Slå upp tält (7 enkla steg att sätta upp ett tält)

Att sätta upp ett tält är enkelt i grunden men trots det har vi alla misslyckats med det. Ofta beror det på att vi egentligen aldrig har tagit reda på hur man ska göra utan utgår helt enkelt från att det kommer gå bra.

Oftast är det inga problem att slå upp ett tält utan tidigare kunskap. Problemet brukar uppstå om det samtidigt blåser, regnar eller vi är hungriga efter en hel dags vandring.

I det läget underlättar det att ha lite rutin på uppslagningen av tältet.

När du ska sätta upp ett tält börjar du alltid med att hitta en skyddad tältplats som är plan och inte riskerar bli vattenfylld. Plocka bort kottar, stenar och kvistar och rulla sedan ut tältet i vindriktningen.

Efter det förankrar du tältet på vindsidan, trär in tältbågarna och reser tältet. Du avslutar med att säkra tältet i marken och fäster stormlinor om det behövs.

Tunneltält och kupoltält skiljer sig lite. Därför har vi kompletterat med det du behöver veta om att sätta upp ett tunneltält respektive kupoltält längst ner i inlägget.

Läs mer här om att:

1. Hitta en bra tältplats

Det viktigaste när du ska sätta upp ditt tält är att hitta en plan och fin yta, utan stenar och rötter.

Är det mindre lösa stenar och kvistar gör inget det kan du plocka bort. Men du vill inte att marken under tältet ska vara ojämn.

Du vill också att tältplatsen ska ligga högt i förhållande till resten av området så att det inte samlas vatten vid tältet om det skulle regna. Och om det är blåsigt vill du ställa tältet skyddat från vinden.

När du letar tältplats ska du titta efter:

  • En plan yta utan stenar och rötter
  • En plats som ligger högt så att inte vatten kan samlas där om det regnar
  • Skyddat från vinden om det skulle blåsa mycket
  • Morgonskugga om det är varmt och soligt

Du kommer dock alltid bli tvungen att anpassa ditt val av tältplats beroende på vad det är för väder, årstid och beroende på var i landet du tältar.

Ett enkelt tips för att alltid snabbt se att platsen är tillräckligt stor för ditt tält är att stega upp storleken på ditt tält, åt båda hållen.

Då kan du snabbt stega upp och avgöra om platsen räcker för ditt tält – innan du slår upp det.

2. Plocka bort kottar, stenar & pinnar

När du hittat en bra plats är det dags att förbereda den innan du börjar sätta upp tältet. Du vill inte ha något som kan skada tältet eller som blir knöligt under liggunderlaget.

Plocka därför bort vassa pinnar, kottar och stenar. Ju noggrannare du är, ju mindre risk för punktering i tältgolv och liggunderlag. Och även mindre risk för dålig sömn av en sten som sticker upp i ryggen.

Förbered utrymmet vid förtältet (Absiden)

Tänk på att även ta bort vassa kvistar och stenar i utrymmet vid absiden eftersom de kan skada tältduken om det skulle börja blåsa och fladdra.

Om det är en rot eller sten som sitter fast gör inte så mycket i absiden eftersom du inte ska sova på den ytan. Det handlar mer om att plocka bort kvistar som kan skada tältet.

Detsamma gäller för närstående träd och buskar. Håll avstånd så att kvistar och grenar inte kan skada tältet om det skulle börja blåsa.

3. Rulla ut & fäst tältet

Rulla ut tältet med tältgolvet på marken där det ska stå. Ställ kortsidan (fotsidan) mot vinden för att tältet ska fånga så lite vind som möjligt.

Det här är viktigare att tänka på med tunneltält än kupoltält eftersom de fångar en del vind om de står med långsidan mot vinden.

Om det blåser fäster du tältet det med 1-2 tältpinnar (tältspikar) i kortsidan. Då blir det lättare att fälla upp det eftersom det inte blåser iväg.

Om du bara har en tältöppning på tält ser du till så att den hamnar på läsidan och inte mot vinden eftersom det kommer bli jobbigare att ta sig in- och ut ur tältet då.

