Bästa Sovsäcken för Fjällvandring 2023 (Bäst i Test)

När du ska fjällvandra vill du ha en sovsäck som är lätt och har en liten packvolym, den ska dessutom klara av att hålla dig varm i det skiftande vädret som kan uppstå när du är i fjällen.

En sovsäck i dun är då det bästa valet framför syntet eftersom det är lätt, packar litet och värmer bra. Därför kommer vi i det här inläget tipsa om olika dunsovsäckar för fjällvandring.

En bra sovsäck för fjällvandring ska vara lätt, packa litet, ha skydd mot fukt, värma i de olika temperaturomslagen och vara enkel att komma i och ur.

Sovsäck med liten packvolymMammut Nordic Down 3-season
Bästa Sovsäcken med Liten Packvolym
(6L)
Kolla pris här
sovsäck för fjällvandring marmotMarmot Sawtooth/Angel Fire- Regular
Bästa Varma Sovsäcken
(Har skydd mot fukt)
Kolla pris här
bästa lätta sovsäcken för fjällvandringPajak Core 400
Bästa Lätta Sovsäcken
(747g)
Kolla pris här
billig dunsovsäck för fjällvandringHaglöfs Urus-2
Bästa Prisvärda Sovsäcken
(Komprimeras bra)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Bästa Sovsäcken för Fjällvandring (Tänk på det här)

Att tälta och sova ute i fjällen kräver att du har en varmare sovsäck än vad du skulle ha om du tältade i södra Sverige där det är mildare temperaturer.

Vanligast är att fjällvandra på sommaren och hösten. Tänk på att vädret skiftar snabbt så även om det är en varm, solig dag när du vandrar kan temperaturerna sjukna rätt rejält på natten. Därför är det bra att välja en tre-säsongs sovsäck (vår, sommar, höst)

Oavsett hur långt eller kort du tänker fjällvandra vill du ha en sovsäck som är lätt, har liten packvolym men som ändå håller dig varm. Därför är en sovsäck i dun det bästa valet när det kommer till fjällvandring.

Läs vidare för att hitta rätt sovsäck som passar vid fjällvandring för just dig!

Innehållsförteckning

1. Mammut Nordic Down 3-season (Bästa Sovsäcken med Liten Packvolym)

sovsäck för fjällvandring mammut
 • Bästa Sovsäcken med liten Packvolym
 • 6L
 • Bra kvalité

Mammut Nordic Down 3-season är som namnet avslöjar en sovsäck som passar till vår, sommar och höst. Det är en sovsäck med ankdun och en fill power på 650 cuin. Vilket innebär att den ger bra isolering trots att den endast har en packvolym på 6L och väger 1150g.

Sovsäcken fungerar bra i temperaturer mellan 5 till -10 grader. Komforttemperaturen för tjej är 0 grader och för kille är det -5.

Den här sovsäcken har också en lång dragkedja som gör det enkelt att komma i och ur sovsäcken. Det går också att koppla ihop den med andra sovsäckar från Mammut Nordic.

Vad vi gillar

Vi gillar att den packar litet men att den ändå ger en bra värmeisolering vilket gör att den passar bra för fjällvandring. Materialet är också skönt mot huden.

Vi gillar även dragskon som finns vid huvan, det gör att du kan stänga inne värmen i sovsäcken för extra värme vid kalla nätter.

Vad vi inte gillar

Vi kan inte komma på något som vi inte gillar utan tycker den är perfekt att sova i när du fjällvandrar.

Den här sovsäcken passar dig som:

Vill du ha en sovsäck som tar lite plats i packning när du ska fjällvandra kommer du bli nöjd med Mammut Nordic Down 3-season.

Fördelar

 • Liten packvolym
 • Bra kvalité
 • Bra isolering

Nackdelar


2. Marmot Sawtooth/Angel Fire- Regular (Bästa Varma Sovsäcken)

varm sovsäck för fjällvandring
 • Bästa Varma Sovsäcken
 • Rymlig
 • Behandlad med skydd för fukt

Marmot Sawtooth (herrmodell), Angel Fire (dam-modell) är en varm och skön sovsäck som passar bra i fjällklimatet. Fyllningen är i dun och har en fill power på 650 cuin som ger bra värmeisolering.

Komforttemperaturen för tjej är -3 och för kille -9 grader, extremtemperatur är på -28.

Sovsäcken är även behandlad med ett skydd mot fukt vilket är bra när du ska fjällvandra där vädret är ostabilt. Med sovsäcken får du en förvaringspåse i nät och en kompressionspåse.

