Tälta i Göteborg (15 fina tältplatser & campingar)

Göteborg bjuder på många fina platser att tälta fritt på oavsett om du vill tälta i skärgården eller i skogen.

Det finns fler möjligheter att fricampa på i Göteborg än att hitta en camping där du kan tälta. Vi kommer så klart ta upp både alternativen i inlägget. Och ge våra bästa tips på tältplatser i Göteborg men också en bit utanför.

Att tälta är ett bra sätt att upptäcka naturen på och många platser har nära till bad och fina solnedgångar speciellt om du tältar i Göteborgs skärgård.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta fritt i Göteborg (Fricampa)

fricampa göteborg

Det är inte svårt att hitta fina platser att tälta på i Göteborg. Där du kan hitta lugn och njuta av naturen. Många ställen kan du nå med kollektivtrafiken.

Allemansrätten gäller om inget annat anges på platsen. Vilket innebär att du får tälta fritt i enstaka dagar utan att störa markägare eller skada naturen. Kom ihåg att lämna platsen snygg och ta med ditt skräp hem.

Särskilda regler kan gälla i naturreservat och i djurskyddsområden. Där kan det vara tältförbud eller att du endast får tälta på anvisad plats. Du kan läsa mer på Länsstyrelsens hemsida vad som gäller i kommunens naturreservat.

Missa inte att tälta i Göteborgs skärgård. Dit går båtar eller så kan du hyra en kajak och paddla ut till de olika öarna.

Tälta i Göteborg

1. Vättlefjälls Naturreservat

tälta i vättlefjäll
Sjö i Vättlefjälls Naturreservat.

Ett omtyckt friluftsområde nära Göteborg är Vättlefjälls naturreservat. Här får du tälta i enstaka dagar och allemansrätten gäller.

Naturreservatet har gott om sjöar där det är fint att slå upp tältet på. Annars kan du tälta vid ett vindskydd eller rastplats där det också finns eldplatser om du vill grilla.

I Vättlefjäll kan du bada, paddla och fiska. Här finns också olika vandringsleder, en led som går genom naturreservatet är Bohusleden. I området finns även spår efter gårdar från medeltiden.

Vindskydd finns vid Stora Björsjön och runt Stora Kroksjön finns det tre vindskydd. OBS! Du får endast elda och grilla på anvisade platser.

2. Norra Långevattnet

Ett mindre känt område att tälta på nära Göteborg är Norra Långevattnet. Det är också en av de mest lättillgänglig sjöarna från Göteborg.

Norra Långevattnet ligger inte långt från Delsjömotet. Det tar endast 5 minuter att gå från Delsömotets hållplats till sjön.

Här finns flera fina platser att tälta på som ligger vid vattnet. Även ett vindskydd finns vid sjön om du vill tälta i närheten av det.

3. Kåsjön

Runt Kåsjön gäller allemansrättens regler och här kan du hitta gott om tältplatser, marken är platt vilket är perfekt att tälta på.

Du kan också hitta klipphällar att bad ifrån. Runt Kåsjön går en vandringsslinga som heter Kåsjön Runt om du vill se mer av naturen kring sjön.

Längs rundan kommer du passera vindskydd och en badplats.

4. Horsikan (Mölndal)

Ungefär 1 mil söder om Göteborg ligger Horsikan. Här kan du hitta bra tältplatser runt sjön.

Ett tips på ett fint ställa att tälta är ute på udden. Där finns vindskydd med eldplats, torrdass, vedförråd och soptunna. Här kan du också bada.

Parkera kan du göra intill bollplanen. Sen får du gå några hundra meter längs bergsryggen för att komma fram till sjön.

5. Yxsjön

Cirka 2 mil utanför Göteborg ligger naturreservatet Yxsjön. Här gäller allemansrätten och du får tälta i enstaka dygn. Tänk på att ställa tältet på tålig mark och ta med dig ditt skräp efteråt.

Ett tips är att tälta ute på udden som finns vid sjön. Där finns plats för få tält vilket gör det till ett lugnt och mysigt ställe att vara på.

Klipporna som finns på udden gör att du kan både bada och fiska härifrån.

6. Skårsjön

En annan fin sjö att tälta vid som ligger några mil utanför Göteborg är Skårsjön i Kungsbacka. Här kan du tälta på en halv ö, hur mysigt är inte det?

Väljer du att tälta på den lilla halvön kan du bada och njuta av kvällssolen härifrån.

För att ta dig ut till den får du gå en kortare vandring på cirka 1,5km från parkeringen. Stigen ut har en varierad terräng och kan vara lite svår på vissa håll.

Tälta i Göteborgs norra- & södra skärgård

tälta i göteborgs skärgård
Fin solnedgång i Göteborgs skärgård.

Att tälta i Göteborgs skärgård är populärt och otroligt vackert speciellt under sommarmånaderna. Du kan hitta många öar att tälta på och du kan njuta av vackra solnedgångar.

OBS! I Göteborgs skärgård får du endast tälta max ett dygn på samma ställe och endast elda och grilla på anvisade eldplatser.

7. Björkö

Björkö hör till Göteborgs norra skärgård och här kan du hitta flera fina vikar att tälta vid. Du har nära till både bad och krabbfiske. Det är en bergig ö med många härliga klippor.

Men det finns också fina grönområden och bra stigar att utforska ön med. Ett tips är att ta dig till utsiktspunkten Valeberg där får du fin utsikt över öarna i skärgården.

Till Björkö tar du dig smidigt med färja från Lilla Varholmen som endast tar 4 minuter.

