Tälta på Västkusten (15 fina tältplatser & campingar)

Finns det något härligare än att tälta på västkusten? Nära till bad och stränder och till många utomhusaktiviteter som vandring cykling, paddling och surf.

Vi har själva tältat både fritt på västkusten men också på olika campingar. Du kan tälta precis intill havet på stranden, vid en mindre sjö lite avskilt eller varför inte tälta på någon av öarna på västkusten.

I det här inlägget ger vi dig våra bästa tips på tältplatser kring västkusten där du kan fricampa och campingar du får tälta på.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta fritt på Västkusten (Fricampa)

tälta fritt på västkusten

På västkusten kan det vara svårt att hitta platser att tälta fritt på, speciellt om du vill tälta längs med kusten. Många av de områdena vid havet har hus och campingar vilket gör det svårt att fricampa just där.

Men kan du tänka dig att tälta lite mer in på västkusten kan du hitta platser att tälta på. Tänk på att tältförbud kan förekomma i naturreservat och djurskyddsområden. Kolla därför alltid upp vad som gäller på den plats du tänkt besöka.

Om inget annat anges är det allemansrätten som gäller och du kan tälta fritt i enstaka dagar. Kom ihåg att följa de enkla budskapet att inte störa eller förstöra.

Tälta på Västkusten

1. Kosterhavets Nationalpark (Strömstad)

Ett populärt ställe att besöka i Strömstad är Kosterhavets nationalpark. Här får du tälta i max två dagar på samma plats. Men vissa undantag kan förekomma som tältförbud och att du endast får tälta under en viss period.

På Nord- och Sydkoster får du tälta på anvisad tältplats som ligger på Nordkoster. Tänkt på att du måste boka tältplats här innan, var ute i god tid.

OBS! I de närliggande reservaten som är Saltö, Norra Långön och Västra Rossö är det tältförbud. Och du får endast elda på anordnade eldplatser.

2. Lysekil

tälta i lysekil

I Lysekil kan du tälta nästan vart du vill om inget annat anges på platsen du besöker. Vissa undantag är att tälta nära bostadsområden eller i vissa naturreservat och naturområden.

Annars gäller allemansrätten och du följer de regler som kommer med den. Att inte störa och förstöra. Är ni fler än tre tält som ska tälta måste ni be markägaren om lov.

Du kan hitta tältplatser i en lummig skog eller nära strand. Det finns flera friluftsområden i Lysekil att tälta på.

3. Hjältö (Orust)

Vill du ha nära till bad, utsikt över öar och havet då ska du ta dig ut till Hjältö. Hjältö ligger i Orust mellan Lysekil och Uddevalla kan man säga.

För att komma hit behöver du paddla kanot eller kajak. Men det är inte långt att paddla. Här kan du hitta en avskild plats att slå upp tältet på.

Bada och njuta av fin utsikt och solnedgång vid klart väder.

4. Björkö (Göteborgs skärgård)

Ett annat tips om du vill tälta i Göteborg nära havet – är att ta dig ut och tälta i Göteborgs skärgård. Vissa av öarna kan du lätt nå med färja medans de mindre obebodda öarna behöver du paddla ut till.

Björkö är en fin ö du kan ta dig till med färja och här finns vikar att slå läger vid med bra tältytor. Du har nära till både bad och krabbfiske.

På Björkö finns även olika vandringsleder för dig som vill upptäcka ön och naturen lite mer, även utsiktsplatser finns. På ön finns matbutik, bageri och restauranger.

5. Apelviken (Varberg)

Varberg är en riktig västkust pärla och en populär plats att besöka på sommaren. Här är det mycket folk men du kan också hitta lugn. Det finns en del fina tältplatser i Varberg, bland annat Apelviken.

Vi har besökt Varberg flera gånger och då tältat fritt i Apelviken. Ett tips är att gå bort från campingen och ta dig bort till Surfers Paradise. Där kan du tälta bakom sanddyner för skydd mot vinden eller på gräsytan bakom sanddynerna.

Här kan du bada, surfa äta mysig frukost på Surfers eller köpa egen i matbutiken som ligger borta vid campingen. Restauranger finns också här.

Tänk på! Du får inte ha bilen intill tältet utan den måste du ställa på parkeringen. Annars riskerar du att få böter.

6. Ringsegård (Falkenberg)

Ett annat ställe där vi tältat mycket är på när vi varit på Västkusten är i Ringsegård. Det är en 2km lång sandstrand där du får ta med dig bilen ut på stranden. Ringsegård är definitivt ett ställe du inte får missa om du ska tälta i Falkenberg.

På dagen kan det vara mycket folk speciellt surfare. Men betydligt lugnare på kvällen och överlag lugnare än Skrea strand.

Här kan du tälta på stranden vid havet eller en bit högre upp där det är lite mer gräs. Ett torrdass finns här. Tänk på! Att inte tälta nära några bostadshus.

7. Tylösand (Halmstad)

En populär strand på Västkusten är Tylösand och här finns både camping och hotell. Vill du hellre tälta fritt kan du göra det i enstaka dagar längs stranden eller högre upp på en sanddyna för mer avskildhet.

Vi har själva tältat här vid Tylösand och kan du njuta av magiska solnedgångar och härliga strandpromenader.