Vad vi gillar

Det här är den sovsäcken vi använder oss mest av när vi tältar och vandrar i fjällen av flera anledningar. Den är rymlig, enkel att komma i och ur, lätta att justera temperaturen och bra med plats för fötterna.

En annan fördel med Marmot Sawtooth/Angel Fire är att den har dragkedja på båda sidorna, du kan vika ner framsidan av sovsäcken och på så vis lägga ut armarna om det är varmt eller om du inte vill känna dig så instängd.

Vad vi inte gillar

Nackdelen med Marmot Sawtooth/Angel Fire är att den packar större än de andra i testet och väger lite mer. Men det är inget vi stört oss på utan den får plats i vår vandringsryggsäcken och är både lättare och mindre än en sovsäck i syntet.

Den kan kännas något varm om du sover i sovsäcken en varm sommar. Men du kan öppna upp den isåfall. Vi är hellre för varma än ligger och fryser.

Den här sovsäcken passar dig som:

Vill du ha en varm och rymlig sovsäck på vandring kommer Marmot Sawtooth/Angel Fire göra dig nöjd. Upplever du att tidigare sovsäckar känts små kommer du bli positivt överraskad av den här från Marmot.

Fördelar

 • Rymlig fotbox
 • Dragkedja på båda sidor
 • Ficka på insidan

Nackdelar

 • Kan kännas för varm på sommaren

3. Pajak Core 400 (Bästa Lätta Sovsäcken)

lätt sovsäck till vandring
 • Bästa Lätta Sovsäcken
 • 700 cuin
 • Liten packvolym

Vill du ha en ultralätt sovsäck till fjällvandring men vill fortfarande att den ger bra isolering när du tältar och vandrar i fjällen. Då är Pajak Core 400 ett bra val.

Den här sovsäcken har 700 cuin vilket är en riktigt bra isolering till den lätta vikten på 747g. Sovsäcken är en 3-säsongs sovsäck (vår, sommar, höst) och har en komforttemperatur på 0 grader för tjejer och -6 för killar. Extremtemperaturen är -24.

Det finns också en innerficka i sovsäcken där du kan förvara saker du lätt vill komma åt som öronproppar, sovmask eller mobil. Dragsko finns i huvan så du kan dra åt för mer isolering när det är kallt.

Sovsäcken finns som regular och short, short modellen passar personer med en max längd på 165cm.

Vad vi gillar

Vi älskar att sovsäcken tar både lite plats och väger lite i packning. Bra om du ska vandra långt eller har ont om plats i ryggsäcken.

Kvalitén känns bra och yttermaterialet är vattenavvisande med impregnering vilket gör att dunet håller sig torrt.

Vad vi inte gillar

Det enda negativa med Pajak Core 400 är priset. Men Det är svårt att komma undan billigare om du vill ha en sovsäck som isolerar bra, packar litet och är lätt.

Den här sovsäcken passar dig som:

Pajak Core 400 passar dig som är ute efter en sovsäck som är lätt och packar litet.

Har du ingen budget att hålla ska du sattas på den här eftersom den passar perfekt för fjällvandring, bra isolering, vattenavvisande material som håller dunet torrt om det är fuktigt eller blött ute.

Fördelar

 • Vattenavvisande yttermaterial
 • Packar litet
 • Bra kvalité

Nackdelar

 • Dyr

4. Haglöfs Urus-2 (Bästa Prisvärda Sovsäcken)

dunsovsäck haglöfs
 • Bästa Prisvärda Sovsäcken
 • Innerficka för kudde
 • Finns i 3 längder

Vill du ha en billig dunsovsäck som passar bra att ta med sig på fjällvandringen är Haglöfs Urus-2 ett bra val. Här får du också en sovsäck som passar bra för temperaturer mellan 5 till -10 grader.

Komforttemperaturen för tjejer är 4 grader och för killar är det -2. Extremtemperaturen ligger på -17 grader.

Haglöfs Urus-2 finns i tre olika storlekar 175cm, 190cm och 205cm.

Vad vi gillar

Vi gillar att sovsäcken finns i tre storlekar för att passa alla. Den är även rymlig så du kan lätt röra på dig inne i den vilket vi tycker är skönt.

Vi gillar också att det finns en innerficka i huvan för kudde. Ett tips är att lägga i någon tröja där så slipper du ta med dig en kudde när du vandrar och vill spara på vikt.

