Tälta på camping (Komplett guide & tips)

Att campa betyder för de flesta att tälta på en camping. Det är ett enkelt och sätt att prova på om tältning är något för dig utan att behöva gå långt ut i skogen eller upp på fjället.

När du campar på en campingplats betalar du normalt 2-300kr per natt och får oftast tillgång till dusch, toalett och kök. Vissa campingplatser har även lekplats, pool, bad, minigolf eller andra aktiviteter.

I det här inlägget går vi igenom allt du behöver veta om du ska tälta på en camping för första gången. Ok, till tipsen…

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth, Decathlon & Outdoorexperten

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Varför ska man tälta på en camping?

Anledningen till att du välja en camping är om du vill ha det bekvämt eller om du ska tälta för första gången och vill göra det enkelt för dig.

På en campingplats slipper du leta efter en tältplats – ofta är det jämt och fint gräs. Du kan ta en dusch när du känner för det och slipper känna dig svettig. Du kan gå på toaletten när du vill och du har alltid bilen nära till hands.

Låter det som saker du gillar? Då kommer du troligtvis trivas bra på en campingplats.

Fördelar med en camping

Den absolut största fördelen med att tälta på en campingplats är bekvämligheten. Du har bra yta att fälla upp tältet på, tillgång till dusch och toalett och ofta har du bilen i närheten.

Sakerna nedanför är det bästa med att vara på en camping.

Slipper leta tältplats

Den första fördelen du kommer märka med en campingplats är hur bra tältplatser de har. Ofta är det fint gräs du får slå upp tältet på.

Det innebär att du slipper leta tältplats i skogen eller bland klipphällar. Du kommer inte vakna av en sten i ryggen eller av att du glider mot ena sidan för att du tvingats lägga dig i en backe.

Toalett

Campingplatser har toaletter. Även om vi själva älskar att tälta fritt i naturen så måste vi säga att det är riktigt skönt att ha tillgång till toalett. Att utföra sina behov i naturen är mycket krångligare än på en riktig toalett.

När det gäller hur fräscha dom är kan vi säga att det varierar. Men vår erfarenhet är att överlag är dom rätt fräscha. Speciellt om du väljer en lite bättre/finare camping.

Dusch

Dusch är den andra saken vi verkligen uppskattar när vi tältar på en campingplats. Att kunna ta en dusch när man vill är skönt. Speciellt när det är varmt ute. Och på kvällen innan man ska lägga sig.

På de flesta campingplatser får du köpa polletter som gäller i duscharna. Normalt kostar en polett runt 10kr och då får du duscha i 5 minuter. Det kan låta lite, men det räcker gott och väl för att tvåla in sig och skölja av sig.

Kök

En annan fördel med campingplatser är att de brukar ha kök. Det är extra bra när man bor i tält under regniga dagar eftersom det blir krångligare att laga mat då.

Det är ganska skönt att kunna gå till ett riktigt kök under tak och slippa behöva laga mat i tältet med allt vad det innebär.

Närhet till bilen

Det kan låta löjligt med att ha bilen nära kan vara en trygghet. Det gör att du kan packa med dig lite mer än vad du hade orkat bära på om du vandrade och det ger också en möjlighet att bara åka hem om du inte orkar längre.

Dessutom är det ganska praktiskt att förvara mat, dryck och extra kläder i bilen. Då slipper du ha så mycket saker i tältet och du slipper även packa upp mer än det absolut nödvändigaste.

Tillgång till el

Att ha tillgång till el är en annan bra sak med campingplatser. Det brukar finnas eluttag i köket, i allmänna utrymmen och vid duscharna. Du kan alltså ladda mobilen medan du lagar mat eller duschar.

Aktiviteter

Ofta finns det olika aktiviteter på campingar såsom minigolf, pool, lekpark etc. Det kan vara bra om du ska tälta med dina barn eftersom det alltid kommer finnas saker att göra.

Det ställer också lägre krav på dig som förälder att alltid komma på saker att göra – det är bekvämare och enklare helt enkelt.

Matbutik

Många campingar har en enklare butik där du kan köpa bröd, mjölk, enklare matvaror, tidningar etc. Det är skönt eftersom du inte behöver planera lika mycket inför din campingtur.

Om du ska ut och vandra eller tälta i skogen måste du ha koll så att du får med dig allt eftersom du inte kan komplettera med något när du väl är där.

Grillplatser

Ofta får man grilla på en camping om det inte är eldförbud. Många campingplatser har även iordningställda grillplatser du kan utnyttja. En del har även vindskydd.

Som tältare uppskattas ju alla matlagningsmöjligheter, speciellt vindskydd som kan utnyttjas när det regnar så man slipper sitta i regnet eller hopkurad i förtältet med sitt stormkök.

