Tälta på Gotland (20 fina tältplatser & campingar)

Sveriges största ö Gotland är ett riktigt semesterparadis på sommaren med utomlands känsla. Milslånga sandstränder, raukar och en spännande natur.

Att tälta på Gotland gör att du får uppleva naturen bättre samtidigt som du kan välja lugnare platser att vara på.

I det här inlägget kommer vi tipsa om fina platser att fricampa på men också lista campingar där du kan tälta för lite mer bekvämlighet.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta fritt på Gotland (Fricampa)

Raukar på Fårö i naturreservaten Digerhuvud och Langhammars.

På Gotland gäller allemansrätten för tältning vilket gör att du får tälta fritt på ön i enstaka dagar om inget annat anges på platsen. Välj att slå upp tältet på slittålig mark så du inte riskerar att skada naturen och stör inte markägare.

Det finns många fina tältplatser på Gotland där du kan hitta avskildhet och platser nära stranden med magiska solnedgångar. Men tänk på att inte slå upp tält nära bostäder och stugor.

Gotland har 154 naturreservat, där speciella tältregler gäller. Det kan vara tältförbud, tälta på anvisad plats eller bara tälta på samma plats i en dag.

OBS! Det är förbjudet att tälta i närheten av Visby tätort. Vill du tälta nära Visby är det bästa att ställa sig på en camping.

Tälta på Norra Gotland

1. Gotska Sandön

Gotska Sandön är en nationalpark som ligger norr om Gotland och Fårö. Båtar till Gotska Sandön går från Nynäshamn och från Fårösund.

Här får du tälta och det tycker vi absolut att du ska göra när du besöker ön.

OBS! Du får endast tälta på anvisade tältplatser som är vid Lägerplatsen och vid Nymans som ligger på den södra delen av ön. Matlagning gör du också på anvisade plats.

2. Fårö

tälta på fårö
Magisk sandstrand på Fårö!

Norr om Gotland på en egen ö ligger Fårö. Här är det riktigt fint att fricampa och du kan hitta platser där du får vara för dig själv om du vill.

Tälta längs stranden med nära till havet och vackra solnedgångar eller en bit in från stranden där marken är fastare och du kan få lä av träd.

Tänk på! Naturen på Fårö skyddas av flera naturreservat, djurskyddsområden och strandskyddsområden där är det tältförbud. Vi listar de områdena här under så du lättare vet vilka platser du ska undvika att tälta på.

Naturreservat Fårö:

 • Gamla Hamn
 • Digerhuvud
 • Langhammars
 • Marpes
 • Verkegards
 • Ryssnäs
 • Ullahau
 • Skalahauar

Djurskyddsområden Fårö:

 • Lagholmen
 • Norsholmen

Strandskyddsområden Fårö:

 • Ekeviken
 • Skärsände

3. Hall-Hangvar

Hall-Hangvar är ett naturreservat som går mellan Kappelshamnsviken i norr till Irevik i söder. Här finns bra och fina platser att tälta på. Bra och fast mark finns nära stenstranden.

I området finns en vandringsled som går vid kusten som är trevlig att gå. Det finns även rastplatser, raststugor/övernattningsstugor och eldplatser i naturreservatet.

OBS! Du får inte göra upp eld i området förutom på anvisad plats. Men du får använda egen grill och stormkök för att laga mat.

4. Lickershamn

Vill du ha någorlunda nära till Visby kan du fricampa i Lickershamn som ligger cirka 3mil norr om Visby.

Ett tips är att ta dig bortanför badplatsen i Lickershamn och campingen för att få lite lugn och ro. Ställ upp tältet en bit in från stranden där fastare och planare mark finns.

Här har du även nära till vattnet för att bada och du bjuds också på fina solnedgångar här.

Tälta på Södra Gotland

5. Ekstakustens Naturreservat

Ett naturreservat som ligger mer söder ut på Gotland där det är tillåtet att tälta är Ekstakusten. I reservatet finns torrdass, eldplats och rastplats.

Från Ekstakustens naturreservat har du en av Gotlands finaste utsikter speciellt när solen går ner bakom Karlsöarna.

Ekstakusten går från Tomsarve kvarn och Skansudd. Kusten består av sten och sandvallar av grus. Längre in från strandkanten finns en låg strandskog av tall och gran där det är perfekt att slå upp ett tält.

