Bästa Sovsäcken för Vintern 2023 (Bäst i Test)

Att kunna tälta och sova ute på vintern är hur mysigt som helst. Men för att slippa frysa och hålla dig varm under natten behöver du bland annat ha en varm sovsäck som klara av vintertemperaturer.

I det här inlägget kommer vi tipsa om fyra bra sovsäckar som är anpassade för vinterklimatet. Läs vidare för att te reda på vilka.

En bra sovsäck för vintern ska ha bra fill power (isolering), enkel att komma i och hur, ha en värmekrage och en huva som går att dra åt för att isolera och behålla värmen i sovsäcken.

varm sovsäck för vinternMarmot Men’s Never Summer/Women’s Ouray
Bästa Sovsäcken för Vinter
(Rymlig & Varm)
Kolla pris här
sovsäck för vinter lättviktHelsport Rago Superlight
Bästa Lätta Sovsäcken för Vinter
(Lätt & Liten packvolym)
Kolla pris här
bästa syntet sovsäcken för vinterMammut Protect Fiber Bag -18
Bästa Syntetsovsäcken för Vinter
(Slittålig)
Kolla pris här
vintersovsäck för tvåPajak Quest 4Two
Bästa Dubbel Sovsäcken för Vinter
(Plats för Två)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Outdoorexperten

Bästa Sovsäcken för Vinter (Tänk på det här)

Ska du tälta på vintern i Sverige kan temperaturerna skilja sig mycket från norr till söder. I södra Sverige behöver du inte ha en lika värmande sovsäck som du behöver om du ska tälta i fjällen på vintern.

Vill du kunna sova ute hela vintern även när det är som kallast ska du kolla efter en sovsäck som har en komforttemperatur på -10 grader eller mer beroende på vart du befinner dig.

Tips! Välj en sovsäck som klara några grader kallare än vad du förväntar dig.

En annan viktigt sak att tänka på när du ska köpa en vintersovsäck är att det går att dra åt huvan med en dragsko så du kan behålla värmen i sovsäcken.

Läs vidare för att hitta rätt vintersovsäck för just dig.

Innehållsförteckning

1. Marmot Men’s Never Summer/Women’s Ouray (Bästa Sovsäcken för Vinter)

bästa sovsäcken för vinter marmot
 • Bästa Sovsäcken för Vinter
 • Dragkedja på båda sidor
 • Har skydd mot fukt

Vill du ha en riktgt varm sovsäck för vintern ska du kika på Marmot Men’s Never Summer/Women’s Ouray. Det här är en sovsäck som har sin komforttemperatur vid -18 grader och en extremtempertur på -25.

Sovsäcken är fylld med dun och har en fill power på 650 cuin. Det finns även en värmekrage i sovsäcken som gör att det blir varmare i sovsäcken. Innerficka finns också, där du kan förvara värdesaker, öronproppar eller sovmask.

Marmot Men’s Never Summer/Women’s Ouray har extra utrymme vid fötterna. Öppna upp dragkedjan och du får mer plats eller stäng igen för mer värme. En annan fördel med Marmots sovsäck är att den är skyddad mot fukt vilket är bra då den innehåller dun.

Vad vi gillar

Det vi gillar med just den här sovsäcken är att det går att öppna upp från båda sidor vilket gör det enkelt att komma i och ur. Det gör också att du kan reglera temperaturen i sovsäcken.

En annan fördel som vi gillar är att den när rymlig. Du kan sova bekvämt på sidan i den och är du bredaxlad kommer du inte ha några problem med att sova i sovsäcken.

Vi gillar också den sköna huvan som du kan dra åt med hjälp av en dragsko för extra värme och isolering.

Vad vi inte gillar

Det som är mindre bra med Marmots sovsäck är att den är tung i jämförelse med andra duns sovsäckar eftersom den inte har så hög fill power (cuin) till den värme den ger.

Den har också en lite större packvolym än andra dunsovsäckar med högre fill power.

Den här sovsäcken passar dig som:

Det här är en sovsäck som passar bra under hela vintern och om du inte ska vandra långt med mycket packning. Passar också dig som önskar en rymlig sovsäck att sova i på vintern.

