Tälta i Göteborgs Skärgård (10 fina öar att tälta på)

Göteborgs Skärgård är magiskt och här finns otroligt många tältplatser att välja på. Njut av solnedgångar, härliga bad från stränder och vikar. Varma klippor och lugn.

Det finns många öar utanför Göteborg att besöka och du tar dig till de antingen via färja, egen båt eller att paddla.

I det här inlägget kommer vi ge tips på öar i Göteborgs skärgård där du kan fricampa och njuta av lugn och ro.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta fritt i Göteborgs Skärgård (Fricampa)

tälta fritt i göteborgs skärgård
Fina skärgårdsvyer i Göteborgs skärgård.

I Göteborgs skärgård gäller allemansrätten och du kan fricampa nästan vart du vill i enstaka dygn. Men vissa öar eller delar av öar är också naturreservat eller djurskyddsområden.

För att skydda natur och djurliv kan det vara tältförbud eller att du endast får tälta på anvisad plats. Ta reda på det innan du tar dig ut till en ö. Lättast är att läsa på Länsstyrelsen Göteborg.

Att tälta i Göteborgs skärgård en ljummen sommarkväll, njuta av bad, solnedgång och naturen är svårslaget.

Tälta i Göteborgs Skärgård

1. Hummerviken (Öckerö)

Öckerö är en centralort i norra skärgården och här finns bland annat apotek, systembolaget och matbutik. Från fastlandet går en gratisfärja som tar cirka 10 minuter till Öckerö från Lilla Varholmen.

Vill du tälta på Öckerö kan vi rekommendera att göra det i Hummerviken. Från färjehamnen är det en promenad på cirka 15 minuter väster ut på ön.

Tänk på! Det är mycket klippor så ett självstagande tält är bra (kupoltält).

Ön bjuder även på fina promenadslingor längs vattnet och i grönområden. Här finns det även gott om badplatser.

2. Björkö

Björkö är en bergig ö som ligger i Göteborgs norra skärgård. Här finns flera vikar och klippor att bada från.

Även om det är en populär och stor ö kan du hitta ställen att tälta på som är lugna och privata. Bästa platserna att tälta på hittar du i någon vik.

Ön är inte bara bergig utan det finns även grönområden, öppna landskap och blomstrande ängar. Ett tips är att besöka Valeberg där får du en fin utsikt över skärgården.

Lättast tar du dig ut till ön med färja från Lilla Varholmen som endast tar 4 minuter.

3. Knippelholmarna

Knippelholmarna är en liten ö som ligger precis utanför Göteborg i hamninloppet. Vilket gör att det inte blir riktigt tyst och lugnt här.

Men och andra sidan är det en fin ö med fina sandstränder och bra gräsängar att tälta på. Är du ute och paddlar och ska längre ut i Göteborgs skärgård är den här ön ett bra stopp på vägen innan du tar dig vidare.

Tänk på! För att dig till Knippelholmarna behöver du paddla. Ingen färja stannar här.

4. Rivö

En annan ö du behöver paddla till är Rivö som ligger i Göteborgs södra skärgård. Det är en större ö än vad Knippelholmarna är men också obebodd.

På den nordvästra delen av ön i en vik finns det bra plats att tälta på, det är en stor gräs yta så ni får plats med mer än ett tält här. Från viken ser man Göteborg och Saltholmen.

Det finns även en större yta att tälta på som ligger på den södra delen av ön. Men den mindre i nordvästra Rivö är mysigare.

5. Galterö

Galterö är ett naturreservat med skärgårdsvildmark och vackra vyer. Ön ligger i Göteborgs södra skärgård väster om Brunnö.

För att ta sig till Galterö tar du först färja till Brunnö från Saltholmen. Från Brunnö (Rödsten) går du cirka 2km tvärs över ön tills du kommer till en stenbro som tar dig över till Galterö.

Här finns flera vikar att tälta i med klippor, sandstrand och gräsängar. Bra badmöjligheter finns i vikarna.

OBS! Du får endast tälta på Galterö i ett dygn, liten del av ön är det även tältförbud.

6. Stora Rävholmen

Stora Rävholmen är en rätt stor ö som ligger i Göteborgs södra skärgård. Ön är obebodd och hit tar du dig genom att paddla.

Det finns bra tältmöjligheter på ön med mycket gräsytor. På Rävholmen finns en stor vik att ta sig in i från väster. I slutet av viken ligger en sandstrand som du kan tälta intill. Här skyddas du också av nordliga vindar.

Går du lite högre upp från stranden ligger en stor äng som också går att tälta på som ligger vindskyddat

7. Grötö

Grötö ligger i Göteborgs norra skärgård och är en lugn och stillsam ö. Här bor endast några få bofasta och ingen biltrafik finns.

För att ta dig till ön tar du först en färja till Björkö och därifrån en annan färja vidare till Grötö. På ön finns en mindre badstrand, klippor och lummig skog.

Bland klipporna längs vattnet går det att hitta små gräsplättar att tälta på.

8. Långholmen

I skärgården bjuds på fina solnedgångar.

En fin ö som bjuder på många fina tältplatser är Långholmen. Långholmen ligger i Göteborgs södra skärgård och hit går inga färjor utan du får paddla till ön. Det positiva är att ön inte ligger långt från fastlandet.

På den östra delen av Långholmen finns sandstrand och bra ytor att tälta på som är på plan mark. Men det finns också bra platser runt hela ön så välj det du tycker bäst om. Vid blåst går det att hitta bra lä platser.

Tänk på! Här går betande får fritt som kan komma fram och varar nyfikna. Låt de beta i lugn och ro.

9. Dynholmen

Dynholmen är en liten men vacker ö som ligger norr om Brännö. Hit behöver du paddla men kan vara lite knepigt att komma i land så tänk på det.

Här kan du hitta små gräsplättar att tälta på mellan klipporna som också skyddar mot vid. Bra badmöjligheter och vackra solnedgångar bjuds du på.

Hur tar man sig ut till Göteborgs Skärgård

Till många av Göteborgs skärgårdsöar kan du ta färja till från fastlandet. Ska du ut till den norra skärgården går färjor från Lilla Varholmen. Till den södra skärgården går färjor från Saltholmen eller Stenpiren.

Många av de mindre öar som är obebodda behöver du paddla till. Du kan hyra kajak på flera ställe bland annat Escape Outdoors och Långedrags Kajakuthyrning.

De som hyr ut kajaker kan även ge bra tips på öar att tälta på i Göteborgs skärgård och vad som är bra att tänka på.

Läs mer: Fina platser att tälta på i Göteborg

1 svar på ”Tälta i Göteborgs Skärgård (10 fina öar att tälta på)”

Lämna en kommentar