Tälta i Skåne (24 fina tältplatser & campingar)

Skåne har en vacker och varierad natur. Ett perfekt sätt att njuta av naturen är att ge sig ut och övernatta i tält.

Här kan du tälta vid havet med magiska solnedgångar och fina sandstränder. Men också i mysig lummig skog längs bäckar och sjöar.

I det här inlägget kommer vi ge våra bästa tips på vart du kan fricampa i Skåne och vilka dom bästa campingarna att tälta på finns.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta fritt i Skåne (Fricampa)

naturcamping skåne

I Skåne finns många platser att tälta fritt på i naturen. Fina platser finns vid sjöar och längs med havet. Men det finns även bra naturcamping i Skåne som ligger mer vindskyddad i skogsområden.

Här under kommer vi att ge tips på bra ställen att tälta på i Skåne. Där platserna ligger vindskyddat eller längs med fina sandstränder med nära till bad.

På många ställen i Skåne gäller allemansrätten med undantag för vissa naturreservat och naturområden där det kan vara tältförbud.

Tälta i Skåne

1. Skåneleden

Längs med Skåneleden är det oftast möjligt att tälta i anslutning till iordningställda lägerplatser som vindskydd, rastplatser och raststugor. På vissa av lägerplatserna finns dass, soptunna och eldplats.

Du kan även tälta fritt längs Skåneleden om inget annat anges i området som tältförbud. Tältförbud kan förekomma i vissa naturreservat och naturområden för att skydda naturen.

OBS! Är ni en stor grupp (mer än tre tält) som ska tälta tillsammans måste ni fråga markägaren om lov för att få tälta på samma ställe.

2. Friseboda (Tälta på stranden)

tälta nära åhus
Sandstrand i Åhus.

På Skånes östra sida mellan Åhus och Kivik ligger Friseboda naturreservat. Här kan du tälta på stranden intill havet. Hur mysigt är det inte att somna till havets brus?

En bit ovanför stranden lite på höjden finns bra ställen att slå upp tält på. Vill du ha det lite mer vindskyddat kan du tälta inne i tallskogen men ändå ha nära till hav och bad.

I Friseboda naturreservat finns rastplats, badplats och utsiktstorn. Stigar finns också om du vill upptäcka mer av naturen som finns i reservatet.

OBS! Du får endast elda och grilla på anvisade platser.

3. Barsjön (Vedema)

Vill du tälta på ett lugnt ställe vid en sjö? Då är vårat tips att ta dig till Barsjö. Det är en sjö som ligger i Vedema strövområde i Hässleholms kommun.

Vid bryggan finns det bra och plan gräsyta att slå upp tält på. Här finns också en grillplats om du vill elda eller grilla.

4. Snogeholmssjön (Sjöbo)

Ett annat fint ställe att tälta på om du vill slå läger vid en sjö är Snogeholmssjön som ligger i Sjöbo kommun.

Här kan du slå upp tältet där det passar dig vid sjön. Snogeholmssjön är också ett populärt ställe att fiska på så om du gillar fiske ta med ett fiskespö (fiskekort krävs).

Vid sjön finns bryggor och eldplats. OBS! Tänk på att den nordvästra delen av Snogeholms strövområde är ett naturreservat. Där är det tältförbud.

5. Grytåsa Strövområde (Örkelljunga)

I norra Skåne kan du hitta bra tältplatser i Grytåsa strövområde som ligger i Örkelljunga. Hit kan du ta dig med både bil och kollektivtrafik. Buss går mellan Örkelljunga och Helsingborg, gå av vid ”Ljunga skog Grytåsavägen”.

Ett bra ställe att tälta på är intill vindskyddet. Där finns en eldplats och ved, perfekt om du vill få värme eller grilla.

Här går också några vandringsleder för dig som vill upptäcka naturen i området. Det är perfekta dagsturer att göra och är lätta att vandra.

6. Breanäs (Östra Göinge)

Tälta i en sagolik skog med vildmarkskänsla i Breanäs strövområde som ligger vid sjön Immeln. Det kallas även för Sveriges sydligaste vildmark.

Ett tips är att slå upp ditt tält längst ut på udden i strövområdet. Där är det lugnt och du kan också bad därifrån.

Runt sjön Immeln finns även tre vindskydd du kan slå upp tältet intill. Där finns det eldplats, ved och toalett, alla vindskydd ligger fint intill vattnet.

7. Djurholmen (Hjärnarp)

Uppe på Hallandsåsens södra sluttningar ligger Djurholmens strövområde som idag är ett naturreservat. Här får du tälta enstaka dagar men var rädd om naturen och ta med dig dit skräp.

I området kan du hitta flera platser att slå upp ditt tält på för övernattning. Tänk på att tälta på tålig mark så du inte skadar naturen.

OBS! Här får du inte elda eller använda engångsgrill. Stormkök är ok. Besöker du området med hund måste den vara kopplad.

8. Vitemölla (Österlen)

Om du vill tälta på Österlen och njuta av en vacker soluppgång på stranden ska du ta dig till Vitemölla.