Om du ha ett tältgolv (Footprint)

Om du har en footprint (ett extra tältgolv) så lägger du ut det under tältet så det ligger hörn i hörn. Se till så att det hamnar åt rätt hålla och passar in bra med hörnorna på tältgolvet.

4. Trä in tältbågarna

Sätta ihop tältbågarna och tryck försiktigt in de i kanalerna, var med och trä in dom genom tyget samtligt som du trycker tältbågen mot andra sidan.

Dra inte igenom tältbågen i kanalen eftersom den kan gå isär då. Eftersom kopplingarna är rätt vassa kan de skada tältduken då. Var också försiktig så att tältbågen inte fastnar i kanalen när du trycker igenom den.

Kolla färgkoderna (Tältbågarna är ofta olika långa)

Innan du börjar föra in tältbågarna ska du kolla om de är färgkodade. Färgkodningen sitter oftast i änden av tältbågarna.

Om 2 tältbågar har svarta ändar och en har röd ände, betyder det att de med svart ändar ska in i kanalerna med svart markering och att den med röd ände ska in i kanalen med röd markering.

5. Res tältet

När du fört in alla tältbågar drar du ut duken så den ligger plan och sen reser du tältet genom att föra in tältbågarna i dess ”fickor på båda sidorna.

Tältet kommer att resa sig automatiskt vartefter tältbågrana spänns upp och får sin form.

Gör så här:

  • Trä in tältbågen i sin ficka på ena änden
  • Tryck in tältbågen så att taltduken spänns upp och reser sig
  • Trä in tältbågen i fickan på den andra sidan får att låsa bågen i dess u-form

6. Fäst tältet i marken med tältpinnar

Så for du fått upp tältet fäster du det i marken med tältpinnar. Det gör att det håller formen bättre och står emot vind.

Dessutom blir det bättre mellanrum mellan ytter- och innertält om tältduken är spänd vilket motverkar kondens.

Börja med:

  • Tältgolvet – Fäst tältpinnarna börjar du men hörnorna. Först en hörna sen den motsatta osv. Det gör du för att spänna upp tältgolvet så bra som möjligt.
  • Väggarna – Sätt därefter fast tältväggarna i marken med tältpinnar (om det finns fästen), börja med en sida, sen den motsatta osv.

Ett tips! Tryck ner tältpinnarna med 45 graders vinkel ut från tältet. Det gör att draget från tältet fästen/linor går ner i marken istället för uppåt (Om du trycker ner tältpinnarna rakt ner i marken. Tältpinnarna ska tryckas nästan hela vägen ner i marken.

7. Fäst stormlinorna i marken

När du satt fast tältet med tältpinnar runtom börjar du fästa tältet stormlinor. Det är linorna som fäster på utsidan av tältet. Deras funktion är att spänna upp tältet så att det håller formen när det blåser.

Stormlinorna går sen att spänna upp. Det är viktigt att du fäster dom när dom är i sitt ”mittläge” från början så att de går att justera. De ska alltså varken vara i sitt kortaste- eller längsta läge.

Precis som när du fäste tältgolvet börjar du med att fästa en stormlina på ena sidan, sen den motsatta osv.

8. Spänn upp stormlinor & tält

När tältet är fastsatt i marken och alla stormlinor är fastsatta är det dags att spänna upp hela tältet.

Vi brukar börja med spänna upp alla stormlinor som att duken blir tight. Efter det spänner vi upp innertältet. det brukar finna justeringar nere vid marken – där tältbågen sitter i sin ficka – som du kan spänna upp.

Att spänna upp tältet och stormlinorna gör så att:

  • Tältet klarar hårdare vind utan att gå sönder
  • Får större mellanrum mellan ytter- och innertält vilket minskar kondensen
  • Tältet blir tystare eftersom duken fladdrar mindre när det blåser
  • Bättre vid regn eftersom yttertältet hålls längre ifrån innertältet

Att spänna tältet för dåligt är en vanlig anledning att tältet går sönder vid hårda vindar.

