Kondens i tält (8 tips för att undvika ett fuktigt tält)

Att det blir kondens i tältet är inget ovanligt, speciellt om du tältar när det är kallt eller fuktigt ute. Även om vi aldrig kan undvika kondensen helt så finns det en del saker vi kan göra för att minimera fukten i tältet.

För att undvika kondens i tältet ska du se till att ha bra ventilation genom att öppna välja en tältplats där det blåser lite och öppna upp tältet så mycket som möjligt.

Du ska hålla blöta saker utanför tältet och för att förhindra fukt att tränga upp underifrån kan du använda en vattentät footprint i absiden.

1. Använd ett tält med ytter- & innertält

En av de viktigaste saker för att undvika kondens när du tältar är att ha ett tält med både inner- och yttertält. Innertältet är gjort i ett tyg som andas bra och yttertältet står emot regn och vind.

Med kombinationen av inner- och yttertält släpps fukten (kondensen) igenom innertältet och hamnar på utsidan av innertältet. Det gör att du slipper kondens på innertältet- och med bra ventilation även på yttertältet.

Viktigt med tält av hög kvalitet som går att spänna upp

För att du ska ha nytta av inner- och yttertält är det viktigt att det är luft mellan de två tältdukarna. De får alltså inte ligga och pressa emot varandra eftersom luften måste kunna cirkulera mellan ytter- och innertältet för att inte kondensvatten ska pressas in i tältet.

För att undvika att tältdukarna pressas ihop måste du kunna spänna yttertältet med hjälp av stormlinor. Tältet måste även vara konstruerat för att klara en del vind utan att tappa formen och pressas ihop.

Tält med ventilation i taket ventilerar bättre

Tält som har ventilationsöppningarna i mitten på taket ventilerar oftast bättre än tält med ventilation på sidan.

Kupoltält har ofta ventilation mitt i taket, medan tunneltält brukar ha ventilationen på kortsidorna. Det gör att kupoltält generellt sätt har något bättre ventilation än tunneltält.

2. Använd en footprint i yttertältet

En footprint är en vattentät duk som används som golv under – (antingen bara yttertältet) eller under hela tältet. Att använda en footprint i yttertältet (absiden) håller inte bara fötter och utrustning ren och torr – den gör även att det blir tätt mot marken i yttertältet.

Fukten i marken kommer avdunsta under natten och om du inte har någon footprint kommer vattnet som avdunstar lägga sig mot insidan på tältduken. Vi själva märker hur stor skillnad en footprint gör när det gäller kondens på yttertältets insida.

Om du har en footprint som täcker hela tältets yta och inte bara absiden kommer den även hindra fukta att tränga upp på sidorna av tältet (delen mellan ytter och innertältet runtom.

3. Välj en tältplats där risken för kondens är mindre

Som vanligt är valet av tältplats nästan det viktigaste, även när det gäller kondens. Du vill undvika våt mark, nära sjöar och svackor där luften blir extra kall. Istället bör du ställa tältet där det fläktar lite.

Placera tältet där det blåser litegrann

Att ha en lätt vindbris där tältet står kommer hjälpa till att vädra ut fuktig luft. Genom att öppna tältets ventilation får du rörelse på luften vilket gör att den fuktiga luften inte lägger sig som kondens på tältduken.

Undvika ställa tältet för nära vatten

Om du ställer ditt tält precis vid strandkanten kommer det att stå i väldigt fuktig luft (hög luftfuktighet). Det gör automatiskt att risken för kondens blir större.

Hur lockande det än är för att få de perfekt bilderna kan det vara smart att välja en plats en bit ifrån sjön där det är torrare luft och mindre risk för kondens i tältet.

Undvik svackor (den lägsta punkten på platsen)

Om du tältar i en svacka (på den lägsta punkten i området) är risken stor att all kall luft kommer att samlas där. När värmen stiger i tältet kommer det bildas kondens när den varma luften inifrån tältet möts med den kalla luften utanför tältet.

Det är alltså bättre att ställa tältet lite högre upp där du slipper ”kallraset”. Ju mindre skillnad i temperatur mellan yttertemperatur och temperaturen i tältet, ju mindre lättare är det att undvika kondens.

Undvik våtmark

Våtmarker har en tendens att absorbera fukt upp i luften, och på natten när luften blir kall lägger den sig som en blöt dimma. Om du då tältar på den våta marken kommer tältet bokstavligt talat stå i den våta dimman av fukt.

