Campingmöbler (Komplett guide när du tältar)

Om du vill ha det bekvämt när du tältar kommer campingmöbler göra en stor skillnad, framförallt campingstolar och campingbord när du äter.

I den här artikeln kommer vi att gå igenom vilka campingmöbler som kan vara bra att ha när du tältar och vad du bör tänka på när du skaffar dom.

Några av de campingmöbler som kan göra semestern bekvämare när du tältar är campingstolar, campingbord, en campingsäng och en bra campinglampa.

Campingstolar

En campingstol är inte bara skön att sätta sig i efter en lång dag i bilen eller på vandringsleden, den gör det också mycket bekvämare när du ska äta.

Det är viktigt att du väljer en campingstol som är lätt och inte tar för mycket plats i packningen. En bra campingstol bör också vara bekväm och hållbar. Om du ska sitta och äta i den bör den vara tillräckligt hög och det är skönt om den ger stöd för ryggen.

Populära märken på campingstolar är bland annat Helinox, Therm-a-Rest och Arctic Thern. De tillverkar lätta, hållbara och bekväma campingstolar som fungerar perfekt när du tältar.

campingmöbel stol

Campingbord

Campingbord är praktiska när du tältar, speciellt vid matlagning eller när du äter. Det finns flera typer av campingbord, allt från lätta campingbord som tar lite plats i packningen som är perfekta för vandring, till mer stabila bord som är bra om du tältar längre tid på en campingplats.

Populära märken är Helinox och Urberg. De har flera modeller av campingbord i olika storlekar som passar både för vandring eller på campingplatsen.

Campingsäng

Att sova bekvämt är viktigt när du tältar, och om du har svårt att sova bra på ett liggunderlag eller en luftmadrass kan du testa med en campingsäng.

En campingsäng tar mer plats och väger mer än ett liggunderlag, men den gör att du kommer upp en bit från marken och en del personer sover skönare i en campingsäng.

Om du bara ska tälta på en camping och har nära till bilen finns det egentligen ingen anledning att inte använda en om du sover skönare på den. Däremot bör du satsa på en lätt och stabil campingsäng av bra kvalitet.

Campinglampa / Tältlampa

En smidig och liten tältlampa är bra både för att lysa upp inne i tältet, men även om du lagar mat i mörkret eller behöver belysning med dig för ett toalettbesök på natten.

Det du ska tänka på vid val av campinglampa är vikt, ljusstyrka och batteritid. Om du ska tälta vid vandring vill du ha en liten och lätt lampa, dessutom ska batteriet hålla länge.

Det som är bra med campinglampor är att de oftast är dimbara, vatten- och stryktåliga, små och lätta samt att batteriet räcker länge.

hängmatta campingmöbler

Hängmatta

Det finns flera modeller av hängmattor som både kan fungera som säng på natten eller ett skönt ställe att slappna av på dagen. Det finns t.om hängmattor med inbyggda myggskydd som du kan komplettera med en tarp och sova under och skippa tältet.

Om du ska skaffa en hängmatta för camping eller vandring och att sova i ska du ha en hängmatta med inbyggt myggskydd (under myggsäsong) och även ha en tarp som skyddar mot regn. Om du bara ska ha den som en extra möbel på campingen fungerar det med de flesta hängmattor.

De smidiga modellerna av hängmattor sätts upp mellan två träd och tar lite plats i packningen.

Alternativ till campingmöbler när du tältar

Om du inte vill köpa dyra campingstolar, bord etc. när du tältar, finns det några alternativ som kan fungera istället.

  • Liggunderlag – Ett liggunderlag kan också användas som sittunderlag, vilket kan vara en praktisk lösning för att spara utrymme och vikt i din packning. Vi använder själva ofta liggunderlaget som sittplats när vi äter etc. Det jobbiga är att man sitter väldigt lågt.
  • Improvisera med det som finns i naturen – En annan lösning är att improvisera med det som finns till hands i naturen. En sten eller en stubbe kan fungera som en enkel stol.
  • Solstol / Brassestol – En gammal hederlig brassestol kan fungera bra som allroundstol om du redan har det hemma och inte vill köpa nya stolar. De är däremot inte jättebekväma att sitta och äta på eftersom de är så låga.

Om du tältar på en kall plats eller under vintermånaderna är det extra viktigt med isolering mot marken för att hålla dig varm och torr. Du vill inte bli blöt och kall när du sitter ner, på sommaren är det inte lika stort problem som på vintern.

campingmöbler campingstol

Saker att tänka på när du väljer campingmöbler

När du väljer campingmöbler för tältning är det några saker som är viktiga att tänka på:

  • Vikt & packvolym – För det första bör du tänka på vikt och storlek. Eftersom du oftast måste bära dina saker till tältplatsen är det viktigt att välja campingmöbler som är lätta att bära och som inte tar upp för mycket plats i packningen.
  • Kvalitet – För det andra bör du tänka på att välja bra kvalitet. Campingmöbler som är gjorda av högkvalitativa material och som är välkonstruerade kommer hålla längre, men framförallt kommer du kunna lite på att de håller när du väl är ute i naturen och inte går sönder.
  • Bekvämlighet – För det tredje ska du tänka på bekvämlighet. Att ha en bekväm campingstol som exempel kan göra upplevelsen mycket bättre.

Sammanfattning

Campingmöbler kan göra en stor skillnad om du är ute efter tälta mer bekvämt. Campingstolar, ett bra campingbord och en tältlampa kommer ofta göra tältningen enklare och bekvämare. När du väljer campingmöbler är det viktigt att tänka på vikt, hållbarhet och bekvämlighet.

Lämna en kommentar