Tälta i Stockholm (18 fina tältplatser & campingar)

Vill du uppleva Stockholms natur är det bästa att ge sig ut i de olika naturområdena och tälta. Det finns gott om både naturreservat och friluftsområden i Stockholm där det är tillåtet att tälta enstaka dagar.

Vill du tälta i Stockholm en längre tid och ha tillgång till dusch och kök finns även campingar som du enkelt kan nå med kollektivtrafiken.

I det här inlägget kommer vi tipsa om områden där du kan fricampa men också campingar du kan tälta på i Stockholm. Från norra till södra Stockholm.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta fritt i Stockholm (Fricampa)

tältplatser i stockholm

Stockholm är kanske mest känt för sin fina skärgård och det är dit många tar sig för att tälta på sommaren. Men det finns också vackra tältplatser på fastlandet i Stockholm som är värda att besöka för en eller två tältnätter.

I Stockholm kan du fricampa enstaka dagar så länge du inte skadar naturen eller stör markägare. Tänk också på att du inte får tälta nära bostadsområden.

Särskilda tältregler kan gälla i naturreservat men även i visa friluftsområden. Kolla upp det innan. Här under kommer vi ge dig våra bästa tips på tältplatser att fricampa på i Stockholm.

Tälta i Norra Stockholm

1. Sjön Tärnan (Vallentuna)

I Vallentuna som ligger norr om Stockholm finns ett fint område vid sjön Tärnan att tälta på. Sjön hör till Tärnanområdet och ligger mellan två naturreservat som är Exerman-Hersby och Bromseby.

Området består av gammelskog, kulturlandskap och hällmarktallkskog. Vid sjön kan du hitta en lugn plats att tälta på. I Tärnanområdet finns även vandringsleder om du vill utforska området lite mer.

Nackdelen med att tälta här att du behöver ta dig hit med bil. Att ta sig hit med kollektivtrafiken blir svårt.

OBS! Här får du tälta i max två nätter och endast elda och grilla på anvisad plats.

2. Järvafältet (Sollentuna)

Järvafältet är ett perfekt ställe om du är nybörjare inom vandring och vill tälta fritt. Du tar dig enkelt ut hit med pendeltåget. Kliv av vid Häggvik. Järvafältet är ett av Stockholms största naturreservat.

Här går Järvaleden som är en 35km vandringsled, perfekt om du är sugen på att upptäcka området och tälta längs vägen. I området finns 10 rastplatser, vissa med grill möjligheter.

OBS! Du får endast tälta i max två nätter på samma ställe och endast elda på anvisad plats.

3. Björnö

Tar du dig 1 timme med buss från Stockholm kommer du ut till Björnö naturreservat som ligger på Ingarö. Här får du tälta i en fin och mysig miljö nära skärgården.

Vandringsleder finns för att utforska området lite mer. Det finns även vindskydd, rastplats och utkikstorn. Här kan du bada från både klippor och sandstrand på sommaren.

OBS! Tältning sker inom anvisat område och du får max tälta två dygn. Elda får du endast göra på iordningställda grill- och eldplatser

Tälta i Södra Stockholm

4. Tyresta Nationalpark

Årsjön i Tyresta Nationalpark.

Ett av våra favorit ställen att tälta på i Stockholm är Tyresta Nationalpark som ligger i södra Stockholm. Hit tar du dig enkelt med kollektivtrafiken från stan.

För att hitta en bra tältplats behöver du gå in en bit i nationalparken. Det kan vara mycket folk i början av parken, speciellt under vår och sommar.

Ett av våra bästa ställen att tälta på i Tyresta är vid vindskyddet som ligger vid Årsjön. Där finns även eldplats och torrdass. Vindskydd finns också vid Långsjön och Lanan.

OBS! Du får endast tälta där det finns eldplatser max en natt. Du får heller inte vara högljudd och störa andra.

6. Dalarö

Vill du tälta i Stockholms skärgård ska du ta dig till Dalarö, hit går buss från Stockholm. Just på Dalarö kan det vara svårt att hitta en bra tältplats.

