Sovsäck (Komplett guide & hur du väljer rätt)

Att välja rätt sovsäck kan vara en utmaning eftersom det finns en hel del att välja på idag. För att hitta rätt sovsäck för dig och dina äventyr är det några saker du kika lite extra på.

I det här inlägget går vi igenom vad som är bra att tänka på vid val och köp av sovsäck. Så du kan sova gott på natten utan att behöva frysa eller att vara för varm.

Bra saker att tänka på när du väljer sovsäck är storlek, utformning, fyllning, komforttemperatur och vilken säsong du ska använda den.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Väljer rätt storlek på sovsäcken

vilken storlek på sovsäck

För att kunna hålla värmen bra i en sovsäck och för att det ska vara bekvämt att sova är det viktigt att du hittar rätt storlek för just dig.

Här under går vi igenom vad som är bra att tänka på för att hitta en bra storlek på sovsäck.

Längd

För att välja rätt längd på sovsäcken ska du ta hänsyn till din kroppslängd och sedan välja en sovsäck som är så nära din längd som möjligt eller några centimeter längre.

Storleken har stor betydelse så du kan hålla värmen under natten och inte frysa. Med en för kort sovsäck pressas fyllningen ihop vilket i sin tur ger sämre isolering. Har du däremot en för stor sovsäck kommer din kroppsvärme inte kunna värma upp hela sovsäcken och du kan börja frysa.

Är du osäker på vilken längd du ska välja är vårat tips att ta en som är lite längre i stället för en som är för kort. Eftersom det är lättare att värma upp en större sovsäck än att ligga i en för trång sovsäck.

Vi föredrar att ha en sovsäck som är några centimeter längre än vad vi är för få lite extra utrymme att röra sig i. Men det är en smaksak av vad man gillar.

Hitta en sovsäck som passar din längd:

 • 150-159cm (Klicka för att se utbud hos Outnorth)
 • 160-169cm (Klicka för att se utbud hos Outnorth)
 • 170-179cm (Klicka för att se utbud hos Outnorth)
 • 180-189cm (Klicka för att se utbud hos Outnorth)
 • 190-199cm (Klicka för att se utbud hos Outnorth)
 • 200-209cm (Klicka för att se utbud hos Outnorth)

Bredd

Bredden på din sovsäck är också viktig att kika på innan du bestämmer dig för vilken sovsäck du ska ha.

Är du en person som rör sig mycket i sömnen eller om du har breda axlar eller höfter är det bra att välja en sovsäck som är något bredare. Då får du mer utrymme att röra dig på och kommer sova bekvämare.

Är du däremot en person som ligger stilla på natten och inte har breda axlar eller höfter kan du välja en smalare sovsäck. Fördelen med en smalare sovsäck är att den packar mindre och är lättare än vad en bredare sovsäck är.

Form

Formen på en sovsäck kan också variera. Det finns sovsäckar med en mumieform och sovsäckar som är rektangulära.

Mumieform

En sovsäck som är mumieformad är bredare upptill och smalnar av ner mot benen och fötterna. Den här formen på sovsäck passar bra när du ska sova ute i lägre temperaturer. Passar också bra om du vill spara in på vikt och packvolym.

Med en mumieformad sovsäck är det lätt att få upp värmen i eftersom den är kroppsnära och har inte mycket luft som behöver värmas upp i den.

Däremot passar den inte dig som vill ha en rymlig sovsäck och rör mycket på dig.

Rektangulär

Rektangulär sovsäck är en annan form som finns att välja på och passar dig som vill ha en rymligare sovsäck. De här sovsäckarna går oftast att öppna upp helt och användas som ett täcke.

Nackdelen med en rektangulär sovsäck är att de tar mer plats och väger mer än vad en mumieformad sovsäck gör.

Damsovsäck

En annan form på sovsäck är de som är speciellt anpassade för tjejer och deras kroppar.

De här sovsäckarna är mindre vid axlarna, bredare vid höfterna och har extra isolering vid fötter och överkroppen till skillnad från standardsovsäckar.

Tjejer har en tendens att frysa mer än vad killar gör därför har dessa sovsäckar extra isolering.

Köpa sovsäck i Dam-modell? Kolla in utbudet på sovsäckar i Dam-modell här

Saker att tänka på när du köper en sovsäck

vilken storlek på sovsäck

Förutom att hitta rätt storlek på en sovsäck finns det även andra saker att ta hänsyn till innan du bestämmer dig för vilken sovsäck du ska ha. Vi berättar mer här nedanför.

Säsong

En viktig sak att ta reda på innan du väljer sovsäck är att fundera på när du har tänkt att använda sovsäcken, under vilken säsong.

Är tanken att sova ute under vår, sommar, höst eller vinter? Eller vill du ha en sovsäck som täcker flera säsonger?

Det finns sovsäckar som passar bra under varma sommarmånaderna men också bra sovsäckar för kalla vinternätter. Vill du ha en mer allround sovsäck ska du välja en 3-säsongssovsäck som går att använda under vår, sommar och höst.

