Tälta i Stockholms Skärgård (13 fina tältplatser & campingar)

Klippor, badstränder och tallskog är den typiska skärgårdsnaturen. Men du kan också njuta av både soluppgångar och solnedgångar här.

Det är lättare att fricampa i Stockholms skärgård än att hitta en camping du kan tälta på. Att ta sig ut till skärgården är enkelt med båttrafiken som går från centrala Stockholm.

I det här inlägget kommer vi lista skärgårdsöar i Stockholm där du kan tälta fritt och vilka öar som har camping där du kan tälta.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta fritt i Stockholms Skärgård (Fricampa)

tälta fritt i stockholms skärgård

Det finns en hel del skärgårdsöar att tälta på i Stockholm som har långgrunda badstränder, klippor, vandringsleder och olika aktiviteter. Butiker och service kan variera beroende på vilken ö du besöker.

Tänk på att vissa öar eller delar av öarna i skärgården är naturreservat vilket innebär att det kan vara tältförbud eller att du endast får tälta på anvisade tältplatser. Naturen ute i skärgården är också känsligare så var rädd om den.

De öar som förvaltas av Skärgårdsstiftelsen har en informationsskylt innan du kliver på ön. Läs den så vet du vad som gäller på ön du besöker och vart du kan tälta och om du får tälta på ön. Du kan också besöka Skärgårdsstiftelsens hemsida för mer info.

Tälta i Stockholms Skärgård

1. Möja (Möjaskärgården)

tälta på möja

Möja hör till den mellersta skärgården och är en ö som har det mesta som matbutik, restauranger, café, vandringsleder, sevärdheter och fina badstränder.

På Möja gäller allemansrätten och du får tälta fritt här. Tänk på att att inte störa eller förstöra och att inte tälta nära bebyggelser. OBS! I naturreservatet Björndalen är det tältförbud.

Tips! Är det dåligt väder finns en bastu att boka i Ostholmen på Möja.

2. Rödlöga

I Stockholms norra skärgård ligger Rödlöga. På Rödlöga finns inga vägar utan du tar dig fram på slingrade stigar, det finns en blå-, gul- och röd stig.

Här finns en äldre bebyggelse av lanthandel och ett mysigt café på sommaren. Tillskillnad från de andra skärgårdarsöarna är Rödlöga en något lugnare ö att besöka.

Du får tälta fritt på ön i enstaka dagar så länge du inte skadar naturen eller stör markägare. På den östra sidan av ön hittar du fina badklippor att bada från.

3. Nåttarö

Till Nåttarö tar du skärgårdsbåt från Nynäshamn. Till Nynäshamn kan du ta pendeltåget från centralen i Stockholm. Det är en ö med många fina sandstränder och ett populärt surfställe.

Du får tälta på Nåttarö utanför campingområdet i max 2 dygn. Tips! Ta dig till Båtskären på den norra delen av ön och tälta. Där har du tillgång till utedass, eldplats och en badbrygga. Här får du också möjlighet att njuta av kvällssol om det är klart väder.

Missa inte! Drottninggrottan som ligger mitt på ön. Det sägs att Drottning Maria Eleonora som var gift med Kung Gustav II Adolf gömde sig där för danskarna.

4. Huvudskär

tälta på huvudskär stockholm skärgård
Stockholms Skärgård (Huvudskär).

Huvdskär är en vacker skärgårdsö som ligger i Stockholms södra skärgård. Ön är ett naturreservat med ett rikt fågelliv.

Eftersom Huvudskär ligger långt ut i havsbandet är det därför en lugn ö tillskillnad från de större öarna. Här är det tillåtet att tälta i max två dygn.

Det finns fina klippor att bada i från och ett perfekt vatten att snorkla i. OBS! Det är inte tillåtet att elda på ön.

5. Fjärdlång

På skärgårdsön Fjärdlång kan du hyra roddbåt, vandra och självklart kan du bada från olika klippor eller från den mindre sandstranden.

På ön finns det bastu att hyra och ett café. Du får tälta max 2 dagar i sträck på samma ställe. Tänk på! Du får endast göra upp eld på anvisade platser.

Passa på att ta vandringsleden som tar dig till utsiktsplatsen Tysta Klint som ligger 36 meter över havet.

6. Bullerö

Bullerö är även det ett naturreservat i skärgården och här får du tälta max 2 dagar på samma plats. Här finns många fina vikar och klippor att bada från.

Ett tips är att tälta vid Norrängen. Här finns bra med plana gräsytor och du har tillgång till både eldplats och bänkar. Du tar dig till Bullerö med båttaxi från Stavsnäs.

OBS! Tänk på att det inte finns någon matbutik eller restauranger på ön.

7. Grinda

Grida ligger i Stockholms norra skärgård i Värmdö kommun och är ett naturreservat. Här får du endast tälta på anvisad tältplats.

En tältplats ligger intill den norra brygga där det är tillåtet att slå upp tält. Där finns även en eldplats om du vill grilla eller elda. Torrdass finns vid alla badplatser.

