Tvätta kläder på camping (Komplett guide)

Ibland behöver vi tvätta våra kläder när vi är ute och campar. Oftast så finns det tvättmöjligheter på en camping men inte på alla ställen så kolla upp det innan du betalar för en plats om tanken är att tvätta.

Annars går det också bra att tvätta kläder för hand.

I det här inlägget tar vi upp hur du kan tvätta kläder på en camping och vad som är bra att tänka på. Du kan också läsa om hur du håller dina kläder fräscha längre så du slipper tvätta ofta.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

3 sätt att tvätta kläder på en camping

När du är på en camping och behöver tvätta dina kläder, finns det några alternativ att välja mellan. Här är några av de vanligaste sätten för att tvätta kläder på camping.

1. Använd campingens tvättstuga

Många campingplatser har en egen tvättstuga där du kan tvätta, det är också det mest bekvämaste sättet att tvätta kläder på. Perfekt om du har mycket tvätt.

Du behöver bara ta med dig eget tvätt- och sköljmedel. Du betalar antingen i receptionen för att använda tvättstugan eller så kan du behöva mynt för att stoppa i tvättmaskinen så du kan använda den.

I tvättstugan på en camping finns det ofta tydliga instruktioner på hur maskinerna fungerar och hur du betalar för dom.

2. Tvätta för hand

Ett annat sätt att tvätta kläder på en camping är att göra det för hand. Det passar bra om du inte har allt för mycket kläder att tvätta och det kostar inget.

Det enda du behöver är vatten, en balja/hink och tvättmedel. För att få bort fläckar när du tvättar för hand är det bra att gnugga kläderna mot varandra för att få bort fläckar. Eller låt de ligga i blöt en stund med lite tvättmedel på så fläcken löses upp.

När du tvättar klart se till att skölja ur kläderna ordentligt med rent vatten så du får bort tvättmedlet. Häng sen upp kläderna och låt de lufttorka.

3. Använd en Scrubba Wash Bag eller en dry bag

Vill du inte tvätta kläderna för hand men har inte tillgång till en tvättmaskin kan du använda dig av en Scrubba Wash bag eller en dry bag. Det här alternativet passar också om du inte har allt för mycket du behöver tvätta.

En dry bag eller en Scrubba wash bag fungerar som en tvättmaskin. Du lägger i de kläder som ska tvättas med vatten och lite tvättmedel i dry bagen eller i Scrubba Wash bagen, stäng igen och skaka fram och tillbaka. I en Scrubba wash bag finns även små mjuka knottror på insidan som du kan gnugga kläderna mot, då får du bort fläckar och smuts lättare.

Efter att du skakat kläderna och de börjar bli rena ska du skölja de ordentligt med rent vatten, så allt tvättmedlet går ur. Fyll på bagen med nytt, rent vatten några gånger. Vrid ur kläderna från vatten innan du hänger upp de för att lufttorka.

Fördelen med en dry bag är att den tar liter plats när den inte används och är enkel att använda.

Tvätta kläder på camping & vad det kostar

tvätta på camping

Är du borta länge på en campingsemester så kommer det komma tillfällen när du måste tvätta dina kläder när allt rent är slut. Det mest bekvämaste sättet är att använda campingens tvättstuga om det finns.

Här är några tips för att tvätta kläder i campingens tvättstuga.

Förbehandla fläckar

Börja med att förhandla eventuella fläckar på kläderna. Använd fläckborttagningsmeddel eller gör en egen fläckborttagningslösning med diskmedel och vatten. Applicera lösningen på fläcken och låt den sitta i några minuter innan du tvättar kläderna.

Tvätta kläderna

När du har förbehandlat fläckarna är det dags att tvätta kläderna. Läs tvättinstruktionerna på kläderna och välj rätt tvättprogram och temperatur.

Använd lagom mycket tvättmedel beroende på hur mycket tvätt du har. Var noga med att inte överbelasta tvättmaskinen eftersom kläderna inte blir tillräckligt rena då.

Sköljmedel

Vill du slippa kläder som är elektriska och ha mjuka kläder ska du använda sköljmedel men tänk på att inte överdosera.

Tvättar du funktionskläder ska du undvika sköljmedel eftersom det kan förstöra funktionen på kläder.

Torka kläderna

Torka kläderna i en torktummlare om det finn soch om kläderna tål de. Annars kan du torka i torkskåp.

Finns inget av det på campingen kan du torka kläderna ute genom att lufttorka. Enda nackdelen är att det tar lite längre tid om du behöver använda kläderna snart.

Vad det kostar att tvätta kläder på en camping

Priset för att tvätta kläder på en campingen varierar beroende på vilken camping du är på.