Ett tips på bra tältplats är norr om Vitemölla strövområde, lite utanför naturreservatet. Slå upp tältet en bit ovanför sandstranden, där är mark bra för tält. Och här får du njuta av en vacker soluppgång till frukosten.

Du har även nära till bad härifrån. Förutom fina stränder har området bra med naturstigar att vandra på för att upptäcka mer av omgivningen som finns.

9. Klåveröd (Söderåsen)

tälta söderåsens nationalpark
Söderåsens Nationalpark.

Ungefär 10 minuter med bil från Söderåsens Nationalpark ligger Klåveröd. Här kan du tälta i raviner. Hur häftigt är inte det?

Ett bra ställe att tälta på i Klåveröd är kring Snuvestuan. Där kan du tälta i en grönskande bokskog intill flera meter höga klippor. Vill du grilla finns det en eldplats nedanför Snuvestuan.

10. Bjäret Naturreservat

I Bjäret naturreservat är det tillåtet att tälta trots att det är ett naturreservat och allemansrätten gäller.

Det finns bra tältplatser i bokskogen. Men du kan också tälta vid vindskyddet som ligger vid Dagstorpssjön.

Ett tips när du är här är att ta dig till vulkan Ulfbjär där du får lite utsikt över området.

Tänk på! Du får inte elda i området utan bara på anvisade platser. Stormkök är okej att använda.

Tälta på camping i Skåne

österlen skåne tälta
Sandstrand i Österlen.

Vill du inte tälta fritt ute i den Skånska naturen utan önskar att stå på samma ställe i mer än 1-2 dygn ska du välja en camping med tältplats.

Det ger också mer bekvämlighet eftersom du har tillgång till servicehus med dusch, toalett och kök. Vanligast är att det är drop-in för tältplatser men på vissa campingar behöver du boka plats innan.

I listan här under har vi tagit upp Skånes bästa campingar där du får tälta. Campingar nära hav och familjevänliga campingar med mycket aktiviteter. Hoppas du hittar något som passar dig!

Camping med tältplats i Skåne

11. Borrbystrand Camping (Österlens kust)

En camping som ligger längs Österlens kust är Borrbystrand camping. Den vita badstranden ligger bara några meter bort och är en av Sveriges vackraste stränder.

Här finns det två tältområden och du får ställa dig där det finns plats. Tältområdet ligger precis bakom träden innan stranden. På campingen finns förutom servicehus ett gatukök, tennisbana, lekplats och butik.

Om du måste boka innan eller inte vet vi tyvärr inte. Det bästa är att kontakta campingen innan. OBS! Engångsgrillar är inte tillåtna i området. Vill du grilla kan du låna grill från receptionen.

12. Kiviks Familjecamping (Österlen)

En annan camping som ligger i Österlen är Kiviks Familjecamping. Det är mindre och lite lugnare camping. Här finns det ett tältområde och du behöver boka platsen innan.

Från camping har du havsutsikt och nära till badstranden. Inom gångavstånd når du restauranger och fik. Du har också nära till vandringsleder bland annat Skåneleden.

På campingen finns det servicehus, butik, grillplatser och minigolf.

13. Ringsjöstrand Camping (Hörby)

Mitt i den skånska naturen vid Ringsjön ligger Ringsjöstrand camping. En mysig camping där du kan njuta av soluppgången och bad.

Tältplatserna här ligger nära vattnet och bland träden, marken består av plan gräsyta vilket är perfekt att tälta på. Kontakta campingen innan och kolla om du måste boka en plats innan ankomst.

Ett tips är att hyra en cykel från campingen och upptäcka områdena i närheten. Eller varför inte hyra en SUP eller kajak.

14. Falsterbo Camping Resort

Falsterbo Camping ligger endast några hundra meter från det kristallklara vattnet och den vita sandstranden. Här finns aktiviteter för både stora och små.

Det finns gott om tältplatser med och utan el. Tänk på att du måste boka plats innan du kommer hit oavsett om du vill ha en plats med eller utan el.

Här finns två servicehus, minigolf, paddelbana, butik, glassbar och servering med uteplats. Ett tips är att beställa med sig mat ner till stranden eller tältet när du inte orkar laga mat. Du kan köpa pizza, hamburgare och matiga sallader.

15. Ivö Camping (Fjälkinge)

Ett tips på en mysig camping som ligger på en ö är Ivö camping. Här finns allt för att kunna stanna en längre tid. Som butik, kiosk, badplats, lekplats och bastu.

Det finns gott om tältplatser som ligger intill sjön och här kan du njuta av soluppgången som går upp i öster. Eldplats finns nedanför tältplatserna och en vid badplatsen för dig som vill grilla.

Det finns både med och utan el. Här behöver du boka plats innan din ankomst. Fyra servicehus finns där två av dom har dusch, toalett, skötrum, kök och tvättstuga.

Ta dig hit! Färja går från Barum till Ivö dagligen och tar cirka 7 minuter. Färjan har plats för 21 personbilar och 190 passagerare.