Det bästa är att hyra en kajak och paddla ut till någon av de närliggande öarna som är obebodda.

Kajak kan du hyra på Dalarö Kajak. De kan även ge tips på öar att tälta på och hur du paddlar ut dit. Att tälta ute på en ö är både mysigt, lugnt och avskilt.

7. Paradiset (Huddinge)

Paradiset är ett naturreservat som ligger i Huddinge. Härifrån startar flera vandringsleder som utgår från torpet Paradiset om du vill vandra.

Till Paradiset kan du ta kollektivtrafik från Stockholm. I naturreservatet finns vindskydd och övernattningsstuga/raststuga.

Ett fint ställe att tälta på i Paradiset är vid sjön Trehörningen, där finns också ett vindskydd med eldplats.

8. Sörmlandsleden

Sörmlandsleden är en vandring som går genom flera natur- och kulturlandskap. Leden startar i Björkhagen i Stockholm. Och dit kan du ta tunnelbanan och gå på leden nästan direkt.

Längs leden finns flera fina platser att tälta i skogen på. Det är tillåtet att tälta längs leden en natt om inget annat anges på platsen som du befinner dig på.

Tälta på camping i Stockholm

tälta på camping i stockholm

Vill du tälta på ett och samma ställe mer än 1-2 nätter är det bättre att stå på en camping.

På en camping har du tillgång till dusch, toalett och servicehus vilket gör tältningen bekvämare. Förutom det kan även olika aktiviteter finnas.

Oftast går det inte att boka en tältplats på en camping i förväg utan det sker via drop-in. Men vissa campingar som är populära och som snabbt blir fulla kan ta emot bokningar innan.

Här nedan tipsar vi om några campingar både i norra och södra Stockholm där du kan tälta.

Campingar i Norra Stockholm

9. Björkö Örn Caravan Club

En camping som ligger norr om Stockholm i Norrtälje är Björnö Örn Caravan camping. Campingen ligger fint vid Norrtäljeviken och du har nära till Gräddö by med affärer. Här finns också en långgrund badstrand.

Det finns 10 tältplatser och du kan välja plats med eller utan el. Boka plats innan din ankomst. På campingen kan du hyra SUP och kanot eller varför inte spela lite minigolf.

Det finns också restaurang, lekplats och en vedeldad bastu vid vattnet. Servicehuset är modernt och fräscht.

10. Kapellskärs Camping

En annan camping som också ligger i Norrtälje är Kapellskärs camping. Campingen ligger granne med Riddarholmens naturreservat.

Här finns ett tältområde som ligger centralt på campingen vilket gör att du har nära till servicehuset med dusch, toalett och kök. Du får ställa bilen vid tältet.

Tänk på! Du måste boka en tältplats innan, ingen drop-in gäller här.

Från Kapellskärs camping har du nära ut till skärgården. Du kan också hyra cykel, spela minigolf och boule (klot finns att låna i receptionen).

11. Rösjöbaden Camping (Sollentuna)

Lite närmare Stockholm men fortfarande i de norra delarna ligger Rösjöbaden camping i Sollentuna. Härifrån kan du enkelt ta dig in till centrala Stockholm med kollektivtrafiken.

En perfekt camping för dig som vill bo i ett naturskönt område men ändå vill ha nära till Stockholmstad. Här kan du tälta med eller utan el.

Från campingen ha du nära till nåde badstrand och servering om du inte vill laga mat någon dag. Minigolf finns och du kan hyra kanot.

Tänk på! Om du måste boka innan vet vi tyvärr inte och får inte fram någon info om det. Det bäst är om du ringer campingen innan för säkerhets skull.

12. Waxholms Camping

Vill du tälta nära skärgården ska du göra det på Waxholms Camping. Här finns ett stort tältområde i ett mysigt grönområde nära havet. Dock ingen el plats.

På campingen har du tillgång till servicehus där du både kan laga mat och förvara den kallt. Vill du grilla finns det några eldplatser på campingen.

