Tälta billigt (11 tips för billigare tältning)

Att tälta är ett perfekt sätt att njuta av naturen och spara pengar på boende. Men kostnaderna kan dra iväg rätt rejält om du ska tälta på en camping, köpa tält och sovutrustning.

Men det behöver inte alls bli så dyrt, det finns saker du kan göra så kostnaderna inte drar iväg. I det här inlägget kommer vi ger dig tips på hur du kan tälta billigt.

För att tälta billigt kan du fricampa, låna tält och utrustning, hyra, köpa begagnat, välja billigare alternativ på sovutrustning. Läs inlägget för fler tips.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

11 Tips för billigare tältning

Det finns flera sätt att komma undan billigt om du vill tälta och inte lägga alltför mycket pengar på tält och övrig utrustning.

Här ger vi dig våra bästa tips på hur du kan tälta billigt.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

1. Fricampa (Tälta ute i naturen & slipp campingkostnad)

När du vill tälta billigt, överväg att fricampa i naturen istället för att betala för en campingplats på en camping.

I Sverige finns allemansrätten vilket ger dig möjligheten att tälta fritt på olika platser i naturen så länge du följer deras regler som att inte störa eller förstöra. Tänk dock på att det kan vara tältförbud i vissa naturreservat och naturområden så kolla alltid upp vad som gäller innan du ger dig ut för att fricampa.

2. Låna tält & utrustning

Om du inte har ett eget tält eller annan nödvändig utrustning som behövs för att tälta kan du kolla med dina vänner om någon har utrustning du kan låna.

Det är ett bra och billigt alternativ till dig som vill testa på att tälta eller inte planerar att tälta så ofta utan bara någon gång i bland. Det blir billigare än om du ska köpa all ny utrustning för enstaka tältnätter.

3. Hyr tält & utrustning

Ett annat sätt att tälta billigt på är att hyra tält och utrustning istället för att köpa. Att hyra utrustning är extra bra om du vill testa olika typer av utrustning innan du gör en investering.

Här kan du hyra tält:

4. Köp begagnad tältutrustning

Ett annat sätt att tälta billigt på är att köpa begagnad tältutrustning istället för nytt om du vill spara pengar.

Tält och övrig utrustning som sovsäck och liggunderlag kan du fynda på både online och på loppis. Här kan du köpa begagnade tält:

5. Köp ett prisvärt tält

Vill du köpa ett eget tält och tanken är att du kommer tälta ofta, då kan du ändå köpa prisvärda tält med bra kvalité om du inte vill betala allt för mycket.

Många friluftsbutiker har egna märken som oftast är lite mer prisvärda men håller fortfarande bra kvalité. Urberg hos Outnorth är ett sånt märke som vi själva använder oss av och är nöjda med det.

6. Spara in på sovutrustning (Liggunderlag & Sovsäck)

Du kan också spara in på sovutrustningen som liggunderlaget och sovsäcken. Du måste inte ha det dyraste utan det finns prisvärda men fortfarande bra alternativ till både sovsäck och liggunderlag för att komma billigt undan.

Här är våra tips:

  • Använd ett liggunderlag i cellplast istället för en luftmadrass, det är både billigare och lättare. Urberg Rogen Foldable Hiking Mat är ett bra alternativ på ett liggunderlag i cellplast.
  • Välj en sovsäck i syntet istället för dun. En dunsovsäck är, lätt och komprimerar bra i packningen men är också dyrare än syntetsovsäck. Syntet är inte lika känsligt som dun och är ett billigare alternativ på sovsäck. Tips Arctic Tern Camping Sleeping Bag är en sovsäck i syntet som passar bra till tältning på sommaren.

7. Dela utrustning med en kompis

Har du en kompis som också gillar att tälta eller är sugen på att börja tälta mer. Då kan ni gå ihop och köpa tältutrustning tillsammans och dela på kostnaderna.

Det här också ett bra sätt att komma billigt undan om du vill tälta billigt.

8. Följ med någon kompis som har plats i tältet

Ett annat sätt att tälta billigt på är att hänga på en kompis som redan har ett tält. Kolla om hen vill ha sällskap och har plats i tältet för dig.

Då är ni också två som kan dela på packningen så det inte blir så tungt för en person.

9. Åk med kollektivtrafiken till tältplatsen

För att slippa bensinkostnaderna för att ta dig till ställen för att tälta kan du kolla hur bussar och tåg går.

Det blir ett billigare sätt för dig att komma ut till naturen. Det finns många lokala bussar som går förbi fina naturområden och vandringsleder du kan tälta intill.

10. Var förberedd innan

Något som kan göra att det blir dyrt är om du inte planerar din tältning innan. Se till att du har all utrustning du behöver innan och att allt är helt och fungerar som det ska.

Se också till att du har tillräckligt med mat och vatten med dig så du slipper köpa något på vägen.

Är du förberedd kan du slippa onödiga utgifter som att köpa mat, eller laga/köpa ny utrustning.

11. Ha koll på reor

Vill du köpa ett tält är ett tips att ha koll på butikers reor. På reor kan du fynda tält i populära märken med kvalité. Undvik att köpa ett tält till fullpris om du vill spara pengar.

Ibland har även butiker på nätet en viss procent för nya medlemmar. Så kolla upp det innan du beställer.

Förutom tält kan du även köpa sovutrustning som sovsäck och liggunderlag på reor.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Lämna en kommentar