Tälta med barn (8 tips för en lyckad tältnatt med barnen)

Funderar du över att tälta med barn? Vad kul det är verkligen en fin upplevelse att dela med sitt barn och ett äventyr.

Men att tälta med barn är inte alltid det enklaste om du inte planerar och förbereder dig innan.

I det här inlägget kommer vi de dig 8 tips för en lyckad tältnatt med barn och hur du förbereder barnet innan en tältning ute i naturen om det är första gången.

1. Förbered barnet

tips på hur du tältar med barn

Är det första gången du ska tälta med ett barn är det bra att förbereda barnet/barnen på olika sätt innan. Så de vet vad de har att vänta sig.

Har du möjlighet kan ni testa att både slå upp tältet och sova i det tillsammans i trädgården. Då har ni nära in till en varm säng om det skulle krisa sig.

Besök platsen ni tänk att tälta på så de känner igen sig, det ger en trygghet hos barnet. Det är också bra om ni är ute mycket i naturen innan du tar med ett barn på en första tältnatt.

2. Planera tältningen (Tältplats & Rutt)

En annan viktig sak att tänka på innan du tar med ditt barn ut för att tälta första gången är att planera noga innan.

Det ger lite utrymme till misstag och ledsna barn. Och är du förberedd på olika situationer blir du heller inte stressad vilket barn känner av.

Saker att tänka på vid planering:

 • Det ska inte vara för lång vandring till tältplatsen
 • Bestäm en tältplats innan, gärna att ni varit där förut
 • Se till att det finns bra med ytor att exempelvis leka på
 • Välj gärna en plats vid en sjö (möjlighet till bad & mysigt)
 • Planera vad ni ska göra när ni kommer fram (aktiviteter)

Låt även ditt barn vara en del av planeringen, det gör att de känner sig delaktiga vilket är viktigt.

3. Kolla väderprognosen

Välj gärna en tältnatt ute när det ser ut att vara bra väder. Alltså inte regn och hårda vindar. Självklart är vädret svårt att förutspå i förväg.

Oavsett om vädret ser bra ut till en början är det viktigt att alltid vara förbered på dåligt väder. Packa därför alltid ned regnkläder och extra kläder. Se till att ni kan laga mat i lä och att ni kan ställa tältet skyddad mot vädret.

Skulle det bli riktigt dåligt väder är det bättre att ni vänder om och tältar en annan natt istället. Risken är att barnet får en dålig upplevelse och inte vill tälta igen.

4. Se över barnets utrustning

För att det ska bli en bra tält upplevelse för barnet/barnen är det bra om du ser över vad de har för utrustning.

Värmer sovsäcken och har den rätt storlek. Är liggunderlaget skönt att ligga på, har de bra och funktionella kläder och skor?

Sovsäck

Att ha en bra och skön sovsäck är viktigt för att sova gott. Det blir kallt på natten oavsett om det är mitt på sommaren.

Därför är det bra att kolla storleken på barnets sovsäck. Barn kan ha en sovsäck för vuxna men eftersom de är större än vad de behöver värmer de inte lika bra.

Tips! Är sovsäcken för stor (lång) kan du knyta ihop den lite nedanför där barnets fötter slutar med ett skärp eller rep. Det blir lättare för barnet att få upp värmen i sovsäcken då än om den är för stor.

Liggunderlag

Markkylan göra det kallt om ni inte har ett bra liggunderlag. Det är sällan barn behöver ett uppblåsbart liggunderlag. De rör mycket på sig och glider lätt av ett sånt liggunderlag.

Ett liggunderlag i som får bära packningen.

Kläder

Precis som vi vuxna är det bra om ditt barn också har funktionella kläder som håller de torra och varma.

Undvik bomull som suger åt sig fukt och blir kallt snabbt. Slipper barnet bli blöt och kall är det sällan de gnäller. Se också till att de har bra och slittåliga ytterkläder och skor som är rejäla och bekväma.

Ta också med sköna kläder de kan sova i, en mössa är också bra att ta med även på sommaren för att sova i.

5. Ha gott om tid

Se till att ni har gott om tid på er när ni ger er ut till eran tältplats. Det gör att ni kan pausa lite på vägen också.

Har ni gott om tid på er slipper ni stressa med att slå upp tältet och laga mat innan det blir mörkt. Det gör också att det finns tid för barnen att leka lite innan ni ska äta och sova.

6. Ta med tillräckligt med mat

tips på efträtt när du tältar med barn

När du tältar med barn är det bättre att ta med lite för mycket mat än för lite. Ett hungrigt barn blir oftast gnälligt och på dåligt humör.

Ta med mat som du vet att barnet tycker om. Är det tillåtet att elda och grilla på tältplatsen är det mysigt att sitta vid elden och något som uppskattas av barnen. Passa på att grilla något sött.

Tips på efterrätter att grilla över eld:

 • Marshmallow
 • Grillat bananpaket med choklad
 • Smores (kex, marshmallow, choklad)

7. Ta med spel eller annan underhållning

tälta enkelt med barn

Barn kan snabbt bli uttråkade om inget händer därför är det bra att packa ner något spel. En kortlek är bra det tar lite plats och det går att spela många olika spel med. Passar perfekt att spela i tältet eller vid lägerelden.

Ni kan också bygga en koja tillsammans i skogen av kvistar och grenar som ligger på marken.

8. Gör tältningen till ett äventyr

Gör det till ett äventyr. Det blir spännande, kul och ett minne de kommer ta med sig. Låt barnet vara med och hjälpa till och bestämma, slå upp tältet, välja lägerplats, smala ved och tälja grillpinnar om de kan.

Även om det kan vara tufft ibland som vuxen när saker inte blir som man tänkt sig eller att barnet tappar humöret försök ändå att ha en positiv inställning.

Barn känner lätt av ditt humör och tar efter håller du dig lugn och positiv kommer de också vara det.


Lyckas tälta med barn

Packlista när du tältar med barn

Förutom det mest nödvändiga som tält, sovsäck, liggunderlag, friluftskök och mat så finns det andra saker som är bra att packa ner när du ska ut och tälta med barn.

Vi gör en lista här under så du lätt får en översikt på vad som är bra att packa med.

 • Första hjälpen
 • Pannlampa
 • Tältlampa
 • Kniv
 • Myggmedel
 • Solskydd
 • Extra kläder
 • Toalettpapper & våtservetter
 • Skräppåse
 • Kortlek eller annat spel
 • Örngott du kan fylla med kläder som kudde
 • Snacks när energin sjunker
 • Badkläder om ni tältar vid en sjö på sommaren
 • Gosedjur om ditt barn har ett som gör att de känner sig trygg

Lär barnet om naturen & att vistas i den

Det är bra att lära ditt barn vett och etikett i naturen när man vistas där och tältar. Vad man får göra och inte göra.

Lär dom att det är viktigt att inte skräpa ner och att alltid ta med sig sitt skräp. Att man inte ska bryta av grenar och kvistar från träd. Att istället ta de kvistar som ligger på marken om ni ska elda eller om ni ska göra grillpinnar.

Många är ute i naturen för att få lugn och ro. Men det lever också mycket djur där. Därför är det viktigt att du lär ditt barn att inte gapa och skrika så mycket även om det kan vara svårt när de leker och är exalterade.

Var en bra förebild. De tar efter oss vuxna!

Lämna en kommentar