Tälta på vintern (11 tips för en lyckad natt i kylan)

Är du sugen på att tälta på vintern? Det är något speciellt att tälta när det är kallt ute, speciellt om det är minusgrader och stjärnklart ute. Däremot ställs det betydligt högre krav på både utrustning och planering än vid varmare väder.

När du tältar på vintern är det viktigt med en varm 4-säsongs sovsäck, förstärkning i form av ullunderställ, mössa och handskar. Om det är mycket snö kommer du även att behöva ett 4-säsongstält som håller värmen bättre och står emot kalla vindar.

Även om det ställs höga krav på vinteranpassad utrustning, finns det absolut enklare alternativ som gör att du kan komma ut och vintertälta som nybörjare utan att behöva köpa massa nya prylar.

Läs vidare så går vi igenom alla tips och längst ner ger vi lite bonustips till dig som ska vintertälta för första gången…

1. Kolla väderleksrapporten

Kolla alltid vädret innan du drar ut och vintertältar. Att tälta på vintern kan rent av bli farligt om vädret slår om till storm samtidigt som det snöar och är minusgrader.

Bra sidor att kolla vädret på är SMHI och Klart, om du ska tälta i fjällen rekommenderar vi att läsa på Fjällsäkerhetsrådets rekommendationer innan du ger dig ut. Vi brukar alltid kolla flera väderprognoser och jämföra med varandra, om det ser osäkert ut skjuter vi upp till en annan dag.

Det är inte läge att ta risker på vintern, framförallt inte i fjällen.

2. Välj rätt tält för kallt väder (4-säsongstält)

Den vanligaste rekommendationen av tält när du ska tälta på vintern är ett 4-säsongstält, även kallat vintertält.

Fördelen med dessa tält är att väggarna går längre ner och de har ”kjolar” som kan även grävas ner i snön. De har även färre ventilationsöppningar vilket gör att de behåller värmen inne i tältet bättre.

4-säsongstält är definitivt att föredra vid vintertältning i fjällen där det ofta är mycket snö och blåser. Om du däremot ska ut och tälta i ett naturreservat i Stockholm en kylig januarinatt kan du klara dig helt ok med ett 3-säsongstält.

Risken att det är mycket snö i Stockholm är mycket mindre än i fjällen och det brukar sällan blåsa speciellt mycket.

Fördelar med vintertält

  • De har ”snökjolar” som du kan gräva ner i snön så det blir vindtätt och de håller värmen bättre
  • De har ofta kraftigare duk och tältbågar vilket gör att de är mycket tåligare i tufft väder än vanliga 3-säsongstält

Nackdelar med vintertält

  • Vintertält är tyngre än vanliga tält
  • De har sämre ventilation än vanliga 3-säsongstält

3. Använd dubbla liggunderlag

Om du ska tälta på vintern ska du använda ett varmt- eller dubbla liggunderlag. Många gör misstaget att investera i en jättevarm sovsäck, men har ett alldeles för tunt liggunderlag vilket gör att de fryser ändå.

Vi själva har ett vanligt hederligt cellplastliggunderlag underst och ett uppblåsbart liggunderlag ovanpå det. På det viset får vi mycket bättre markisolering, vilket är det viktigaste när du vintertältar.

De varmaste liggunderlagen är uppblåsbara liggunderlag som även är fyllda med ett isolerande material, t.ex. syntetfiber.

Liggunderlagets R-värde avgör hur bra det isolerar

R-värde är ett mått på hur bra ett liggunderlag isolerar mot kylan– och därmed hur varmt det håller dig. Enkelt förklarat kan man säga att ju högre R-värde ett liggunderlag har, ju bättre isolering mot kylan.

  • R-värde för sommar, vår & höst: 2-4
  • R-värde för vinter: 4+
  • R-värde för extrem kyla: 6+

R-värdena ovanför är utgångspunkter. I södra Sverige blir vintern oftast inte så kall, medan det kan bli extremt kallt i norra Sverige.

Du får alltså anpassa markisoleringen (liggunderlagen efter området du ska tälta i ). Vårat råd är att hellre ha för mycket isolering mot marken än för lite.

Kombinera 2 liggunderlag & få mer isolering (Högre R-värde)

Ok nu när du vet vad R-värde är och vad du behöver kan du själv räkna ut hur du genom att använda två olika liggunderlag kan få tillräcklig isolering för att tälta på vintern.

Vi har t.ex. ett liggunderlag i skum som har ett R-värde på 2. Sen har vi ett uppblåsbart liggunderlag med ett R-värde på 2,9. Det gör att när vi använder båda liggunderlagen får vi ett totalt R-värde på 4,5.

