Bästa Sovsäck för Barn 2023 (Bäst i Test)

Att kunna ta med sig hela familjen på en tältnatt ute är hur mysigt som helst. Men då behöver du också hitta en bra sovsäck till ditt barn så de inte fryser på natten.

Idag finns många bra sovsäckar som går att justera efter barnets längd. Perfekt eftersom de växer fort. I det här inlägger kommer vi tipsa om några bra sovsäckar för barn och vad du bör tänka på innan ditt köp.

En bra sovsäck för barn ska värma och ha bra isolering, ha ett skönt innermaterial, vara slittålig, ta lite plats och väga lite.

bästa sovsäcken för barn justerbarVaude Kid’s Kobel Adjust 500 Syn
Bästa Justerbara sovsäcken för Barn
(Bra kvalité)
Kolla pris här
sovsäck för barn varmHelsport Rago Down Jr.
Bästa Varma sovsäcken för Barn
(Isolerar bra & lätt)
Kolla pris här
bästa sovsäcken för sommar barnArtic Tern Kid’s Dot Sleeping Bag
Bästa Sommarsovsäcken för Barn
(Enkel att få med sig)
Kolla pris här
bästa sovsäcken för små barnHelsport Mini
Bästa Sovsäcken för Små Barn
(Lätt att få upp barnet ur)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Outdoorexperten

Bästa Sovsäcken för Barn (Tänk på det här)

Det viktigast att tänka på innan du köper en sovsäck till ditt barn är att fundera över när ni har tänkt att sova ute. Vad kommer det vara för utomhustemperatur och årstid. Välj sedan en sovsäck efter det.

Ha som regel att alltid välja en sovsäck som klara något lägre temperaturer än vad du tänkt vara ute i. Då behöver du inte oroa dig för att barnet kommer frysa på natten.

En annan ska som är bra att tänka på är att kolla längden på barnet så du får rätt storlek. Idag finns det även sovsäckar som går att justera längden på vilket gör att de kan ha samma sovsäck att växa i.

Mer om vad som är bra att tänka på vid val av sovsäck till barn kan du läsa om längre ner i inlägget.

Innehållsförteckning

1. Vaude Kid’s Kobel Adjust 500 Syn (Bästa Justerbara sovsäcken för Barn)

justerbar sovsäck för barn
 • Bästa Justerbara sovsäcken för Barn
 • Bra kvalité
 • Passar till längden 130-165cm

Vaude Kid’s Kobel Adjust 500 Syn är en justerbar sovsäck som gör att barnet kan växa i den. Den passar till en längd mellan 130-165cm.

Sovsäcken är i syntet och passar bra att använda under vår och sommar med temperaturer som ligger över 0 grader.

Sovsäcken har även en värmekrage och en huva för extra isolering.

Vad vi gillar

Det vi gillar mest med den här sovsäcken är att den går att justera efter barnets längd.

En annan positiv sak med Vaude Kid’s Kobel Adjust 500 Syn är att sovsäcken är mumieformad. Det ger en närmare passform vilket gör det lättare att få upp värmen i den.

Vad vi inte gillar

Nackdel med den här sovsäcken är att den är lite dyr för att vara en sovsäck i syntet. Men och andra sida kommer den att vara med länge eftersom du kan justera den i längden och barnet kan växa i den.

En annan mindre bra sak är att sovsäcken är tung (1050g) om du jämför med de andra sovsäckarna i testet. Men har vikt ingen betydelse så är det en bra sovsäck för ett barn att växa i.

Den här sovsäcken passar dig som:

Det är en perfekt sovsäck om du vill ha en justerbar sovsäck som kommer kunna vara med länge. Är tanken att ni ska sova ute under sommaren passar den här i syntet bra.

Fördelar

 • Justerbar
 • Har huva
 • Isolerar bra

Nackdelar

 • Dyr
 • Tung

2. Helsport Rago Down Jr. (Bästa Varma sovsäcken för Barn)

bästa sovsäcken för barn vinter
 • Bästa Varma sovsäcken för Barn
 • Bra isolering
 • Passar till vintern

Behöver du en varm sovsäck till ditt barn som klarar av lite kallare temperaturer då ska du kika på Helsport Rago Down Jr.

