Tälta i skogen (Komplett guide)

Att tälta i skogen är en grym naturupplevelse. Du kommer att få uppleva både lugn och tystnad men även alla ljuden från fåglar och djur som vaknar till liv i gryningen.

Fördelen med att tälta i skogen är att vi får ett naturligt regn- och vindskydd av alla träd, det gör att skogen är en bättre plats än fjället för din första tältnatt.

Trots det är det en del som är rädda och oroliga för att sova ute i skogen. Vi tänkte gå igenom lite saker- och ge tips som kommer göra din tältnatt mycket bättre.

Om du ska tälta i skogen är det viktigt att du väljer en plan, torr och myggfri tältplats. Du ska även ha tillgång till vatten. Om det är första gången kan det vara bra att ha med en kompis så att du inte är själv.

Läs vidare för våra tips när du ska tälta i skogen.

1. Ta en skog i närheten av hemmet

Om det är första gången du tältar kan det vara en bra idé att ta en skog nära hemmet. Då krävs det inte lika mycket planering eftersom du antagligen har bra koll på området och dessutom har du nära hem om du skulle glömma något.

Dessutom är det ingen katastrof om du måste avbryta på grund av dåligt väder eller annat eftersom du bara kan gå hem om det skulle vara så. Tänk på att placera tältet ostört bara, du vill inte bli väckt av folk- eller trafik mitt i natten.

2. Planera & packa i god tid

packa tälta i skogen

Ett vanligt misstag när man ska tälta är att man är för optimistisk med tiden, packa därför i god tid, gärna dagen innan.

Om du ska tälta i juni månad krävs inte lika stor planering eftersom det i princip aldrig blir mörkt men övrig tid är planeringen viktigare. Du vill inte stå och sätta upp tältet i mörkret, se till att vara på plats så att du hinner fixa lägret och laga middag i dagsljus.

I skogen blir det ofta mörkare eftersom det är tätt mellan träden, det kan också vara en bra sak att tänka på.

3. Får du tälta i den skog du är i?

Innan du ger dig ut bör du ha koll på Allemansrätten när det gäller att tälta i skog. Generellt sett får du tälta 1-2 dagar på samma plats, men det kan skilja sig beroende på var du är.

I Naturreservat och nationalparker kan det vara speciella regler och det är viktigt att du tar reda på det innan du slår upp ditt tält. I vissa nationalparker och naturreservat får du bara tälta på anvisade platser.

4. Välj en bra tältplats

Att hitta ett bra ställe att slå upp tältet på i skogen kan vara både svårt och lätt. Fördelen med att tälta inne i skogen är att det är vind- och regnskyddat. Däremot kan det vara svårt att hitta en plan yta utan stenar och rötter.

Det du ska tänka på är som sagt att hitta en plan yta utan rötter och stora stenar, gärna lite högre upp om det regnar. Är det en mindre skog vill du helst vara en bit ifrån bostadshus och vägar så du slipper bli störd.

Akta dig för döda träd som kan falla på tältet

Slå aldrig upp tältet under- eller i närheten av döda träd. Det är livsfarligt om de skulle falla över tältet när du sover. Det är extra farligt med döda träd i närheten om du tältar under blåsiga dagar.

Vattentillgång (Vattenrening)

En annan viktig sak är att ha tillgång till vatten. Om du tältar i fjällen är det ofta lätt att hitta en bäck för tvätt, disk och med drickbart vatten.

Om du däremot tältar inne i skogen längre ner i landet behöver du ofta rena vattnet innan du dricker det. Däremot är det perfekt om du tältar vid en sjö eftersom du har tillgång till disk- och tvättvatten nära tältet.

5. Hur du slår upp ditt tält i skogen (Guide i 6-steg)

sätta upp tält i skogen

När du valt ut en bra tältplats är det dags att sätta upp tältet. Vi berättar vad du ska tänka på här nedanför.

Ta bort pinnar och kottar

Börja med att plocka bort lösa kvistar, stenar och kottar. Ju mindre stora saker under tältet, ju skönare kommer du sova. Ju mindre vassa saker under tältet, desto mindre risk att tältet och liggunderlaget går sönder.

Tänk på att mäta ut en yta innan du börjar rensa rent. Gärna någon halvmeter mer än tältets yta, ett bra tips är att stega ut footprintets yta innan, då vet du hur stor plats just ditt tält tar.

Undvik mygg

Mygg kan vara ett problem under sommarmånaderna och det finns några enkla tips för att undvika mygg under din tältnatt.

Tänk på det här:

 • Undvik att tälta vid våtmarker eller sjöar (vindstilla varma nätter) under myggperioden
 • Stäng myggnäten direkt
 • Stäng tältöppningen så fort du går in-/ut
 • Använd inte tältlampan inne i tältet samtidigt som tältet är öppet
 • Använd myggmedel om det är mycket mygg

6. Ta med en kompis om du är rädd

Om du är rädd för att tälta själv i skogen rekommenderar vi att ta med en kompis. Det är många som är rädda för att tälta ensamma i skogen, det är faktiskt väldigt vanligt.

Med sällskap blir det även roligare och mysigare. Ni kan laga mat tillsammans, spela spel eller grilla marshmallows.

Är det säkert att tälta i skogen?

djur när man tältar i skogen

Ja, det är säkert att tälta i skogen. Många är rädda och tror att det är farligt att tälta i skogen, men tänk på det statistiskt istället. Att tälta i skogen är mindre farligt än att ta bilen till Ica eller promenera hem från gymmet.

Visst finns det många djur i skogen och vissa djur som älgar är potentiellt farliga. Men risken att stöta på dom är väldigt liten och om du gör det kommer de med största sannolikhet att springa iväg.

Risken att de skulle ge sig på ditt tält är i princip obefintlig.

Den största risken är om du är ute och går i mörkret eller i skymningen. Vi har själva stött på älg ett flertal gånger. Men då har vi promenerat i mörkret, om du undviker att gå runt i mörkret minskar risken ännu mer.

Vi har även hört vildsvin kring tältet en natt, men är du bara lite högljudd så springer de iväg.

Djur du kan stöta på i skogen är exempelvis:

 • Rådjur
 • Älg
 • Vildsvin
 • Hjort

Vad behövs när man tältar i skogen?

Grundpackningen för en tältnatt i skogen är ju såklart tält, liggunderlag och sovsäck. Utöver det behöver du varma kläder anpassade efter temperatur och årstid och mat och vatten.

Här nedanför går vi igenom grundpackningen du bör ha med dig:

 • Tält
 • Liggunderlag
 • Sovsäck
 • Varma kläder
 • Mössa & vantar
 • Pannlampa
 • Mat & eventuell friluftskök
 • Vatten

Tälta i skogen med barn

Om du ska tälta i skogen med ditt barn kan det vara bra att komma ut i tid så att de får se platsen i dagsljus först. Det gör att de känner sig tryggare och inte tycker det är lika läskigt att sova där i mörkret.

Som vanligt när du tältar med barn kan det vara bra att ha med sig lite gott snacks, roliga spel och låta barnet vara med och bestämma och planera äventyret.

Lämna en kommentar