Att tälta vid en strand är något av det mysigaste tältplatserna du kan hitta om vädret är bra. Vi har själva haft några av våra bästa tältnätter på stränder nere på västkusten.
Däremot är det en hel del saker att tänka på för att det ska bli lyckat. Det blåser ofta längs kusten och sjöar och sanden har en tendens att hamna överallt i tältet och innanför kläderna.
När du tältar på en strand måste du först ha kolla på att du får tälta där, om allemansrätten gäller får du tälta i 1-2 dygn på stranden. Utöver det är det viktigt att slå upp tältet på ett vindskyddat ställe om det blåser och vara medveten om tidvattnet så att du inte slår upp tältet för nära vattenlinjen.
1. Får man campa vid havet? (Stränder)
Om det inte finns några ordningsföreskrifter som säger att du inte får campa, är på/inom synhåll från någons tomt eller om stranden inte ligger i ett naturreservat/naturskyddsområde så får du tälta på stranden.
Om det däremot står att camping är förbjuden på badstränder eller på offentliga badplatser är det inte tillåtet att tälta på stranden. Kolla alltid reglerna på kommunens hemsida innan du ger dig ut.
På Falkenberg kommuns hemsida kan vi t.ex. läsa i de lokala ordningsföreskrifterna: ”Camping är inte tillåten på offentlig plats eller i anslutning till badstränder.”
2. Håll sanden utanför tältet
Om du tältar på en strand kommer du att få sand i tältet. Och i sovsäcken, på liggunderlaget, på kläderna.. ja allt blir sandigt. Troligtvis kommer du hitta sand på din utrustning även ett halvår efter att du tältat.
Om du känner att du verkligen vill tälta nere på stranden, försök så gott du kan att hålla sanden utanför tältet. Tro oss, du kommer tacka dig själv alla kommande tältnätter.
Om du är villig att kompromissa med läget för att få en skönare sömn i tältet rekommenderar vi att sova en bit upp från vattnet, vi berättar mer i nästa punkt.
3. Tälta hellre i gräset än på stranden
Istället för att sätta upp tältet rekommenderar vi att hitta en tältplats uppe i skogen eller på gräsen ovanför stranden. Förutom att du slipper all sand i tältet och på alla saker, får du även bättre skydd mot vinden och det kommer inte vara lika fuktigt där.
Ett tält uppe på sanddynerna kan se bra på bild, men sand är väldigt hårt och knöligt att sova på.
Ofta finns det bra gräsplättar ovanför många stränder, i annat fall kan du hitta bra tältplatser i tallskogar eller bakom sanddyner, exempelvis på västkusten.
4. Tältpinnarna fäster dåligt i sanden
Om det är lös och djup sand kommer tältpinnarna sitta dåligt. Det beror på att vanliga tältpinnar är så smala, om det drar lite i dom kommer de att släppa. Skulle det blåsa mycket under din tältnatt, blir det ingen bra kombination.
Ett alternativ är att använda bredare tältpinnar, typ snöankare. Eller så kan du placera stenar som du fäster tältlinorna i. Kom bara ihåg att lägga tillbaka alla stenar innan du lämnar platsen sen.
Det bästa alternativet är som vi redan nämnt ovanför, att hellre tälta en bit upp från stranden. Där har du inte bara bättre fäste för tältpinnarna, utan även mindre vind och skönare underlag att sova på.
5. Det blåser ofta vid stränder
Eftersom stränder ligger exponerade mot hav eller sjöar finns det inget naturligt vindskydd. Därför kommer en strand ofta vara en blåsig lägerplats.
Fördelen är att eventuella mygg blåser bort. Nackdelen är att den kan bli kallt, blåsa upp sand och låta en hel del när tältduken fladdrar. Därför kan det vara en bra idé att ta med dig en vindjacka, mössa och öronproppar för att sova bättre på natten.
6. Se upp för tidvattnet
Om du tältar på en strand vid havet kommer du med stor sannolikhet att få uppleva tidvatten. Tidvatten är när vattennivån höjs under dagen. Om stranden är bred kan tidvattnet göra att vattennivån når 20-30 meter längre upp än när du satte upp ditt tält.
Kolla därför alltid hur tidvattnet beter sig på den stranden du är innan du sätter upp ditt tält. I värsta fall kommer tältet stå 10 meter ut i vattnet om du missbedömt det totalt.
7. Det är fuktigt
Vid vatten blir det alltid fuktigt. Och det kan bli extra fuktigt i tältet, speciellt på natten. Det har att göra med att den fuktiga luften från havet blåser in över land och över ditt tält.
Dessutom blir det ofta en temperaturskillnad mellan havet och land vilket ger ett fuktigare klimat. Så länge det blåser lite brukar fukten inte bli något problem, det är mer om det är kallare ute och vindstilla som du kan få problem med kondens, speciellt om du sover nära vattnet.
8. Det kan komma badgäster
Stränder är välbesökta av badgäster, speciellt vid bra väder. Du bör alltså räkna med att det kommer folk som ska bada vid stranden. Även om det är tomt när du kommer på kvällen, kan det vara fullt av badare klockan 10 på förmiddagen dagen efter.
Vårat tips är att ställa upp tältet lite på sidan eller en bit upp på populära stränder. Framförallt för din egen skull, men också för att inte vara i vägen för badare. Vi alla måste ju samsas om de stränder vi har här i Sverige och respektera varandra.
9. Är det saltvatten i havet?
Stränder finns vid både söt- och saltvatten-sjöar och hav. Om du har tänkt att bada i vattnet kan det vara bra att ha en plan hur du ska tvätta dig om det är saltvatten.
Det är inte kul att lägga sig i sovsäcken efter att du badat i saltvatten eftersom det bildas saltkristaller på kroppen. Det kan skava och kännas ofräscht. Det är absolut inga problem att tvätta sig i saltvatten, men du ska vara beredd på att du kommer ha ett ”saltlager” på kroppen efteråt.
Om det är sötvatten är det inga problem alls att bada i sjön och sen hoppa direkt i sovsäcken. Sötvatten ger inget ”saltlager” på huden så som saltvatten gör.
Övriga saker att tänka på när du campar vid stränder & kusten
- Vissa områden kan vara förbjudna enligt kommunen att campa på trots att naturreservatet tillåter det
- Det kan finna djurskyddsområden som har tillträdesförbud under vissa delar av året, t.ex. fågelskyddsområden längs kust och i skärgård
- Om du lagar mat på stranden, se till att sanden inte är varm när du lämnar – någon kan bränna sig
- Visa hänsyn och respekt till andra människor som nyttjar stranden och dess närområde
- Ta alltid med dig allt skräp när du lämnar stranden, fixa till sanden om det blivit spår av tältet
Rengöring & förvaring efter du tältat på en strand
När du har tältat på en strand är det extra viktigt att du tömmer tältet på sand och rengör det ordentligt. Om du inte gör det kommer sanden att skava på tältduken när du packat ihop tältet och det risker att gå sönder.
Försök alltså att sopa ur så mycket sand du kan (eventuellt skaka ur det) innan du packar ihop ditt tält. När du kommer hem kan du fälla upp tältet, borsta av det och dammsuga ur det försiktigt innan du förvarar ditt tält.