Exempel när du använder 2 liggunderlag:

  • Liggunderlag i skum: R-värde = 2
  • Uppblåsbart liggunderlag: R-värde = 2,9

Totalt R-värde: 4,5

4. Använd en extra varm sovsäck

Om du ska vintertälta ska du ha en varm sovsäck anpassad för vintern. Du kommer inte ångra att du köpte en för varm sovsäck, däremot är kommer du ångra dig om du köper en för kall sovsäck.

Du kan alltid öppna upp sovsäcken om det skulle bli för varmt, men det är värre om du fryser. Dessutom är det bättre att sova i bara underkläder än med massa lager kläder på dig, mer om det i punkt 4.

Välj rätt sovsäck (Man & kvinna)

När du kollar efter sovsäck ska du kolla efter något som heter komforttemperatur och/eller limittemperatur.

  • Komforttemperaturen (Kvinna) anger i vilken temperatur du förväntas sova bekvämt utan att frysa om du är kvinna. Så står det komforttemperatur -10 grader, förväntas du som kvinna kunna sova i 10 minusgrader utan att frysa.
  • Limittemperaturen (Man) anger i vilken temperatur du förväntas sova bekvämt utan att frysa om du är man. Ibland kan det står ”Komforttemperatur man” och är då den temperatur som gäller. Så står det komfort man- eller limittemperatur -10 grader förväntas du som man kunna sova i 10 minusgrader utan att frysa.

De angivelser som står på sovsäckarna är baserade på att du har ett bra tält, tillräckligt tjockt liggunderlag ett bra underställ.

Använd dubbla sovsäckar istället för en vintersovsäck

Ett alternativ för att få en varmare sovsäck är att du använder dubbla sovsäckar. Kanske har du en sommarsovsäck och en 3-säsongssovsäck. Genom att använda både kan du få tillräcklig värme för att sova bra i tältet på vintern.

5. Sov i Ullunderställ, ullsockor & mössa

Klädseln vi rekommenderar i sovsäcken är underkläder i ull, ullunderställ, ullstrumpor och en mössa på dig.

Anledningen till att vi rekommenderar ullplagg (merinoull) är för att de värmer bra (även om de är blöta/fuktiga, håller sig fräscha utan att börja lukta och de torkar lätt.

Om du har varm sovsäck och det skulle vara varmt ute kan du börja med bara underkläder och sovsäcksliner. Sen har du understället och strumporna inne i tältet som förstärkningsplagg om du skulle börja frysa på natten.

Ta inte på dig massa extra kläder när du ska sova

Ta inte på dig massa mer plagg i sovsäcken. Om du måste ta på dig extrabyxor, dunjacka etc. har du med stor sannolikhet för kall sovsäck för de förhållandena du sover i. Det är i så fall bättre att lägga dunjackan på utsidan av sovsäcken.

Tanken är att din kroppsvärme ska värma upp sovsäcken, som i sin tur isolerar din värme och håller din kropp varm. Om du har massa lager på dig i sovsäcken kommer sovsäcken aldrig att bli varm och du förlorar lite av dess funktion.

Dessutom finns risken att du börjar svettas och sen kyls ner på grund av att du blir fuktig och kall på natten.

6. Få upp kroppsvärmen innan du lägger dig

Att vara varm innan du kryper ner i sovsäcken är jätteviktigt på vintern för att hålla dig varm i tältet. Det enklaste sättet är genom att direkt när du kommer fram till din lägerplats byta om till det underställ du ska sova i och ta på dig förstärkningskläder så att du inte börjar frysa.

Om du skulle känna dig kylig innan du ska in i tältet rekommenderar vi att du tar en liten promenad runt tältet, gör lite upphopp eller bygger en snögubbe. Gör något så att du får upp värmen (Men inte så att du blir svettig och blöt.

När du är varm går du direkt in i tältet och kryper ner i sovsäcken. Då blir alstras din kroppsvärme till sovsäcken, vilket i sin tur kommer hålla dig varm under natten.

Tips för att få upp kroppsvärmen innan du ska sova

  • Gör upp en eld (Kolla så vilka regler som gäller just där du tältar först)
  • Ha varma kläder på dig
  • Mössa och handskar
  • Drick något varmt

7. Vattenflaska med varmvatten i sovsäcken

flaska med varmvatten i sovsäcken nalgene

Att fylla en vattenflaska med varmvatten och slänga ner i sovsäcken fungerar som ett element. Det bästa enligt oss är en Nalgene-flaska, den är i en plast som tål värme och sprider värmen bra inne i sovsäcken.

