Tälta på Öland (21 fina tältplatser & campingar)

Sveriges näst största ö är Öland och hit kommer många under sommarmånaderna för att semestra. Här hittar du många fina platser att tälta på, både fritt och på campingar.

I det här inlägget kommer vi lista olika tältplatser där du kan fricampa och campingar med tältplatser.

Många av tältplatserna ligger strandnära och på den västra sidan får du njuta av vackra solnedgångar.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta fritt på Öland (Fricampa)

tälta alvaret Öland
Väderkvarn på Stora Alvaret på Öland.

Att tälta fritt (fricampa) på Öland är magiskt och här gäller allemansrätten om inget annat anges på platsen. Det innebär att du får tälta i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen eller stör markägare.

Här finns mysiga platser mitt i naturen att slå upp tält på och ofta nära till havet. Men det är också mycket betesmarker, vilket kan göra det svårt att hitta tältplats ibland.

Det finns 85 naturreservat på Öland och där kan speciella regler gälla som tältförbud, tälta på anvisad plats eller att du endast får tälta en natt på samma ställe.

Tälta på Norra Öland

1. Västra Bödakusten

I naturreservatet Västra Bödakusten finns fina platser att slå upp tält på speciellt vid havet. Tälta i en lummig skog och få lä eller tälta längs strandkanten vid havet.

Fördelen med att tälta här är att du kan bada vilket är skönt om du vandrat eller cyklat hit. I naturreservatet finns toalett, badplats och parkering.

När du tar dig genom reservatet får du uppleva ädellövskogar, fornlämningar och stora sanddynerna.

OBS! Du får endast tälta på samma plats i en dag. Välj en plats där du inte riskerar att skada naturen. Vill du grilla eller elda får du endast göra det på anvisade platser.

2. Tomteby naturreservat

Ett naturreservat som inte ligger längs havet är Tomteby naturreservat, istället ligger det mer in på Öland.

Här får du också endast tälta en natt på samma ställe. I reservatet finns mycket våtmark så kolla noga vart du slår upp tältet.

Parkering finns men ingen rastplats eller toalett finns i området. Tänk på! I Tomteby naturreservat får du inte göra upp någon eld.

Tälta på Södra Öland

3. Stora Alvaret

Ett populärt ställe att besöka på Öland är Stora Alvaret. Inte alls konstigt eftersom det är ett av väldens största Alvar. Här går också Stora Alvarsleden som många vandrar under sommaren.

Och ja du får tälta här men endast en natt på samma ställe. Tänk på att betesdjur kan gå fritt och att inte störa dom.

Ta med vatten för matlagning och hygien eftersom du inte kan fylla på med det någonstans. OBS! Det är förbjudet att elda i hela området.

4. Seby badet

Vill du ha lite mer lugn och ro men ändå ha nära till havet och en badplats? Då ska du tälta vid Seby badet som ligger på södra Öland. Hit är det populärt att åka för att fågelskåda.

Det finns helt klart finare badplatser på Öland men här slipper du trängas med andra och det är mycket lugnare här. På platsen finns rastplats, toalett och en mindre grillplats.

Är du intresserad av fågelskådning finns ett vindskydd norr om badplatsen där du kan sitta i timmar och kika på fåglar om du vill.

Tälta på camping (Öland)

tälta på södra öland
Magiska solnedgångar på Ölands västar sida.

Vill du ha lite mer bekvämlighet när du tältar med tillgång till servicehus, dusch och toalett? Då finns det gott om campingar på Öland där du kan tälta.

Tältplatser på camping går inte att boka innan. Ett tips är att komma till campingen tidigt på dagen, speciellt under högsäsongen.

I listan har vi tagit upp campingar där du kan tälta från norra till södra Öland.

Campingar på Norra Öland

5. Böda Sand

På norra Öland hittar du Böda Sand som är ett semesterparadis för hela familjen och hit kommer många för att just campa.

På Böda Camping finns tältplatser men de går inte att boka. Ett tips är att komma tidigt på förmiddagen för att få en plats. Det är ett populärt ställe att tälta på som snabbt blir fullt, speciellt under högsäsong.

På campingen finns det mesta som gör att du inte behöver lämna stället. Förutom tillgång till servicehus, tvättstuga, dusch och toalett finns bland annat en Ica butik, frisör, bageri och restaurang på campingen.

