Tälta i fjällen (5 viktiga tips när du sover på fjället)

Att tälta i fjällen är det bästa som finns enligt oss. Allemansrätten ger oss frihet att ställa tältet (nästan) vart vi vill och utsikten är nästan alltid magisk.

Men det finns saker som kan ställa till det när vi sover på fjället, bland annat vädret. Självklart ska du inte låta vädret stoppa dig från att campa till fjälls, men du bör vara förberedd på olika situationer och hur du löser dom

När du tältar i fjällen måste du vara beredd på snabba växlingar i vädret och att det kan bli kallt om nätterna. Du måste också ha ett tält som klarar hårdare vindar och en varmare sovsäck än när du tältar i låglandet.

Läs vidare som går vi igenom lite saker då måste veta om innan du ger dig upp på fjället.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

1. Tält som klarar fjällväder

Det första du bör vara medveten om är att det kommer ställas mycket högre krav på ditt tält och din tältutrustning om du tältar uppe på fjället.

Till skillnad mot tältning i skogen eller i södra Sverige får du räkna med:

  • Kraftiga regnskurar
  • Hårda vindar
  • Mycket mygg

Med ovanstående saker i åtanke bör du ha ett tält som klarar av alla dessa scenarier. Vi går igenom allt här nedanför.

Tältet bör klara hårda vindar

Eftersom vädret snabbt kan slå om uppe på fjället behöver du ett tält som klarar hård vind. Då pratar vi vindar över 10m/s i medelvind. Vi har tältat när vindbyarna var 18m/s och vi kan lova att tältet skakade rejält då.

I det läget vill du inte ha ett enkelt campingtält. Risken är stor att det inte klarar av vinden och om det går sönder mitt i natten uppe på fjället kan du hamna i en farlig situation.

De dyrare tälten har hållbarare tältbågar, tältduk, dragkedja och bättre sömmar. Det gör att de inte riskerar att slitas sönder av kraftiga- och byiga vindar.

Tältet behöver en bra vattenpelare

Eftersom det ofta regnar i fjällen ökar risken för att du kommer få spendera tältnatten i regn. Det gör att tältet du använder behöver en bra vattenpelare (vattenmotstånd).

Enkla campingtält har ofta inga problem att stå emot vattnet så länge du är i skogen eller på en camping. Där blåser det sällan hårt och det är lättare att hitta en skyddad och torr plats att sätta upp tältet på.

Problemet uppstår när det utsätts för en kombination av hård vind och regn – det blir som en högtryckstvätt. Dessutom fylls svackor extremt snabbt i fjällen eftersom det kommer mycket regn under kort tid, därför kan billigare tält släppa igenom vatten, framförallt i golvduken.

Tältet bör vara lätt

Eftersom du oftast vandrar till din campingplats på fjället vill du att tältet ska vara lätt och ta lite plats. Ett tungt campingtält på 4kg kommer bli jättejobbigt att släpa på och svårt att få med i ryggsäcken.

1-personstält för fjällvandring väger sällan över 1,5kg och vandringstält för 2 personer brukar väga in på dryga 2kg.

Du måste ha stormlinor

Stormlinor är vad det låter som, linor som stabiliserar tältet när det blåser. Om du tältar på en camping behöver du ofta inte använda stormlinorna, men i fjällen kommer användas flitigt. Vi spänner alltid stormlinorna på fjället, oavsett väder.

Stormlinorna hjälper till att hålla i- och stabilisera tältet. Du kan även spänna ner tältduken så att tältet fångar mindre vind.

Om det blåser riktigt hårt är det bra att ha så lång stormlinor som möjligt så att tältspiken dras ner i marken/åt sidan istället för uppåt, vilket sker om du har för korta stormlinor.

V-formade tältpinnar

På fjället bör du undvika att använda vanliga ”tältspikar”. Anledningen är att de dras upp mycket lättare ur marken om det blåser mycket. Använd istället v-formade tältspikar. De har en större greppyta i marken – därför lossnar de inte lika lätt.

