Tälta när det regnar (10 tips när du tältar i dåligt väder)

Att tälta när det regnar är inget vi gör frivilligt, men ibland har vi inget val. Vädret är inget vi styr över och ibland ändras helt enkelt prognosen.

Det finns en hel del vi kan göra för att få en bättre natt i tältet trots regn och det är precis vad vi ska gå igenom i det här inlägget.

När du tältar i regn ska du för det första ha ett bra tält som klarar av regnet. Dessutom ska du välja en tältplats som inte riskerar att bli vattenfylld och du ska se till att hålla dig själv och din utrustning torr för att undvika fukt och kondens inne i tältet.

1. Använd ett regntåligt tält

Att ha ett tält som står emot regn utan att det läcker in känns ju självklart och de flesta tält tål oftast regn ganska bra.

Det är däremot några saker du bör ha koll på när du väljer tält för att det ska klara av mycket regn.

Tältets vattenpelare

Tältets vattenpelare är ett mått på hur mycket regn tältet klarar av att stå emot innan det börjar läcka in. Det anges i Mmvp som står för ”millimeter vattenpelare”, alltså hur många millimeter vatten tältduken klarar av att hålla tätt.

Tälta på camping – Vattenpelaren på tältet tak och sidor behöver inte vara lika hög som på golvet eftersom vattnet rinner av där. Om du bara ska tälta på en camping där du har bättre underlag och oftast mindre vind kan det räcka med 1500mmvp på tältduken och 3000mmvp på tältgolvet.

Tälta på fjället – Ska du däremot tältet uppe på fjället där vädret ofta är hårdare och risken för hård vind är stor rekommenderar vi 3000mmvp på tältduken och 10.000mmvp på tältgolvet.

Tältets kvalitet

Tält av bra kvalitet håller oftast vattnet ute bättre än billiga. Förutom en bra vatten pelare på tältduken gäller det att sömmar och blixtlås håller tätt. Generellt sett har dyrare tält bättre sömmar och blixtlås.

Även kvalitén på tältduken är avgörande för dess vattentäthet. Även om en billig tältduk har bra vattenpelare så har de ofta en tendens att tappa sin vattentäthet snabbare än dyrare (och bättre) material.

Med det sagt, vi har själva tältet flera dagar i spöregn med ett billigt campingtält och det höll helt tätt. Det tältet hade däremot en väldigt tjock tältduk och var därför tungt.

2. Välj en regnsäker tältplats

Som vanligt är det viktigt att hitta en bra tältplats, men om det regnar är det faktiskt extra viktigt. Vi går igenom vad du ska tänka på när du väljer tältplats i regnigt väder här nedanför.

Välj den högsta punkten på platsen

Välj alltid den högsta punkten att slå upp tältet på om det regnar. Vad vi menar med högsta punkten är att välja den högsta punkten i området du är i – och undvika svackor där vatten kan samlas.

Se alltså till att det finns ytor bredvid tältplatsen som ligger lägre än ytan under ditt tält. Det gör att vattnet kommer att samlas där istället för där ditt tält står.

Undvik potentiella vattendrag

Vattendrag kommer att bli större vid regn och det kan även börja rinna vatten vid naturliga ”rännor” om regnet blir tillräckligt kraftigt.

Kolla alltså var det finns risk att det bildas vattendrag och undvik att slå upp tältet där. Typiska områden där vatten väljer sin väg är stigar som går längs fallhöjden, alltså nedåt.

Ta skydd från regnet under träd

Träd ger bra skydd mot regnet. Om du har möjlighet kan du alltså använda träd som regnskydd när du tältar. Ju större och tätare träd ju bättre såklart.

Det du ska tänka på är att inte tälta under döda träd, eller träd som riskerar att falla över tältet. Du ska också se till att inga grenar eller kvistar kan gnida mot tältet och skada de om det skulle börja blåsa.

Ha en dörröppning på tältets läsida

Om det blåser hårt när du tältar är det viktigt att placera tältet i rätt riktning mot vinden. Hård vind i kombination med regn blir som en högtryckstvätt.

Ställ tältet med kortsidan mot vinden om det är ett tunneltält, det gör att tältet fångar mindre av vinden och regnet.

