Bästa Lättviktssovsäcken 2024 (Bäst i Test)

En lättviktssovsäck passar extra bra för dig som ska vandra eller cykla långt där du vill dra ner på vikten så mycket som möjligt.

De sovsäckar som är lättast är de med dunfyllning, det finns lättviktssovsäckar som även passar bra för vintern. I det här inlägget kommer vi tipsa om fyra olika lätta sovsäckar till ditt nästa äventyr!

En lättviktssovsäck ska ha låg vikt, värma bra, ha liten packvolym, enkel att komma i och ur och vara bekväm att sova i.

bästa lättviktssovsäcken marmotMarmot Hydrogen Long LZ
Bästa Lättviktssovsäcken
(Tre säsonger)
Kolla pris här
lättviktssovsäck med liten packvolymHaglöfs L.I.M +3 Down
Bästa Lättviktssovsäcken med Liten packvolym
(5L Okomprimerad)
Kolla pris här
lättviktssovsäck för vinternPajak Core 550 – Regular
Bästa Lättviktssovsäcken för Vintern
(-25 grader)
Kolla pris här
bästa lättviktssovsäcken budgetMammut Relax Down Bag 0c
Bästa Lättviktssovsäcken Budget
(Prisvärd)
Kolla pris här

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth & Outdoorexperten

Bästa Lättviktssovsäcken (Tänk på det här)

Innan du köper en lättviktssovsäck ska du börja med att kolla storleken på den. Du vill inte ha en för lång sovsäck det gör det svårare att få upp värmen i den.

En annan sak att tänka på är när ska sovsäcken användas. Är det på sommaren? Eller du kanske till och med vill sova ute på vintern? Sovsäckar är anpassade efter olika säsonger. Kolla vad komforttemperaturen är på sovsäcken.

Sen ska du så klart kolla vikten och vad den hat för packvolym. Speciellt nu när du är ute efter en lättviktssovsäck. De kan väga allt från några hundra gram till 1kg.

Läs vidare för att hitta rätt lättviktssovsäck för just dig.

Innehållsförteckning

1. Marmot Hydrogen Long LZ (Bästa Lättviktssovsäcken)

bästa lättviktssovsäcken 3 säsonger
 • Bästa Lättviktssovsäcken
 • Tre säsongssovsäck
 • 785 g

Vill du ha en lättviktssovsäck för tre säsonger ska du kika på Marmot Hydrogen Long LZ. Det är en sovsäck med dunfyllning och med en fill power på 800+ cuin.

Du kan använda sovsäcken under vår, sommar och höst med temperaturer mellan 5 till -10 grader.

Även om sovsäcken endast väger 785 gram så värmer den bra och är slittålig med en vattenavvisande yta.

Vad vi gillar

Vi gillar att det går att öppna upp sovsäcken med en till dragkedja nerifrån så du får som en liten ventilationsöppning om det skulle bli varmt.

En annan sak som vi gillar är att sovsäcken står emot vind bra om du skulle sova helt fritt utomhus. Den tar dessutom lite plats i packningen!

Vad vi inte gillar

Vi älskar Marmot Hydrogen Long LZ och har inget negativt att säga om den.

Den här sovsäcken passar dig som:

Ska vandra eller cykla långt och vill ha en riktigt lätt sovsäck men som är slittålig och tillverjad i bra kvalité. Du vill ha en sovsäck som passar för tre säsonger.

Fördelar

 • Tillverkat i återvunnet material
 • Håller värmen bra
 • Vattenavvisande

Nackdelar


2. Haglöf L.I.M + 3 Down (Bästa Lättviktssovsäcken med Liten packvolym)

lättviktssovsäck haglöfs
 • Bästa Lättviktssovsäcken med Liten packvolym
 • Vattenavvisande
 • 470 g

Haglöf L.I.M + 3 Down är en extremt lätt sovsäck med liten packvolym. Med en fyllning av gåsdun och en fill power på 800 cuin får du en lättviktssovsäck som du kan använda under vår, sommar och höst.

Ingen dragkedja finns på sovsäcken. Du hoppar enkelt i den och drar sen åt ett gummiband för att stänga igen.

Haglöf L.I.M + 3 Down tar knappt någon plats i din packning. När sovsäcken är okomprimerad är den 5L. En komprimeringspåse följer med så du kan packa ner den minimalt om du vill.

Vad vi gillar

Det vi gillar är att sovsäcken är lite bredare vid mage och bröst även om det är en mumieformad sovsäck. Vilket gör den bekväm att sova i.

Vad vi inte gillar

Priset är det enda negativa som vi inte gillar. Haglöf L.I.M + 3 Down är den dyraste sovsäcken i testet.

Är inte en liten packvolym viktig för dig så skulle vi rekommendera Marmot Hydrogen Long LZ istället.

Den här sovsäcken passar dig som:

Du har ont om utrymme i packningen eller du kanske gör snabba vandringar där du vill ha både låg vikt och liten packvolym för att slippa bära på en tung och stor ryggsäck.

Fördelar

 • Tar lite plats
 • Lätt att få upp värmen i
 • Boxig över bålen

Nackdelar

 • Dyr

3. Pajak Core 550 – Regular (Bästa Lättviktssovsäcken för Vintern)

bästa lättviktssovsäck för vinter pajak
 • Bästa Lättviktssovsäcken för Vintern
 • Får upp värmen snabbt
 • 915 g

Är du ute efter en lätt sovsäck som du även kan använda på vinter när det är minusgrader ute? Då ska du kolla på Pajak Core 550.

Pajak Core 550 är en lättviktssovsäck du kan använda året runt och går att använda vid -25 grader, komforttemperaturen ligger på -9 grader för herr och -3 för dam. Pajak Core 550 har dunfyllning med en fill power på 700 cuin.