2. Placering av tältet (& vindriktning)

När du sätter upp tältet i fjällen ska du alltid ta hänsyn till vindriktningen. Om du har ett tunneltält ska du alltid sätta upp det med kortsidan mot vinden. Kupoltält är mindre känsliga eftersom, de ser mer eller mindre likadana ut på alla sidor.

Innan du börjar sätta upp tältet, kolla:

  • Var kommer vinden ifrån?
  • Hitta en hög plats, undvik svackor
  • Kan du få skydd från eventuell vind? (Om det blåser hårt)

Använd stormlinorna

Sätt upp tältet mot vinden. Förankra det bra i marken. Fäst stormlinorna, om du inte får ner tältpinnarna ordentligt i marken – lägg stenar på eller fäst linorna i stenar.

Vädret på fjället slår om snabbt så slarva aldrig med stormlinorna. du vill inte gå upp mitt i natten för att tältet håller på att falla ihop. Du bör alltså alltid vara förberedd på- och hur du hanterar hårda vindar när du tältar.

3. Ha en varmare sovsäck än vanligt

Något som var det första vi var tvungna att uppdatera när vi började fjällvandra och tälta mer i fjällen var sovsäckarna.

Det är mycket kallare om nätterna uppe i fjällen än i Södra Sverige. T.o.m. på sommaren kan det bli minusgrader på natten.

Våra sovsäckar vi använder vid fjällvandring är i dun och håller oss varma så att vi kan sova bekvämt även om det är 3 minusgrader ute. Betäckningen på de sovsäckarna vi har är ”Comfort temp-3”.

Sovsäck i dun

Sovsäckar i dun värmer bättre i förhållande till sin vikt vilket gör de lättare än syntetsovsäckar. Dessutom kan de komprimeras mer än syntetsovsäckar vilket gör att de tar mindre plats i packningen.

Sovsäck i syntet

Sovsäckar i syntet fungerar också bra om du vill tälta till fjälls. Nackdelen är att de är tyngre och tar mer plats än dunsovsäckar. En fördel är dock att de tål fukt bra, så du behöver inte vara lika försiktigt med en syntetsovsäck i blött väder.

Tjockare liggunderlag (eller dubbla)

Som komplement till e varmare sovsäck kan du ha ett tjockare liggunderlag, eller dubbla liggunderlag. Det är markkylan som kyler ner oss mest, ett tjockare liggunderlag eller dubbla liggunderlag gör därför minst lika stor skillnad som en varmare sovsäck.

4. Ta med underställ, mössa & vantar

Det kan alltid bli kallare än vad man trott, så ta alltid med underställ, mössa, vantar och sockor. Ha de tillgängligt i tältet och ta på dig om du skulle börja frysa på natten.

  • Underställ – Vi föredrar underställ i ull. Det värmer bra, ventilerar bra och börjar inte lukta illa eftersom ull är naturligt antibakteriellt.
  • Ullsockor – Av samma anledning sover vi i ullsockor om det är kallt i tältet
  • Mössa och vantar har vi bara om det är väldigt kallt. Då använder vi samma som vi vandrar i.

Läs mer: Komplett köpguide hur du väljer rätt underställ

5. Berätta var du ska

För dig som inte varit i fjällen innan kanske du blir förvånad, men det finns inte mobiltäckning överallt i fjällen. Det gör att du behöver planera lite mer eftersom du inte bara kan ringa på hjälp överallt om det skulle hända något.

Om du tältar i närheten av någon stor skidort kommer du att ha bra mobiltäckning men det räcker faktiskt med att du ger dig ut på någon av de populära vandringslederna som t.ex. Jämtlandstriangeln eller Vålådalen för att kan börja märka av dålig- eller obefintlig mobiltäckning.

I det läget du inte vet hur mobiltäckningen kommer att vara, bör du alltid säga till någon som inte är med ut – var du ska och när du planerar komma tillbaka. Du bör inte ge dig ut långt i vildmarken utan nödradio.

