Hålla sig varm i Sovsäck (8 Tips på hur du håller värmen)

Du har säkert varit med om en kall tältnatt och haft svårt med att få upp värmen i sovsäcken. Vi har iallafall varit med om det och testa olika saker som hjälpt oss hålla värmen bättre.

I det här inlägget kommer vi ge våra bästa tips på hur du håller värmen i en sovsäck. Att slippa ligga och frysa under natten gör att du kommer vakan pigg och utvilad nästa dag.

För att hålla värmen i en sovsäck ska du sova i ett underställ gärna merinoull, ta på dig strumpor, sova i liner och dra åt huvan på sovsäcken.

Fortsätt läsa för att ta reda på alla våra tips!

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

1. Sov i underställ

Ett av de bästa sätten att hålla dig varm i en sovsäck är att sova i ett underställ när du tältar. Gärna ett underställ i merinoull eftersom det värmer bästa av alla material.

Merinoull är ett temperaturreglerande material som håller dig varm när det är kallt och sval om det är varmt. Det andas också bra och dra inte till sig dålig lukt.

Merinoull är ett mjukare och skönare material att sova i än vanlig ull som kan klia och sticka på huden. Det slipper du med merinoull.

Vi rekommenderar:

2. Ta på dig varma strumpor i merinoull

Kroppen släpper ut mycket värme från fötterna därför är det viktigt att hålla dom varma. Det är ett bra och viktigt tips om du vill hålla värmen i en sovsäck.

Egentligen kan du ta på dig vilka strumpor som helst. Men vi skulle även här rekommendera att du väljer ett par strumpor i ull eller merinoull då de hållet värmen bäst.

Tänk på att ull inte är elastiskt så ett par strumpor som innehåller en blandning av merinoull och syntet är det bästa strumporna att sova och som gör dig varm.

Du kan också ta på dig dubbla strumpor om det är riktigt kallt eller om du inte har några tjockare merinoull strumpor.

De här använder vi: Strumpor i merinoull som är oslagbara både när det gäller pris och komfort

3. Använd liner (sovsäckslackan)

Ett annat sätt att få upp värmen i sovsäcken är att sova i en liner. En liner är ett sovsäckslackan som många använder för att hålla sovsäcken fräsch.

Men det är också ett bra sätt att få upp temperaturen i din sovsäck om det är kallt. Oavsett vilket material linern har så kommer den att ge dig extra värme.

Det material som höjer värmen lite extra är så klart merinoull. Det kan göra sovsäcken 7 grader varmare. Perfekt om du tältar på vintern eller kalla nätter. Andra bra material på liner är siden, bambu och mikrofiber.

4. Dra åt huvan på sovsäcken

tips på hur du håller dig varm i sovsäcken
Här är en av våra sovsäckar från Marmot, modellen heter Marmot Sawtooth. Den här sovsäcken har en riktigt mysig huva att gosa in sig i när det är kallt.

Många sovsäckar idag har en huva som går att dra åt med hjälp av en dragsko. Det gör att du kan hålla huvudet och stora delar av ansiktet varmt.

Huvudet är också ett ställe på kroppen som släpper ut mycket värme och ska därför hållas varm för att inte börja frysa.

Har du ingen huva på din sovsäck vilket är ovanligt idag men vissa äldre sovsäckar saknar det. Då kan du ta på dig en mössa och buff istället för att inte släppa ut värme från huvudet.

5. Va torr när du lägger dig

För att inte börja frysa på natten eller bli kall är det viktigt att du är torr när du lägger dig.

Har du exempelvis badat i sjön eller i havet för att tvätta av dig innan läggdags är det viktigt att du är riktigt torr innan du kryper ner i sovsäcken. Undvik därför att blöta håret eftersom det tar lång tid att torka.

Är du lite fuktig när du lägger dig kommer det göra dig kall och du kommer börja frysa lättare. Undvik hellre att tvätta av dig innan så slipper du frysa på natten.

Tips! Känner du dig ofräsch kan du alltid använda dig av våtservetter på de ställena du vill tvätta av.

6. Ät & drick varmt innan

hålla dig varm med varm dryck
Vi brukar ofta koka oss en kopp te eller varm choklad innan vi kryper ner och lägger oss i sovsäcken.

Ett annat bra tips för att hålla dig varm är att äta en varm soppa, dricka varmchoklad eller te innan du lägger dig.

Att äta och dricka varma saker värmer dig inifrån, vilket i sin tur gör att du inte kommer frysa lika lätt.

7. Lägg en varm vattenflaska i sovsäcken

Om inget av det vi nämt ovan hjälper och du fortfarande tycker det är kallt. Då kan du koka upp vatten och hälla i en vattenflaska som tål värme.

Den varma vattenflaskan fungerar som ett element. Värmen från flaskan gör att det blir varmluft i sovsäcken och det blir lättare för dig att få upp värmen och att hålla dig varm.

Vi använder oss av den här vattenflaskan från Nalgene. Det är en flaska som är tillverkad i tritan. Det är en typ av plast som inte är giftigt och som tål värme.

Använd inte termos eller en isolerad vattenflaska, de släpper inte ut värmen från vattnet på samma sätt som en vattenflaska som inte är isolerad.

8. Ät extra kalorier

Ett annat sätt för att hålla dig varm i sovsäcken är att äta lite extra kalorier. Ät nötter, torkad frukt, choklad, energibars eller annat som ger dig energi. Ha det nära dig där du sover.

När det är kallt eller när vi fryser får kroppen jobba extra mycket för att hålla kroppen i en jämn temperatur.

För att kroppen ska orka hålla dig varm så du inte fryser är det bra att fylla på med extra kalorier. Det kommer gör att du håller värmen bättre i sovsäcken.

9. Välj en varm sovsäck om du ska tälta på vintern

Om du ska tälta på vintern kommer du att vilja ha en extra varm sovsäck, även kallad 4-säsongs-sovsäck eller vintersovsäck.

De sovsäckarna är extra varm och klarar minusgrader utan problem. Du bör dock tänka på att kombinera den med ett liggunderlag med högt r-värde, om du har för tunnt liggunderlag kommer du att frysa trots en varm sovsäck.

Läs mer: Sovsäck köpguide – Välj rätt sovsäck när du ska tälta

Lämna en kommentar