Hålla sig varm i tält utan el (Gör så här)

Att tälta kan vara hur mysigt som helst men ibland kan temperaturerna sjunka rejält på natten och bli betydligt kallare än vad det var under dagen. Det är också sällan man har tillgång till el när du tältar fritt i naturen.

Men det finns några saker att tänka på så du slipper bli kall och frysa i tältet även om du inte har tillgång till el.

I det här inlägget kommer du få en komplett guide med tips om hur du håller dig varm i tältet utan el.

7 Tips som håller dig varm i tältet

Ett av de bästa sätten att hålla värmen i ett tält är att ha en bra utrustning som tält, sovsäck och liggunderlag.

Men även andra saker kan hjälpa till att få upp värmen i tältet om du fryser och tycker det är kallt. Vi går igenom det här under.

1. Välj rätt tält

Tält ger inte mycket till värme men det kan bli extra kallt om det kommer in fukt och väte. Därför är det viktigt att du kollar på tältets vattenpelare och i vilket material tältduken är tillverkad i. Materialet kan skilja sig från tillverkare och tält.

Var också noga med att välja ett tält för den säsong du ska tälta i. Ett tresäsongstält passar exempelvis inte om du ska tälta på vintern då ska du ha ett fyrsäsongstält.

Om du vill veta mer kan du läsa vår kompletta guida om hur du väljer rätt tält. Där går vi igenom vad du ska tänka på för att hitta rätt tält till de förhållanden du tältar i.

2. Ha ett bra liggunderlag

En annan ska som kan göra det kallt i tältet är markkylan. För att hålla markkylan borta är det viktigt att du har ett tillräckligt tjockt liggunderlag eller dubbla liggunderlag i tältet.

När du ska välja liggunderlag ska du kolla på liggunderlagets tjocklek, R-värde och om de har eventuell isolering om det är ett uppblåsbart liggunderlag.

Vi brukar ha ett liggunderlag i cellplast längst ner mot marken och ett uppblåsbart liggunderlag utan isolering ovan på det. Det fungerar bra för oss när vi tältar på vår, sommar och höst i fjällen.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

3. Sov i en sovsäck för rätt säsong

Att ha en bra sovsäck som isolerar värmen är A och O för att hålla sig varm i tältet när du inte har någon el som kan värma upp det.

Både dun- och syntetsovsäckar isolerar bra men dun är aningen bättre på att hålla värmen, dessutom packar den litet och är lätt att bära med sig. Välj sovsäck efter säsong.

Vi brukar alltid ha som regel att välja en sovsäck som har en komforttemperatur som är lite lägre än vad tanken är att tälta i för att vara på den säkra sidan att inte frysa i tältet.

4. Ta på dig ett ullunderställ

Ett annat sätt för att inte börja frysa i tältet när du inte har någon el är att ta på dig ett ullunderställ när du ska sova.

Ull är ett material som är temperaturreglerande vilket innebär att det värmer bra när det är kallt och känns svalt när du är varmt. Ett ullunderställ kommer hålla dig varm under hela natten.

Läs mer: Tips om underställ när du tältar

5. Håll huvud- och fötter varma

Känner du fortfarande att du fryser i tältet kan du ta på dig mössa och sockor. Det mesta av kroppsvärmen förloras genom huvudet därför ska du ta på dig en mössa om du fryser och tycker det är kallt i tältet.

Även fötterna är känsliga för kyla så se till att hålla dom varma med ett par ull sockor.

6. Använd varma vattenflaskor

När du inte har tillgång till någon el som kan ge värme kan du enkelt koka upp varmt vatten och hälla i en vattenflaska som tål värme.

Vattenflaskan kommer i sin tur bli varm från det varma vattnet och du kan värma dig på den eller lägga den i sovsäcken om du fryser för extra värme.

Vi använder oss av de här vattenflaskorna från Nalgene som är en vattenflaska i Tritan, den tål varmt vatten. Tänk på att vissa vattenflaskor i plast inte tål att ha varmt vatten i sig.

7. Ät & drick varmt

Sista tipset för att inte frysa och hålla värmen i tältet är att äta och dricka varmt. Att hålla sig varm handlar inte bara om att ha rätt utrustning och kläder, utan också om att äta och dricka varmt.

När du äter eller dricker varmt hjälper du kroppen att hålla värmen. Ät gärna eller drick något varmt innan du lägger dig så hjälper kroppen till att värma upp din sovsäck bättre.

Soppor och heta grytor är både gott och enkelt att värma upp och äta när du tältar. Drick varm choklad, te eller varm fruktdricka om du fryser.


Värmealternativ till tält utan el

Förutom de tips vi gav dig innan finns även andra alternativ att hålla värmen när du tältar utan el.

Här under kommer vi ta upp lite andra saker som kan hjälpa dig hålla värmen i tältet.

Gasolvärmare

En gasolvärmare är ett bra alternativ för att hålla tältet varmt och den råa luften ute. Ett tips är att använda Primus Micron Lantern Steel Mesh. Det är en lyckta som ger både ljus och värme i tältet.

Men var försiktig när du använder dig av en gasolvärmare i tält. Ha den inte på när du sover och var extra försiktig om du har ett litet och trångt tält.

Lägereld

Att göra upp en lägereld utanför tältet är ett annat alternativ som ger värme om det är kallt. Lägerelden utanför tältet hjälper till att hålla tältet varmt genom att luften runt tältet blir varmt.

Men tänk på att elda säkert och ha vatten nära tillhands. Det är också viktigt att du kollar upp om det är tillåtet att elda i det området du befinner dig i.

Katalytisk värmare

En katalytisk värmare är en gasvärmare som kan användas för att hålla tältet varmt. En katalytisk värmare använder en kemisk reaktion för att producera värme, vilket gör den till ett effektivt alternativ för att hålla tältet varmt.

Det är viktigt att du använder en godkänd katalytisk värmare och att ha ventilationen öppen i tältet.

Lämna en kommentar