16. Röstånga Camping (Söderåsens Nationalpark)

Ska du besöka Söderåsens Nationalpark ligger Röstånga Camping bra till. Campingen ligger endast 6km från Nationalparken.

På Röstånga camping hålls flera aktiviteter för både barn och vuxna. Det finns barnklubb, utomhusträning och kvällsunderhållning.

Tältplatser finns i ett lummigt och mysigt område med nära till servishus. OBS! Här måste du boka plats innan. Bokar du på nätet kan du själv välja vilken plats du vill ha på campingen.

17. Ystad Camping

En camping som har öppet året runt är Ystad camping. Precis som många andra campingar i Skåne ligger även den här campingen bara några hundra meter från en badstrand med breda och långa stränder.

Det är bra underlag att tälta på med plana gräsytor. Du kan inte boka plats i förväg utan det är endast drop-in. Du får ta den plats som finns helt enkelt.

Vid stranden ligger campingens egna kiosk och glassbar. Missa inte deras goda våfflor med sylt och grädde. Vill du ha något mer matigt finns, korv, hamburgare och köttbullar.

18. Jägersbo Camping (Höör)

En annan camping som har öppet året runt är Jägersbo Camping. Campingen ligger lite utanför Höör vid Ringsjön.

För tältplatser är det drop-in och du tar den plats som finns. Servicehus med dusch, toalett och kök finns på campingen. OBS! Dusch ingår inte i tältpriset utan det får du betala extra för.

På campingen kan du hyra cykel, roddbåt eller kanoter. Tips! Nybakta bullar och bröd finns under högsäsong att köpa i receptionen.

19. Mötesplatsen Borstahusen Camping (Landskrona)

Mötesplatsen Borstahusen camping är en stor och modern camping som ligger i Landskrona. Här har du nära till golf, bad och vandringsleder. På campingen finns även restaurang, kiosk, café och butik.

Det finns tältplatser med både el och utan. Väljer du att tälta utan el behöver du inte boka innan utan du väljer en plats i skogsdungen där du får plats.

Vill du däremot ha el behöver du boka innan. Med elplats tältar du på en fin gräsyta och har tillgång till vatten, avlopp och TV.

20. First Camp Sibbarp – Malmö

Vill du ha nära till Malmö är First Camp Sibbarp – Malmö ett bra alternativ. Här har du cykelavstånd in till centrala Malmö. Men du bor ändå lugnt och avskilt med Öresundsbron som utsikt.

Under högsäsongen bakas det färska frallor du kan köpa med dig till tält för att njuta av en extra god frukost. Eller varför inte köpa med en hel frukostpåse.

På campingen finns cykeluthyrning, äventyrsgolf, barnklubb, underhållning och nära till strand och bad. Det finns också restaurang och butik här.

OBS! Du måste boka tältplats innan din ankomst.

21. Caravan Club Norrvikens Camping (Båstad)

Ungefär 4 kilometer från Båstad hittar du den här lugna campingen Caravan Club Norrvikens Camping. Härifrån har du endast några meter ner till badstranden som består av slipade stenar från havet.

Från campingen kan du enkelt ta dig in till Båstad via gång och cykelvägen om du vill lämna bilen på campingen. I Båstad händer en hel del evenemang under sommarmånaderna. Cykel kan du hyra här.

Tältplatser finns men kontakta campingen innan din ankoms och kolla om du behöver boka innan eller inte. Övrigt finns det butik, minigolf, grillplats, boulebana och lekplats.

22. Lomma Camping

1,5 mil norr om Malmö ligger Lomma och Lomma camping. Här tältar du strandnära och bjuds på fina solnedgångar i havet.

Vi har själva tältat här och det är en enkel men mysig camping. Härifrån har du endast 10 minuter med bil till både Malmö och Lund.

Du kan parkera bilen intill tältet och du får ta den plats som finns eftersom det är drop-in. Fina promenadslingor finns att gå längs med havet.

23. Bingsmarkens Camping

I södra Skåne mellan Trelleborg och Ystad ligger den charmiga campingen Bingmarkens camping.

Campingen ligger precis vid en långgrund badstrand men fin korning sand. Tältplatser finns på gräsmattan intill paddelbanan och behöver inte förbokas innan.

På stranden finns en volleyboll- och fotbollsplan. Inne på campingen finns ett poolområde där även scen och restaurang finns. Du kan beställa takeaway om du hellre vill äta på stranden eller vid tältet istället för på restaurangen.

24. Trelleborg Strand Camping

Skånes sydligaste camping hittar du vid Trelleborg strand. Här ligger tältområdet under tallarna med en bra och plan yta att slå upp tält på. Härifrån har du också havsutsikt.

Från campingen har du nära till vandring, kitesurfing, bad och cykling. Vill du njuta av en god middag vid havet kan du göra det från restaurangen. Vill du hellre grilla finns grillplatser utställda på olika platser kring campingen.

Tänk på! Du måste boka plats innan du kommer. Ingen drop-in gäller för tältplats.

Lämna en kommentar