Bästa Sovsäcken i Syntet 2023 (Bäst i Test)

En sovsäck i syntet är ett bra val av flera anledningar. Den tål att vara i fuktiga miljöer, det är ett billigare alternativ än dunsovsäck, torkar snabbt om den blir blöt och är slittåligt.

I det här inlägget kommer vi tipsa om tre sovsäckar i syntet som passar vid olika tillfällen. Vi kommer också ta upp vad som är bra att tänka på när du ska köpa en syntetsovsäck.

En bra sovsäck i syntet ska isolera bra, ha enkel öppning för att komma i och ur, ha en värmande huva, vara slittålig och enkel att packa.

lätt sovsäck i syntetMarmot Trestles Elite Eco 20
Bästa Lätta Syntetsovsäcken
(Bra kvalité & Skön)
Kolla pris här
bästa sovsäcken för vinter syntetMammut Tyin MTI 5-season -5
Bästa Syntetsovsäcken för Vinter
(Värmer bra)
Kolla pris här
syntetsovsäck för sommarenHaglöfs Tarius +1
Bästa Prisvärda Syntetsovsäcken
(Innerficka för kudde)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Outdoorexperten

Bästa Sovsäcken i Syntet för Tält (Tänk på det här)

För att hitta en bra sovsäck i syntet som passar för just dig och dina äventyr ska du fundera över när du ska använda den, vilken årstid och vart du ska tälta? Är det i södra Sverige eller uppe i fjällen?

Ska du sova ute i fjällen får du ta en varmare sovsäck eftersom nätterna blir kallare där än vad det exempelvis blir nere i Skåne.

Är du tjej eller kille? En tjej behöver oftast en varmare sovsäck än vad en kille behöver så kolla alltid vad komforttemperaturen är för kille respektive tjej när du köper sovsäck.

Läs vidare för att hitta rätt sovsäck i syntet för dig.

Innehållsförteckning

1. Marmot Trestles Elite Eco 20 (Bästa Lätta Syntetsovsäcken)

syntetsovsäck marmot
 • Bästa Lätta Syntetsovsäcken
 • Bra kvalité
 • Har dragkedja på varje sida

Marmot Trestles Elite Eco 20 har flera bra funktioner som gör den bekväm att sova i. Bland annat finns det två dragkedjor, en på varje sida där en går ända ner till fötterna medan den andra går halvvägs ner. Det gör att du lättare kan justera temperaturen i sovsäcken.

En annan fördel med Marmot Trestles Elite Eco 20 är att den har en fotbox vid fotdelen som gör att du får lite mer utrymme för fötterna.

Den här sovsäck går att använda under tre säsonger vår, sommar och höst (5 till -10). Komforttemperaturen för tjejer är +3 grad och för kille är det -2. Marmot Trestles Elite Eco 20 finns även som dammodell.

Vad vi gillar

Vi gillar kvalitén på den här sovsäcken, materialet känns slittåligt och dragkedjorna känns rejäla, de går lätt att dra upp och ner utan att fastna på vägen. Det var det första vi verkligen reagerade positivt på när vi testade den.

Trots att den klarar temperaturer ner mot -10 grader och har en gosig och skön luva att ligga i om det blir kallt är det här den lättaste syntetsovsäcken i testet (920g)

Vi gillar också att man kan öppna sovsäcken från båda sidorna, det gör att du kan vika ner överdelen om det är varmt, precis som ett täcke.

Vad vi inte gillar

Det finns faktiskt inget som vi inte gillar med den här sovsäcken. Vill du ha en grym sovsäck i syntet så är det den här du ska satsa på.

Den här sovsäcken passar dig som:

En perfekt sovsäck för dig som vill ha en lätt syntetsovsäck att ta med på vandring. Passar även dig som vill ha en sovsäck med extra utrymme vid fötterna eller om du enkelt vill kunna justera temperaturen.