Det är en dunsovsäck med en fill power på 650 cuin. Vilket innebär att den isolerar bra trots den låga vikten på 950g. Passar till temperaturer mellan 5 till -10 grader.

Andra fördelar med Helsport Rago Down Jr. är att yttermaterialet är vattenavvisande så ni behöver inte oroa er för fukt på sovsäcken.

Sovsäcken passar barn med en max längd på 165cm.

Vad vi gillar

Vi gillar att det är lite vikt och liten packvolym på den här sovsäcken. Trots det isolerar den och värmer ditt barn bra när det ärr kallt ute.

Vad vi inte gillar

Det är den dyraste sovsäcken i testet. Men sovsäckar i dun är också dyrare än vad sovsäckar i syntet är. Vill du ha en varm sovsäck som passar till vintern är det en dunsovsäck du ska köpa. Eftersom de isolerar bättre till liten vikt och packvolym.

En annan nackdel med sovsäcken är att den inte går att justera om du önskar dig en sovsäck ditt barn ska växa i.

Den här sovsäcken passar dig som:

Är du ute efter en sovsäck som passar till vintern och som värmer bra då är det här rätt sovsäck för ditt barn. Passar också om ni vill ha en lätt sovsäck som packar litet.

Fördelar

 • Vattenavvisande
 • Varm
 • Lätt

Nackdelar

 • Dyr
 • Inte justerbar

3. Artic Tern Kid’s Dot Sleeping Bag (Bästa Sommarsovsäcken för Barn)

sovsäck för barn inomhus
 • Bästa Sommarsovsäcken för Barn
 • Prisvärd
 • Passar barn upp till 140cm

Artic Tern Kid’s Dot Sleeping Bag är en sovsäck som passar för sommaräventyren eftersom det inte är mycket fyllning i den. Men passar också att ha som sovsäck inomhus om ditt barn ska iväg på exempelvis idrottsläger eller liknande.

Det är en mjuk och skön sovsäck i syntet. Sovsäcken passar till barn med en max längd på 140cm.

Den här sovsäcken packas i en smart packpåse som är en ryggsäck vilket gör det lätt för barnet att få med sig sovsäcken.

Vad vi gillar

Det är en otroligt prisvärd sovsäck och är den billigaste i testet vilket vi gillar. Eftersom det oftast behöver bytas storlek på sovsäck när barnen växer.

En annan sak vi gillar extra mycket är packpåsen just för att det är som en ryggsäck. Super smart tycker vi!

Vad vi inte gillar

Nackdelen med Artic Tern Kid’s Dot Sleeping Bag är att du inte kan justera längden på den. Det är också sämre kvalité på sovsäcken än vad det är på de andra i testet. Men det är också en billigt sovsäck.

Den här sovsäcken passar dig som:

Perfekt sovsäck om du vill ha en billig sovsäck till ditt barn som de kan sova i på sommaren. Eller om de behöver en sovsäck att sova inomhus med.

Fördelar

 • Billig
 • Lätt
 • Packas som en ryggsäck

Nackdelar

 • Inte justerbar
 • Inte så bra kvalité

4. Helsport Mini (Bästa Sovsäcken för Små Barn)

sovsäck att växa i
 • Bästa Sovsäcken för Små Barn
 • Justerbar
 • Anti-halkskydd på baksidan

Vill du ha en sovsäck till riktgt små barn på 6 månader upp till 5 år då ska du kika på Helsport Mini.

Det här är en justerbar sovsäck som går att justera i fyra olika längder som är 60, 80, 90 och 115cm. Sovsäcken är mumieformad vilket gör att den isolerar bra och har en huva som värmer.

Sovsäcken går även att öppna upp så du kan få fram barnets båda armar vilket kan vara bra ibland.

Vad vi gillar

Vi gillar anti-halkskyddet som sitter på sovsäckens backsida. Det gör att sovsäcken sitter på plats och inte flyttar på sig.

Vad vi inte gillar

Finns inget negativt att säga om den här sovsäcken.

Den här sovsäcken passar dig som:

Det här är en sovsäck som passar dig med mindre barn. Passar också om du vill ha en sovsäck att ha ditt barn i om ni exempelvis drar barnet i pulka och vill hålla hen extra varm.