Fördelar

 • Komforttemperatur på -18
 • Rymlig
 • Går att öppna på båda sidor

Nackdelar

 • Tung
 • Stor packvolym

2. Helsport Rago Superlight (Bästa Lätta Sovsäcken för Vinter)

varm vintersovsäck helsport
 • Bästa Lätta Sovsäcken för Vinter
 • Liten packvolym (9L)
 • Hög fill power (800 cuin)

Helsport Rago Superlight är en värmande sovsäck som har en komforttemperatur på -10 för tjejer och -17 för killar. Det är en sovsäck som både packar litet och är lätt för att vara en vintersovsäck.

Fyllningen består av gåsdun och har en fill power på 800 cuin vilket gör att den isolerar bra trots den lätta vikten på 1090g.

Gosig värmekrage finns i sovsäcken som du kan dra åt med dragsko för bättre isolering i kylan. Även huvan går att dra åt med dragsko. Innerficka finns på insidan av sovsäcken där du kan ha dina värdesaker.

Vad vi gillar

Vi gillar att sovsäcken tar lite plats i packningen, har du ingen budget att hålla tycker vi du ska satsa på den här.

Just för att den har bra isolering och kan användas under hela vintern utan att ta mycket plats eller väga för mycket i packningen. Vi gillar även att sovsäcken är vattenavvisande och har ett ventilerande innertyg.

Vad vi inte gillar

Det enda minuset är priset, men du får också en riktigt bra och värmande sovsäck. Är priset inget problem är det en grym sovsäck för vintern.

Den här sovsäcken passar dig som:

Den här sovsäcken passar dig som ska vandra på vintern och vill spara vikt och plats i ryggsäcken. Passar också dig som vill ha en bra isolerande sovsäck som fungerar under hela vintern i bra kvalité.

Fördelar

 • Vattenavvisande
 • Ventilerande innertyg
 • Bra isolering

Nackdelar

 • Dyr

3. Mammut Protect Fiber Bag -18 (Bästa Syntetsovsäcken för Vinter)

vintersovsäck i syntet mammut
 • Bästa Syntetsovsäcken för Vinter
 • Slittålig
 • Finns i flera storlekar

Hör du till dom som föredrar syntet i sovsäcken då ska du spana in Mammut Protect Fiber Bag -18 som är en sovsäck för vinterbruk.

Komforttemperaturen för tjej är -10 grader och för kille är det -18grader. Sovsäcken har en extremtemperatur på -40 grader.

Mammut Protect Fiber Bag -18 är utrustad med en dragkedja i mitten istället för på sidan för att du lättare ska kunna reglera temperaturen. Den har även två dragkedjsöppningar på sidan som gör att du kan ligga kvar i sovsäcken men ändå ta ut armarna om du behöver använda dom.

Vad vi gillar

Det vi gillar lite extra med just den här sovsäcken är att det inte är ett prassligt material. Vilket gör att det inte låter något när du rör på dig i den. Det är både skönt för dig och om du sover med några andra.

Vi gillar också att sovsäcken finns i olika storlekar som är S (150-165cm), M (165-180cm), L (180-195cm), XL (195-205cm). Till sovsäcken följer det även med öronproppar och en sovmask.

Vad vi inte gillar

Nackdelen överlag på en syntetsovsäck är att de är tyngre och packar stort än vad dunsovsäckar. Så är det även med denna. Det här är den tyngsta sovsäcken i testet och väger 2370g.

Den här sovsäcken passar dig som:

Vill du ha en sovsäck för vintern i syntet då är det här ett bra val för dig. Den passar dig som inte ska vandra långt utan har nära till tältplatsen från bilen.

Passar även dig som vill ha en slittålig sovsäck under vintern som inte är känslig för fukt.

Fördelar

 • Tyst material
 • Öppningar på sidorna
 • Finns i olika storlekar

Nackdelar

 • Tung
 • Tar mycket plats

4. Pajak Quest 4Two (Bästa Dubbel Sovsäcken för Vinter)

dubbel vintersovsäck
 • Bästa Dubbel Sovsäcken för Vinter
 • Plats för Två
 • Lätt

En sovsäck där ni kan sova två i är Pajak Quest 4Two. Det är en dunsovsäck med en fill power på 700 cuin vilket ger bra isolering och är både lätt och packar litet.

Det är ingen sovsäck att ha när det är riktgt kallt ute då kommer du frysa. Komforttemperaturen ligger på 5 grader och extremtemperaturen är -8 grader.