Fördelar

 • Lätt
 • Tre säsongs sovsäck
 • Lätt att komma i och ur

Nackdelar


2. Mammut Tyin MTI 5 season (Bästa Syntetsovsäcken för Vinter)

sovsäck i syntet vinter
 • Bästa Syntetsovsäcken för Vinter
 • Extra isolering vid fötterna
 • Fungerar bra i kalla temperaturer

Är du ute efter en sovsäck i syntet som fungerar bra när du ska tälta på vintern då kommer du bli nöjd med Mammut Tyin MTI 5 season.

Det här är en sovsäck som klar en extremtemperatur på -25 grader men har en komforttemperatur på -10 för tjejer och -12 för killar.

Sovsäcken har extra isolering vid både fötterna och huvan med en tät syntetfyllning som gör att du kan sova ute på vintern utan att frysa. Fotboxen och huvan är också skyddad mot fukt.

Vad vi gillar

Vi gillar värmekragen som ger extra värme och att det finns en ficka med dragkedja på insidan av sovsäcken. Där kan du ha exempelvis ha öronproppar eller sovmask om du sover med det, du kan också ha mobilen i den fickan om du vill.

Vad vi inte gillar

Nackdelen med Mammut Tyin MTI 5 season är att den är tung, men det är också något man får räkna med när du köper en syntetsovsäck för vintern med extra isolering.

Den här sovsäcken passar dig som:

Är tanken att du ska sova ute på vintern i minusgrader kommer den här sovsäcken att passa dig bra. Passar också dig som är extra frusen och vill ha en varmare syntetsovsäck när du tältar.

Fördelar

 • Har värmekrage
 • Bra kvalité
 • Extra isolering

Nackdelar

 • Tung
 • Dyr

3. Haglöfs Tarius +1 (Bästa Prisvärda Syntetsovsäcken)

sovsäck haglöfs
 • Bästa Prisvärda Syntetsovsäcken
 • Mjuk insida
 • Passar bra till sommaren

Det här är en populär 3 säsongs sovsäck i syntet från Haglöfs. Materialet är mjuk och skönt på insidan. Sovsäcken passar för temperaturer mellan 5 till -10 grader och har en komforttemperatur på 6 grader för tjejer och 1 grad för killar.

I huvan finns en innerficka där du kan lägga en jacka eller tröja för att ha som kudde. En uppblåsbar kudde får inte plats i fickan.

Vad vi gillar

Det vi gillar med just Haglöfs sovsäck är att den känns rymlig att ligga i. Men är du bredaxlad vet vi att vissa upplever den som trång.

Den finns också i olika längd för att passa alla. Vi upplever även att den är lätt att komma i och ur vilket vi gillar.

Vad vi inte gillar

Vi tycker inte riktigt kvalitén känns jättebra efter att vi har testat den. Vi upplev att dragkedjan är trög och fastnar lätt i tyget. Vi skulle också säga att det här är mer en sommarsovsäck i alla fall för en tjej och kan upplevas kall att sova i på hösten eller om du tältar i fjällen.

Har du ingen budget att hålla skulle vi rekommendera att köpa Marmot Trestles Elite Eco 20 istället som känns mer rejäl och passar till fler säsonger.

Den här sovsäcken passar dig som:

Har du en budget att hålla är den här sovsäcken perfekt för dig. Passar också dig som är lång då den finns som 190cm och 205cm.

Haglöfs Tarius +1 är också en bra sommarsovsäck eller om du tältar i södra Sverige.

Fördelar

 • Prisvärd
 • Lätt att komma i & ur
 • Innerficka för kudde

Nackdelar

 • Stor packvolym
 • Dålig dragkedja

syntet sovsäck haglöf

Att tänka på när Du köper en sovsäck i syntet

 • Storlek – Hur lång är du? Väljer du en för stor sovsäck är det svårt att få upp värmen i den.
 • Isolering – Hur mycket isolerar sovsäcken och till vilka säsonger passar den till.
 • Vikt & Packvolym – Ska du vandra långt vill du inte ha en sovsäck som tar för mycket plats eller väger för mycket.
 • Funktioner – Finns det några speciella funktioner som ficka, värmekrage eller bredare fotbox?
 • Öppning – Är det enkelt att komma i och ur sovsäcken. Möjlighet att reglera temperaturen?

