Underställ när man tältar (Komplett guide för att välja rätt)

När du tältar är det viktigt att ha rätt typ av underställ för att hålla dig varm under en utomhusnatt. Vandrar du och tältar längs leden vill du också ha ett underställ som hjälper till att reglera kroppstemperatur, transportera bort svett och håller dig torr.

I det här inlägget kommer vi ge dig en komplett guide för att välja ett bra underställ vid tältning och hur du anpassar det efter dina behov.

Saker att tänka på när du väljer ett underställ är material, vilka temperaturer du kommer vistas i, passformen på understället, hur bra isolerar det och andas det bra.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Material på underställ

Rekommenderat underställ:

När du väljer underställ för tältning är det viktigt att ta hänsyn till materialet. Här går vi igenom några av de vanligaste materialen: Ull (Merinoull), Syntet, Bambu och Bomull.

Ull (Merinoull)

 • Ull är ett naturligt material som andas bra och har bra isoleringsförmåga.
 • Merinoull är en finare typ av ull som känns mjukare mot huden och är mindre kliande jämfört med vanlig ull. Merinoull är det vi själva använder när vi tältar.
 • Ull är naturligt antibakteriell, vilket innebär att den håller sig fräsch och luktfri längre.
 • Ull kan absorbera och transportera bort fukt utan att förlora sin isoleringsförmåga, vilket är viktigt när du tältar för att vakna varm och torr.

Syntet

 • Syntetmaterial, som polyester och andra fibrer torkar snabbt och håller formen bra.
 • Syntetiska underställ är oftast billigare än ullunderställ, men isolerar inte lika bra i mycket kallt väder.
 • Syntetmaterial är inte lika allergivänliga som ull och bambu.

Bambu

 • Bambu är ett mjukt och miljövänligt material, vilket är skönt mot huden när du sover i tält.
 • Bambu har naturliga antibakteriella egenskaper och har en bra andningsförmåga.
 • Bambu torkar snabbt men inte lika fort som syntet och ull.

Bomull

 • Bomull är billigt och enkelt att hitta, men det bör undvikas när det gäller underställ för tältning.
 • Bomull suger upp fukt istället för att transportera bort det från kroppen. Det gör att du blir kall och får svårt att hålla värmen.
 • Bomull har dåligt isoleringsförmåga och när det är blött kan det istället förvärra din komfort när du tältar.
MaterialFördelarNackdelarBäst för
MerinoullAndas, isolerande, mjukt, luktfrittDyrt, tappar passformen fortKallare och fuktiga förhållanden
SyntetLätt, snabbtorkande, stretchigt, billigtMindre isolerande, luktar lättareMildare temperaturer, högintensiva aktiviteter
BambuMjukt, miljövänligt, andas, antibakterielltTorkar inte snabbt, svårare att hitta, lite dyrareMildare temperaturer, extra bra för dig med känslig hy
BomullBilligt, mjukt, enkelt att hittaSuger upp fukt, isolerar dåligt, blir kallt om det är blöttBör undvikas vid tältning och andra kalla/fuktiga aktiviteter

Välja rätt underställ

För att välja rätt underställ när du tältar är det viktigt att ta hänsyn till olika saker. Som vilken typ av aktivitet och ansträngning, säsong och temperatur, hur många dagar du är ute och tältar, samt passform, stretch och tjocklek.

Aktivitet & Ansträngning

När du ska välja underställ är det viktigt att veta vilken typ av aktivitet du kommer att utföra. Aktiviteter som vandring och skidåkning, kräver olika typer av underställ.

Är din aktivitet mer högintensiv, så krävs ett underställ med hög fukttransport för att hålla dig torr och bekväm under hela aktiviteten.

 • Välj ull för lågintensiva aktiviteter där du behöver värme och fukttransport
 • Välj syntetiska material för högintensiva aktiviteter där fukttransport är viktigare än värmen

Säsong & Temperatur

När är tanken att du ska tälta och vad kommer det vara för temperatur. Beroende på om du ska tälta på sommar, höst eller vinter spelar också val av underställ roll.

Ett ullunderställ har en bättre isoleringsförmåga än vad syntetmaterial har, vilket gör att ull passar bättre på vintern och när det är kallt ute än vad syntetunderställ gör. Medan syntet passar bra när det är lite mildare temperaturer ute.