Tänk på! att att inte tälta nära bostadshus och att inte tälta mer än två dygn på samma ställe.

Tälta på camping (Västkusten)

camping med tält på västkusten

Att hitta en camping där du kan tälta är betydligt lättare än att tälta fritt i naturen på Västkusten. Många campingar har även bra lägen nära bad och olika aktiviteter.

Förutom läget får du också bekvämligheter som dusch, toalett och kök. På vissa campingar behöver du boka en plats innan medan andra har drop-in.

Det är perfekt att tälta på camping om du vill tälta på samma ställe mer än 2-3 dagar. Du har även möjlighet att välja tältplats med el på vissa campingar. Här under listar vi några bra campingar på västkusten.

Camping med tältplats på Västkusten

8. Lökholmens Camping (Strömstad)

camping strömstad

Vid Kosterhavets skärgård ligger Lökholmens Camping ute på en halvö. Här har du nära havsbad från varma klippor eller från stranden. Men det finns också möjlighet till olika vattensporter och fiske för den som vill.

Här kan du även tälta på ett grönområde. Vi är osäkra på om du måste boka innan din ankomst så ring campingen i förväg och kolla.

Förutom servicehus med toalett, dusch och kök finns även tennisbana, volleybollplan, minigolf och en mindre servering.

9. Ramsviks Stugby & Camping (Smögen)

camping i smögen västkusten
Den populära Smögenbryggan och fiskebodarna är en klassisk bild från Smögen.

Är du ute efter en liten och lugn camping på Västkusten ska du kika in Ramsviks Stugby & camping som ligger i Smögen.

Här finns det 11 tältplatser i området Lugnet. Platserna är små och ligger intill stora flyttblock från istiden. Tar du dig upp för klipporna som ligger här får du en grym havsutsikt.

Det finns ett enkelt servicehus vid tältplatserna och några hundra meter därifrån finns restaurang, stugby och badplats. OBS! Tältplats måste bokas innan.

10. Löfgrens Camping (Lysekil)

En annan lugn och familjär camping på Västkusten är Löfgrens camping som ligger i Lysekil.

Här finns 20 tältplatser på en plan gräsyta som ligger lite avskilt från resten av campingen. Känns lite som att tälta i någons trädgård. I servicehuset finns dusch, toalett och kök.

Från campingen har du nära till både natur och bad. Eftersom det inte finns så många tältplatser är det smart att ringa campingen innan speciellt under högsäsong.

11. Unda Camping (Uddevalla)

Att tälta fritt i Uddevalla kan vara svårt speciellt om du vill tälta nära havet. Från Unda camping har du nära till tre olika badstränder med möjlighet att hyra redskap till olika vattenaktiviteter.

Här finns flera tältplatser på olika ställen runt campingen. Du kan tälta på både grus och gräs. Ingen av platserna har el. På campingen finns en butik, restaurang, minigolf och lekplatser.

OBS! Bokning krävs innan din ankomst.

12. Lisebergs Camping Askim Strand (Göteborg)

Lite utanför Göteborg kan du tälta på Lisebergs camping som ligger vid Askim strand. Här har du nära till bad. Men du kan enkelt ta dig in till centrala Göteborg om du vill.

Här kan du välja tältplatser med eller utan el. Det finns 150 platser där 14 platser är med el. Vill du ha en plats med el behöver du boka innan.

På campingen finns en mindre matbutik, lekplatser, restaurang, äventyrsgolf, bastu och TV-rum.

Tips! Vill du hellre bada från klippor och kanske fånga en krabba ska du ta dig ut till Malmholmen.

13. Destination Varberg

Destination Varberg ligger i Apelviken och är en stor och livlig camping. Men här har du det mesta för att stanna en lägre tid.

Det finns matbutik, två restauranger, stor utomhuspool och bastu på campingen. Flera restauranger finns i viken. Campingen ligger även nära havsbad och lång sandstrand.

OBS! Boka tältplats innan du kommer. Det blir snabbt fullt här speciellt under högsäsongen.

14. Skrea Camping (Falkenberg)

En populär strand på Västkusten är Skrea Sand som ligger i Falkenberg. Här har du möjlighet att tälta på Skrea camping med nära till bad och sandstrand.

Campingen har allt du behöver för att få en så trevligt vistelse som möjligt. Det finns pool, poolkiosk, glassbar, restaurang, minigolf och du kan även hyra cykel här.

OBS! Du måste vara minst 25år för att få tälta på campingen. Bokning krävs innan. Var ute i god tid eftersom det är en populär camping och platser tar snabbt slut under högsäsong.

15. First Camp Tylösand (Halmstad)

tälta på tylösand västkusten
Tylösand i Halmstad.

En annan känd och populär strand på Västkusten är Tylösand. En camping som ligger precis där är First Camp Tylösand.

Det är en stor campingen och du kan välja att tälta med eller utan el. Det finns fyra servicehus med dusch, toalett och kök. Förutom det finnsäven en bistro, äventyrsgolf, lekplats och cykeluthyrning.

OBS! Bokning krävs innan ankomst och du kan själv välja vilken plats du vill ha när du bokar.

Lämna en kommentar