Tälta på Österlen (9 fina tältplatser & campingar)

Är det något ställe du inte får missa att tälta på så är det Österlen.

Här kan du fricampa på helt magiska platser som bjuder på solnedgångar, härliga bad och långa strandpromenader.

I det här inlägget kommer vi tipsa dig om platser att tälta fritt på i enstaka dagar men också campingar med tältplatser.

Tälta fritt på Österlen (Fricampa)

fricampa på Österlen
Tälta nära långa sandstränder vid havet.

Att naturcampa på Österlen är magiskt. Här kan du tälta nära hav och sandstrand. Många naturreservat finns kring Österlen där det är tältförbud men du kan istället tälta utanför ett reservat.

Tältar du fritt på Österlen bjuds du på långa sandstränder, nära havsbad och vackra solnedgångar. Det finns också en del sevärdheter att besöka här.

Allemansrätten gäller på de flesta ställena i Österlen om inget annat anges på platsen. Tänk på att inte skada naturen och slå upp tältet på tålig mark. Stör inte markägare och tälta inte nära bostadshus.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta på Österlen

1. Stenshuvuds Nationalpark

En vacker och populär plats att besöka när du är i Österlen är Stenshuvuds nationalpark. Här är det otroligt vackert längs stranden och längre bort från norra entrén ligger gamla fiskehamnar.

Tänk på! Du får endast tälta på anvisad plats som ligger i den norra delen av nationalparken. Vid tältplatsen finns en skylt så du vet att du kommit rätt. Lättast att komma hit är att gå in vid den norra entrén.

Följ grusvägen som leder ner mot havet. Tältplatsen ligger sen på vänster sida i en glänta nära havet på en gräsplätt.

OBS! Du får tidigast slå upp tältet kl:18.00 och tältet ska vara ihop packat senast kl:10.00 morgonen efter.

2. Ravlunda Skjutfält

naturcampa på österlen

Vill du tälta lite högre upp på stora gräsytor men ändå ha nära till hav och strand som ligger lite nedanför vallen. Då är Ravlunda Skjutfält ett bra ställe att tälta på.

Här finns det gott om plats och du kan hitta ett ställe att vara själv på om du vill. Den höga gräsvallen sträcker sig längs hela fältets kustlinje. Tänk på! Det kan bli blåsigt här eftersom det ligger öppet mot havet, välj en dag när det är mindre vind.

OBS! Bil är inte tillåtet att ha med sig ut på varken stranden eller på vallen. Parkering finns vid den södra och norra delen av fältet och sedan får du gå därifrån.

3. Prästens Badkar (Vårhallarna)

Prästen badkar är en vulkanisk formation som ligger söder om Viks fiskeby. Det sägs att prästen som bodde i byn använde det som badkar. Därav namnet på platsen. Här kan du också njuta av magiska solnedgångar.

Exakt vid Prästens Badkar kan du inte tälta eftersom det står många fiskebodar där. Och då ska du fråga ägaren om lov innan om det är okej att du tältar där.

Ett tips är att tälta vid den lilla skogen som ligger intill Vårhallarna söder om Prästens badkar. Där finns det gott om plats att tälta på här.

4. Baskemölla

Ett annat ställe som ligger i närheten av Prästens Badkar är Baskemölla. Lite utanför Baskemölla på andra sidan vägen av STF Baskemölla Vandrarhem finns en dunge som ligger nära havet som du kan tälta på.

Ta stigen som leder ner till havet förbi Tjörnedal Konsthall.

Här finns ett vindskydd och bra ytor att slå upp tält på. Från tältplatsen har du sen nära till havet och Prästens Badkar. Det finns också en eldplats vid vindskyddet och ved.

5. Haväng

Haväng är ett vackert naturreservat som även den ligger längs strandkanten, ett populärt utflyktsmål hos många.

Under högsäsong är det mycket folk vid badplatsen och det kan vara svårt att hitta en lugn plats. Men går du bort en bit från badstranden blir det lugnare.

OBS! Just i naturreservatet Haväng är det tältförbud. Men du kan tälta intill naturreservatet.

Tälta på camping (Österlen)

tälta kivik österlen
Vacker soluppgång i Kivik.

Att tälta på en camping när du besöker Österlen är perfekt om du vill stanna på samma plats mer än två dagar eller om ni är en större grupp som vill tälta tillsammans.

Campingen gör att du kommer närmare vissa sevärdheter och naturreservat eftersom det är förbjudet att tälta fritt på vissa ställen.

Många av Österlens campingar ligger nära hav och bad. Tänk på att du ibland måste boka tältplats innan. Det bästa är att alltid ringa anläggningen och kolla vad som gäller.

Här listar vi Österlens bästa campingar som du kan tälta på med nära till bad och olika sevärdheter.

Camping med tältplats på Österlen

6. Kiviks Familjecamping

Kiviks familjecamping ligger vackert bredvid sandstränder, bad, naturstigar, nära Skåneleden och gångavstånd till restauranger och olika sevärdheter.

Från campingen har du havsutsikt, minigolf, boule, souvenirbutik och flera grillplatser finns. Tältområde har bra gräsyta och är utan el. Det är tillåtet att ha bilen intill tältet.

OBS! Bokning krävs innan din ankoms. Du kan boka via campingens hemsida eller genom att ringa anläggningen.

7. Borrbystrands Camping

Vill du tälta på en större camping i Österlen är Borrbystrands camping ett bra val. Här finns det mesta. Kontakta campingen innan ankomst eftersom vi inte är helt säkra på om tältplats måste bokas innan.

Här finns två tältområde ett intill badstranden med skydd av träd och ett nära servicehuset. Det är bra gräsytor att tälta på vid båda platserna.

På campingen har du förutom tillgången till servicehus även butik, gatukök, tennisbana och lekplats. OBS! Engångsgrillar är förbjudet på campingen men grill finns att låna från receptionen.

8. Tobisviks Camping

En camping med mycket yta och olika tältplatser är Tobisviks camping. Här kan du tälta intill havet. Och du kan välja tältplats med eller utan el.

De platser med el behöver förbokas medan de utan el är drop-in och du tar den plats som finns. Tältplatser utan el får inte ha bilen intill tältet utan får stå på parkeringen. På platserna med el är det tillåtet att stå med bil bredvid tältet.

På campingen finns bland annat tre servicehus, butik, minigolf, lekplats, utomhuspool, utegym, kiosk och tennisbanan.

9. Ystads Camping

tälta på camping österlen
Badstrand i Ystad.

Vill du ha nära till en stad men ändå till Österlens sevärdheter och långa sandstränder är Ystad camping ett bra alternativ. Det är också en camping som har öppet året runt.

Här finns tältplatser utan el och de går inte att boka innan utan det är drop-in på de platserna. Ett tips är att komma tidigt på dagen speciellt under högsäsong så du kan välja lite mer fritt vad du vill tälta.

Det finns två servicehus med dusch, toalett och kök. Utöver det finns butik där du kan köpa färskt bröd på morgonen, en pizzeria, kiosk, glassbar och minigolf.

Läs mer: Fina ställen att tälta på i Skåne

Lämna en kommentar