Tältutrustning (6 saker som behövs när man tältar)

Här tänkte vi gå igenom alla saker du behöver för att tälta. Det nödvändigaste alltså. Vi kommer även att gå igenom saker som är skönt att ha, men mindre nödvändigt, längre ner i inlägget.

1. Tält

Tältet är ju självklart det viktigaste att ha om du ska tälta. Det viktigaste när det gäller val av tält är att du anpassar det efter hur många personer ni är och på vilket sätt ni ska tälta.

Storlek på tältet

Anledningen till att du ska välja ett tvåmannatält om ni är 2 personer och ett 4-manntält när ni är 4 personer beror inte enbart på utrymmet.

Det handlar också om att 2 personer klarar av att värma upp ett tvåmannatält medan ett 4 mannatält kan bli kallt om ni bara är 2 personer.

Kupoltält eller tunneltält

Sen finns det olika typer av tält. Först finns det kupoltält (självstagande tält och tunneltält (icke självstagande tält).

Kupoltält är perfekt för trängre utrymmen och klipphällar eller där du har svårt att fästa stormlinor. Tunneltält är ofta lättare vilket passar perfekt för vandring där du vill dra ner på vikten.

Vandringstält och campingtält

Sen finns det även dedikerade vandringstält, respektive campingtält. Vandringstälten är ofta gjorda i lättare material och har lägre takhöjd, allt för att spara vikt och volym.

Campingtälten o andra sidan är ofta rymligare med högre takhöjd, större absider och kraftigare material eftersom vikt och storlek inte spelar lika stor roll eftersom du oftast har bil när du tältar på camping.

liggunderlag och sovsäck tälta
Vårat sovsystem. Sovsäckar från Marmot och liggunderlag och campingkuddar från Urberg.

2. Sovutrustning

Sovutrustningen (även kallt sovsystem) du behöver för att tälta är i grunden en sovsäck och ett liggunderlag. Sen rekommenderar vi även en campingkudde och en liner/sovsäckslakan.

Sovsäck

När du väljer sovsäck kan du välja mellan dunsovsäck och syntetsovsäck. En dunsovsäck kommer att att värma bättre i förhållande till storlek och ta mindre plats i packningen i jämförelse med en syntetsovsäck.

En syntetsovsäck är däremot billigare och tål oftast fukt bättre än dunsovsäckar. Om du bara ska tälta på camping och kör dit med bil fungerar syntetsovsäckar oftast bra, medan dunsovsäckar är att föredra om du ska vandra och vill hålla ner packvolym och vikt.

Liggunderlag

När det gäller liggunderlag finns det två typer att välja på, uppblåsbara liggunderlag och liggunderlag i cellplast. Det finns även uppblåsbara liggunderlag med isolerande fyllning.

Om du vill veta mer kan du läsa vår guide om liggunderlag och vilket du ska välja.

Liggunderlag i cellplast

Liggunderlag i cellplast har fördelen att de är lätta, de är inte så ömtåliga, isolerar bra och är oftast billiga. Dessutom är de perfekta som sittunderlag vid lunchpausen om du vandrar.

Nackdelen med liggunderlag i cellplast är att de tar mycket plats, de tar mycket mer plats än uppblåsbara liggunderlag. Dessutom är de inte lika bekväma eftersom de är rätt tunna i jämförelse med uppblåsbara liggunderlag.

Uppblåsbara liggunderlag

Uppblåsbara liggunderlag har fördelen att de tar betydligt mindre plats än liggunderlag i cellplast, däremot är de tyngre.

Det finns olika tjocklekar med olika isoleringsförmåga. För att veta hur bra de isolerar mot markkylan ska du ha koll på liggunderlagets R-värde. Ju högre R-värde, ju bättre isoleringsförmåga har det.

Om du har ett tunt uppblåsbart liggunderlag kan du komplettera med ett liggunderlag i cellplast för bättre isolering under kalla nätter.

Uppblåsbara liggunderlag med isolerande fyllning

För att få ännu bättre isolering mot markkylan kan du skaffa ett uppblåsbart liggunderlag som är fyllt med dun- eller syntetfyllning. De har ofta ännu högre R-värde och är bra framförallt när det är kallt ute och vid tältning på vintern.

Liner (Sovsäckslakan)

En liner, även kallat sovsäckslakan, är som ett lakan format som en sovsäck. Den har du i din sovsäck för att sovsäcken ska hålla sig fräsch. Liner går enkelt att tvätta.

Liners finns i bomull, bambu linne och merinoull och är skönare än att huden ligger direkt mot sovsäcken, det blir mindre klibbigt. Linern värmer också lite extra om det är kallt ute.

Istället för liner kan du använda underställ i sovsäcken för liknande effekt. Du kan även använda både liner och underställ för extra värme.

Campingkudde

En kudde är skönt när man tältar och vi föredrar en uppblåsbar campingkudde. Den tar lite plats, är lätt, men den har också fördelen att den inte suger åt sig fukt vilket en vanlig kudde kan göra.