Vad vi inte gillar

Finns egentligen ingen negativt att säga om den här sovsäcken. Det enda är isåfall att den är en av de tyngre sovsäckarna i testet.

Den här sovsäcken passar dig som:

Perfekt sovsäck för dig som vill ha en värmande sovsäck som passar för fjällvädret där det kan bli kalla nätter, men inte vill betala allt för mycket för en dunsovsäck.

Fördelar

 • Billig
 • 9L
 • Rymlig

Nackdelar

 • Tung

Att tänka på när Du köper en Sovsäck för Fjällvandring

 • Storlek – Sovsäckar finns i olika längd, välj en slängd så nära din egen.
 • Vikt & Packvolym – När du fjällvandrar vill du att sovsäcken ska ta lite plats och väga lite.
 • Fill power – Visar hur bra dunet isolerar och utvidgar sig, fill power nämns i cuin.
 • Komforttemperatur – Visar i vilken temperatur sovsäcken är som skönast att sova i.
 • Öppning – Är det enkelt att komma i och ur sovsäcken.

Storlek

Storleken på sovsäcken har stor betydelse för att du ska kunna hålla värmen bra. Sovsäckars storlek nämns i längd exempel 165cm, 175cm, 190cm och 205cm är några storlekar. De kan också heta short, regular eller long.

Har du en för lång sovsäck till din längd kommer du ha svårt att få upp värmen i den, viket gör att du kommer börja frysa på natten.

Välj en storlek på sovsäcken som är så nära din egen längd som möjligt men med lite marginal. Det står ofta i beskrivningen vad max-längden är på sovsäcken.

Vikt & Packvolym

Vikt och packvolym är en annan viktig sak att ha koll på innan du köper en sovsäck för fjällvandring. När du vandrar oavsett om det är långt eller inte vill du att sovsäcken ska vara lätt och ta lite plats i packning.

Dunsovsäckar tar betydligt mindre plats i packningen än vad en sovsäck i syntet gör, de är lättare att komprimera ihop. En dunsovsäck väger också mindre än syntet och har bättre värmeisolering vilket är perfekt i fjällen där temperaturen snabbt kan sjunka.

Fill power (Cuin)

På en sovsäck i dun nämns alltid fill power i beskrivningen. Fill power är också en sak som är bra att ha kolla på innan du bestämmer dig för vilken dunsovsäck du ska köpa.

Fill power är ett mått som talar om hur mycket dunet isolerar till vikten. Hur mycket fluffighet det är i dunet helt enkelt. Fill power nämns i cuin (cubic inches per ounce). Ju högre cuin en sovsäck har desto bättre kan den isolera värme till sin vikt.

650-900 är bra cuin och isolerar bra. Kvalitetsdun brukar ligga mellan 700-900 cuin.

Komforttemperatur

När du köper en sovsäck är det viktigt att du alltid kollar på komforttemperaturen inte på extremtemperatur eller någon annan temperatur som nämns på sovsäcken.

Komforttemperatur (comfort) är den temperaturen som tjejer sover skönast i. Lower Limit är den komforttemperatur som killar sover skönast i.

På en sovsäck skiljer sig komforttemperaturerna för kille och tjej där killar har en komforttempertaur på lägre grader än vad tjejer har. Eftersom tjejer oftast fryser mer än killar.

Öppning

Öppningen i en sovsäck kan sitta på olika sidor. Vanligast är att ha öppningen på den vänstra sidan eftersom det passar bäst för dig som är högerhänt. Är du vänsterhänt är det lättare om öppningen sitter på höger sida.

Vissa sovsäckar har även öppning på båda sidorna som Marmot. Då finns det en lång dragkedja på ena sidan och den andra har en halvlång öppning.

Fördelen med att ha en öppning på varje sida är att du kan vika ner överdelen och ha händerna framme om det är varmt. Det är också lättare att justera temperaturen.


Sammanfattning – Bästa Sovsäcken för Fjällvandring

 • Om du letar en sovsäck för fjällvandring som har liten packvolym så är Mammut Nordic Down 3-season ett bra val eftersom det är den som packar mist i testet.
 • Önskar du dig en lätt sovsäck är Pajak Core 400 Regular ett bra val eftersom det är den lättaste i testet men som ändå har bra värme isolering.
 • Vill du inte betala alltför mycket pengar för en dunsovsäck då är Haglöfs Urus-2 det bästa valet eftersom det är den billigaste sovsäcken i testet.

Lämna en kommentar