Fördelar

 • Enkel att justera längd på
 • Lätt att få upp barnet ur sovsäcken
 • Mumieformad

Nackdelar


Bra sovsäckar för barn

Att tänka på när Du köper en Sovsäck för Barn

 • Storlek – Hitta rätt storlek, gör att de kan hålla värmen bättre.
 • Isolering – Hur bra isolerar sovsäcken. Är det dun eller syntet?
 • Temperatur – Kolla alltid vad komforttemperaturen är på en sovsäck!
 • Vikt & Packvolym – Är sovsäcken lätt eller tung. Hur mycket plats tar den i packningen?
 • Öppning – Vart sitter dragkedjan, är det lätt att komma i och ur sovsäcken?

Storlek

Att välja rätt storlek har en viktig betydelse för att få upp värmen i sovsäcken. Köper du en för stor sovsäck till barnet kommer de ha svårt att hålla sig varma i sovsäcken.

Det är längden man går efter på en sovsäck. Välj en längd som ligger nära barnets egna längd eller några centimeter längre.

Justerbar sovsäck

Som vi alla vet växer barn snabbt vilket innebär att man behöver köpa en ny sovsäck ofta eftersom de växer ur sovsäcken.

För att slippa köpa en ny sovsäck varje år kan du istället köpa en justerbar sovsäck som de kan växa i utan att de behöver frysa när den är för stor för dom.

Med en justerbar sovsäck kan du göra sovsäcken kort med hjälp av spänner och öglor som sitter på utsidan av sovsäcken. När barnet växer flyttar du ner spännerna till öglorna som sitter längre ner för att få sovsäcken längre.

Isolering

Hur en sovsäck isolerar beror på fyllningen. Är det dun eller syntet. En sovsäck i dun är en sovsäck som alltid kommer isolera bättre än syntet och är de sovsäckar som passar bästa för kallare temperaturer och på vintern.

Syntet kan också isolera bra och har blivit bättre med åren. Men ger istället en större packvolym och blir även tyngre. Fördelen med syntet är att det är billigare och har lättare skötsel än dun.

Ska du ha en sovsäck ditt barn kan använda på sommaren och i mildare temperaturer fungerar en sovsäck i syntet bra. Det är också en fördel då de är lättare att ta hand om, dun är känsligare mot fukt.

Temperatur

För att veta om sovsäcken kan hålla ditt barn varmt i de temperaturer ni tänk sova ute i är det viktigt att kolla vilka grader sovsäcken är till för.

Det kan antingen vara en vår och sommarsovsäck och passar då till temperaturer över 0 grader. Det finns också tre-säsongssovsäckar (vår, sommar, höst) som klara lägre temperaturer.

Välj en sovsäck som klara några grader under än det ni tänkt att ni ska sova ute i. Då slipper du oroa dig över att ditt barn kommer frysa under natten.

Vikt & Packvolym

Sovsäckar tar olika plats i packningen och väger olika. Därför är det en bra idé att även kolla hur många liter sovsäcken packar och hur mycket den väger.

Dun både packar och väger mindre än syntet. En sommarsovsäck tar också mindre plats än vad en sovsäck för vintern gör.

Egentligen har inte vikt och packvolym någon större betydelse om ni inte ska vandra långt eller har nära till eran bil.

Öppning

En bra öppning gör det enkelt att komma i och ur sovsäcken och att öppna upp den.

Dragkedjan kan sitta på antingen vänster eller höger sida. Är ditt barn högerhänt är det lättare att öppna upp sovsäcken om dragkedjan sitter på vänster sida och tvärtom.

På vissa sovsäckar finns det en dubbel dragkedja vilket gör att man kan reglera temperaturen i sovsäcken lättare om det blir varmt. Kolla också att dragkedjan går ända ner till fotboxen för att enkelt komma i och ur.


Sammanfattning – Bästa Sovsäcken för Barn

 • Letar du efter en sovsäck som går att justera längden på är Vaude Kid’s Kobel Adjust 500 ett bra val. Eftersom den kan justerats mellan 130-165cm.
 • Är du ute efter en sovsäck som är varm är Helsport Rago Down Jr. det bästa valet eftersom den har bäst isolering av alla i testet och klara temperaturer ner mot 0 till -5 grader.
 • Letar du däremot efter en sovsäck till mindre barn är Helsport Mini det bästa valet eftersom den passar till barn från 6 månader till 5 år.

Lämna en kommentar