Ett tips för att campingkudden ska bli skönare och inte så klibbig om det är varmt ute är att trä över en buff över den.

utrustning tälta kök
Här tillagar vi chorizo på vårat klassiska Trangiakök när vi tälta vid en sjö i Jämtland.

3. Kök & Matlagning

För att laga matt när du tältar behöver du någon form av kök. På en vandring vill du ha ett litet och lätt friluftskök och på campingen kanske du vill ha ett lite större campingkök.

Läs mer i vår artikel om hur du väljer rätt friluftskök när du ska tälta.

Friluftskök för vandring

Om du ska vandra och tälta vill du ha ett lite mindre och lättare kök. Vi och många andra föredrar gaskök som är anpassade efter antalet personer, vi brukar t.ex. ha ett gaskök för två personer med oss som endast väger 400g (Primus Lite+).

Fördelen är ju såklart att dessa friluftskök är små och lätta. Nackdelen är att du egentligen bara kan koka kaffe och tillaga frystorkad mat eller mjukkonserver på dom. Det är inget kök att laga ”riktig mat” på.

Campingkök

Om du ska campa på camping kan du troligtvis ha med dig ett större campingkök eftersom du har bil. Fördelen med campingköken är att de är större och har plats för större stekpannor och kokkärl.

Till skillnad från vandringsköken har du alltså möjlighet att laga ”riktig mat”. Du kan steka saker, göra pasta och köttfärssås etc.

Läs mer: Komplett guide om hur du väljer rätt friluftskök och campingkök

Tallrik/Skål

Om du äter frystorkad mat kan du äta direkt ur påsen och om du lagar en mjukkonserv i stormköket kan du äta ur kokkärlet om du är ensam. Annas behöver du någon form av tallrik eller skål till alla som ska äta.

Du vill inte ha dina vanliga porslinstallrikar, de är tunga och går sönder lätt. Använd istället tallrikar i plast eller stål. Vi använder Light My Fires Tallrikar med lock BPA-fri plast.

Bestick

Om du ska vandra är det smidigast att använda en spork som bestick. Den tar lite plats, är lätt och fungerar som både sked och gaffel.

Om du däremot ska tälta på camping fungerar det bra med samma bestick som du använder hemma.

Mugg/Kåsa

Någon form av mugg eller kåsa är bra att dricka ur. Det smidigaste är att använda en i stål, trä eller plast, du vill inte ha glas som går sönder.

Vi föredrar plåt eller trä som även tål varmt kaffe. På det sättet behöver vi endast ha med oss en kåsa till alla form av dryck vilket sparar plats i packningen.

Kylbox

Om du campar med bil kan det vara en bra idé att ha med en kylbox, då håller du maten kyld under färd mellan olika campingplatser. Men har du tillgång till el eller frysa isklampar håller u även maten kall i tältet.

Om du ska ha en eldriven kylbox måste du ha tillgång till el större delen av dagarna eftersom de tappar kylan ganska snabbt.

Kylboxar som kyls med isklampar håller oftast kylan bättre eftersom de är mer isolerade men kräver däremot att du fyller på den med nya kylklampar regelbundet. Läs mer i vår guide där vi listar de bästa kylboxarna för camping.

bestick och tallrikar tälta
Våra tallrikar från Light My Fire, Kåsor från Hällmark och spork från Stabiloterm. En magisk sensommarkväll i Norge.

Vattenflaska

En vattenflaska är ett måste när du tältar, speciellt på sommaren. Man svettas en del om det är varmt så vårat råd är att alltid ha en vattenflaska inne i tältet under natten så att du inte blir uttorkad.

Vi använder Nalgenes vattenflaskor som även klarar av kokande vatten. Det gör att vi kan använda vattenflaskan som ett ”elelement” i sovsäcken när vi vintertältar. Vi fyller flaskan med varmvatten och trär en socka över den så vi inte bränner oss på den.

Vattenduk

Ett bra tips om ni är flera som campar med bil är att ta med en vattendunk på 10-15 liter, speciellt om du är ute längre tid. Det finns hopfällbara vattendunkar som tar lite plats när de inte är fyllda.

Det är skönt att ha en dunk med vatten vid tältet så kan alla fylla sina vattenflaskor, skölja av sig, hämta vatten till matlagning etc. på ett enkelt sätt direkt vid tältet.

4. Mat när du tältar

När du tältar vill du oftast ha mat som håller utan kylskåp. Enda undantaget är om du ska bo på camping och har kylbox i bilen, alternativt elplats och kopplar in kylboxen där.

Här nedanför ger vi på bra tältmat, du hittar fler tips i inlägget vi länkar till ovanför.

Exempel på bra mat som inte kräver kylskåp är:

  • Havregrynsgröt
  • Makrill
  • Frystorkad mat
  • Konserver
  • Blåbärssoppa
  • Nötter
  • Knäckebröd
  • Pulvermos
  • Pasta
  • Pesto
  • Gulaschsoppa
  • Äppelpaj
kläder när man tältar
Vår standardklädsel när vi tältar.

