Bästa Sovsäckslakan (Liner) 2023 (Bäst i Test)

Att använda en liner eller sovsäckslakan som det också kallas gör att din sovsäck håller sig fräsch längre. Förutom att du skyddar sovsäcken ger en liner dig också extra värme.

Vi själva använder oss av liner i sovsäcken och tycker det är toppen att inte behöva tvätta sovsäcken ofta utan det räcker med att tvätta sin liner efter varje tältnatt.

En bra liner för sovsäck ska vara mjukt och skönt att sova i, det ska värma, torka snabbt och vara enkel att tvätta. För att en liner ska vara bekväm att ha i sovsäcken är det bra om den har samma form som en sovsäck så du slipper överflödigt tyg.

liner i merinoullCocoon MummyLiner Merino Wool
Bästa Sovsäckslakan i Merinoull
(Höjer värmen i sovsäcken)
Kolla pris här
bästa liner i sidenUrberg Silk Liner Mummy
Bästa Sovsäckslakan i Siden
(Har insytt kuddfodral)
Kolla pris här
bästa liner i microfiberCocoon MummyLiner Microfiber
Bästa Sovsäckslakan i Microfiber
(Snabbtorkande liner)
Kolla pris här
sovsäckslakan i bambuUrberg Bamboo Liner Mummy
Bästa Sovsäckslakan i Bambu
(Mjuk och skönt)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Bästa Liner för Sovsäck (Tänk på det här)

Innan du bestämmer dig för vilken typ av liner (sovsäckslakan) du ska ha är det bra att fundera över vissa saker så du får rätt lakan från början.

En liner finns i olika material som merinoull, mikrofiber och siden. Alla material är sköna att sova i men har olika fördelar. Vissa värmer mer medan andra torkar snabbt om de blir blöta.

När har du tänkt att använda en liner? Ska du sova när det är kallt ute och behöver extra värme då är en liner i merinoull ett bra val.

Liners finns även i olika storlekar och form. För att få en liner som passar bra i din sovsäck är det viktigt att kolla storleken samt att välja en liner som har samma form som en sovsäck, formen som passar bra i sovsäckar kallas för mummy (mumie).

Läs vidare för att hitta rätt liner för just dig.

Innehållsförteckning

1. Cocoon MummyLiner Merino Wool (Bästa Liner i Merinoull)

bästa sovsäckslakan i merinoull
 • Bästa Sovsäckslakan i Merinoull
 • Håller sig fräsch länge
 • Bra när du vill ha extra värme

Det här är en liner som är tillverkad i 100% merinoull. Det gör att du kan använda linern som den är när det är varmt utan sovsäck men också om du vill höja temperaturen i sovsäcken kalla nätter.

Den höjer temperaturen i sovsäcken med 7 grader. Formen på linern gör att den passar bra i sovsäcken utan att det blir överflödigt med tyg.

Vad vi gillar

Det vi gillar mest med Cocoon MummyLiner Merino Wool är att ullen inte drar till sig dålig lukt vilket gör att den kan användas länge innan den behöver tvättas. Det räcker endast med att vädra lakanet så blir det fräscht.

Vi gillar också att den är mjuk och skön att ligga i och att den hjälper till att höja värmen in sovsäcken när det är kallt.

Vad vi inte gillar

Eftersom linern är tillverkad i 100% merinoull blir den inte slittålig. Nackdelen med merinoull är att de slits ut snabbt.

Men du kan undvika det genom att inte tvätta lakanet för ofta utan bara vädra ur det räcker.

Den här linern passar dig som:

Vill du öka värmen i sovsäcken är den här den bästa linern att välja. Passar bra om du ska tälta under kalla nätter.

Den passar också bra för dig som ska sova ute en längre tid då en liner i merinoull inte börjar lukta utan kan hålla sig fräsch länge tillskillnad från andra material.

Fördelar

 • Mjuk att sova i
 • Håller sig fräsch länge
 • Höjer värmen i sovsäcken

Nackdelar

 • Dyr

2. Urberg Silk Liner Mummy (Bästa Liner i Siden)

bästa sovsäckslakan i merinoull
 • Bästa Sovsäckslakan i Siden
 • Mycket lätt (98g)
 • Har inbyggt kuddfodral

Är du ute efter en liner i 100% siden ska du kika på Urberg Silk Liner Mummy. Förutom att den är tillverkad i siden är det även den lättaste linern i testet.