6. Bödagårdens Camping

En annan stor camping på norra Öland är Bödagårdens camping som är något lugnare än Böda camping. Tältområdet på Bödagården är öppet under högsäsong, vecka 27-32.

Från Bödagårdens camping finns anslutning till flera cykel- och vandringsleder, perfekt om du vill upptäcka ön.

Tältområdet kallas Talldungen och är utan el. De går inte att förbokas utan du får ställa dig på en plats i tältområdet där du får plats.

Bil får inte stå vid tältet utan parkeras vid strandparkeringen cirka 250m från tältområdet.

7. Tokenäs Camping

På den västra sidan av norra Öland kan du tälta på Tokenäs Camping som är en mindre och lugn camping med nära till bad. Det är också lite billigare här än på de större campingplatserna.

Här har alla tältplatser el. Ett tips om du vill ha kvällssol är att välja en tältplats som ligger i området Enbacken. Precis som på alla andra campingar går det inte att boka tältplats utan det är drop-in och du får ta den plats som finns.

På området finns servicehus, dusch, toalett, kyl och frys finns om du behöver förvara mat kallt. I receptions byggnaden finns kiosk, tv-rum och matplatser.

8. Wikegårds Semesterby & Ställplats-Camping

I Löttorp ligger Wikegårds Semesterby som har fri placering. Vilket innebär att du kan slå upp ditt tält där du vill men tänk på att inte stå för nära grannen.

Behöver du förvara matvaror kallt kan du hyra en kylbox på campingen. Även en laddningsbox går att hyra om du behöver ladda mobilen.

Oavsett vart du väljer att ställa ditt tält har du nära till den långgrunda stranden. Förutom servicehuset finns också en kiosk på campingen.

9. Neptuni Camping (Byxelkrok)

I lugna och natursköna Byxelkrok ligger den medelstora campingen Neptuni Camping. Härifrån har du nära till restauranger, hamnen, mysiga promenadslingor och magisk solnedgång.

Du har också nära till flera utflyktsmål som till Långe Erik, Trollskogen och från hamnen kan du ta båten över till Blå Jungfrun.

Tältplatser finns som drop-in. På campingen finns 4 servicehus med dusch, toalett och tvättstuga. Vill du spela spel kan du låna sällskapsspel från receptionen utan extra kostnad.

10. Lundegård Camping

Norr om Borgholm hittar du Lundegård Camping. Där finns fyra tältområden, ett av dom ligger nära stranden och de är också de som tar slut snabbast.

Eftersom det inte går att boka tältplats är ett tips att komma tidigt på dagen speciellt om du vill ha en bra tältplats.

På campingen finns servicehus, bageri, restaurang och en mindre matbutik. Förutom det finns även lekplast, pool, vedeldad bastu, volleybollplan och äventyrsgolf.

11. Köpingbadens Camping (Köpingsvik)

Ett populärt campingställe nära Borgholm är Köpingsbadens Camping som ligger i Köpingsvik. Härifrån har du nära till den långa vita sandstranden.

Ett tältområde finns på campingen med 9 tältplatser. Platserna ligger nära parkeringen och vägen in till campingen. Men du har nära till receptionen där pizzeria och en mindre matbutik finns.

På campingen finns det förutom servicehus även äventyrsgolf, paddelbana och lekplats. Badplatser, strandshop, restaurang och nattklubb finns på stranden.

12. Gröndals Camping

En annan camping som ligger i Köpingsvik är Gröndals camping som är lite mindre och lugnare än Köpingsbadets camping.

Här finns ett litet tältområde och det är bra om du är här tidig för att vara säker på att du får en tältplats. Tältområdet ligger nära två av servicehusen vilket vi tycker skönt och bekvämt.

Ett stort grönområde finns här med lekplats, volleybollplan och fotbollsplan. I närheten av lekplatsen finns också en strandkiosk där du kan köpa bland annat glass och läsk. Campingen ligger också nära den långgrunda badviken i Köpingsvik.

13. Klinta Camping

Ytterligare en camping som ligger i Köpingsvik är Klinta camping. Där finns totalt 400 campingplatser där några av dom är tältplatser.

Drop-in gäller för tält och du kan välja tältplats med eller utan el. Två servicebyggnader finns på området där allt som kök, dusch, tvättmaskin och torktumlare finns.