När du besöker ön ska du passa på att besöka utsiktsplatsen på Klubbudden som ligger 35 meter över havet. Det finns även en kortare natur- och kulturstig på ön som är värd att gå.

8. Björnö

tälta på björnö stockholms skärgård
Strand på Björnö.

På Björnö får du endast tälta på anvisad plats då det är ett naturreservat. Där det är tillåtet att tälta är vid Ramsviken. Där finns en stor gräsyta att slå upp tältet på.

På platsen finns brunn, grillplats och en naturhamn. I Naturhamnen som ligger i lä blir vattnet snabbt varmt och skönt att bada i.

På Björnö finns flera vandringsleder, badstränder och klippor att bada från.

9. Finnhamn

Finnhamn är en riktig ö-pärla och här finns mycket att både göra och uppleva. Det finns restauranger, caféer, lanthandel och kiosk.

Här kan du paddla kajak, vandra Båtluffarleden och bada från klippor och sandstränder. På Finnhamn får du endast tälta på anvisad tältplats som ligger Stora Jolpan.

Vid tältplatsen finns dass, färskt vatten, sopbod, grill- och badplats. Behöver du duscha kan du göra det på vandrarhemmet Utsikten mot en avgift.

10. Rögrund

På Rögrund finns släta klipphällar som gör det enkelt att ta sig ner i vattnet för att bada. Ön ligger nära farleden mellan Stavsnäs och Dalarö.

Här kan du hyra kajak om du vill utforska omgivningen runt ön. Kajak kan du hyra på vandrarhemmet som ligger på ön. I Sjöstugan finns café, restaurang och bar.

Tältplats hittar du i viken bakom sjöstugan och hamnen.

Tälta på camping i Stockholms Skärgård

tälta på camping i stockholms skärgård

Eftersom det inte är tillåtet att tälta på alla skärgårdsöar i Stockholm kan du istället tälta på en camping. På en camping har du också bekvämligheter som dusch, toalett och kök.

Campingar ute i skärgården är lite enklare än vad andra campingar kan vara. Men du får istället bra platser vid vattnet och en mysig omgivning.

Oftast behöver du inte boka plats innan ankomst men vissa undantag kan finnas. Kontakta därför alltid campingen i förväg för att vara på den säkra sidan.

Tyvärr finns det inte super många campingar att välja på i skärgården då det mest finns vandrarhem och stugor att hyra. Men vi har listat de campingar vi hittat här under.

Camping med tältplats i Stockholms Skärgård

11. Utö Camping

En ö som ligger i Stockholms södra skärgård är Utö. Det är en perfekt skärgårdsö att besöka första gången. Här är det många som har sommarhus och vissa bor även här året runt.

Det är en ö som har det mesta. Här finns en Ica butik, restauranger, cykeluthyrning, caféer, vandringsleder, badplatser ock olika sevärdheter.

Vill du tälta på Utö får du göra det på Utö camping som ligger några hundra meter från Gruvbyn. Enskilda personer behöver inte boka innan men är ni en större grupp som vill tälta här ska ni boka innan.

På campingen finns ett servicehus med dusch, toalett och kök. Grillplatser finns för dig som vill grilla.

OBS! Eftersom delar av Utö är ett naturreservat får du inte tälta fritt här.

12. Camping Grinda

camping på grinda
Grinda skärgård.

Norr om Värmdö ligger skärgårdsön Grinda. Det är en liten paradisö som har det mesta du behöver för att kunna vara här länge.

Förutom en vacker skärgårdsnatur och nära till bad finns det bageri, café, lanthandel och restauranger. Dessutom hålls olika evenemang här.

Vill du tälta på ön finns Camping Grinda som har ett stort grönområde att tälta på. Du väljer själv vart du vill stå.

Det krävs ingen bokning för att tälta här. I priset har du tillgång till dusch och torrdass. Gemensamma grillplatser finns om du vill grilla.

13. Rånö Camping

Lite söder om Utö ligger skärgårdsön Rånö. Här finns en naturcamping där tältplatsen ligger mellan Rånö och Ålö.

På naturcampingen finns endast torrdass och vatten i pump inget mer än så, du har även nära till bad härifrån.

Det är cirka 1,5km till Vaxholmsbryggan där krog och matbutik finns. Till Rånö tar det cirka 1 timme med Waxholmsbåten från Nynäshamn.

Om du måste boka innan du kommer tror vi inte behövs men är osäkra. Det bästa är att du hör av dig till campingen innan.

Missa inte vår artikel om platser och campingar att tälta på i Stockholm för fler bra tips!


Hur tar man sig till Stockholms Skärgård?

båtar till stockholms skärgård

För att ta sig ut i Stockholms Skärgård kan du paddla, ta egen båt eller ta någon av skärgårdsbåtarna.

Båtar går från Strömkajen och Nybrokajen inne i stan eller från Årsta och Nynäshamn.

För att kolla tidtabell och hur båtarnas rutter ser ut är kan du gå in på Waxholmsbolagets hemsida eller på Strömmas hemsida.

Lämna en kommentar