Om du har möjlighet kan det vara bra att ha en dörröppning på läsidan av tältet så att du enkelt tar dig in- och ut utan att allt inne i tältet blir blött.

3. Stäng dörrar & ventilation (på vindsidan)

Som vi nämnde tidigare blir hård vind tillsammans med regn som en högtryckstvätt. Och den vill du inte ha rakt in i tältets ventilationsöppningar. Se därför till att stänga alla öppningar som är på den blåsiga sidan av tältet.

Ofta kan du trots att det regnar ha ventilationen öppen på läsidan av tältet. Om du kan det utan att det regnar in rekommenderar vi att du öppnar upp så mycket du kan på den sidan. Det minimerar kondensen i tältet.

Kolla även så att du har spänt upp stormlinorna och dragit ner tältduken lite extra mot marken på den blåsiga sidan. Det gör att det inte blåser in vatten mot innertältet.

För fler tips under blåsiga och regniga dagar kan du läsa vår guide om att tälta när det blåser hårt.

4. Packa i vattentäta packpåsar (Drybags)

För att hålla din packning torr både i förtältet och utanför tältet är det en bra idé att packa dina saker i drybags. Det är vattentäta packpåsar som håller kläder och utrustning torr, även om din ryggsäck är helt blöt.

Eftersom kläder och sovsäck hålls torra innebär det att du slipper släpa in blöta saker i tältet. Det gör inte bara att du kan sova torrt och varmt, du slipper även kondens som kommer bildas när du har blöta saker inne i tältet.

En annan sak du kan använda drybagsen till är att lägga blöta regnkläder i över natten och förvara i förtältet. Även det gör att du slipper ha de i tältet, vilket kommer öka kondensen och fukten.

Sovsäck i drybag

Det viktigaste att förvara i en drybag om det regnar är sovsäcken. Speciellt om det är en dunsovsäck. Sovsäckar i dun värmer dåligt när de blir blöta och dessutom torkar de långsamt.

Vi förvarar alltid våra dunsovsäckar i drybags oavsett om det regnar eller inte. Det är helt enkelt inte värt att riskera att de blir blöta.

Kläder i drybag

När det gäller kläder så är det extra viktigt att hålla underkläder och underställ som du ska sova i torra. Du vil inte sova i blöta kläder. Övriga kläder går oftast bra att torka under dagen så länge det är uppehåll.

Elektronik i drybag

Du vill inte att elektronisk utrustning ska bli blöt. Packa därför powerbank och liknande i en liten drybag.

5. Stanna i tältet vid skyfall

Om det regnar hårt brukar vi stanna inne i tältet, sitta i ett vindskydd eller ta skydd av en tarp. Vi tycker det varken är roligt att vandra i regn eller praktiskt – allt blir dyngsurt.

Ha med en kortlek så blir det roligare att vara instängd i tältet om det skulle regna en hel dag.

Vindskydd

Ett annat tips är att gå in i ett vindskydd om det regnar. Det kan faktiskt vara rätt mysigt att sitta i vindskyddet om det regnar.

Gör upp en eld och laga lite mat. Passa på att torka blöta kläder och skor och planera vad ni ska göra så fort regnet lättar.

Tarp

Att ha en tarp är inte bara skönt när det blåser, det är också perfekt för regniga dagar. Du kan ha den som regnskydd vid lunchpausen under en vandring eller som ett extra förtält att laga mat- eller bara chilla under när det regnar.

Dessutom ger den extra skydd mot regnet om du sätter den över tältet. Du kan också ha den vid tältöppningen för att lättare ta dig in- och ut, utan att det blir blött i tältet.

tälta i regn tarp

6. Ta inte in blöta saker i innertältet

Vill du undvika fukt och kondens i tältet ska du hålla blöta saker utanför tältet. Det är lättare sagt än gjort, men det finns några saker du kan tänka på för att göra det lättare.

Lägg blöta regnkläder i en drybag

Lägg blöta regnkläder i en drybag och förvara utanför tältet. På det sättet slipper du dra in fukten i tältet.

Om du tar in blöta kläder i tältet kommer de släppa ifrån sig fukt inne i tältet när de torkar. Den fukten måste du sen få ut för att det inte ska bli blött och kondens inne i tältet.