Ju större vattenflaska du har, ju längre kommer den hålla värmen, vi rekommenderar en 1-litersflaska eller större. Det du ska undvika är isolerade stålflaskor eftersom de inte alstrar ut någon värme och detsamma gäller såklart för termosar.

Det du gör är att värma upp lite vatten i stormköket, fyll flaskan och lägg den sen i en buff, t-shirt eller ullsocka. Det gör du för att inte bränna dig då flaskan blir varm.

Läs om fler bra tips i vår artikel om att hålla sig varm i sovsäcken. Där går vi igenom saker vi själva brukar göra för att hålla värmen.

8. Snöankare (Tältpinnar fungerar inte i snö)

Om det mycket snö när du ska tälta kan du glömma att dina vanliga tältpinnar kommer fungera bra. Det är helt enkelt för små och kommer inte fästa i snön.

Du behöver antingen så kallade snöpinnar eller snöankare, eller så får du göra en egen lösning. Det viktigaste är att du har en lösning som fäster i den lösa snön. Du kan bland annat använda:

  • Stavar/Vandringsstavar
  • Pinnar
  • Snöblock eller isblock
  • Skidor
  • Snöskor
  • Vedträn
  • Påse fylld med snö

Gräv ner snöankaret ”lagom långt”

Det är egentligen bara fantasin som sätter stopp. Det viktiga är att du gräver ner ditt ”snöankare” under snön så att det inte släpper.

Om det är blötsnö brukar du inte behöva gräva ner dina snöankare särskild långt under snön. Tänk på att blötsnön fryser under natten vilket gör att det kan vara svårt att få upp dina stormlinor och snöankare dagen efter om du grävt ner dom för långt.

9. Ha en spade med dig (Snöspade)

Vid vintertältning i snö måste du ha en spade med dig. Den är nödvändig för att skotta till en plan yta att fälla upp tältet på, men även som hjälp att få ner snöankare och för att få upp saker du använt som snöankare.

Det bästa är helt enkelt en lätt och fällbar snöspade i aluminium du kan ha i- eller på ryggsäcken. Det finns fler olika varianter på spadar, vi tycker att Sydvang Snow Showel är bra, den har även en hacka – perfekt om något frusit fast.

10. Gräv en grop i förtältet (Vid djup snö)

Om det är djup snö kan du gräva ur i absiden (förtältet) och på så sätt få bättre höjd i tältet. Genom att gräva ur någon halvmeter djupt i absiden kan du få som en ”soffa” genom att sitta på liggunderlaget inne i innertältet och ha fötterna i bottnen på den delen du grävt ur.

Det blir mycket bekvämare att sitta och laga mat och äta när du gör så här. Snön från gropen du gräver kan du lägga i riktningen där vinden kommer ifrån som vindskydd om det skulle blåsa.

11. Använd en pulka för att transportera utrustningen

Vid djup snö eller skare du går igenom kommer det vara mycket svårt att ta sig fram med en tung ryggsäck. Därför kan det vara en bra idé med att transportera tält och övrig utrustning på en pulka vid längre turer.

Pulkan flyter ofta rätt bra på snön och kombinerat med skidor eller snöskor kommer du att ta dig fram mycket bättre i snön.

Tänk på att ha stighudar på skidorna om du har tänkt att dra en pilka eftersom det kan bli tungt i djupare snö med enbart skidor som har en tendens att glida när du vill skjuta ifrån.

Sätta upp tält på vintern (Steg-för-Steg Guide)

Att slå upp tältet om det är mycket snö skiljer sig en del mot att göra det på barmark. Ligger det 30cm fluffig snö på marken måste du första platta till snön. Du måste också kolla om det finns risk för snöras från träd.

1. Kolla upp en bra tältplats

Som alltid ska du kolla upp en bra plats att sova på innan du slår upp tältet. Det är ofta bättre att välja en plats med snö som du skottar och plattar till istället för ett isigt underlag.

Du kommer få en skönare och planare yta att sova på och lättare att fästa dina stormlinor till tältet. Se till så att det inte ligger tung snö som kan falla ner på tältet, t.ex. träd i närheten.

2. Skotta bort lös snö

Om det är väldigt djup snö börjar du med att skotta bort den lösa snön. Ett bra tips är att redan innan du ger dig ut kolla upp måtten på din footprint på tältet.

