Hur lång sovsäck ska man ha? (Storleksguide)

Att sova ute i tält kräver att du har en bra sovsäck som isolerar bra och håller dig varm. Det är också viktigt att den är bekväm att ligga i så du får en bra sömn på natten.

För att hitta en bra sovsäck är det viktigt att du har rätt storlek. Storleken på en sovsäck mäts på längden.

Det är viktigt att välja en sovsäck som är tillräckligt lång så du får plats i den. Men heller inte för lång och stor eftersom det blir svårare att få upp värmen då. I det här inlägget tar vi upp vad du ska tänka på för att hitta rätt längd på sovsäcken.

Välj rätt storlek på sovsäck

Att välja rätt längd på en sovsäck är viktigt för att du ska kunna sova bekvämt men också för att du ska hålla värmen bra på natten.

Har du en för kort sovsäck kan du inte sträcka ut dig ordentligt men det blir också svårt att få upp värmen eftersom det inte finns tillräckligt med luft som kan värma sovsäcken. Isoleringen blir sämre eftersom fyllningen i sovsäcken plattas ut.

I en sovsäck som är för lång blir det också svårt att få upp värmen i just för att det blir för mycket utrymme istället, det gör att din kroppsvärme inte räcker till att värma upp hela sovsäcken.

Tabell med längd på sovsäck i förhållande till din egen längd

När du väljer en sovsäck är det viktigt att du tar hänsyn till din egen längd för att få en så skön och bekväm sovsäck som möjligt. Här under är en tabell som visar vilken längd på sovsäck som passar för olika kroppslängder:

KroppslängdLängd på sovsäck
Upp till 160 cm170-180 cm
160-175 cm180-190 cm
175-190 cm190-205 cm
Över 190 cm205-220 cm

Tabellen är en riktlinje, det är alltid bäst att prova en sovsäck om det är möjligt innan du köper för att se om den passar dig. Det är också viktigt att tänka på att sovsäckar kan variera i längd beroende på tillverkaren, därför är det alltid bäst att kolla deras storleksguide för att hitta rätt längd.

Hur väljer man rätt längd på sovsäcken?

Som vi nämnde tidigare är det viktigt att du hittar rätt längd på en sovsäck så den kan isolera värmen bra på natten. Men också för att det ska vara bekvämt att sova i.

Här är några saker att tänka på när du väljer längden på sovsäcken.

Hur många cm marginal ska man ha?

När du väljer längden på en sovsäck är det viktigt att ha lite marginal så du har tillräckligt med utrymme att röra dig på. Men också för isoleringen.

En bra tumregel är att välja en sovsäck som är 10-20 centimeter längre än din egen längd. Se tabellen i inlägget för riktlinje.

Extra bred sovsäck

Det finns även sovsäckar som är extra breda vilket passar bra om du rör mycket på dig i sömnen eller om du har breda axlar och upplever en vanlig sovsäck för tight trots rätt längd.

Vill du ha en bredare sovsäck går du efter samma mått på längden med att lägga till 10-20 centimeter.

En tight sovsäck kan upplevas kortare

En tight sovsäck kan upplevas kortare än vad den egentligen är, vilket kan göra att det känns instängt och trångt.

Se därför till att välja en sovsäck med tillräckligt utrymme om du vill undvika det.

Mer fyllning gör sovsäcken kortare

En annan sak som också kan påverka längden på en sovsäck är hur mycket fyllning den har, eftersom fyllningen fyller ut och tar plats i sovsäcken kan den upplevas kortare på längden.

Se därför till att välja en sovsäck som har tillräckligt med fyllning för att hålla dig varm, men också att det finns bra med utrymme för att undvika att den känns för kort.

Barnsovsäckar (Extra korta sovsäckar)

För barn finns det extra korta sovsäckar som är anpassade efter deras storlek. De är kortare än vanliga vuxen sovsäckar för att de ska värma och isolera barnet bra.

Har du en sovsäck för vuxen till ett barn kommer de ha svårt att få upp värmen och frysa på natten.

Tips! Har du en för lång sovsäck till ditt barn kan du ta ett band, rep eller snöre och knyta åt nere vid benlängden för att få en kortare sovsäck som barnet kan få upp värmen i.

Nackdelar med en för kort sovsäck

Att välja en sovsäck som är för kort kan leda till flera nackdelar som kan påverka din sömn och bekvämlighet under natten. Här är några av de vanligaste nackdelarna med att välja en för kort sovsäck:

  • Sämre rörlighet: En sovsäck som är för kort begränsar din rörlighet och göra det svårt att byta sovställning eller sträcka på benen. Det leder ofta till en obekväm natt sömn och stelhet på morgonen.
  • Isolerar sämre mot kyla: Om du väljer en sovsäck som är för kort pressar du ut fyllningen. En platt fyllning som är ihop pressad isolerar sämre mot kyla. Det gör att du kommer frysa på natten och ha svårt att få upp värmen.
  • Obekvämt att sova i: En för kort sovsäck kan även vara obekväm att sova i, det är svårt att röra på sig och det kan kännas instängt och trång.

Nackdelar med en för lång sovsäck

Det finns även nackdelar med att välja en för lång sovsäck. Visst kan det locka att ha en rymlig sovsäck att röra sig fritt i men det har också sina nackdelar. Här är några nackdelar med en för lång sovsäck:

  • Svårare att få upp värme: Det är svårare att behålla värmen i en för lång sovsäck. Luftfickor kan bildas i det extra utrymmet, vilket kan leda till att kroppsvärmen sprids ut och isolerar inte lika bra.
  • Tar mer plats i packningen: En för lång sovsäck tar mer plats i packningen än en som har rätt längd. Extra jobbigt kan det vara om du ska ut och vandra när du vill spara in på packvolym och vikt.
  • Svårare att tvätta & förvara: Om sovsäcken är för stor för din tvättmaskin kan det vara svårt att rengöra den ordentligt. Det kan också vara svårt att hitta en plats att förvara den på när den inte används, särskilt om du har ont om plats hemma.
  • Svårare att vädra & torka: Det kan också vara svårare att vädra och torka en för lång sovsäck. Det tar längre tid att torka om den blivit blöt eller fuktig efter en campingtur.

