare för båtar som drivs av batterier eller generatorer. Om du har tillgång till el på båten kan du använda en vanlig mobilladdare.

Tillbehör för att ladda mobilen utan el

ladda mobilen utan el

När du inte har tillgång till el och vill ladda mobilen finns det tillbehör som kan hjälpa dig. Här är några tips på utrustning du kan använda för att ladda mobilen i tältet.

USB-sladd

En USB-sladd är ett enkelt och smidigt sätt att ladda mobilen utan el när du har tillgång till en powerbank. Det är viktigt att välja en sladd av hög kvalitet för att undvika att den går sönder eller orsakar skador på mobilen. En bra USB-sladd ska ha följande egenskaper:

 • Längd: Välj en sladd som är tillräckligt lång för att nå från powerbanken till mobilen utan att du behöver sitta nära den hela tiden.
 • Hållbarhet: En sladd av hög kvalitet bör ha en tålig yttre beläggning som skyddar mot skador och slitage.
 • Snabbladdning: Om din mobiltelefon stödjer snabbladdning, se till att välja en sladd som också stödjer det för att få ut det mesta av laddningstiden.

Ficklampa

En ficklampa med inbyggd laddningsfunktion kan vara ett användbart tillbehör när du vill ladda mobilen utan el.

Det finns flera modeller att välja mellan, inklusive solcellsladdade ficklampor och ficklampor med inbyggda powerbanks.

En ficklampa med inbyggd powerbank är extra bra eftersom den kan användas både som lampa och ladda mobilen.

Trådlös laddning

Om din mobiltelefon stödjer trådlös laddning kan det vara ett bekvämt sätt att ladda mobilen på utan el.

Det finns olika trådlösa laddare att välja mellan, som solcellsladdare och trådlösa laddare med inbyggda powerbanks.

En trådlös laddare kan vara bra om det är flera enheter som behöver laddas samtidigt, eftersom du kan ladda flera enheter samtidigt på en och samma laddare.

Vanliga frågor

Kan man ladda mobilen utan el?

Ja, det finns flera alternativ för att ladda mobilen utan el. Du kan använda powerbank, solcellsladdare eller en vevladdare.

Hur fungerar en vevladdare för mobil?

En vevladdare fungerar genom att du vevar på ett handtag som genererar elektricitet som sen laddar mobilen. Med en vevladdare har du alltid tillgång till el.

Vilken är den bästa powerbanken?

Det finns många olika powerbanks på marknaden och det beror helt på dina behov och önskemål. En bra powerbank bör ha tillräckligt med kapacitet för att ladda din mobil flera gånger, ha snabbladdning och vara lätt att bära med sig.

Hur fungerar en solcellsladdare för mobil?

En solcellsladdare fungerar genom att den omvandlar solens energi till elektricitet som sedan laddar din mobil. Det är ett miljövänligt alternativ och passar bra när du befinner dig utomhus i solen.

Lämna en kommentar