Storlek

En sak som är viktig att kolla för att du ska få en sovsäck som håller värmen bra är sovsäckens längd. Väljer du en för lång sovsäck kommer det bli svårt att få upp värmen i den och risken finns att du börjar frysa.

Är du en tjej på 160 ska du exempelvis inte välja en sovsäck som är 190 utan en som är så nära din egen längd som möjligt. Med en för stor sovsäck får du också mer att bära på.

Väljer du en sovsäck som är exakt efter din längd kommer det istället kännas trångt, speciellt vid axlarna och du kommer ha svårt att röra på dig. Välj därför en längd som är några centimeter längre än vad du är.

Isolering

Isoleringen är en annan viktig sak att ha kolla på. Den talar om i vilka temperaturer du kan använda sovsäcken i utan att behöva frysa. Isoleringen nämns som komforttemperatur och extremtemperatur.

Komforttemperatur

Komforttemperatur talar om vid vilken grad du kommer sova som skönast i sovsäcken. På vissa sidor eller butiker kan de även stå Lower Limits (Lägre temperaturgräns). Lower Limits är komforttemperaturen för killar. Komforttemperaturen (Comfort) är temperaturen för tjejer.

Varför killar och tjejer har olika komforttemperaturer beror på att tjejer oftast fryser mer än vad killar gör och behöver därför en varmare sovsäck. Sen finns det ju också tjejer som är varma av sig och killar som är mer frusna. Du känner dig själv bäst.

Så är ni en kille och tjej som funderat över att köpa likadan sovsäck för att använda i samma väderförhållanden är vårat tips att tjejen väljer en varmare sovsäck än killen.

 • Komforttemperatur (Comfort) – Där en tjej sover bekvämast
 • Lower Limits (Lägre temperaturgräns) – Där en kille sover bekvämast

Extremtemperatur

Extremtemperatur (Extreme) är också en benämning som står i beskrivningar när du köper en sovsäck. Här står det exempelvis -15, -25 vilket betyder att du klarar dig en natt i sovsäcken om du håller dig vaken.

Står det -25 ska du inte använda den när det är -25 utan utgå från komforttemperaturen.

Vikt & Packvolym

Hur mycket väger syntetsovsäcken. Ju mer fyllning och isolering ju mer kommer sovsäcken att väga och en syntetsovsäck väger mer än en sovsäck i dun gör. Oftast brukar en sovsäck i syntet väga kring 1000g-1700g.

Förutom vikten är det också bra att kika på hur stor packvolym den har. Tar den mycket plats? Det här inte så viktigt om du har nära till din bil men ska du däremot vandra kan både vikt och packvolym ha betydelse.

Funktioner

Har sovsäcken några smarta funktioner som kan underlätta eller göra natten mer bekväm. Ska du sova ute när det är kallt kan det vara skönt med en värmekrage som ger extra värme eller en huva du kan dra åt med en dragsko för att stänga inne värmen i sovsäcken.

Vissa sovsäckar har också en ficka på insidan där du kan lägga mobil, sovmask eller vad det nu kan vara du vill ha nära tillhands. En ficka i huvan kan också finnas som fungerar som ett kuddfack.

Öppning

Hur öppnas sovsäcken är det på höger eller vänster sida eller det kanske till och med finns en öppning på varje sida.

Beroende på hur öppningen sitter avgör om du kan reglera temperaturen och om det är lätt att komma i och ur sovsäcken.

Vi älskar Marmot Trestles Elite Eco 20 öppning där det finns en på varje sida, det gör att du lätt kommer i och ur sovsäcken och du kan enkelt vika ner sovsäcken som ett täcke om det är varmt.


bästa sovsäck i syntet

Fördelar med Syntetsovsäck

 • Billig
 • Torkar snabbt
 • Isolerar även när det är blött
 • Inte känslig för fukt

Sammanfattning – Bästa Syntetsovsäcken för Tält

 • Vill du däremot ha en syntetsovsäck för vintern är Mammut Tyin MTI 5 season det bästa valet eftersom den har bäst isolering.
 • Har du en budget att hålla och vill ha en bra men prisvärd syntetsovsäck är Haglöfs Tarius +1 ett bra val eftersom det är den billigaste av alla i testet.

Lämna en kommentar