Då kan du helt enkelt skotta och platta till en yta som är någon meter bredare än din footprint så vet du att tältet får plats på ytan.

3. Fäll upp tältet

När du gjort i ordning en bra yta för tältet fäller du helt enkelt upp det som vanligt. Det är nu du verkligen vill ha koll på hur du får upp ditt tält.

Du vill inte stå där i 10 minusgrader och trassla upp linor eller inse att du satt tältbågarna fel med stelfrusna fingrar.

4. Fäst alla stormlinor

När du får upp tältet fäster du vid behov stormlinorna. Vi brukar alltid fästa stormlinor om det finns risk för vind, du vill inte tvingas ut mitt i natten och göra det.

Du måste ha snöankare eller egenbyggda snöpinnar för att få fast linorna i snön. Du kan som vi skrivit tidigare, använda pinnar som du gräver ner, isblock, vandringsstavar, skidor etc. Om det är blöt snö behöver du oftast inte gräva ner de så långt under snön.

5. Blås upp liggunderlag & förbered sovplatsen

När tältet är klart brukar vi lägga ut cellplast-underlaget och blåsa upp det uppblåsbara liggunderlaget. Vi tar fram sovsäck, liner, kudde och mössa/sockor vi vill ha tillgängliga på natten.

5. Byt om till varma kläder

Så fort du satt upp tältet rekommenderar vi att du byter om till torra och varma kläder så att du inte börjar frysa. Vi brukar ha med oss ett torrt ullunderställ, strumpor och underkläder vi byter från om vi är svettiga.

Över det tar vi oftast på oss fleecetröja, dunjacka/syntet-dunjacka och en skaljacka om vi sitter still i riktig kyla. Det är viktigt att hålla sig varm tills man ska sova.

6. Lägg in alla saker i tältet (innan mörkret)

När vi har bytt om och fixat tält och sovplats lägger in alla saker som ska vara i absiden och se till så att vi har ordning på alla saker innan det blir mörkt ute. Nu är vi klara för matlagning och att chilla lite!

Övriga saker som är bra att ha vid vintertältning

  • Pannlampa (& tältlampa)
  • Liner (Inne i sovsäcken, håller den fräsch och värmer)
  • Ved (För att göra upp eld om det är tillåtet)
  • Vattenflaska i plast som tål värme (Att använda som element i sovsäcken)
  • Tändare/Tändstål
  • Powerbank (Det blir mörkt tidigt på vintern så du kan behöva mer batteri i mobilen etc.)
  • Handvärmare/Värmevantar
  • Bivackskor (Håller fötterna varma i lägret)
  • Dunjacka (Under skaljacka i lägret)

Tips till nybörjare som ska tälta på vintern

Om du ska vintertälta för första gången tänkte vi ge lite bra tips här nedanför så du slipper göra några av misstagen vi själva gjort.

Och om du inte redan har läst vår nybörjarguide för tältning, rekommenderar vi att du gör det.

Blås inte upp liggunderlaget med munnen

Om du har ett uppblåsbart liggunderlag rekommenderar vi att inte blåsa upp det med munnen. Luften vi andas ut innehåller mycket vatten och på vintern kommer vattenångan frysa till vass iskristaller.

Det gör alltså att det blir is i liggunderlaget vilket kommer kyla ner oss, tvärtemot vad vi vill få ut av liggunderlaget alltså.

Använd istället en pumpsäck, det är oftast i form av en packpåse med en ventil som passar liggunderlaget. Genom att pumpa upp liggunderlaget med den kommer det inte in vattenånga i underlaget.

Lär dig slå upp tältet i varmare väder först

Om du aldrig har slagit upp ditt tält innan rekommenderar vi att träna på det i varmare förhållanden innan du ger dig ut i vinterkylan.

Att få upp ett tält snabbt och smidigt första gången du gör det kan vara svårt även i bra förhållanden. Du vill alltså inte stå i 5 minusgrader med stelfrusna fingrar och fundera på hur tältbågarna ska sitta.

Av samma anledning vill du inte ta med ett nytt tält ut på vintern utan att ha testat att slå upp det hemma först. Det kan vara trasigt, det kan saknas delar etc.

Drick varma drycker & ät varm soppa

Om du är frusen är det bättre att dricka te, varm choklad eller t.o.m. varmt vatten istället för kallvatten. Det kommer värma dig inifrån så att du inte fryser.

Av samma anledning är soppor och grytor ett perfekt val av mat på vinterturer för att snabbt få upp värmen. Vår favoritmat när vi sover ute på vintern är gulaschsoppa.