Tvättmaskin

Du kan ofta tvätta kläder på en camping i tvättmaskin. Om du fricampar får du klara dig utan rena kläder eller tvätta för hand, med vatten från bäckar eller sjöar.

tälta på camping tips

Nackdelar med en camping

Den största nackdelen med att tälta på en camping är att du oftast inte får samma naturupplevelse och lugn som när du tältar i skogen eller upp på fjället.

Här nedanför går vi igenom vad vi tycker är de största nackdelarna med camping.

Inte samma naturupplevelse som i skogen

Att campa är inte alls samma naturupplevelse på att tälta fritt i naturen. Det är ofta är jättefin naturupplevelse men inte lika mäktig som inne i skogen eller uppe på fjället.

Med det sagt är det inte en sämre upplevelse att tälta på camping, men det är en annan upplevelse. Båda är bra på sina sätt.

Störande campinggäster

Har du otur så kan du bli störd av andra campinggäster. Det kan vara högljudda kvällsmänniskor, skällande hundar och skrikande barn. Vi måste dock säga att det är väldigt sällan (nästan aldrig) vi blivit störda av andra campinggäster.

Det du kan göra för att minimera risken är att välja en tältplats som ligger lite avskilt. Du bör också undvika en plats i direkt närhet till badplats, kök, restaurang och lekpark.

Måste ofta bokas i förväg (inte lika spontant)

Om du campar under semestern i juli och augusti kan du bli tvungen att boka campingplats på de mest populära campingarna. Det gör ju att du inte kan vara lika spontan som om du fricampar i skogen.

Om du däremot ska campa i september. på våren eller på mindre besökta campingar är vår erfarenhet att det nästan aldrig behöver förbokas.

Dessutom har tält den fördelen att campingarna ofta lyckas hitta en plats även om det är fullt. Det brukar vara mycket svårare för de med husvagn eller husbil.

Det kostar pengar (Pris tältplats camping)

En campingplats för tält kostar normalt mellan 200-300kr, en tältplats med el kostar 300-400kr. Att campa i naturen är gratis. Det är alltså dyrare att tälta på en camping än att tälta i skogen.

Fast då ingår bekvämligheter som toalett, kök, tillgång till dusch etc.

Du har en utcheckningstid att passa

En annan sak vi faktiskt tycker är en rätt stor nackdel med att tälta på en camping är utcheckningstiden. Ofta måste du checka ut en viss tips på förmiddagen, vanligen runt 10-11 tiden.

Det gör att man inte kan tu det lugnt på samma sätt. Kanske ta en långfrukost, ett kopp kaffe vid vattnet etc.

Du kan inte tälta var du vill

Ok, vi kan inte tälta exakt överallt, men nästan. När vi tältar i naturen kan vi tälta (nästan) tack vare allemansrätten.

När du väljer camping är du ju låst till vart campingplatsen ligger. Och sen är du oftast anvisad till vissa områden på campingen som är avsedda för tält.

camping med tält

Hur stor är en tältplats på camping

Tältplatsernas storlek varierar. Det som gäller är att det ska vara minst 3 meter till tältet bredvid dig på grund av att minimera brandrisken (Läs mer på MSB).

Campingarna brukar anpassa tältplatsens storlek efter storlek på tältet och du betalar efter hur stort tält du har. Ofta är den billigaste tältplatsen för ett 1-2 mannatält, den näst billigaste tältplatsen för ett 3-4 mannatält osv.

Många campingar tillåter att man ställer bilen bredvid tältet på sin ”campingtomt” medan det är förbjudet på andra campingar där du istället får parkera bilen på anvisad parkeringsplats.

Tälta på campingplats med el

Om du vill ha tillgång till el i tältet kan du hyra en campingplats med el. De är vanligtvis mycket dyrare, räkna med 100-200kr mer än en vanlig tältplats.

Tänk på att du måste ta med dig egen kabel (220v) på de flesta ställen för att kunna dra in elen till ditt tält.

Campingar ligger ofta ganska väderskyddat

Något vi vill nämna efter egen erfarenhet av att ha campat under flera år är att campingplatserna ofta ligger ganska väderskyddade.

Det gör att vid dåligt väder som man (oftast) betydligt bekvämare att tälta på en camping än ute i det fria (om du inte själv hittat en vind- och regnskyddad plats i skogen såklart).

Vi menar bara att om du är oerfaren när det gäller att välja tältplats i dåligt väder kommer en camping vara ett bra alternativ eftersom det ofta inte blir helt fel vilket det kan bli om du t.ex. fjällvandrar och inte har koll.

tälta på campingplats

Checklista för att campa med tält

Ok, känner du dig taggad på att dra och campa? Här tänkte vi bara skriva en liten checklista (packlista) på den absolut nödvändigaste campingutrustningen om du ska tälta:

 • Campingtält
 • Liggunderlag
 • Sovsäck
 • Kudde
 • Stormkök
 • Tallrik & bestick
 • Vattenflaska
 • Mat
 • Vatten
 • Kläder
 • Pannlampa (ej i juni)

Några av våra favoritcampingar att tälta på:

Lämna en kommentar