OBS! Tänk på att du endast får elda på anvisade platser.

6. Närsholmens Naturreservat

Närsholmens naturreservat ligger på Gotlands östra sida och här är det också tillåtet att fricampa. Det är även en av Gotlands bästa fågelplatser.

Naturen i Närsholmen påminner om en savann eftersom den använts som betesmark i flera år och de glesa avstånden mellan ekarna bidrar med utseendet. Här kan du hitta bra och plana underlag att tälta på.

OBS! Du får inte vara i djurskyddsområdet under perioden 15mars-15juli. Och det är förbjudet att använda radio eller spela musik här eftersom det stör djurlivet.

Tälta på camping (Gotland)

Solnedgång på Gotland.

Önskar du en mer bekväm övernattning i tält med tillgång till dusch, toalett och kök? Eller du kanske vill tälta på ett och samma ställe i en vecka och ha tältet som utgångspunkt för olika utflyktsmål?

Då är det bästa att tälta på en camping. Att tälta på en camping går sällan att boka i förväg utan drop-in gäller oftast. Men på Gotland kan du behöva boka innan, eftersom de snabbt blir fulla under högsäsong.

I listan har vi tagit upp campingar på Gotland och listat dom från norr till söder.

Campingar på Norra Gotland

7. Campingar på Fårö

På Fårö finns tre campingar där du kan tälta. Alla tre ligger fint beläget på ön och du har nära till stranden från alla tre.

Servicehus med dusch, toalett och kök finns. Sudersand Strandcamping är den största campingen på Fårö, där finns 120 tältplatser med 100 meter till stranden och mycket aktiviteter.

Du måste boka tältplats på alla tre campingar innan du kommer. På Sudersand Strandcamping är det drop-in om du kan tänka dig tältplats utan el annars måste du boka i förväg.

Campingar på Fårö:

 • Ekvikens Camping
 • Sudersand Strandcamping
 • Solhaga Camping

8. Kappelshamn Camping

Vill du upptäcka norra Gotland är Kappelshamn Camping ett bra alternativ att tälta på. Här behöver du boka en tältplats i förväg. Badplats med sandstrand ligger 500meter från campingen.

I tältpriset ingår dusch så det är inget extra du behöver betala för och här har du även tillgång till ett utekök.

Förutom dusch, toalett och kök finns det sällskapsrum, ett utegym på stranden, boulebana och en fotbollsplan. Fotboll och bouleklot samt kubbspel går att låna från campingen gratis.

9. Solgrinde Camping

I Hellvi på den östra sida av Gotland ligger Solgrinde camping. Det är en lugn och enkel camping. Du kan tälta där det finns plats. Går inte att förbokas.

Från campingen är det bara några hundra meter till badplatsen. Och här har du tillgång till enklare dusch, toalett och disk. En lekpark finns också här.

10. Kojsagården

En annan camping som ligger på norra Gotland är Kojsagården. Det är sällan det blir fullt här och drop-in gäller för tält. Vill du varar säker på att få en tältplats är det till Kojsagården du ska till.

Här har du tillgång till dusch, toalett, kök, tvättmaskin och matsal med TV. På campingen finns också pool, lekplats och minigolf.

Du kan även boka en vedeldad bastu och badtunna till en billig peng för extra avkoppling.

11. Snäck Camping

Vill du tälta på en camping som inte alls ligger långt från Visby och färjehamnen är det på Snäck Camping du ska ta dig till. Från Visby är det mindre än 5km med cykel till campingen.

Det finns tre tältområden där två av dom ligger närmare vattnet och ett område ligger mer i lä bland träd. Det är en bra och plan mark att slå upp tält på. Oavsett vilket område du väljer.

Här finns två servicehus med dusch, toalett och kök. På campingen finns även lekplats, restaurang och pool som ligger fint till. Där serveras goda drinkar, lokal mat och grymt goda pizzor.

OBS! Bokning krävs av tältplats eftersom det snabbt blir fullt här. Ett tips är att vara ute i god tid.

12. Åminne Fritid Stugor & Camping

På östra sidan av Gotland 4mil från Visby ligger Åminne Fritid stugor och camping. Här finns tre tältområden där du väljer fritt vad du vill stå. Går inte att förbokas, kom i god tid speciellt under högsäsong.

Det är fina och plana gräsytor att slå upp tält på och du får ställa bilen intill tältet. Från campingen har du även tillgång till en av Gotlands finaste stränder.