Pristet ligger mellan 20-50 kronor per tvätt. Det är också lite olika hur du betalar, på vissa campingar betalar du i receptionen och får mynt som du använder i tvättsugan. Eller så kan du betala direkt i tvättstugan.

Hur du tvättar kläder för hand på en camping

tvätta kläder för hand

Finns det ingen tvättmaskin på campingen kan du tvätta för hand som vi även tagit upp tidigare i inlägget. Det är ett enkelt sätt att få rena kläder på när du är på campingsemester.

Här är några enkla steg på hur du tvättar dina kläder för hand:

 1. Fyll en stor hink eller tvättbalja med varmt vatten. Tillsätt tvättmedel eller tvål enligt anvisningarna på förpackningen. Se till att tvättmedlet är lämpligt för handtvätt och inte skadar miljön.
 2. Blötlägg kläderna i vattnet och gnugga försiktigt på fläckar eller smutsiga områden. Låt kläderna ligga i vattnet i cirka 10-15 minuter.
 3. Skölj kläderna noggrant i rent vatten tills allt tvättmedel är borta. Upprepa sköljningen om det behövs.
 4. Vrid ut överflödigt vatten ur kläderna och häng dem upp för att torka. Om det är möjligt, häng kläderna i solen då torkar de snabbare.

Några tips när du tvättar för hand:

 • Använd inte för mycket tvättmedel, eftersom det kan vara svårt att skölja bort och kan orsaka irritation på känslig hud.
 • Tvätta inte för många kläder åt gången, eftersom det kan göra det svårt att gnugga och skölja ordentligt.
 • Var försiktig med att tvätta kläder som är gjorda av känsliga material, som ull eller silke. Dessa plagg kan behövas tvättas separat.
 • Om du inte har tillgång till tvättmedel kan du använda schampo eller tvål istället. Det är också möjligt att köpa miljövänliga tvättmedel som är speciellt utformade för handtvätt.

Tvättar kläder med en Scrubba Wash Bag

En Scrubba Wash Bag är en liten och smidig tvättpåse som är bra att ha med när du campar och vill tvätta kläder och inte har tillgång till tvättmaskin. Den är enkel att använda och tar lite plats i packningen.

Det går också att använda en dry bag. Fördelen med en Scrubba Wash är att det finns små knottror på insidan som gör det lättare att få rent kläderna.

Här är några steg på hur du använder en Scrubba Wash Bag:

 1. Lägg i dina kläder som ska tvättas i Scrubba Wash bagen, se till att det finns tillräckligt med utrymme för att kläderna ska kunna röra sig fritt. Häll i vatten, gärna varmt om det går men inget måste.
 2. Häll i lite tvättmedel i påsen. Har du inget tvättmedel fungerar även schampo eller tvål bra.
 3. Stäng igen påsen ordentligt.
 4. Skaka påsen i ungefär tre till fem minuter så att kläderna blir ordentligt rena. Du kan också gnugga kläderna mot knottrorna på insidan av påsen för att få bort smuts och fläckar.
 5. Häll ut vattnet och skölj kläderna med rent vatten i påsen. Upprepa sköljningen tills det inte finns något tvättmedel kvar.
 6. Häng upp kläderna på en klädstreck eller på en gren för att lufttorka.

Varför tvätta kläder på camping?

Att tvätta kläder på en camping kanske inte är något du ser fram emot när du är på semester. Men det finns flera fördelar med att tvätta dina kläder regelbundet när du är på campingsemester.

Här är några anledningar till varför du bör tvätta dina kläder på camping:

 • Du behöver inte packa med dig mycket kläder: Den största fördelen med att tvätta kläderna regelbundet på campingsemestern är att du inte behöver ta med dig så mycket kläder. Det gör att du sparar plats i packningen och i bilen.
 • För att hålla dig ren och fräsch: Tvättade kläder är extra skönt att ta på sig när man har duschat för att verkligen känna sig ren och fräsch. Det är lätt att man blir svettig när det är varmt och få fläckar eller smuts på kläderna som gör att man känner sig smutsig. Därför är det bra att kunna tvätta kläderna på campingsemestern.
 • För att undvika lukt och bakterier: När du svettas och blir smutsig kan det leda till lukt och bakterier på dina kläder. Genom att tvätta dina kläder regelbundet kan du undvika det och hålla kläderna fräscha och luktfria.