Sovsäcken är mumieformad för att du ska få upp värmen snabbt i den. Huvan kan du även dra åt med en dragskog för att få det tät runt ansiktet och inte släpp ut någon värme.

Vad vi gillar

Det vi gillar lite extra mycket är dragkedjan som du inte fastnar med i sovsäcken och riskerar att riva upp tyget med. Det är också enkelt att stänga igen med den.

Vi gillar även öglorna på utsidan vilket gör att du kan hänga upp sovsäcken enkelt om det skulle behövas eller när du inte använder den.

Vad vi inte gillar

Vill du ha liten packvolym så packar Pajak Core 550 ganska stort men inte alls konstigt eftersom den innehåller mer dun än de andra i testet för att hålla värmen även i de kalla temperaturerna.

Den här sovsäcken passar dig som:

Vill ha en lätt sovsäck att använda året runt och som värmer bra på vintern utan att väga alltför mycket.

Fördelar

 • Bra kvalité
 • Varm
 • Bra dragkedja

Nackdelar

 • Stor packvolym

4. Mammut Relax Down Bag 0c (Bästa Lättviktssovsäcken Budget)

lättviktssovsäck budget bäst i test
 • Bästa Lättviktssovsäcken Budget
 • Prisvärd
 • 960 g

Mammut Relax Down Bag 0c är en prisvärd lättviktssovsäck som väger 960 g. Det är en tresäsongssovsäck du kan sova i under vår, sommar och höst. Fyllningen i sovsäcken är dun.

En innerficka finns där du kan förvara mindre saker du lätt vill komma åt. Och tack vare tvåvägs dragkedjan kan du enkelt justera temperaturen i sovsäcken om det skulle blir för varmt.

Mammut Relax Down Bag 0c har en fotbox vilket gör att du kan sova mer bekvämt i sovsäcken utan att känna att den är trång trotts sin låga vikt.

Vad vi gillar

Sovsäsckens huvuddel är tillverkat i ett speciellt material som gör att du inte hör något prasslande ljud när du rör på dig. Vilket kommer ge dig en god natts sömn.

Vad vi inte gillar

Finns inget som vi inte gillar. Även om sovsäcken endast väger 960 g så är det den tyngsta i testet.

Den här sovsäcken passar dig som:

Vill ha en lättviktssovsäck som går att använda under vår, sommar och höst men inte vill lägga allt för mycket pengar på en sovsäck.

Fördelar

 • Rymlig
 • Tvåvägs dragkedja
 • Justerbar huva

Nackdelar


Att tänka på när Du köper en Lättviktssovsäck

 • Storlek – Med rätt storlek slipper du frysa på natten.
 • Säsong – Välj rätt sovsäck efter den säsong du ska sova ute i.
 • Packvolym – Hur liten/stor är sovsäcken när den är nerpackad?

Storlek

En av de viktigaste sakerna att tänka på är storleken på sovsäcken. Sovsäckar finns i olika längd som kan heta short, regular och long. Välj en längd på sovsäcken som är 10-20cm längre än vad du är.

Med rätt längd på sovsäck slipper du frysa på natten. Ju stöttre/längre sovsäck du har ju svårare kommer du få upp värmen i den.

Säsong

En annan viktig sak att ha koll på är för vilken säsong sovsäcken passar i. Det finns sovsäckar som enbart är lämpade för sommaren.

Men det finns även sovsäckar som funkar bra under tre säsonger (vår, sommar, höst). Ska du däremot tälta på vintern så ska du välja en sovsäck efter det.

Vanligast är att köpa en tresäsongssovsäck.

Cuin (Fill power)

Fill power berättar om dunets kvalité och fluffighet. Hur mycket den isolerar helt enkelt. Ju högre cuin desto bättre isolerad är sovsäcken.

Därför är en dunsovsäck lätt till hur mycket den kan isolera. En fill power på 500 cuin eller mer har bra isoleringsförmåga.

Värmen från din kropp kommer att hamna i det fluffiga dunet och stanna där. Som sedan fungerar som ett element och håller dig varm under natten.

Komforttemperatur

Der är viktigt att kolla vad komforttemperaturen är. Den kan skilja sig åt från kille och tjej. Komforttemperaturen talar om i vilken temperatur du kommer sova som skönast i sovsäck.

Oftast har killar en lägre komforttemperatur än tjejer.

Det finns även något som heter extremtemperatur vilket visar i vilken temperatur du kan överleva i.

Packvolym

Det är inte bara vikten du ska kolla på när du kikar på lättviktssovsäck. Även packvolymen har stor betydelse.

Ska du exempelvis vandra långt och vill kunna ta dig snabbt framåt vill du ha så lite vikt som möjligt men även en mindre ryggsäck så du smidigt kan ta dig fram. Och då vill du ha en sovsäck med liten packvolym.


Sammanfattning – Bästa Lättviktssovsäcken

 • Om du letar en lättviktssovsäck är Marmot Hydrogen Long LZ ett bra val eftersom den är lätt, packar litet och är en sovsäck för tresäsonger.
 • Vill du ha en lättviktssovsäck med liten packvolym då är Haglöfs L.I.M +3 Down bästa valet eftersom den packar minst av alla i testet.
 • Önskar du en lättviktssovsäck för vintern är Pajak Core 550 ett bra val eftersom du kan använda den till -25 grader till skillnad från de andra i testet.
 • Letar du efter en prisvärd lättviktssovsäck är Mammut Relax Down Bag 0c ett bra val eftersom det är den billigaste i testet utan att ha en sämre kvalité.

Lämna en kommentar