På campingområdet finns förutom servicehus även restaurang, paddelbana, minigolf, pool och lekplats.

13. Kneippbyns camping

En populär camping på Gotland är Kneippbyns camping som ligger naturskönt och bredvid Kneippbyns sommar- och vattenland.

Här har de flesta tältplatser el och du har tillgång till två fräscha servicehus med dusch, toalett och kök. Det är även en perfekt camping om du ska tälta med dina barn eftersom det ligger nära sommarlandet med roliga aktiviteter.

Här behöver du boka tältplats i förväg. Gör det i god tid innan, campingen blir snabbt full på sommaren. I närheten av campingen finns flera restauranger att välja på och aktiviteter.

OBS! Rökning är inte tillåtet på campingen utan bara på anvisade områden.

Campingar på Södra Gotland

14. Tofta Camping

Tofta camping är en annan populär camping på Gotland som endast ligger 1,5mil söder om Visby. Det är just Tofta strand som lockar besökare från både Sverige och hela världen.

På Tofta camping finns ett tältområde som du måste förboka. Eftersom det är en populär camping är det bra att vara ute i god tid. Platserna blir snabbt fullbokade.

Här finns det matbutik, restaurang, pool, paddelbana, kiosk och en Beach Club. Här hålls även en hel del evenemang under sommaren.

15. Björkhaga Strandby

På Björkhaga strandby är det mest stugor men det finns också tältområden. Vad som gäller med bokning eller inte av tältplats vet vi inte. Det bästa är att ringa anläggningen innan för att vara på den säkra sidan.

I strandbyn finns det en utomhuspool, volleybollplan, lekplats med trampolin, restaurang och du har möjlighet att hyra cykel här.

Du har även nära till en fin sandstrand och en brygga som tar dig ut en bit i vattnet. Vill du testa på att kitesurfing finns det ett kitecenter vid stranden.

16. Sandviken Strandby

På Sandviken strandby finns ett tältområde med el som ligger precis bredvid husvagnscampingen. Tältområdet ligger på ett lugnt och lummigt ställe nära servicehuset där dusch, toalett och kök finns.

På campingen finns även tvättmaskin och torktumlare om du behöver tvätta. Det går inte att boka någon tältplats i förväg.

Här finns också cykeluthyrning, restaurang och nära till busshållplats.

17. Ljugarns Semesterby & Camping

Ljugarns camping ligger nära samhället Ljugarn vilket gör att du har nära till både nöjen och restaurang från campingen.

På Ljugarns camping finns ett eget stort tältområde med mycket plats. Du kan lätt hitta en avskild plats på strandängen. Buskar och träd finns också på platsen om du vill ha skydd från vind eller sol.

Varje morgon kan du köpa varmt bröd från receptionen som är populärt, se till att vara där i tid om du vill ha gott frukostbröd. Dusch ingår inte i tältpriset utan det är något du får köpa till i receptionen.

18. Ronehamn Camping

En lugnare och mindre camping som ligger på den östra sidan på Gotland är Ronehamn camping. Det är en enklare camping med nära till en mindre sandstrand.

Du kan boka en tältplats här i förväg om du vill men kan också göra en drop-in. Vi kan tyvärr inte hitta så mycket information om just den här campingen och vet inte riktigt vad som finns i området.

19. Fide Äventyrsby & Camping

Längst in i Brunnsvik cirka 7mil söder om Visby ligger Fide Äventyrsby & Camping. Det är en mysig camping med havspool, äventyrsby och servering.

Tältområdet på campingen ligger vid ett område bland träden som ger skugga men nära till havspoolen, stranden och servicehuset. Här får du också uppleva magiska solnedgångar på kvällen vid fint väder.

I tältpriset ingår dusch, toalett och kök. Tänk på att du måste boka tältplats innan.

20. Burgsviks Camping

Nedanför Fide ligger den sydligaste campingen på Gotland nämligen Burgsviks camping. Här finns 20 tältplatser med eller utan el. Du kan välja att slå upp tältet under träd för skugga eller mer öppet.

Dusch ingår i tältpriset och inget du betalar extra för. Du har även fri tillgång till utomhuspoolen som finns på campingen. Även en minigolfbana och lekplats för barn finns. Från campingen når du Burgsvik på några minuter.

Lämna en kommentar