Får man tälta överallt i fjällen? (Regler)

Ja, du får tälta överallt i fjällen där allemansrätten gäller. Däremot har naturreservat och nationalparker som alltid egna regler när det gäller att tälta.

Det finns däremot andra saker du alltid måste tänka på när du tältar i fjällen:

  • Ta alltid med dig allt skräp, även bajspapper – eller bränn upp det
  • Elda inte om det skadar marken, riskerar brand eller är eldförbud
  • Respektera renarna, låt de vara ifred – gå inte nära dom
  • Akta ljung och lav

Tälta vid fjällstation

När du är uppe på fjället finns det inga campingplatser att tälta på. Däremot finns det fjällstationer att campa vid om du vill kunna utnyttja bekvämligheter som dusch, kök och toalett.

Du betalar då en så kallad serviceavgift på 200kr (250kr på Kebnekaise Fjällstation) I den ingår oftast tillgång till:

  • Kök
  • Toalett
  • Dusch
  • Bastu
  • Torkrum
  • Övriga utrymmen
  • Lämna lagringsbara sopor

Tälta under olika årstider i fjällen

Att tälta i fjällen skiljer sig mycket beroende på vilken årstid du är där. Ännu mer än i övriga delarna av Sverige.

Tälta i fjällen på sommaren

Sommaren är den mest populära tiden för att vandra och tälta i de svenska fjällen. På sommaren har du snällast väder och är den perioden vi skulle rekommendera om du inte tältat så mycket tidigare.

Om du ska övernatta i fjällen på sommaren bör du vara medveten om att:

  • Mygg – Det kan vara väldigt mycket mygg på sommaren (Juni-September)
  • Mycket folk – Det kan vara mycket folk i vissa populära områden
  • Var beredd på kalla nätter – Även om det är varmt på dagen kan nätterna bli kalla

Tälta i fjällen på hösten

Hösten är tillsammans med sommaren den populäraste perioden för fjällvandring och tältning. Vi älskar att vara fjällen på hösten. Myggen börjar försvinna i mitten/slutet på september och naturen blir härligt gul.

Om du ska övernatta i fjällen på hösten bör du vara medveten om att:

  • Kalla nätter – I september börjar det bli kallare och nätterna börja gå från plus till minusgrader
  • Stängda fjällstationer – Vissa fjällstationer stänger för säsongen i oktober
  • Kortare dagar – Solen går ner tidigare och dagarna börjar dagarna bli kortare

Tälta i fjällen på vintern

Om du ska vintertälta i fjällen bör du vara riktigt erfaren. Det kan bli extrem kyla och snöoväder är inte ovanligt. Om du inte har bra erfarenhet kan d hamna i väldigt farliga situationer.

Du kommer också ha svårare att ta dig fram i fjällen på vintern, det krävs oftast skidor eller snöskor. Dessutom måste du ha vintertält och väldigt varm vintersovsäck och varma kläder.

Om du ska övernatta i fjällen på vintern bör du vara medveten om att:

  • Extrem kyla – Det kan bli extremt kallt i fjällen, 20 minusgrader är inget ovanligt.
  • Svårt att ta sig fram – Du kommer behöva skidor eller snöskor för att ta dig fram i naturen
  • Pulka för tält & utrustning – Du kan behöva pulka för utrustningen eftersom ryggsäck kan bli för tungt i djup snö

Tälta i fjällen på våren

Om du ska upp till fjällen på våren och tälta bör du vara medveten om att det brukar vara väldigt blött i marken.

Det kommer även ligga snö på många ställen och isarna börjar smälta och bli instabila. Dessutom har renarna kalvning då vilket gör att du måste anpassa dig efter renarna eller helt undvika att vistas i vissa områden.