Här finns också en badplats, minigolf, lekplats och paddelbana. Det finns också motionsspår i närheten av campingen.

OBS! För att kunna tälta på campingen måste du vara mist 23år. Och hund ska vara kopplad på campingen.

13. Ängby Camping

I Bromma ligger den charmiga campingen Ängby, därifrån har du nära till innerstan med kollektivtrafiken på bara 20 minuter. Campingen ligger även nära Ängbybadet och fina naturområden.

Här finns totalt 100st campingplatser för husbilar, husvagnar och tält. Här går det inte att boka tältplats innan utan det är drop-in, du får ta den plats som finns. Ett tips är att komma tidigt på dagen om du vill kunna välja plats.

I receptionen finns en mindre butik, kiosk och café. Från butiken kan du köpa färskt bröd under högsäsong.

Campingar i Södra Stockholm

14. Bredäng Camping

Vid Sätraskogens naturreservat ligger Bredäng camping med endast några hundra meter till Mälarhöjdsbadet. Här har du nära till friluftsliv men också nära till stan.

Du kan ta dig till innerstan på 19 minuter med tunnelbanan som endast ligger 700 meter från campingen. Mellan maj och september går även en ångbåt från Mälarhöjdens brygga in till Stockholms stadshus.

Stora fina gräsområden finns att slå upp tält på. Du behöver boka tältplats innan. I priset ingår dusch och bastu så det är inget du behöver betala extra för.

15. Flottsbro Swecamp

En annan camping som ligger fint natur mässigt men som ändå har nära till innerstan är Flottsbro Swecamp. Du tar dig in till stan på cirka 20 minuter med bil.

På Flottsbro Swecamp finns det gott om tältplatser och du kan antingen välja en plats med eller utan el. Det finns två servicehus med dusch, toalett, kök och tvättstuga.

Campingen har också café, restaurang och minigolf. Du har även nära till en badstrand där du kan bada och hyra kanot.

OBS! Vill du ha tältplats med el behöver du boka platsen innan.

16. Gålö Havsbad

tälta på gålö havsbad
Gålö Havsbad.

En camping som ligger nära skärgården i södra Stockholm är Gålö Havsbad. Här kan du välja att tälta med eller utan el. Tältar du utan el har du inte möjlighet att ha bilen vid tältet.

Det är bra gräsytor att slå upp tältet på och du kan välja lite fritt vad du vill tälta om du tar utan el. På campingen har du nära till badstrand där en del av stranden är till för hundar. Det finns minigolfbana och en livs i närheten.

På campingen finns tre fräscha servishus där dusch, toalett, tvätt och kök finns. I ett av servicehusen finns även en hunddusch. Tältplats måste bokas i förväg på Gålö Havsbad.

OBS! Du måste vara minst 23 år för att bo på campingen och extra avgift tillkommer om du vill använda dusch och tvätt.

17. Farstanäs Camping (Södertälje)

Farstanäs camping ligger i Järna söder om Stockholm. Här tältar du i ett naturreservat med flera vandringsleder i närheten som gör att du kan utforska området och naturen.

Campingen ligger vid en fin sandstrand med stora och plana gräsytor att tälta på. Du har tillgång till ett servicehus med dusch, toalett och kök. Du behöver inte betala extra för att använda duschen.

På campingen finns en kiosk om du blir sugen på glass eller fika. På sommaren står det olika foodtrucks här där du kan köpa mat. OBS! Bokning av tält krävs innan.

18. Östnora Camping

Campingen mest söder ut i Stockholm är Östnora Camping som ligger i Västerhaninge. Det är en charmig camping med naturskönt område och med stora gräs ytor att tälta på.

Här kan du bada i Horsfjärden eller vandra i skogen som ligger intill. På campingen kan du hyra cykel ,kanadensare, spela minigolf samt boule. Under sommaren finns en kiosk du kan köpa glass och fika från.

Vi är osäkra på om du måste boka tältplats innan ditt besök eller inte. Det bästa är att höra av sig till campingen innan.

Lämna en kommentar