Även om det är kallt ute bör du vara försiktig med att laga mat inne i tältet eftersom det finns risk för brand och kolmonoxidförgiftning om du inte öppnat upp ordentligt.

Ett alternativ är att ha en mattermos med dig. Då kan du laga maten på stormköket eller över en öppen eld utanför tältet – sen går du in i tältet och äter den.

Bygg vindskydd av snön (Eller gräv ner tältet)

Om det är blåsigt ute och du har svårt att hitta vindskydd (men det är bra med snö) kan du bygga ett vindskydd av snön du skottar bort under tältet. Lägg det helt enkelt ett par meter från tältet i vindriktningen och bygg en snövall.

Det kommer blocka vinden och skydda tältet. Du kan om det är riktigt djup snö – gräva ur så att den platta delen där du ställer tältet hamnar en bit ”under snön”. Det kommer att fungera som ett vindskydd från alla håll, nästan som en liten bivack.

Håll snön utanför tältet

Gör vad du kan för att hålla snön utanför tältet. Snön inne i tältet gör lätt att det blir blött och du vill helst undvika blöta kläder och sovsäck, speciellt dun eftersom de torkar dåligt.

Återigen rekommenderar vi att gräva ur lite i förtältet. Det ger inte bara mer plats och ståhöjd, det gör det även lättare att slippa snö inne i tältet eftersom ingen snö trycks in vid tältöppningen.

Tälta nära bilen eller hemma på tomten första gången

Om det är första gången du tältar på vintern skulle vi rekommendera att antingen ha bilen nära, eller göra det hemma på tomten. Anledningen är att då gör det inget om nåt gåt fel.

Om du är 5km ute i skogen i minusgrader och mörker kan det på riktigt bli farligt om du glömt något viktigt eller tältet inte fungerar som det ska.

Om du däremot testar hemma på tomten kan du bara gå in och sova. På samma sätt kan du tälta 300 meter från bilen så kommer du aldrig att vara utsatt för fara även om du tabbar dig. Nästa gång med mer rutin kan du gå en längre tur.

Undvik att tälta i fjällen på vintern om du är nybörjare

Att tälta på vintern är tufft som det är och att tälta uppe i fjällen är ännu tuffare. Du bör alltså inte tälta i fjällen på vintern om du inte är en rutinerad tältare.

Det kan bli extremt tufft och farligt väder på vintern i fjällen. Börja alltid på låglandet eller i en skog i början. Och börja med att sova på fjället på sommaren först så att du får lite vana och rutin.

Använd skidor eller snöskor i djup snö

Om det är djup snö kommer det att bli jättetungt att gå med tält och övrig utrustning på ryggen. Och det kommer bli ännu tyngre om du bara har kängor på fötterna.

För att inte sjunka ner i snön kan du antingen använda snöskor som ger dig flyt i snön, men du kan också använda skidor för att få flyt.

Dunsovsäck eller syntet på vintern?

Både dunsovsäck och syntetsovsäck fungerar på vintern, det viktiga är att den håller dig varm. Den största skillnaden är att en dunsovsäck värmer mycket mer i förhållande till sin vikt.

Av den anledningen använder vi själva dunsovsäckar på vintern. De packar mycket mindre i ryggsäcken och väger mindre. Däremot är de känsliga för fukt och får absolut inte bli blöta. När de är blöta värmer de inte alls lika bra. Syntetsovsäckar är inte lika känsliga för fukt och väta.

Om du använder en dunsovsäck på vintern bör du förvara den i en vattentät drybag så att den inte blir blöt.

Kondens när man tältar på vintern

Eftersom det är kallt ute på vintern så kommer det att bildas en del kondens i tältet. Det beror på att temperaturen inne i tältet och mycket högre än temperaturen ute.

Tyvärr kan du inte komma ifrån det helt, men det finns några saker du kan göra om du får problem med kondens i tältet.

Du kan:

  • Undvika att täcka snöskjolarna med snö om det är vindstilla (dock ökar risken för snö flyger in i tältet)
  • Öppna upp snökjolen på läsidan & ventilera så mycket du kan
  • Torka av innertältet från fukt (Disktrasa)
  • Ha en brinnande lykta som får fukten att transporteras ut genom ventilationen i taket (OBS! Ha koll på den och ha den inte tänd när du sover)
  • Håll blöta saker utanför innertältet

Hoppas att de här tipsen kunde hjälpa dig! Tveka inte att ställa en fråga i kommentarsfältet om du undrar över något!

Lämna en kommentar