Lägg blöta saker i absiden

Om du har en blöt ryggsäck, lägg den ute i absiden hellre än i innertältet. Du vill som sagt inte få in fukten i tältet eftersom det bildas kondens och blir fuktigt. Och då blir din sovsäck och kläder fuktiga.

Om du har ett regnskydd till ryggsäcken ska du använda det. Inte bara för att det hjälper att hålla innehållet torrt. Det håller även ryggsäcken torrare, vilket innebär mindre fukt i tältet om du tar in den i förtältet.

7. Packa ihop yttertältet sist av allt (& förvara det separat)

Om det är så att det spöregnar när du ska packa ihop tältet och du inte har möjlighet att vänta ut regnet, ska du försöka att hålla dig själv och tältet så torrt det går.

Ett tips är att packa ihop yttertältet sist av allt – för att hålla resten av sakerna torra.

Gör så här:

  • Packa ihop sovsäck & lägg i drybag
  • Packa ihop liggunderlag & kudde
  • Packa ihop kläder och övriga saker i ryggsäcken
  • Packa ihop innertältet medan du är under yttertältet och lägg i ryggsäcken
  • Ta på dig regnkläder, gå ut och packa ihop yttertältet och fäst på utsidan av ryggsäcken

Vi ska vara ärliga, vi gör inte alltid så här. Om vädret ser ut att bli bättre senare under dagen packar vi helt enkelt ihop som vanligt eftersom vi vet att vi kan torka alla saker sen.

Det är mer ett tips för de där riktigt regniga dagarna när det aldrig vill sluta ösa ner – och ibland flera dagar i sträck.

8. Passa på att torka saker i morgonsolen

Morgonsolen är det bästa för att torka saker efter en blöt natt i tältet. Det första vi gör om solen skiner på morgonen är att placera tältet i solen om det inte står där och sen torka blöta saker.

Torka tältet i solen

Se till att tältet står i direkt sol, om det inte gör det – flytta det till en solig plats. Kupoltält är bara att flytta på som de är, tunneltält går hyffsat enkelt att flytta om man är två personer, även om det är lite krångligare.

Tänk bara på att tömma tältet på saker först.

Häng sovsäcken på tork

Det andra vi gör är att hänga sovsäckarna på tork. Antingen på en tvättlina så sätter upp, eller lägga de över tältet (när det är torrt).

Du kan också hänga de över en gren, Men kolla så att det inte är några vassa kvistar som kan skadan sovsäcken.

9. Använd en footprint under tältet

Att ha en footprint skyddar inte bara tältet från vassa stenar och pinnar. En footprint ger även extra skydd mot väta underifrån och minskar kondens i förtältet.

Tält utan footprint har inget golv i absiden. Det gör att regnvatten kommer rinna in i förtältet och blöta ner utrustning, men även göra det blött när du går in- och ut ur tältet.

Dessutom kommer marken bli väldigt blöt inne i förtältet vilket som vi redan nämnt, kommer öka fuktnivån och kondens.

10. Använd bra regnkläder

Att ha bra regnkläder på regniga dagar kan ju låta som en självklarhet, men vi ska förklara lite mer varför. Det är faktiskt inte bara för att du själv ska hålla dig blöt som dom är bra.

Regnkläder håller dessutom dina kläder du har under torra, och kängorna, och mössan. Regnkläderna hjälper dig därför att slippa släpa in blöta kläder i tältet senare på kvällen, kläder som måste torkas och gör ditt tält fuktigt. Så att alla dina andra saker blir fuktiga.

Om du dessutom ska sova i samma underställ som du har på dig vill du absolut inte att det ska bli blött innan du lägger dig i sovsäcken.

tälta i regn

Packa ner blött tält

Efter en blöt natt har du inte alltid tid (eller möjlighet) att torka det. Då kan du packa ner det blött i ryggsäcken. Tält tål att packas ner blöta och kan ligga så ett par dagar utan problem.

Det största problemet är oftast att allt annat i ryggsäcken också kommer att bli blött av det blöta tältet.