Det kommer självklart göra det fuktigare i- och omkring tältet. Speciellt om du inte har någon footprint.

Tälta under träd

Om luften är fuktig kommer egentligen alla saker i närheten att fånga upp fukten, t.ex. träd. Om du då ställer upp tältet under en träd kommer du få lite hjälp av trädet som skydd för fukt som annars skulle lagt sig på tältet.

4. Öppna upp tältet så mycket du kan

Något du alltid ska göra för att få bra ventilation som möjligt och därmed slippa kondensen är att öppna upp tältet – så mycket du kan.

Om det är varmt ute kan du öppna upp allt förutom myggnäten om det är mygg. Om du dessutom öppnar dörrar och även absidens dörrar kommer du att få bra cirkulation i tältet, vilket driver ut den fuktiga luften.

Om det regnar?

Om det regnar öppnar du upp så mycket du kan utan att det regnar in. Kanske kan du öppna absiden och ventilation på läsidan? Annars får du öppna all ventilation som är skyddat från regnet.

Risken ökar när du tältar i regn eftersom luftfuktigheten är högre och mycket av dina kläder och utrustning blir blöt.

5. Laga mat utanför tältet (Eller på läsidan med lock)

Att laga mat inne i tältet kommer nästan alltid göra tältet fuktigt. Om du vill undvika det helt ska du alltså laga mat utanför tältet.

Om det inte går på grund av regn eller kallt väder är det bättre att du lagar din mat på läsidan av tältet. Det gör att ångan inte åker in i tältet utan istället blåser bort från tältet (all vattenånga som åker in i tältet måste ju ut igen för att inte resultera i kondens).

Ett annat tips är att ha lock på kokkärlen när du lagar mat. Med lock minimerar du ångan från maten och därmed den fukt som kan leta sig in i tältet.

6. Håll blöta saker utanför innertältet

Ett annat tips för att slippa fukt i tältet är helt enkelt at hålla blöta och fuktiga saker utanför tältet. Om det regnat så kan det vara en bra ide att skaka av jackan (och eventuellt torka av den) innan du kliver in i tältet.

Har du möjlighet kan du även lämna blöta saker utanför innertältet eller förvara i en drybag. Visst, ibland måste vi torka saker inne i tältet, men om du bara är ute en natt kanske de blöta sakerna kan få ligga i yttertältet så torkar vi dom hemma dagen efter.

All fukt du drar in i tältet måste som sagt ut igen, och när det blir för mycket fukt inne i tältet kommer du få problem.

7. Tänd värmeljus eller en lykta

Ett annat sätt att minska kondensen i tältet är genom att tända värmeljus. Du kan antingen ha dom i stormkökets kokkärl eller i en lyckta.

Ljusen höjer värmen i tältet och gör att luften stiger. Den fuktiga luften inne i tältet kommer därför att pressas ut genom ventilationen i tältets tak och du blir av med fukten inne i tältet.

Det är viktigt att du är väldigt försiktigt med tanke på brandrisken och även ser till att ha bra ventilation så det kommer in nytt syre i tältet.

8. Öppna upp sovsäcken (Ligg inte och svettas)

Fukten från vår kropp är en stor anledning till att det bildas kondens i tältet. När vi svettas och andas åker det ut vattenånga i luften (cirka 1 liter per natt).

Därför vill du inte ligga och svettas onödigt mycket inne i tältet eftersom det kommer fylla luften med ännu mer vattenånga. Om det är varmt, se till att öppna upp sovsäcken – eller lägg dig utanför sovsäcken – innan du börjar svettas.

Lösningar & tips om du får kondens i tältet

Ok, vi har gått igenom tips för att slippa kondensen, men här nedanför tar vi upp lite tips om du trots det får ett fuktigt tält.

Vad du kan göra för att lösa situationen:

  • Torka av tältduken med en disktrasa – Om innertältet blivit blött på insidan kan du torka av det med en disktrasa för att slippa bli blöt eller att droppar ner på sovsäcken.
  • Skydda sovsäcken med en regnjacka – Du vill inte att din sovsäck ska bli blöt (speciellt inte om det är dun som värmer dåligt när det är blött. Lägg din skaljacka över fötterna så att sovsäcken inte går emot den fuktiga tältduken och blir blöt.
  • Tänd lite värmeljus och öppna upp tältet för att driva ut fukten – Genom att tända värmeljus och öppna upp tältet kommer den fuktiga luften stiga upp och ut genom ventilationen i taket.
  • Vänd på tältet så att de största ventilationsöppningarna exponeras mot vinden – Genom att vinkla tältet så att de största ventilationsöppningarna är rakt mot vinden (Ofta dörrarna i absiden) får du ett kraftigt luftflöde genom tältet som drar ut fukten.