8. Rivö

Rivö är en obebodd ö som ligger i Göteborgs södra skärgård. Här kan du hitta både stora gräsplättar och mindre gräsytor att tälta på.

På den nordvästra delen av ön ligger ett större gräsområde och en mindre gräsplätt ligger vid Sugviken med bra badläge. Är det blåsigt kan du hitta lä bakom någon klippa.

För att ta dig till Rivö är det lättast att paddla.

9. Styrsö

En annan ö i Göteborgs södra skärgård är Styrsö. Det är en lite större ö, här finns café, restaurang och bra bad möjligheter.

Flera utsiktsplatser finns kring ön och bra naturstigar som gör det lätt att upptäcka ön på. Det är lättast att hitta tältplats där det finns stränder.

Till Styrsö går det färjor från fastlandet. Tre bryggor finns vid Styrsö Bratten, Styrsö Skäret och Styrsö Tången.

OBS! Tänk på att vissa delar av Styrö är ett naturreservat. Där är det inte tillåtet att tälta.

10. Stora Rävholmen

Söder om Styrsö ligger Stora Rävholmen som är en medelstor skärgårdsö. Här finns det gott om tältplatser. Bra och platt mark finns av äng och gräsområden.

Är det blåsigt går det att hitta platser i lä. Även en badstrand finns på ön. Är det fint och klart väder bjuds du på fina solnedgångar.

För att ta sig till Rävholmen behöver du paddla. Tänk på att det kan bli vågigt både utanför och i viken vid Rävholmen.

Tälta på camping i Göteborg

tälta på camping i göteborg

Önskar du lite mer bekvämlighet och vill utforska Göteborg mer än två dagar och vill ha en tältplatsen som utgångspunkt? Då ska du välja att tälta på en camping i stället för att tälta fritt.

Det finns några campingar i Göteborg där du kan tälta nära centrum eller en bit ifrån. Tältar du utanför finns det bra med kollektiva förbindelser.

Oftast är det drop-in för tält på camping och ingen bokning behövs. Men på större och populära campingar måste du boka innan din ankomst.

I listan har vi tagit upp campingar nära Göteborg centrum och några en bit utanför.

Camping med tältplats i Göteborg

11. Göteborgs Camping Lilleby

En camping som ligger cirka 2mil utanför Göteborg är Göteborgs Camping Lilleby. Campingen ligger nära havet och du har nära till bad och möjlighet att besöka Göteborgs norra skärgård.

Tältar du på Göteborgs camping Lilleby kan du smidigt ta dig in till stan och Liseberg med direkt buss som går från campingen. Men du kan också njuta av natur och bad från klippor. Ett perfekt ställe att tälta på om du vill ha både puls och lugn.

Det finns ett servicehus med dusch, toalett och kök. I receptionen finns även en mindre butik och café.

OBS! Här måste du boka din tältplats innan din ankomst. Det är tillåtet att ha en bil vid tältet.

12. Lisebergs Camping (Askims Strand)

En annan camping som ligger nära bad och nära Göteborgs centrum är Lisebergs camping vid Askim Strand. Hit kan du ta dig med kollektivtrafiken från Göteborg.

På Lisebergs camping har du nära till Askims strand som är en populär badplats för barnfamiljen, men du kan också välja att gå en bit bort och bada från klipporna.

Campingen har 150 tältplatser där 14 av dom är med el. Vill du ha en plats med el måste du förboka tältplats innan. Tältar du utan el är det drop-in som gäller och du behöver inte boka plats.

På campingen finns två servicehus där även bastu finns, du kan också hyra din egen dusch och toalett på campingen och lämna dina hygienartiklar där. Övriga saker som finns är restaurang, tvättstuga, TV-rum, lekplats och äventyrsgolf.

13. Lisebergsbyn Camping

Campingen som ligger mest centralt i Göteborg är Lisebergsbyn camping. Härifrån har du endast 10 minuter till Liseberg och Göteborgs centrum.

Här finns totalt 40 tältplatser. Vill du ha din bil vid tältet behöver du förboka en plats annars är det drop-in.

Vill du njuta av naturen ligger Skatås och Delsjöns naturreservat endast 300 meter från campingen. Där finns motionsspår och vandringsleder.

På campingen finns tvättstuga, en mindre butik och servicehus med toalett, dusch och kök.

14. Rörviks Camping

En camping som ligger en bra bit utanför Göteborg är Rörviks camping. Campingen ligger 13 mil norr om Göteborg men vackert vid hav och natur. Campingen är omgiven av vatten, grönska och klippor.

Ett perfekt ställe att tälta på om du vill ha lugn och ro men ändå kunna göra en utflykt till Göteborg med bil.

Vill du vara säker på en tältplats kan du förboka innan. Annars kan du också komma som drop-in. Här finns, servicehus, tvättstuga, TV-rum, lekplats och dansbana.

15. Rågelunds Camping

Cirka 5mil söder om Göteborg hittar du Rågelunds camping. Det är också en bra camping om du vill ha lugn och ro men ändå ha möjlighet att ta bilen in till Göteborg.

Det här är en charmig liten camping där du kan tälta med utsikt över havet. Förutom servicehus med dusch, toalett och kök finns också en mindre kiosk där du kan köpa fika och glass.

Om du måste boka en tältplats innan vet vi tyvärr inte. Det bästa är att kontakta campingen innan och höra med dom. Det är tillåtet att stå med bilen vid tältet.

Missa inte: Vår artikel om fler ställen om du vill tälta på västkusten.

Lämna en kommentar