Hur du kan hålla kläderna rena när du campar

Att hålla kläderna rena när du campar kan vara en utmaning, men det finns några enkla saker du kan göra för att minska behovet av att tvätta dem ofta. Här är några förslag:

 • Packa rätt kläder: Försök att packa kläder som är lätta att tvätta och som torkar snabbt. Undvik kläder som kräver särskild behandling, såsom kemtvätt eller strykning.
 • Använd lager-på-lager: Genom att använda lager-på-lager kan du enkelt anpassa dig efter temperaturförändringar och undvika att svettas mycket. Detta minskar behovet av att tvätta kläderna ofta.
 • Tvätta händerna ofta: Genom att tvätta händerna ofta minskar du risken för smuts och lukt på kläderna. Detta är särskilt viktigt om du hanterar mat eller befinner dig på platser där det är smutsigt.
 • Använd tvättpåsar: Tvättpåsar skyddar kläderna från att skadas i tvättmaskinen och minskar risken för att de tappar form eller färg. De är också praktiska att använda när du tvättar mindre plagg eller underkläder.
 • Lufta kläderna: Genom att hänga upp kläderna på en torklinje eller på en gren minskar du risken för lukt och svettfläckar. Detta är särskilt viktigt om du har svettats mycket eller om kläderna har blivit blöta av regn.
 • Använd fläckborttagningsmedel: Om du får fläckar på kläderna kan du använda fläckborttagningsmedel för att ta bort dem. Detta minskar risken för att du behöver tvätta hela plagget.
 • Tvätta kläderna på rätt sätt: När du väl behöver tvätta kläderna är det viktigt att du gör det på rätt sätt för att undvika att de skadas eller krymper. Se till att du följer tvättråden på plagget och använder rätt tvättmedel och tvättemperatur.

Genom att följa dessa tips kan du hålla dina kläder rena och fräscha när du campar och minska behovet av att tvätta dem ofta.

Få kläderna fräscha utan att tvätta

När du är på camping kan det vara svårt att hålla kläderna fräscha utan att tvätta dem. Men det finns flera sätt att fräscha upp dem mellan tvättarna. Här är några tips:

 • Vädra kläderna, hänga upp dom på en klädstreck eller på en gren. Frisk luft kan få bort oönskad lukt.
 • Använd en väldoftande linnesprej för att fräscha upp kläderna.
 • Tvätta bara de delar av kläderna som behöver det, till exempel underarmarna på en tröja eller kragen på en skjorta.
 • Använd en klädroller för att ta bort ludd och hår från kläderna. Det är ett enkelt sätt att få kläderna att se fräscha ut igen.
 • Använd kläder i funktionellt material som ull och syntet. De håller sig fräschare längre än vad bomull gör.
 • Tvätta kläderna för hand i ett handfat eller med hjälp av en Scrubba Wash / dry bag. Detta är ett bra alternativ om du har några kläder som behöver en snabb tvätt.

Viktiga klädesplagg att ha mer av för att slippa tvätta

Det finns några klädesplagg du ska packa ner lite extra av som snabbt blir smutsigt och ofräscht:

 • Underkläder: Det är alltid bra att ha med mycket underkläder eftersom de blir smutsiga snabbt. Det är också något du byter varje dag.
 • Strumpor: Strumpor blir också ofräscha och smutsiga efter en dag. Ta med dig så du har tillräckligt med strumpor för alla dagar du är borta. Strumpor är också något som byts varje dag om man vill hålla sig ren och fräsch.
 • T-shirts: T-shirts är också ett plagg som används ofta och som lätt kan bli smutsigt. Ta med tillräckligt många så du kan byta varannan till var tredje dag.

Vanliga frågor

Hur handtvättar man kläder?

Handtvätt är ett enkelt och effektivt sätt att tvätta kläder när du är på camping. Fyll en stor hink eller tvättbalja med vatten och tvättmedel. Lägg i dina kläder och rör gnugga kläderna med händerna. Låt kläderna ligga i vattnet i cirka 10-15 minuter. Skölj sedan i rent vatten tills allt tvättmedel är borta.

Hur tvättar man kläder utan tvättmaskin?

Om du inte har tillgång till en tvättmaskin kan du tvätta kläderna för hand, använda en dry bag eller en skrubba wash bag.

Hur kan man tvätta kläder miljövänligt?

För att tvätta kläder miljövänligt kan du använda miljövänliga tvättmedel och tvätta kläderna i kallt vatten. Tänk också på att tvätta kläderna endast när det är nödvändigt och använda en tvättbalja eller handtvätta kläderna för att spara vatten och energi.

Kan man tvätta kläder med bara vatten?

Ja, du kan tvätta kläder med bara vatten om de inte är för smutsiga. Lägg kläderna i en tvättbalja eller hink med vatten och gnugga kläderna försiktigt med händerna. Låt kläderna ligga i vattnet i cirka 10-15 minuter. Skölj sen med rent vatten. Låt lufttorka.

Lämna en kommentar