Pajak Quest 4Two har en dragkedja på varje sida så ni enkelt kan ta er ur sovsäcken utan att väcka eller störa den andra.

Vad vi gillar

Vi gillar den låga vikten och att den packar litet. Extra bra med innerfickan som finns på insidan där du kan förvara värdesaker eller det du vill.

Vad vi inte gillar

Enda negativa är att den inte klarar av riktgt kalla temperaturer utan passar bättre för milda vintrar, höst och vår.

Den här sovsäcken passar dig som:

Vill du ha en sovsäck du kan dela med någon då kommer den här att passa dig bra. Den passar även dig som kommer att sova ute i de södra delarna av Sverige där vintern inte blir lika kall som uppe i norr.

Fördelar

 • Bra kvalité
 • Öppning på varje sida
 • 700 cuin

Nackdelar

 • Inte så varm

bra vintersovsäck

Att tänka på när Du köper en Sovsäck för Vintern

 • Storlek – Välj en sovsäck där längden är så nära din egen för att få upp värmen.
 • Vikt & Packvolym – Hur mycket väger och packar sovsäcken. Får den plats i din packning?
 • Fill Power – Talar om hur mycket dunet isolerar till sin vikt.
 • Värmekrage – På en vintersovsäck är det bra om det finns en värmekrage som hjälper till att stänga ute kylan.

Storlek

Sovsäckar finns i olika längd och former vilket kan göra det svårt att veta vilken storlek man ska välja. För att du ska få upp värmen i en sovsäcken får den inte vara för stor.

Längden på en sovsäck ska vara så nära din egen längd som möjligt för att du ska kunna hålla värmen bra i den. Har du en för stor sovsäck som är för lång kommer du lättare börja frysa eftersom du inte kan fylla upp sovsäcken med värme.

En sovsäck kan också vara olika bred. Är du bredaxlad är det bra att även kika på bredden så den inte sitter för tight. Är en sovsäck för tight är det också svårt att få upp värmen eftersom det inte finns något mellanrum där värmen kan röra sig.

Vikt & Packvolym

Sovsäckar för vintern är både tynger och har större packvolym än vad sovsäckar för mildare temperaturer har.

Men det finns vintersovsäckar som är både lätta och packar lite beroende på deras fill power som vi går igenom i nästa punkt.

Syntetsovsäckar är både tyngre och packar större än vad sovsäckar i dun gör. Så vill du ha en vintersovsäck som är lätt och tar lite plats ska du välja dun. Både vikt och packvolym står i beskrivningen på en sovsäck.

Fill Power

När det kommer till vintersovsäckar är det viktigt att kolla på fill power (cuin). Fill power nämns på sovsäckar i dun inte syntet.

Fill power är ett slags mått som berättar om dunets fluffighet. Hur mycket dunet isolerar till sin vikt. Fill power (cuin) på 650-900 är bra isolering. Ju högre cuin en sovsäck har desto mer isolerar den till lägre vikt.

Komforttemperatur

För att veta i vilken temperatur sovsäcken fungerar som bäst och där du sover som bekvämast ska du kolla på komforttemperaturen.

Komforttemperaturen skiljer sig från kille och tjej eftersom tjejer tenderar att frysa mer än vad killar gör. Killar har oftast en lägre komforttemperatur än vad tjejer har.

Beroende på vilken sovsäck eller vilken sida du kollar på nämns komforttemperaturen olika. Komforttemperaturen för killar står under Lower Limits medans komforttemperaturen för tjejer står under Comfort.

Extremtemperatur

Förutom komforttemperatur står det också en extremtemperatur (extreme) som berättar vid vilken temperatur du kan överleva i sovsäcken om du håller dig vaken hela natten. Dessa grader brukar ligga på -15 till -30 beroende på vilken sovsäck du kollar på.

Värmekrage

En bra sovsäck för vintern ska ha en värmekrage. Det ger extra isolering och värme under kalla vinternätter.


Sammanfattning – Bästa Sovsäcken för Vinter

 • Vill du ha en vintersovsäck som är både lätt och packar litet då är Helsport Rago Superlight ett bra val eftersom det är den sovsäcken som är lättast och packar minst i testet.
 • Är du ute efter en dubbel sovsäck för vintern är Pajak Quest 4Two det bästa valet eftersom ni får plats två i den till skillnad från de andra i testet.

Lämna en kommentar