R-värde på liggunderlag (Guide & tabell)

När du ska köpa ett liggunderlag har du säkert sett att det står ett r-värde med en siffra efter. Men vad är det egentligen och vad står det för.

Kort förklarat är r-värde isoleringen på liggunderlag. Det talar om i vilken temperatur du kan använda liggunderlaget utan att bli kall av markkylan.

I det här inlägget kommer vi gå in närmare på vad r-värde är och vilka liggunderlag som passar till olika säsonger och temperaturer. Läs vidare för att lära dig mer om r-värde på liggunderlag.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Tabell över R-värde på liggunderlag

För att välja rätt liggunderlag är det viktigt att tänka på när du ska använda det och vad det är för temperaturer ute.

Ett liggunderlag med högt r-värde ger bättre isolering mot markkylan och passar därför bättre vid kallare temperaturer (höst och vinter).

Här nedanför är en tabell som visar vilket r-värde som krävs på liggunderlaget beroende på utomhustemperatur.

TemperaturR-värde
+10 och varmare1-2
+5 till +102-3
+5 till 03-4
0 till -54-5
-5 till -105-6
-10 till -156-7
-15 till -207-8

Vad är ett R-värde?

R-värde är ett mått som visar liggunderlagets isoleringsförmåga. Det hjälper dig att välja rätt liggunderlag beroende på vilken säsong du tänkt använda det. Ju högre r-värde ett liggunderlag har desto bättre isolering har den.

Att ha en bra isolering när du sover ute som i tält eller i vindskydd är det viktigt att du kan hålla dig varm för att sova bra under natten.

Du kan också använda dig av två liggunderlag för att öka r-värdet vilket gör att du kan sova ute kallare nätter. Mer om dubba liggunderlag tar vi upp längre ner i inlägget.

R-värde för olika säsonger

LiggunderlagR-värde 2 eller lägreR-värde 2-4R-värde över 4R-värde över 6
Sommarsäsong✔️
Vår & Höst✔️
Vintersäsong✔️
Arktiskt klimat✔️

Sommar

För sommaren när temperaturen ligger runt 10 grader och mer behöver du inte ett högt r-värde på ditt liggunderlag. Ett liggunderlag med ett r-värde på 1-2 räcker för att hålla dig varm från markkylan under natten.

Exempel på bra liggunderlag för sommaren: Liggunderlag i cellplast / Uppblåsbart liggunderlag

Vår & höst

För våren och hösten när temperaturen är lite lägre mellan 0-10 grader behöver du ett liggunderlag med ett högre r-värde än vad du behöver på sommaren. Ett bra r-värde ligger då på 3-4 för att du inte ska bli kall.

Exempel på bra liggunderlag för hösten: Therm-a-Rest Neo Air Topo Luxe

Vinter

Under vintern när temperaturen kan sjunka till -10 grader eller lägre behöver du ett liggunderlag med högt r-värde. Ett r-värde på minst 5 eller högre är bra för att skydda dig från markylan.

Exempel på bra liggunderlag för vintern: Exped Dura 5R M (Isolerat uppblåsbart liggunderlag)

R-värde på olika liggunderlag

LiggunderlagR-värde
Cellplast1 – 3
Uppblåsbart2 – 4
Uppblåsbart med isolering4 – 6

Det är också viktigt att tänka på att olika liggunderlag har olika r-värden. Där har cellplast det lägsta r-värdet och ett isolerat uppblåsbart liggunderlag har det högsta r-värdet.

Det är viktigt att välja liggunderlag med rätt r-värde för att undvika kalla nätter. Genom att välja rätt r-värde för ditt utomhusäventyr kan du njuta av en god natts sömn utomhus oavsett väderförhållandena.

Liggunderlag i cellplast

Ett liggunderlag i cellplast är det vanligaste liggunderlaget flest använder. Cellplast är ett lätt och billigt material som fungerar bra som isolering under sommarsäsongen eller som extra isolering till ett uppblåsbart liggunderlag när det är kalla nätter.

R-värdet på liggunderlag i cellplast varierar beroende på tjockleken, det finns både tunna och tjockare liggunderlag i cellplats men vanligtvis ligger r-värdet mellan 1 och 3.

Läs mer i vår guide om hur du hittar det bästa liggunderlaget i cellplast.

Uppblåsbara liggunderlag

Uppblåsbara liggunderlag är populära på grund av den lätta vikten och med en mindre packvolym än cellplast. R-värdet på uppblåsbara liggunderlag varierar beroende på materialet och tjockleken.

Vanligtvis ligger r-värdet mellan 2 och 4 när det inte är någon fyllning i utan enbart luft. Ett uppblåsbart liggunderlag passar bra vid milda temperaturer.

Läs mer i vår guide om hur du hittar bästa uppblåsbara liggunderlaget.

Uppblåsbart liggunderlag med isolering

Uppblåsbara liggunderlag som har isolering av syntet eller skum har det högsta r-värdet och bäst isolering.

R-värdet på isolerade uppblåsbara liggunderlag varierar beroende på tjockleken och vilken typ av isoleringsmaterial som används. Vanligtvis ligger r-värdet mellan 4 och 6. Det är ett tillräckligt högt r-värde för att du ska kunna sova på det under vintersäsongen.

Nackdelen med isolerade uppblåsbara liggunderlag är att de är tyngre än de andra liggunderlagen.

Dubbla liggunderlag ger ett högre R-värde

Det du också kan göra för att öka r-värde på ditt liggunderlag är att använda dubbla. Vi använder oss av ett liggunderlag i cellplast och ett uppblåsbart liggunderlag för att få bättre isolering när vi tältar på hösten.

Vi har cellplasten längst ner och det uppblåsbara högst upp. Det är också ett sätt om du vill skydda ditt uppblåsbara liggunderlag från revor och att det går hål i det.

Du kan också använda dig av två liggunderlag i cellplast om du föredrar att sova på det men vill ha mer isolering och värme om det är kallt.

När du använder dubbla liggunderlag läggs deras r-värde ihop. Så har du två liggunderlag i cellplast som har ett r-värde på 2 blir det istället ett r-värde på 4 vilket gör att du exempelvis kan sova ute när det är 0 grader ute också.

vilket r-värde ska man ha

Sammanfattning

Som du märker varierar r-värdet beroende på vilket typ av liggunderlag du väljer. Saker som spelar in är tjocklek, materialet och om det finns fyllning i liggunderlaget eller inte.

För milda temperaturer fungerar ett liggunderlag med lågt r-värde bra men för kallare förhållanden är det bra att använda ett liggunderlag med högre r-värde så du inte blir kall av markkylan.

Vid mycket kalla temperaturer på vintern är det också bra att använda dubbla liggunderlag eller kombinera liggunderlag med olika r-värden för att få högre isolering mot marken.

Lämna en kommentar