Tälta i Vålådalen (9 fina tältplatser & campingar)

Vålådalen har vackra fjällandskap att tälta på och det är tillåtet att tälta fritt då allemansrätten gäller. Njut av dalgångar, fjällsjöar, porlande fjällbäckar och magiska utsikter när du är här.

Vi har själva tältat mycket i just Vålådalens naturreservat och kan varmt rekommendera det.

I det här inlägget har vi samlat våra bästa tips på platser att tälta på när du är i Vålådalen. Vi har också nämnt vilka fjällstationer samt campingar du kan tälta på. Hoppas du hittar något du gillar!

Tälta fritt i Vålådalen (Fricampa)

tälta i vålådalens naturreservat

Vålådalen är ett naturreservat i Södra Årefjällen som sträcker sig ända bort till Storulvån. Här gäller allemansrätten vilket innebär att du får tälta fritt i enstaka dagar.

I Vålådalen får du tälta i en vacker fjällvärld av höga fjäll, mäktiga dalgångar, slingrade bäckar med klart vatten och skog. Här finns det stora ytor att tälta på. OBS! Tälta inte nära renar.

Det bästa med att tälta i fjällen är att du oftast har tillgång till fjällbäckar med klart och rent vatten. Det finns också många fjällsjöar att tälta vid vilket är bra om du vill tvätta av dig innan du går och lägger dig om du vandrat långt.

Här tipsar vi om våra bästa tältplatser i Vålådalen!

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta i Vålådalen

1. Nulltjärn

tälta i vålådalen nulltjärn
Spegelblankt på Nulltjärn med utsikt över Kyrkstensfjället och Kyrksten.

Nulltjärn är ett ställe som på den senaste tiden blivit en populär plats att tälta vid. Vi har själva tältat här många gånger och vi förstår varför det blivit så populärt. Det är en fin plats nära en badsjö och du har kvällssol länge.

Andra fördelar med att tälta vid Nulltjärn är att en parkering ligger nära så du slipper gå långt för att komma fram. Eldplatser finns samt en vedbod där du själv sågar och klyver din egen ved. Även ett dass finns.

Det finns gott om plats att tälta på men är inget ställe för dig som vill vara för dig själv. Då skulle vi rekommendera att tälta mer på fjället.

2. Ottsjön

fin plats att tälta på i vålådalen
Sen kväll och lugn sommarkväll vid Ottsjö.

Ett annat populärt ställe som ligger precis på gränsen till Vålådalen är Ottsjön. Här finns en badstrand med långgrund sandstrand. Du tältar nära sjön och här ligger kvällssolen på. Det är också en plats vi tältat på och besökt många gånger.

Det är inte lika mycket yta att tälta på som det är vid Nulltjärn, därför kan det känns fullt här under sommarmånaderna. Många är också här över dagen för att bada och grilla, en grillplats med bänkar finns.

Ottsjön och badstranden ligger inte långt från den lilla parkering som ligger efter att du passerat bron över Storån om du kommer från Undersåker. Förutom att tälta kan du hyra kanot, bada och fiska här.

3. Issjödalen

tälta issjödalen vålådalen
Issjön, en fin plats att tälta på i Issjödalen.

Issjödalen har formats efter istiden och här är naturen unik. Det är en speciell och vacker natur som du lättast når från Vallbo. Räkna med att du får vandra cirka 9km enkel väg till Issjödalen, det är en lätt vandring.

Framme vid Issjödalen ligger Issjön som är en fin plats att slå läger vid. När du vandrar till Issjödalen kommer du att gå längs med en rinnande bäck där du kan fylla på med vatten.

Tips! Passa på att ta ett dopp i Issjön. Vattnet är klart och turkosa men det är också riktigt kallt vatten. Men så härligt att doppa sig i.

4. Ottfjället

tälta på Ottfjället
Här ser ni vindskyddet som ligger på vänster sida och det mindre vattenfallet.