Torka tältet efter en natt med kondens

Efter varje tältnatt brukar vi se till att torka tältet, oavsett om det regnat eller inte. Om du vet att det varit mycket kondens i är det extra viktigt att du låter tältet torka innan du packar ner det.

Oftast brukar den mesta kondensen lägga sig som vattendroppar på insidan av yttertältet. Det bästa sättet att snabbt torka tältet enligt oss är att öppna upp alla dörrar och ventilation och ställa det i solen.

Tälttyget torkar snabbt i solen, så vänd tältet mot solen sida efter sida vartefter det torkar.

Häng upp det när du kommer hem

Även om du torkat tältet efter natten rekommenderar vi att du låter det torka igen när du kommer hem. Om du packar ner- och förvarar ett fuktigt tält kan det mögla och börja lukta illa.

Vi brukar bara hänga upp tältet över ett par stolar eller lägga det på badrumsgolvet ( 23 grader golvvärme).

Det viktiga är att tältet torkar helt innan du packar ihop det. Om du kan, förvara det hellre luftigt än i kompressionspåsen när du bara har det hemma.

Torka din sovsäck (Speciellt dunsovsäck)

Att torka sovsäcken efter en fuktig natt i tältet är också viktigt. Inte bara för att hålla den fräsch, en blöt sovsäck värmer även dåligt, speciellt dunsovsäckar.

Det enklaste sättet att torka en fuktig sovsäck ute i naturen är att hänga den över tältet på morgonen. Se till att tältduken är torr bara. Låt tältet vädra ur och sovsäcken torka medan du äter frukost.

Syntetsovsäck tål fukt bättre

Om du ofta tältar i fuktiga miljöer är där risken för kondens är stor kan en syntetsovsäck vara att föredra. Den tål fukt bättre och värmer bättre när den är blöt än en dunsovsäck.

Vad orsakar kondens i tält?

Enkelt förklarat kan man säga att kondens bildas när den varma utandningsluften inne i tältet stiger och träffar den kallare luften mellan inner- och yttertält. När den varma luften inifrån tältet kyls av den kallare luften bildas vattendroppar (kondens).

Om ventilationen är bra mellan inner- och yttertält kommer luften inifrån tältet att ventileras bort innan det hinner bildas kondens. Om du däremot har dålig ventilation eller bara ett yttertält (inget innertält) kommer inte den varma luften hinna iväg innan den förvandlas till vatten.

Vid för dålig ventilation lägger sig vattendropparna på tältduken, och i värsta fäll droppar det från taket.

Kondens när du tältar på vintern

Om det är väldigt kallt ute – t.ex. om du vintertältar – kommer temperaturen mellan inner- och yttertält att vara lägre. Det gör att risken för kondens ökar eftersom duken på innertältet är mycket kallare.

Risken är att den varma innerluften kyls av innan den hunnit ut ur tältet, då kan du få kondens på insidan av innertältet.

Om du har problem med kondens på vintern kan du testa att inte täcka eventuella snöskjolar på vintertältet om det ändå inte är så blåsigt. Det ger bättre ventilation i tältet.

När är risken stor för kondens när man tältar?

Risken för kondens ökar ju större temperaturskillnaden mellan luften inne i tältet- och ytterluften är – och ju fuktigare det är.

Tältplatser med större risk för kondens i tältet:

  • Vid sjöar
  • I våtmarker
  • I kalla svackor

Vilken årstid är det mest kondens?

När du tältar på vintern är det störst risk för kondens, speciellt om det är blött ute. Det beror helt enkelt på att skillnaden på temperaturen inne- och ute är stor. Dessutom blir utrustning och kläder ofta blöta när det är blött och snöigt ute.

Om du vill slippa kondens är sommaren den bästa tiden att tälta på. Skillnaden på temperaturen inne- och utanför tältet är mindre och det är överlag torrare ute.

Små tält har större risk för kondens

Mindre tält har större risk för kondens än större tält. Det beror på att de har mindre boendevolym och därför bildas mer – fuktig luft – p en mindre volym. Ett tält med större volym kan lättare ventilera ut den varma luften utan att det bildas kondens.

Läs mer om tält och kondens på Hillebergs hemsida.

Lämna en kommentar