Tälta nybörjare (9 tips om du ska tälta första gången)

Att tälta är jätteroligt och mysigt! Om du inte har gjort det än tycker vi definitivt att du ska göra det. Däremot finns det några saker vi vill tipsa om till dig som är nybörjare på tältning och aldrig gjort det tidigare.

Om du ska tälta för första gången rekommenderar vi att välja en dag med bra väder, gärna på sommaren. Välj en tältplats nära bilen eller på camping och lär dig att slå upp tältet och använda din utrustning innan du ger dig ut.

1. Välj en dag med bra väder

Om du tältar för första gången kommer du att göra misstag. Du kommer glömma saker, du kommer välja fel kläder – och du kommer inte vara jättesnabb att fälla upp ditt tält.

Därför rekommenderar vi att du väljer en dag när prognosen säger bra väder första gången du ska tälta. Då kan du i lugn och ro fundera över hur tältbågarna ska sitta, hur stormköket fungerar och flytta på tältet om du inser att du har en rot i ryggen.

Du vill inte stå och fippla med dessa saker en regnig dag så att både du och tältet blir helt blött innan du fått upp det.

2. Testa att slå upp tältet hemma först

Trots att du väljer en dag med bra väder tycker vi alltid att det är en bra idé att fälla upp ditt tält hemma innan du ger dig iväg och campar. Det är även en bra idé att lägga ut liggunderlag, sovsäck etc. för att se hur det ser ut.

Det finns flera anledningar till det:

  • Du lär dig fälla upp tältet snabbt
  • Du ser att inget är trasigt och om något skulle vara trasigt kan du reklamera det direkt
  • Du kommer snabbt se vad som saknas och vad som är onödig packning
  • Ofta måste linor ställas in på nya tält vilket är skönt att ha klart innan du drar iväg och campar

Läs mer: Nödvändig tältutrustning

3. Tälta på en camping eller nära bilen

Ett tredje tips för nybörjarcamparen är att köra första tältnatten på en camping. Att tälta på en camping kommer att göra alla saker enklare.

Till att börja med är det ofta fina gräsmattor du slår upp ditt tält på, du behöver alltså inte leta efter en bra tältplats. För det andra finns det bekvämligheter som toalett och kök, vilket kan vara skönt, speciellt om vädret skulle vara sämre.

Ett alternativ till camping är helt enkelt att ha bilen nära tältet. Det gör att kan ha med dig lite ”för mycket” saker utan att behöva släpa på det. I början är det svårt att veta vad du kommer att behöva, så lägg det i bilen och gå och hämta det du saknar.

Dessutom blir det en trygghet att ha bilen nära. Du kan alltid – i värsta fall – bara packa ihop grejerna och åka hem, även mitt i natten.

4. Var ute i god tid

Allt kommer att ta längre tid när du inte är van att vara ute och tälta. Allt från att packa, sätta upp tält och laga mat. Var alltså hellre ute i för god tid än att bli tvungen att stressa med saker.

Vi rekommenderar att dra iväg så att du kommer fram till din tältplats redan på förmiddagen, om det är bra väder kan du bada och ta det lugnt. Se till att få färdigt tältet och sovplatserna innan du börjar laga middag i alla fall.

Räkna alltid med att allt tar längre tid ute i naturen. Att laga middag kan ta två timmar om du ska göra mer avancerad mat eftersom du bara har ett stormkök eller en eld att laga maten på, ingen spis.

5. Välj rätt tältplats

Ok, när du väl kommit fram till platsen du ska sova på – ta lite tid på dig och välj en bra tältplats. Du vill inte ha stenar eller rötter i ryggen, du vill inte vakna av att tältet håller på att blåsa bort och du vill inte att matoset ska åka rakt in i tältet.