Hur många dagar är du ute & tältar?

Antalet dagar som du tältar kan påverka ditt val av underställ. Ullmaterial har fördelen att de inte drar åt sig dålig lukt utan håller sig fräscha flera dagar. Medan syntetiska material kan bli ofräscha efter några dagars användning.

Har du en begränsad packning och inte kan ta med dig flera underställ så du har möjlighet att byta under tältturen ska du överväga underställ i merinoull.

Passform, stretch & tjocklek

Passformen på ditt underställ är avgörande för komfort och rörlighet. Ett underställ ska vara åtsittande utan att kännas för tight och ha en bra rörelsefrihet så du kan röra dig fritt.

Det är viktigt att du inte har ett för slappt underställ. Då tappar understället sin funktion med att isolera och att transportera bort fukt från kroppen.

 • Passform: Åtsittande men inte för tight
 • Stretch: Tillräcklig för full rörlighet
 • Tjocklek: Välj beroende på temperatur och aktivitet

Tabell över underställ & deras användningsområde:

UnderställsmaterialAktivitetSäsong & TemperaturAnvändning vid lång tältning
Ull (merinoull)LågintensivAlla säsongerJa
SyntetisktHögintensivVår, sommar, höstNej

Funktion & Komfort

När du väljer underställ för camping och friluftsaktiviteter är det viktigt att tänka på funktionalitet och komfort. Här går vi igenom viktiga saker som värme och isolering, fukttransport och ventilation samt stretch.

Värme & Isolering

För att hålla dig varm och bekväm är det viktigt att välja ett underställ med bra värme och isolering. Olika material har en varierande förmåga att isolera mot kyla, vi har varit inne lite på det tidigare i inlägget.

 • Merinoull: Har bäst isoleringsförmåga och värmer även när det är fuktigt.
 • Syntet: Värmer och isolerar bra men sämre i kallare temperaturer.
 • Bomull: Värmer men har ingen bra isoleringsförmåga.

Fukttransport & Ventilation

Att transportera bort fukt och svett från kroppen är viktigt för att undvika nedkylning och öka komforten.

 • Merinoull: Andas bra och transporterar fukt effektivt från kroppen, vilket bidrar till ett att du känner dig torr hela dagen.
 • Syntet: Har bra fukttransport och torkar snabbt, vilket gör att du känner dig torr och bekväm även under intensiva aktiviteter.
 • Bomull: Andas inte och har dålig fukttransport, vilket kan leda till en blöt känsla mot kroppen.

Stretch

För att understället ska vara bekvämt och följsamt under rörelse är det viktigt med bra stretch:

 • Merinoull: Har viss stretch, men är generellt inte lika elastiskt som syntetmaterial.
 • Syntet: Utmärkt stretch och rörelsefrihet, vilket gör det bekvämt att bära under olika aktiviteter.
 • Bomull: Har ingen stretch och kan tappa passformen lätt.

Tabell på underställsmaterial & deras egenskaper

MaterialIsoleringFukttransportTorktidAndningStretchLuktmotstånd
MerinoullMycket braBraBraBraMedelMycket bra
SyntetBraMycket braSnabbBraMycket braBra
BomullDåligDåligLångDåligDåligDålig

Underställ för barn

När du ska ha ett underställ för barn ska du tänka på samma saker som när du köper underställ till dig själv. Underställ för barn ska också värma, hålla barnet torrt, ha bra passform, och tillverkat i skönt material.

Det finns många bra alternativ på underställ åt barn idag. Du kan hitta underställ i ull, syntet och bambu för barn också. Underställ till barn går att köpa på de flesta friluftsbutikerna och sportbutiker.

När du väljer ett underställ till ett barn är det också viktigt att tänka på vilken temperatur det kommer att vistas i. Och hur många klädlager barnet kommer att ha.

Rekommenderade underställ för barn:


Sova i underställ när du tältar

När du tältar är det extra viktigt att hålla sig varm under natten. Underställ är ett bra sätt att hålla kroppen varm speciellt när temperaturen sjunker. Att sova i underställ ger inte bara extra värme, det skyddar också din sovsäck från att blir ofräsch.