Precis som alla andra liners i inlägget är även denna mumieformad för att passa en sovsäck bra.

Den har även ett inbyggt kuddfodral som gör att du kan lägga in en jacka eller kläder där för att använda som kudde om du inte har en uppblåsbar kudde med dig.

Vad vi gillar

Fördelen med en liner i siden är att den ger en sval känsla om du är varm av dig men håller dig även varm om du är frusen vilket gör den bra som isolering i sovsäcken.

Det är också ett material som torkar snabbt och som är väldigt lätt och tar lite plats i packningen.

En annan fördel med att ha en liner i siden som vi gillar är att material är friktionsfritt, det innebär att siden är snällt mot hud.

Vad vi inte gillar

Även om siden är temperatur reglerande och ska både svalka och ge värme så isolerar den inte lika bra som en liner i merinoull.

Vi skulle inte välja en liner i siden under riktigt kalla nätter om vi vill ha extra värme då tycker vi merinoull är ett bättre isolerande material.

Den här linern passar dig som:

Vill du ha en liner som är skonsam och mjuk mot huden är en liner i silke ett bra val. Den passar även bra om du ska tälta på sommaren och vill ha ett bra skydd i sovsäcken.

Fördelar

 • Inbyggt kuddfodral
 • Lätt
 • Skonsamt mot huden

Nackdelar

 • Passar inte till kalla nätter

3. Cocoon MummyLiner Microfiber (Bästa Liner i Microfiber)

lakan för sovsäck i microfiber
 • Bästa Sovsäckslakan i Microfiber
 • Torkar snabbt
 • Prisvärd

En liner som torkar snabbt är Cocoon MummyLiner Microfiber. Det är också ett material som inte drar till sig fukt vilket gör det skönt att sova i om du blir varm av dig.

Materialet är mjuk och skönt att sova i och ger en lagom isolering i sovsäcken. Formen på linern gör att den passa bra till alla sovsäckar och är mumieformad.

Vad vi gillar

Det är en lätt liner och ett material som andas bra. Just att den är snabb torkad gillar vi extra mycket.

Vad vi inte gillar

Nackdelen som vi tycker med att sova i en liner i mikrofiber är om du är lite fnasig eller torr på händer och fötter fastnar i material. En känsla vi inte gillar och inte tycker är så skön.

Men är det inget problem för dig är det ett mjuk och gosigt material att sova i för att skydda sovsäcken från att bli ofräsch.

En annan nackdel är att microfiber kan kännas styvt att det inte är flexibelt vilket vissa kan uppleva som att det är trångt i linern.

Den här linern passar dig som:

Vill du ha en prisvärd liner men som ändå isolerar bra och som är mjuk att sova i är det här ett bra alternativ.

Passar också bra för dig som vill ha ett material som torkar snabbt.

Fördelar

 • Torkar snabbt
 • Prisvärd
 • Lätt

Nackdelar

 • Saknar inbyggt kuddfodral
 • Microfiber kan upplevas styvt att sova i

4. Urberg Bamboo Liner Mummy (Bästa Liner i Bambu)

bästa liner för sovsäck bambu
 • Bästa sovsäckslakan i Bambu
 • Mjuk & skön
 • Dragsko vid huvudet

Vill du ha en sval och ett riktigt mjukt material att sova i är Urberg Bamboo Liner Mummy ett bra val. Bambu är ett material som är extra snällt mot dig som har känslig hud.

Den här linern är tunn och skön att använda under sommaren eller om du har en redan tjock sovsäck och bara vill ha ett skydd till säcken. Materialet andas även bra.

Vad vi gillar

Det vi gillar mest med den här linern i bambu och varför vi den senaste tiden använt just den här är för att materialet är riktigt mjukt och skönt att sova i.

Dessutom gillar vi att den är elastiskt vilket gör att man lätt kommer i och ur den. En annan fördel är dragskon som sitter i huvan. Det gör att linern sitter bättre på plats och värmer extra skönt runt huvudet.