Sätta upp ett tunneltält

När du slår upp ett tunneltält kommer det att skilja sig på en punkt mot ett kupoltält. Det är att du trär in tältbågarna – och spänner du – när tältet fortfarande ligger ner.

Du reser alltså inte tältet när du spänner upp tältbågarna som med ett kupoltält.

Efter att du satt in – och spänner upp alla tältbågar – drar du upp tältet och fäster det sen på motsatt kortsida av det som redan är fäst i marken. Då reser sig tältet.

Hur du slår upp ett tunneltält:

  • Fäst kortsidan (fotändan) mot vinden med 2 tältpinnar
  • Tryck in tältbågarna
  • Spänna upp tältbågarna genom att sätta dom i sina fickor på vardera sida
  • Res sedan hela tältet genom att dra upp det mot andra kortsidan
  • Fäst tältgolvet med tältpinnar
  • Fäst tältväggarna
  • Fäst stormlinor
  • Spänn upp stormlinor och tält

För ingående guide hur du sätter upp tältet läs den första delen i inlägget – sätta upp tält

Sätta upp ett kupoltält

När du sätter upp ett kupoltält skiljer sig det på en punkt mot ett tunneltält. Ett kupoltält reser du genom att spänna upp tältbågarna.

Det reser sig alltså automatiskt när du spänner upp tältbågarna i dess fickor till skillnad mot ett tunneltält där du spänner upp tältbågarna först – och sen reser tältet.

Hur du slår upp ett tunneltält:

  • Fäst kortsidan (fotändan) mot vinden med 2 tältpinnar
  • Tryck in tältbågarna
  • Spänna upp tältbågarna genom att sätta dom i sina fickor på vardera sida samtidigt som tältet reser sig
  • Fäst tältgolvet med tältpinnar
  • Fäst tältväggarna
  • Fäst stormlinor
  • Spänn upp stormlinor och tält

För ingående guide hur du sätter upp tältet läs den första delen i inlägget – sätta upp tält

Plocka ner ett tält

Innan du plockar ner tältet ska du låta det torka ordentligt. Efter en hel natt när du eller fler sovit kan det bli en del kondens inne i tältet.

Genom att öppna upp alla dörrar och låta det stå helt öppet vädrar du ur kondensen och tältet blir torrt. När tältet är torrt kan du börja plocka ner det.

Du börjar med att:

  • Kolla så att tältet är tomt
  • Borsta ur skräp ur tältet
  • Stäng alla ventilationsöppningar och dörrar
  • Ta loss alla tältpinnar förutom i framkant om det blåser. Borsta bort jord och lägg alla tältpinnar i förvaringspåsen.
  • Släpp upp tältbågarna och låt tältet försiktigt falla
  • Ta ut tältbågarna genom att skjuta ut dom till andra sidan (Dra inte då kan de lossa från varann)
  • Veckla ihop- och packa ihop tältbågarna och lägg dom i förvaringspåsen.
  • Vik tältet några gånger på långsidan och rulla sen ihop det. Lägg det i förvaringspåsen.
  • Klart!

Om du vill ha tips på vad som är bra att tänka på när du förvara tältet både i ryggsäcken och hemma kan du läsa vår guide hur du förvarar tältet.

Träna på att sätta upp tältet hemma (innan du ger dig ut)

Som vi skrev i början av inlägget, att slå upp ett tält är enkelt. När du kan det.

Det tar helt enkelt ett par gånger innan du får till tekniken så det kan vara en bra idé att träna hemma i trädgården eller på gården utanför lägenheten innan du ger dig ut på fjällvandring och tältar eller om du ska tälta i skogen.

Det är för att du kommer att ha mycket bättre förutsättningar att lära dig hemma på tomten. På fjället är det risk att det blåser, att det regnar eller att det hunnit bli mörkt innan du kommit fram.

Om tältet är nytt kan det dessutom saknas saker och i värsta fall är något trasigt. Då är det bättre att du upptäcker det innan du gett dig ut.

Vi hoppas att du fick användning av det här inlägget. Tveka inte att fråga om det är något du undrar över! 🙂

Lämna en kommentar