Om du ska övernatta i fjällen på våren bör du vara medveten om att:

  • Renar har kalvning – Renarna har kalvning i juni – visa respekt och undvik vissa områden helt
  • Snö & instabila isar – Det kommer ligga snö och instabila isar på många områden
  • Blött i marken – Det kommer vara väldigt blött i marken

Övrigt att tänka på när du väljer lägerplats på fjället

Här tänkte vi ge två ytterligare tips på vad som gör en bra lägerplats när du ska campa uppe på fjället.

Vattenkälla

Fjällen har oftast väldigt bra vatten som du kan dricka direkt, t.ex.. bäckar. Om du har möjlighet ska du tälta i närheten av en rinnande bäck. Då har du vatten till både matlagning, hygien och dricksvatten där du sover.

Var går du på toaletten?

Ta redan på var du ska gå på toaletten innan du behöver göra det. Det bästa är att gå bort från vandringsleder och bäckar, gräv en gro eller lyft upp en sten – gör dina behov.

Ta med eller elda upp bajspappret, lämna inget papper! Papper tar väldigt lång tid för naturen att bryta ner, att lämna papper i naturen räknas som nedskräpning.

Vad du ska tänka på när du utför dina behov i naturen:

  • Gå bort från bäckar (Andra kan ta det vattnet till mat & dricksvatten)
  • Gräv en grop eller lyft upp en stor sten om du ska bajsa
  • Ta med eller elda bajspappret, lämna aldrig papper i naturen

Kläder på fjället

Innan du drar upp till fjället bör du skaffa rätt kläder. Att vara klädd i lager är det bästa. Vi kör underställ om det behövs. Ovanpå det har vi vandringsbyxor, fleecetröja och skaljacka.

Har du råd rekommenderar vi ull- i underställ och underkläder eftersom det håller sig fräscht i flera dagar utan tvätt. Vill du köra budget så kör på syntet. Vad du än gör, undvik bomull. Det blir snabbt blött, värmer inte när det är blött och börjar snabbt lukta illa.

Som förstärkningskläder när du sitter ute på kvällen är det perfekt att dra på sig en tjockare jacka och ett par regnbyxor som skydd mot vinden.

Tälta i fjällen som nybörjare

Om du är helt ny och aldrig tältat tidigare skulle vi inte rekommendera att gå upp på fjället. Det finns däremot flera fina platser uppe i fjällen som passar som första ställe, men de ligger inte uppe på kalfjället.

Vi skulle alltså rekommendera att tälta lite längre ner på fjället. Där blåser det mindre och blir inte lika kallt. Om du dessutom tältar i närheten av en skidanläggning blir det inte lika farligt om något skulle gå snett.

Du kan också tälta i närheten av en parkering på fjället så att du har bilen i närheten.

Bra nybörjarställen i fjällen är bland annat:

  • Ullådalen i Åre
  • Nulltjärn i Vålådalen
  • Nipfjället/Städjan i Idre
  • Grövelsjön
  • Jämtlandstriangeln (Om du tältat några nätter tidigare och har rätt utrustning)

Fördela packningen mellan er

Om vi ska vandra för att ta er till lägerplatsen kan det vara bra att fördela packningen jämnt mellan er. Om ni kan dela tält och stormkök kommer ni dessutom att få en lättare packning.

Att vandra i fjällen är mycket tyngre än i skogen eftersom det är mycket backar. Räkna därför med att det är jobbigare och tar längre tid än vad ni kanske tror.

Extra utrustning för att tälta i fjällen

Beroende på när- och på vilket sätt du ska tälta i fjällen kan du behöva utrustning som du normalt inte behöver längre ner i landet.

Exempel på utrustning du kan behöva:

  • Vintertält
  • Varmare kläder
  • Varmare sovsäck
  • Tjockare liggunderlag
  • Snöskor
  • Skidor
  • Skalkläder

Fina ställen i fjällen att tälta på

  • Åre
  • Sälen
  • Storulvån
  • Vålådalen
  • Abisko
  • Sarek

Lämna en kommentar