Vilken storlek på sovsäck ska jag välja när jag beställer på nätet?

När du beställer en sovsäck på nätet är det viktigt att du kollar på tillverkarens storleksguide eftersom de kan skilja sig åt från olika modeller och märken.

Välj en sovsäck med längd efter dig. Är du bredare över axlarna eller rör mycket på dig i sömnen ska du också kika efter en sovsäck som är bredare än normalt för att sova gott.

Det ska finnas tillräckligt med utrymme för armar, ben och axlar i sovsäcken.

Exempel på storlek du ska välja

Vanligtvis finns det tre olika längder på sovsäckar. Kort, normal och lång. Korta sovsäckar passar personer upp till 160 cm, normala sovsäckar passar personer mellan 160-180 cm och långa sovsäckar passar personer över 180 cm.

För att välja rätt storlek på en sovsäck, bör du alltså ta hänsyn till din egen längd som vi varit inne på flera gånger i inlägget. Och välja en sovsäck som är tillräckligt lång för att du ska få plats i den. Är du 170 cm lång ska du till exempel välja en normalstorlek på sovsäck, medan om du är 190 cm kan det vara bättre att välja en lång sovsäck.

Det är alltid bra att kolla storleksguiden för den specifika sovsäcken du är intresserad av, då storlekarna kan variera mellan olika märken och modeller.

Om det står 180cm, passar det då för mig som är 180cm lång?

Det beror helt på hur sovsäcken är designad och hur mycket utrymme du vill ha i den. Står det att sovsäcken är 180 cm lång och att det även står att max kroppslängd för sovsäcken är 180cm kan den passa dig. Ofta står det vad den maximala kroppslängden är på en sovsäck som gör det enkelt att veta.

Önskar du mer utrymme i sovsäcken och inte vill att den ska vara precis så rekommenderar vi att du tar en sovsäck som är lite större än 180cm. Så du har bra plats för dina ben och armar.

Kolla alltid storleksguiden innan du bestämmer dig för storlek!

Hur bred sovsäck ska man ha?

Det finns inte bara extra långa sovsäckar utan även extra breda sovsäckar finns. Perfekt för dig som önskar mer utrymme att röra dig på eller om du är bredaxlad.

Men tänk också på, om du väljer en för bred sovsäck än vad du behöver kan det göra att du har svårt att få upp värmen i den, speciellt om du är en mindre person eller ligger still när du sover.

Generellt sett bör du välja en sovsäck som är något bredare än dina axlar och höfter. Om du är bredare än genomsnittet eller har bredare höfter eller axlar kan det vara bra att välja en extra bred sovsäck för att få bra med plats.

Det finns också slimmade sovsäckar som tar mindre plats och gör att du får upp värmen snabbare. De är perfekta för tältvandring eller andra utomhusaktiviteter där du vill ha en lätt och smidig sovsäck.

Sovsäckslakan (Liner)

För att ta hand om en sovsäck på bästa sätt är det bra att använda ett sovsäckslakan eller liner som det också kallas för. Genom att ha en liner i sovsäcken kommer sovsäcken hålla sig fräsch längre. Det är lättare att tvätta en liner än en sovsäck.

Sovsäckslackan kan också användas i sovsäcken för extra värme när det är kallt. Liner finns i olika material som merinoull, bomull, bambu och microfiber men också i olika storlekar. Det är viktigt att det passar din sovsäck och att det är tillverkat av ett mjukt och skönt material som ger extra värme.

Ett tips är att använd en liner när du testar en sovsäck för att hitta rätt storlek på sovsäcken. Då riskerar du inte att det blir fel.

Dragkedjorna på sovsäckar

En annan viktig del av en sovsäck är dragkedjan. Det finns olika typer av dragkedjor som används på sovsäckar. De vanligaste är metall och plast. När du väljer en sovsäck är det bra om du tänker på vilken typ av dragkedja som passar dina behov.

Vissa sovsäckar har dragkedjor på båda sidorna, vilket gör att de upplevs rymligare. Det är extra bra om du vill ha mer utrymme att röra dig på natten. Andra sovsäckar har bara en dragkedja på ena sidan.

En annan viktig faktor att tänka på är om sovsäcken går att öppna upp helt och hållet. Det gör att sovsäcken blir svalare när den öppnas och kan användas som ett täcke. Det är också lättare att ta sig ur en sån sovsäck.

Temperatur på sovsäck

Förutom att hitta rätt längd och bredd på en sovsäck är det även viktigt att du kollar vilken temperaturer sovsäcken fungerar bäst i. Välj en sovsäck som passar för de säsonger du tänkt tälta ute i. Ha alltid som regel att välja en sovsäck som klara lite längre temperaturer än du tänkt sova ute i.

När du läser beskrivningen på en sovsäck finns det temperaturangivelser som heter comfort, limit och extreme.

  • Comfort: Berättar i vilken temperatur tjejer sover som bekvämast.
  • Limit: Det här anger i vilken temperatur killar sover bekvämast i.
  • Extreme: Anger i vilken temperatur du kan överleva i.

Tänk på att angivelser är riktlinjer och att det kan skilja sig från person till person.

Lämna en kommentar