Komforttemperatur

Något man lätt glömmer bort att kika närmare på när det kommer till köp av sovsäck är komforttemperaturen. Den talar om i vilken temperatur du sover som bekvämast i.

Komforttemperaturen skiljer sig från tjejer och killar. Komforttempertauren för tjej nämns i Comfort och talar om i vilken temperatur tjejer sover som bekvämast i. Vill du veta vad komforttemperturen för kille är ska du kolla Lower Limit.

Eftersom komforttemperaturen skiljer sig mellan kille och tjej behöver en tjej oftast en varmare sovsäck än vad en kille behöver om ni sover ute i samma grader.

Dun eller Syntet

Det finns två olika fyllningar på en sovsäck som antingen är dun eller syntet. Båda är bra men har både för- och nackdelar. Vi går igenom de olika fyllningar är under.

Sovsäck i dun

En sovsäck i dun har flera fördelar och passar bra till dig som är ute efter en sovsäck som är lätt och packar litet men som ändå har bra isoleringsförmåga och håller dig varm.

En dunsovsäck är en perfekt sovsäck om du ska vandra eller behöver en varm vintersovsäck.

Ska du köpa en sovsäck i dun ska du också kolla på något som heter Fill power (cuin) det är ett mått som mäter dunets fluffighet. Ju högre cuin desto mer kan dunet isolera och hålla värmen till en mindre packvolym. En bra Fill power (cuin) ligger på 650-900 cuin.

Fördelar med dun:

 • Lätt
 • Isolerar bra
 • Packar litet

Nackdelar med dun:

 • Dyr
 • Känslig mot fukt
 • Torkar långsamt

Sovsäck i syntet

Syntet är en annan typ av fyllning/isolering i sovsäck och är ett billigare alternativ till dig som har en budget att hålla eller om du inte är lika beroende av vikt och packvolym.

Syntet är inte lika känsligt mot fukt som dun och klarar av att hålla värmen även om sovsäcken är blöt. Perfekt om du ska vet att du kommer sova ute under blöta och fuktiga förhållanden.

Läs mer i vårat inlägg vi skrivit om bra syntetsovsäckar för fuktigt väder.

Fördelar med syntet:

 • Tål fukt
 • Torkar snabbt
 • Billigare

Nackdelar med syntet:

 • Tyngre
 • Större packvolym
 • Inte lika bra isolering

Öppning

En annan sak att kika på när det kommer till val av sovsäck är att kolla på vilken sida öppningen sitter på.

Är det på höger eller vänster sida. Är du högerhänt är det lättare att öppna sovsäcken om dragkedjan sitter på vänster sida och tvärtom om du är vänsterhänt då vill du ha dragkedjan på höger sida.

Många sovsäckar har också tvåvägsdragkedja vilket innebär att du kan öppna upp sovsäcken nere vid fötterna om du vill reglera temperaturen i sovsäcken.

Vill du kunna öppna upp sovsäcken och kunna vika ner den fram på som ett täcke ska du kika på sovsäckar som har dragkedja på båda sidor. Marmot är ett märke som har det vilket vi älskar.

Packstorlek & Vikt

Ska du vandra vill du ha en sovsäck som både väger och packar litet. Därför är det bra att kika på vikt och packvolym. Sovsäckar i dun komprimeras bättre vilket ger de en liten packvolym samt att de är lättare att bära än syntet.

Ska du däremot tälta på en camping har vikt och packvolym inte lika stor betydelse eftersom du har när till bilen och inte behöver vandra långt och länge innan du slår upp ditt läger.

Pris

Priset på en sovsäck kan variera mycket beroende på märke, kvalitet och funktioner. Det är viktigt att hitta en sovsäck som passar dina behov och budget.

Tänk på att en högre prislapp inte alltid innebär bättre kvalitet eller funktioner. Det är möjligt att hitta bra sovsäckar till ett rimligt pris. Utgå ifrån dig, vad du behöver och när du tänkt använda sovsäcken.

Varumärke

När du köper en sovsäck kan det vara en fördel att välja ett välkänt varumärke. De stora varumärkena har oftast god kvalitet och lång erfarenhet av att tillverka sovsäckar.

Det kan också vara lättare att hitta recensioner och omdömen om en sovsäck från ett känt märke. Exempel på några bra varumärken är Marmot, Haglöfs, Fjällräven och Sea to Summit.

Upp till 70% REA på tältutrustning!


Förvara din sovsäck rätt

När du inte använder din sovsäck är det viktigt att du förvarar den på rätt sätt. När du kommer hem börja med att:

 • Skaka sovsäcken och vädra sen ur den i ett dygn.
 • Behöver sovsäcken tvättas gör du det innan du förvarar den.
 • Packa ner sovsäcken i förvaringspåsen om det finns. Ligger sovsäcken i komprimeringspåsen för länge finns risk att du förstör isoleringen.
 • Du kan också hänga upp sovsäcken på en galge i gaderoben om du saknar en förvaringspåse.
 • Förvara sen sovsäcken på ett torrt ställe.

Lämna en kommentar