När vi tältar väljer vi oftast ett tunnare och mjukare material på underställ som exempel bambu, speciellt på sommaren. Vi tycker det är det skönaste materialet mot huden. Ska vi sova ute när det är kallare väljer vi ett underställ i merinoull eftersom det isolerar värme bättre.

Tänk också på att inte ta på dig för mycket kläder i sovsäcken så det blir tight – termoseffekten i sovsäcken blir bäst om det finns gott om luft i den.

Upp till 70% REA på friluftskläder för tältning

Kläder vid tältning

Att klä sig rätt när du är ute och tältar är viktigt för att du inte ska bli kall eller blöt. Underställ har en stor betydelse i detta sammanhang. Här går vi igenom hur du klär dig när du tältar och vad du bör tänka på när det gäller underställ och andra klädlager.

Baslager

Baslagret är det lager som ligger närmast huden. Syftet med baslagret är att transportera bort fukt och svett från kroppen, samt isolera mot kyla eller överhettning.

 • Underställ: Välj material som merinoull eller syntetiska material som polyester, eftersom de både transporterar bort fukt och värmer bra. Undvik bomull eftersom det suger åt sig fukt och torkar långsamt.
 • Underkläder: Använd underkläder i material som merinoull eller syntetiska material, eftersom de andas bra och transporterar bort fukt.
 • Strumpor: Välj ullstrumpor, strumpor av syntetiska material eller en blandning av de båda. Det håller fötterna varma och torra, även när du svettas.

Mellanlager

Mellanlagret är det lager som hjälper till att isolera kroppen ytterligare och hålla dig varm. Välj material som:

 • Fleecetröjor
 • Tunn dunjacka
 • Syntetiska isoleringsjackor

Ytterlager

Det yttre lagret är det lager kläder som skyddar mot regn, vind och snö. Det här är lagret du tar på dig sist.

 • Skaljacka: Skaljackor är vattentäta och vindtäta och högkvalitativa skaljackor har ofta bra andningsförmåga, vilket gör att de passar för aktiviteter där du rör dig mycket som när du vandrar och tältar.
 • Skalbyxor: Precis som skaljacka har ett par skalbyxor samma fördelar och funktioner. Regnar eller blåser det mycket är det bra att även ta på sig ett par skalbyxor så du håller benen torra.
 • Skor: Använd vattentäta och stödjande skor eller kängor för att hålla fötterna torra och skyddade när du vandrar och tältar.

Kom ihåg att klä dig i lager och anpassa kläderna efter väder- och temperaturförhållanden. Underställ har stor betydelse för att hålla dig varm och torr när du är ute i naturen.

Vi rekommenderar:

Tvätt & Skötsel

Att ta hand om dina underställ är viktigt för att de ska hålla länge och inte tappa sin funktion. Här kommer vi berätta vad som är bra att tänka på.

Tvättråd

När det gäller att tvätta dina underställ skiljer det sig lite mellan ull och syntetiska material.

För ullunderställ är det bäst att använda ett milt tvättmedel avsett för ull och att följa tvättråden på etiketten.

Ull har naturliga självreningsförmågor och behöver inte tvättas lika ofta som syntetiska material. Det kan räcka att vädra plagget då och då, om det inte är alltför smutsigt. Ull är också ett känsligare material och går lättare sönder om du tvättar det för ofta.

För syntetiska underställ är det viktigt att använda ett tvättmedel som är anpassat för funktionsmaterial. Se även här till att följa tvättråden på etiketten och dosera tvättmedel enligt instruktionerna. Syntetmaterial kan tvättas oftare än ull, men tänk på att överdriven tvätt kan leda till slitage.

OBS! Tvätta aldrig underställ i ull eller syntet i sköljmedel, det kan förstöra funktionen i dom. De kan tappa sin isoleringsförmåga eller att de inte torkar lika fort när de blir fuktiga.

Torkning

Efter tvätt ska du torka underställen. Låt de lufttorka eller torka i et torkskåp på låg värme.

Ullunderställ bör liggtorkas, helst plant på en handduk, för att behålla sin passform. Hängtorka inte, det kan få plagget att tappa sin form.

Syntetiska underställ kan du hängtorka. Men använd inte torktumlare, eftersom det kan skada funktionsmaterial.

Lämna en kommentar