För att undvika att blöta ner dina övriga saker kan du:

  • Sätta fast ditt blöta tält på utsidan av ryggsäcken
  • Packa det blöta yttertältet separat och fästa på ryggsäcken
  • Packa ner tältet (eller bara yttertältet) i en drybag
  • Ha kläder, sovsäck och andra saker du vill hålla torra i drybags och packa tältet i ryggsäcken

Torka ett blött tält

Även om ditt tält klarar att packas ner blött kortare tid skadar det ju aldrig att torka det först. Det enklaste och snabbaste sättet att torka ett blött tält ute i naturen är genom att låta det stå i vind eller sol (helst både och).

För att skynda på torkningen kan du skaka av tältet och torka av det med en disktrasa eller handduk först.

Öppna upp tältet helt så kommer även kondens att torka ur och det blir torrt även på insidan. Brukar tältet vara fuktigt av kondens på yttertältets insida.

Förvara blött tält

Att förvara tältet blött mellan tältplatser någon- eller ett par dagar är inga problem, men att förvara tältet blött en längre tid gör att det riskerar att mögla och att tältduken skadas.

Se därför alltid till att packa upp ditt tält och hänga det på tork när du kommer hem, även om du tror att det är torrt. När tältet packas ihop tight räcker det med lite fukt för att det ska börja mögla eller bli missfärgat.

Vi brukar hänga upp tältet över ett par stolar på uteplatsen om det är väldigt blött och sen ta in det i badrummet där det får torka helt och hållet.

Förvara tältet luftigt hemma

Efter tältet är helt torrt packar vi det i en större nätpåse som är luftig. Vi packar det alltså inte tight när vi förvarar det en längre tid hemma. Det gör att det har möjlighet att torka ur eventuell fukt som är kvar.

Kondens i tältet när det regnar

När du tältar i fuktigt väder eller när det regnar kommer det att bli kondens i tältet, det kommer du inte ifrån. Men det finns saker du kan göra för att minimera kondensen i tältet.

Du kan bland annat:

  • Använda ett tält med både ytter- och innertält
  • Hålla blöta saker utanför tältet
  • Öppna upp så mycket du kan utan att det regnar in
  • Förvara kläder och utrustning i drybags
  • Tända ett värmeljus i tältet för att trycka bort fukt ut tältet

Läs fler tips hur du undviker kondens i tältet i länken ovanför.

Laga mat när det regnar

Att laga mat blir krångligare under regniga dagar. Att sitta ute i spöregn blir både blött och omständligt, det kan därför vara bra att fundera på lösningar om du vet att det kommer regna.

Bra alternativ är:

  • Laga mat i vindskydd
  • Under en tarp du spänner upp utanför tältet
  • Under absiden på tältet

Om det är så att du ska laga mat inne i tältet eller i absiden måste du ha koll på riskerna det innebär.

Torka kläder och utrustning på en blöt tälttur

Att få blöta kläder, skor och utrustning när det regnar är oundvikligt, speciellt när du är ute och vandrar. Här är lite tips hur du kan torka kläder och utrustning.

Gör upp en eld

Har du möjlighet att göra upp en eld kan du ställa kängorna i närheten för att torka dom, akta så de inte står för nära så de skadas bara. Kängor torkar ganska snabbt bredvid en varm eld.

För att torka kläder kan du ha de blöta kläderna på dig och sitta nära elden. Både värmen från elden och din kroppstemperatur som ökar kommer att torka kläderna och trycka ur fukten.

Torka strumpor & skor med varmvatten i en vattenflaska

Genom att fylla en vattenflaska med varmvatten får du som ett element att torka skor och strumpor med. Trä strumporna över vattenflaskan eller lägg flaskan i skorna så kommer de att torka av värmen som trycker ur fukten.

För att det ska fungera bra rekommenderar vi en plastflaska som tål värme, själva har vi en från Nalgene som fungerar perfekt och tål varmvatten utan att avge gifter.

Häng upp blöta kläder i tältet

Du kan alltid hänga saker på tork i tältet. Ofta finns det linor att hänga tvätt och blöta kläder på. Var beredd på att det kan bli rätt fuktigt i tältet dock, men måste du så måste du.

Hur lång tid tar det att torka ett tält hemma?

Det beror på vädret och hur välventilerat rummet är, men det tar vanligtvis några timmar till ett dygn för ett tält att torka helt.

För att påskynda processen kan du använda en fläkt för att hjälpa till att cirkulera luften.

Lämna en kommentar