Tänk på det här:

  • Om det blåser hårt – Välj en tältplats i vindskydd av träd
  • Om det är mygg – Då ska du däremot välja en tältplats där det fläktar lite
  • Välj en plan yta – Fäll upp tältet p en plan yta utan stenar och rötter. Om det lutar, låt det slutta ner mot fötterna – inte mot huvudet eller sidan. Ta bort lösa pinnar, stenar och kottar innan du fäller upp tältet
  • Matplats & eldstad – Ställ tältet så att inte rök och matos blåser in i tältet
  • Om det regnar – Ställ tältet bakom träd som skyddar mot regnet
tälta nybörjare

6. Se till att du har tillräckligt med vatten

Att ha för lite vatten med sig är ett vanligt nybörjarmisstag. Ofta räknar man bara med det vattnet man dricker, men du kommer också behöva vatten till matlagning, disk och personlig hygien.

Du behöver vatten till:

  • Vatten att dricka – Du behöver 1,5-2 liter dricksvatten per dygn
  • Vatten till matlagning – Mängden vatten till mat beror på vilken mat du lagar, pasta kräver t.ex. rätt mycket vatten för att kokas
  • Vatten till disk – För att diska behöver du ganska mycket vatten
  • Hygien – Du behöver vatten till tandborstning och att tvätta dig

Hur ser din vattentillgång ut där du campar?

Om du är på en camping har du ju fri tillgång till vatten vilket är en fördel. Men är du ute i skogen eller på fjället måste du antingen bära med dig allt vatten, eller ha tillgång till bra vatten från naturen.

I fjällen kan du ofta dricka vattnet från bäckar, men i södra Sverige är det betydligt svårare att hitta drickbart vatten, där kan du behöva rena det först.

Att campa nära en sjö gör att du har fri tillgång till diskvatten och du kan tvätta dig i sjön.

7. Kolla eldningsförbud (Innan du åker hemifrån)

Kolla alltid vad som gäller för eldning innan du beger dig ut i naturen. Om det är eldningsförbud betyder det att du inte får göra upp eld, inte ens på en eldplats.

Är det eldningsförbud kommer du inte heller kunna grilla. Så därför är det viktigt att veta vad som gäller innan eftersom det påverkar hur du kommer att laga din mat.

8. Ta med dig varma kläder

Ta alltid med dig mer kläder än du tror att du kommer att behöva den första gången du tältar. Det kommer vara omöjligt för dig att veta om du kommer frysa eller inte innan du testat.

Vi rekommenderar ett underställ och en extra fleecetröja, ullsockor, mössa och vantar. Det brukar rädda de flesta situationer och kyliga nätter.

När du väl har tältat din första natt kommer du få en ganska klar bild över vad du saknade för kläder eller vad du kan lämna hemma nästa gång.

9. Ha med ett underställ att sova i

Vi har alltid med oss ett underställ i merinoull att sova i. Och det understället är bara till för att sova i.

Anledningen till det är för att vi då har rena kläder i sovsäcken, vilket känns fräscht men även håller sovsäcken fräsch. Dessutom värmer det underkyliga nätter och det är skönt att ha något på sig om man behöver gå upp på natten och kissa.

Vilka regler gäller där du tältar?

Innan du ger dig av och tältar, kolla alltid vilka regler som gäller för att tälta där du är. I skogen och fjället gäller oftast allemansrätten, det betyder att du får tälta var du vill i max 1-2 dygn på samma ställe.

Naturreservat och nationalparker har egna regler och det lättaste är att gå in på nationalparkens hemsida eller kommunens hemsida för att se vilka regler som gäller där. Campingplatser har alltid sina egna regler, vilka du får läsa dig till.

Mat när du campar

När du campar i tält kommer du att behöva ta med dig mat som håller utan kylskåp. Bra typ av mat är pasta, pulverbaserade pastasåser, pastasås på burk, konserver, frystorkad mat, havregrynsgröt etc.

Om du vill äta färsk mat som kött eller fisk kan du ta med det i en kylväska och äta första dagen. Bor du i camping har de i vissa fall en liten butik du kan handla i. Planera maten måltid för måltid innan och förpacka den gärna på samma sätt för att spara plats.

Lämna en kommentar