Vad vi inte gillar

Den största nackdel men den här linern som vi upplever är att den tar mycket plats i packningen och är en av de tyngre lakanen i inlägget.

Vi skulle inte rekommendera att använda den om du vill ha extra isolering då är merinoull eller microfiber ett bättre val.

Den här linern passar dig som:

Du vill ha en mjuk och skön liner att sova i men behöver inte mycket isolering utan mest använda som skydd till sovsäcken.

Urberg Bamboo Liner Mummy passar också dig som vill ha en liner som är elastisk och inte vill att det ska kännas snävt.

Fördelar

 • Elastisk
 • Otroligt mjukt material
 • Andas bra

Nackdelar

 • Tar stor plats
 • Inte bra isolering

Att Tänka på när Du Köper en Liner till Sovsäck

 • Storlek – Liners finns i olika storlekar, kolla längd och bredd så du får plats.
 • Material – Olika material finns som microfiber, siden, merinoull och bambu. Välj ett material som passar dina behov.
 • Passform – Liner finns i olika passformer som är mumieform, passar bra i sovsäckar men finns också lakan som är mer rektangulära, passar bättre som reselakan.
 • Vikt & Packstorlek – Beroende på vilket material och storlek en liner har så varierar också vikten och packstorleken.

Storlek (Kolla längd & bredd)

Med att välja rätt storlek på en liner slipper du överflödigt tyg men också att det den inte känns för liten. I beskrivningen på en liner står det oftast till vilken max kroppslängd den passar.

Det är också viktigt att kolla hur bredden är över axlarna så du får plats speciellt om du vet med dig att du har breda axlar.

Jag har en liner som är alldeles för lång för mig och upplever otroligt mycket tyg och att det är knöligt i sovsäcken men löste det med att göra en knut vid fotänden av linern. Då slipper jag känna det överflödiga tyget i fotändan.

Material (Extra isolering, andningsförmåga & skönt)

Sovsäckslakan går att köpa i olika material som har olika funktioner. Som vi nämnde tidigare i inlägget är det viktigt att du först funderar över när du tänkt att använda liner och vad syftet är med att använda liner.

Vill du bara ha en liner för att skydd sovsäcken räcker det med bambu material. Vill du skydda sovsäcken och vara skonsam mot huden är siden ett toppen material på liner som också andas bra.

Merinoull på en liner passar bra om du vill ha extra isolering, tälta kalla nätter eller om du vandrar och ska vara ute och tälta flera dagar. Merinoull är det material som håller sig fräschast lägst utan att behöva tvättas.

Passform (Välj passform för sovsäck)

Idag är de flesta sovsäckar mumieformade och därför ska du också välja en liner som är mumieformad för att få den bästa passformen i sovsäcken.

Förutom mumieformad liner finns även liners som är rektangulära. De rektangulära lakanen kommer inte passa lika bra i en sovsäck. De blir också mer tyg att bära med och de packar också större.

Rektangulära liners passar bäst om du vill ha ett reselakan.

Vikt & Packstorlek

Beroende på vilket material linern har skiljer sig också vikten och packstorleken åt.

Både vikt och packstorlek har betydelse speciellt om du du vandrar med övernattning i tält. Då vill du inte ha för tung liner som tar mycket plats i ryggsäcken.

Siden är det material som både väger och packar minst medan bambu är lite tyngre. Vad de olika lakanen väger och packar står i beskrivningen av produkten.


Sammanfattning – Bästa Liner för Sovsäck

 • Om du letar en liner för extra isolering är Cocoon MummyLiner Merino Wool ett bra val eftersom den tillverkad i 100% merinoull och är den liner som ger bäst värme av alla i testet.
 • Är du däremot ute efter en liner som både packar litet och är lätt ska du kika på Urberg Silk Liner Mummy ett bra val eftersom den är lättast av de olika materialen.
 • Vill du ha en liner som är prisvärd och torkar snabbt är Cocoon MummyLiner Microfiber det bästa eftersom det är tillverkat i microfiber och det billigaste i testet.
 • Letar du efter en liner som känns elastisk och är mjukt att sova i är Urberg Bamboo Liner Mummy det bästa valet eftersom den är tillverkad i det otroligt mjuka och sköna materialet bambu.

Lämna en kommentar