Vandrar du upp till Ottfjällets topp kommer du passera två vindskydd på vägen. Det sista vindskyddet ligger över trädgränsen intill ett mindre vattenfall där kan du tälta i närheten. Vid vindskyddet finns också en eldplats.

För att komma hit följer du vandringsleden som går upp till Ottfjällets topp, leden är markerad med skyltar och lednummer. Startar gör du bakom Vålådalens Fjällstation, leden börjar brant nästan direkt.

OBS! Tänk på att det kan blåsa mycket här så välj en dag när det är mindre vind om du kan.

5. Lunndörrspasset

Ett fint ställe att vandra till om du inte vill stöta på allt för mycket människor är till Lunndörrspasset, som ligger på gränsen mellan Jämtland och Härjedalen.

Längs med leden kan du hitta bra tältplatser och du väljer själv hur långt du vill gå för att tälta. Här är naturen häftig med storslagna dalgångar som omges av stora fjälltoppar.

Du kan starta vandringen från Vålådalen och följa skyltar till Lunndörrsstugan, en vandring på 14km. Du kan också gå från Vallbo. Mycket ytor finns att tälta på.

6. Storulvån

tälta fritt i storulvån
Sommar i Storulvån.

Delar av Storulvån gränsar precis till Vålådalens naturreservat. Precis som resten av fjällen finns det gott om plats att tälta på. Här kan du stöta på lite mer folk eftersom Jämtlandstriangeln går här.

Det finns flera fjällbäckar som slingrar sig där du kan dricka vatten. Vi har själva druckit från många bäckar här och det är riktigt gott.

Tänk på att tälta på tålig och torr mark så du inte sliter och skadar naturen.

Tälta på camping & fjällstationer i Vålådalen

Vill du tälta en längre tid på ett och samma ställe och slippa packa upp och ner tältet ska du välja att tälta på en camping. Att bo på camping passar bra om du vill ha ett och samma ställe som utgångspunkt.

Förutom att du kan tälta där en lägre tid har du även tillgång till dusch, toalett och kök. I Vålådalen finns en camping och två fjällstationer.

På fjällstationerna behöver du boka tältplats innan men på Vålågården behöver du inte boka någon plats innan ankomst.

Camping & Fjällstationer med tältplats i Vålådalen

7. Vålådalens Fjällstation

På Vålådalens Fjällstation kan du tält. Det finns ett gräsområde nära Fjällstationen. Här är det perfekt att tälta om du vill vara på samma plats i mer än enstaka dagar och vill göra olika dagsturer.

På Fjällstationen finns en mindre butik, café där du kan köpa fika men också vin och öl. En restaurang ligger på övervåningen ovanför receptionen, här kan du också hyra bastu och utomhus bad finns. När du tältar här har du tillgång till dusch, toalett och kök.

OBS! Bokning av tältplats krävs innan ankomst. Det gör du lättast på deras hemsida. Annars kan du också ringa eller maila Fjällstationen.

8. Vålågården

Innan du kommer fram till Vålådalens Fjällstation som ligger där vägen tar slut kommer du att passera Vålågården som är en camping du kan tälta på.

Det är en camping som har öppet året runt och du behöver inte boka tältplats innan ankomst. Här finns ett servicehus med dusch, toalett och kök, även en tvättstuga finns.

På campingen finns en mindre butik, restaurang och café. Vålågården har också ett bra läge för dig som vill vandra. Några leder ligger precis på andra sidan vägen.

9. Storulvåns Fjällstation

Storulvån ligger precis på gränsen till Vålådalens naturreservat och här kan tälta utanför Fjällstation. Det finns plana och bra gräsytor att slå upp tältet på.

När du tältar här har du tillgång till dusch, bastu, kök och toalett. Här finns också en mindre butik med basvaror, hygienartiklar och vandringsprylar.

På fjällstationen finns även en restaurang där du kan äta lunch eller middag, de serverar även öl och vin. Tältar du här har du nära till flera fina dagsturer.

OBS! Du måste boka tältplats innan gör det på deras hemsida eller ring till dom. Tältar eller bo du här har du även gratis parkering.

Lämna en kommentar