5. Kläder när du tältar

De bästa kläderna för tältning ska vara funktionella. De ska stå emot väta bra, hålla sig fräscha länge och torka snabbt om de blir blöta.

Kläder utanför tältet

Vi föredrar friluftsbyxor, underställ i merinoull/syntet-t-shirt och fleecetröja som allroundkläder.

Sen har vi en lättvikts-dunjacka och en skaljacka med oss som vi anpassar efter vädret. Och regnbyxor om det skulle regna + mössa, vantar och buff.

Kläder att sova i

Om det är varmt sover vi endast i underkläder i merinoull. Är det kallt kompletterar vi med underställ i merinoull.

Merinoull andas bra och transporterar bort fukt, det torkar snabbt och håller sig fräsch länge, till skillnad mot syntet och bomull.

Oavsett så rekommenderar vi att ta med ett underställ när du tältar kalla nätter, antingen som förstärkning vid lägret eller som extra värme när du sover under kalla nätter.

6. Hygien

Hygienen är viktig när du tältar och här nedanför ska vi dela med oss med flera bra tips.

Toalettpapper

Du får absolut inte glömma toalettpapper, oavsett om du tältar på camping eller ute i naturen.

Campingens toapapper kan vara slut vilket inte alls är kul. Dessutom fungerar det lika bra som hushållspapper eller torka disk med.

Om du tältar ute i naturen vill du kan torka dig efter toabesök. Det är däremot viktigt att du är påläst om allemansrättens regler kring tältning. Du får inte lämna papper i naturen efter dig, antingen bränner du upp det eller tar med dig det hem igen.

Necessär

När vi tältar tar vi med oss så lite som möjligt i necessären, för oss brukar det innebära:

  • Tandborste och tandkräm
  • Deodorant (Ett tips är att köra absolut torr så slipper du ta med deo)
  • Tvål/schampo
hygien artiklar tälta
Vår necessär för tältning. Tandborste, tandkräm, tvål/schampo, deo och en resehandduk.

7. Övrig utrustning när du tältar

Allt vi gått igenom ovanför är mer eller mindre helt nödvändig utrustning när du tältar. Här under kommer vi att gå igenom saker som kan vara bra men som du absolut klarar dig utan

Powerbank / Solcellsladdare

En powerbank kan vara skönt att ha om du inte har tillgång till bil eller el där du sover. Vi brukar ha med oss powerbank när vi vandrar, det beror mest på att vi fotar mycket vilket drar ur strömmen ur mobilerna.

Köp en powerbank anpassat efter hur mycket el ström du brukar förbruka. En powerbank på 10.000 mah räcker till ungefär 2-3 fulla laddningar av en mobiltelefon. Det är vad vi själva har med oss om vi är och vandrar i 1-2 dagar.

Pannlampa

Om du inte tältar under juni månad som är extremt ljus kommer du vilja ha någon form av belysning. En pannlampa är väldigt praktisk eftersom du har båda händerna fria.

Det är bra vid t.ex. matlagning, när du borstar tänderna eller går på toaletten i mörkret.

Tältlampa

En tältlampa eller campinglampa är inte nödvändig om du har en pannlampa med det blir mycket mysigare i tältet.

Dessutom kan du ta snygga bilder i mörkret eftersom campinglampan lyser upp hela tältet, extra snyggt om du har ett färgstarkt tält.

tält med lampa
Vårat kära tält upplyst av tältlampan.

Campingstolar & Campingbord

Campingstolar och ett smidigt och lätt campingbord kan höja upplevelsen rejält, speciellt om du stannar länge på samma plats. Det finns t.om. lätta campingstolar du kan ta med i ryggsäcken.

Vi brukar ha med oss campingstolar om vi enbart ska tälta på camping, t.ex. på en roadtrip eller campingsemester. Vi tycker det lätt ät värt den extra packningen!

Se dock till att välja en campingstol som väger lite och tar lite plats. Det gör det så mycket smidigare med packningen. Det finns t.om. campingstolar du kan ha med på vandringen tack vare att de är så små och lätta.

Campingsäng

Om du ska tälta på camping under längre tid och vill sova lite bekvämare, eller känner att du har problem med vanligt liggunderlag kan du skaffa en campingsäng.

Med en bra campingsäng kommer du upp från marken vilken gör att du slipper markkylan, du kommer i många fall också sova bekvämare och ha lättare att ta dig ner och upp ur sängen än med ett liggunderlag.

Grill

Om du campar är det riktigt mysigt att grilla. Har du plats för en grill i bilen kan det vara värt att packa med den, speciellt om du ska bo länge på samma ställe.

Tänk på att kolla vilka regler som gäller för grillning på den camping du är på bara. Oftast är det ok att grilla så länge det inte råder brandförbud, däremot kan det finnas anvisade platser för grillning.

1 svar på ”Tältutrustning (6 saker som behövs när man tältar)”

Lämna en kommentar