Det finns även cykeluthyrning, lekplats, butik, restaurang och en vedeldad bastu i området.

14. Kapelludden Camping

Kapelluddens camping ligger granne med Borgholms badhus. Här finns gott om plats och du kan välja bland flera tältplatser.

Oavsett vart du väljer att slå upp tältet har du när till det mesta som stranden, nöjen och shopping. Här finns även en poolbar där du kan köpa pizza, hamburgare och glass eller varför inte en svalkande öl.

Från poolbaren kan du även köpa med dig Take-away till tältet om du inte känner för att laga mat någon kväll.

Campingar på Södra Öland

södra öland tältplats
Fyren Långe Jan på södra Öland.

15. Saxnäs Camping

Med endast 15 minuters bilresa från centrala Kalmar kommer du till Saxnäs camping. Campingen ligger fint med utsikt över Kalmarsund.

Här finns det mesta som pool, poolbar, matbutik och restaurang. Det finns också en hel del aktiviteter i området som passar alla åldrar.

Precis som de flesta campingarna på Öland har du nära till en badstrand även här. Det är en stor camping och det finns gott om tältplatser. Tältplatser går inte att förtids boka utan du väljer en plats när du kommer.

16. Möllstorps Camping

Från Möllstorps camping kan du njuta av solnedgångar över Kalmarsund. Härifrån har du även nära till Ölands djur & nöjespark.

På Möllstorps camping finns två tältområden. Ett som ligger lite mer avskilt och ett där du har lite närmare till stranden.

På området finns bland annat ett servicehus med tvättstuga, restaurang, butik, minigolf och ett område med volleybollplan, basketplan och en lekplats. På den söndra delen av stranden är det även tillåtet att bada med hund.

17. Eriksöre Camping

Inte långt från Ölandsbron ligger den strandnära campingen Eriksöre. Det är en stor camping med flera tältplatser.

På badplatsen är det även tillåtet att bada med hund. Det finns också en hund-rastgård och en agilitybana på campingen. Eriksöre camping är perfekt om du tältar med hund.

Förutom servicehus finns också lekplats och hoppborg, volleybollplan, eldplatser, restaurang, butik och ett TV-rum.

18. Haga Park Camping & Stugor

Ungefär 10km söder om Ölandsbron ligger Haga Park camping & stugor.

Här finns tältplaster med och utan el. I priset ingår även dusch så det är inget extra du behöver betala för som man oftast måste göra på andra campingar.

Behöver du tvätta finns tvättmaskin och torktumlare som du får använda mot en avgift. Här kan du njut av fina solnedgångar, långa promenader längs Kalmarsund med vackra vyer och härliga bad.

19. Sandviks Camping

Vill du tälta nära Alvaret är Sandviks camping en perfekt plats att ha som utgångspunkt. Det ligger även nära Ottenby fågelstation om du är intresserad av fågelskådning.

Sandviks camping är en mindre camping än de vi nämnt innan. Men här finns det gott om tältplatser och här kan du tälta nära stranden med en magisk solnedgång.

Tältplatserna går inte att boka i förväg utan du får ta de platser som finns när du kommer. Här finns en reception, servicehus, dusch, toalett och en grillplats.

20. Stenåsa Stugor & Camping

På den östra sidan av Alvaret ligger Stenås stugor & camping som också är en bra utgångspunkt om du vill utforska Alvaret.

Här finns det tre tältområden att välja på. Ett av dom ligger i området Dungen, där har du nära till ett servicehus med kök, dusch och toalett. Här tältar du lite mer avskilt från de andra campingplatserna.

I området som heter Närheten har du inte samma avskildhet som Dungen utan här tältar du nära receptionen och ett servicehus.

Du kan också tälta nära stranden om du vill vilket är mysigt men tänk på att det kan bli blåsigt där. Bilen får du ställa bredvid ditt tält men ha avstånd till grannen.

21. STF Ottenby Vandrarhem & Camping

Ölands sydligaste camping hittar du på STF Ottenby vandrarhem & camping. Det är en perfekt utgångspunkt för dig som vill upptäcka södra Öland.

I tältpriset ingår dusch. Under maj till augusti kan du även äta frukost här. Du beställer frukosten dagen innan i receptionen.

Cykeluthyrning finns om du vill upptäcka södra Öland från sadeln. Du kan hyra cykel från en dag till en vecka.

Lämna en kommentar