Tälta i Värmland (13 fina tältplatser & campingar)

De Värmländska skogarna är djupa, mysiga och helt underbara att tälta i. Det finns gott om tältplatser i Värmland oavsett om du väljer att tälta fritt eller på en camping.

Att tälta i Värmland ger dig både lugn och ro men också härliga bad i sjöar. I det här inlägget tipsar vi om vart du kan tälta fritt och på vilka campingar du kan tälta på.

Tälta fritt i Värmland (Fricampa)

tälta på camping i värmland
Brattfallet i Värmland.

Tälta fritt i de Värmländska skogarna är magiskt. Här infinner sig ett speciellt lugn och det finns många sjöar att tälta vid.

Allemansrätten gäller på många platser i Värmland om inget annat anges på platsen. Undantag kan vara i vissa naturreservat där kan det vara tältförbud eller att du måste tälta på anvisad plats.

Här under tipsar vi om några platser där du kan fricampa i Värmland. Hoppas du ska hitta något intressant och få lite idéer på vart du kan tälta!

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta i Värmland

1. Hovfjället

Ett populärt naturreservat många besöker i Värmland är Hovfjället. Här finns fyra vandringsleder och på vintern finns det skidspår.

I området finns även utkikstorn, rastplatser, vindskydd och toalett. Naturen varierar från höga berg och hällmarker till skog, myrar och små tjärnar. Naturen ger en känsla av att vara i vildmarken.

OBS! Här får du endast tälta och elda på anvisade platser.

2. Glaskogen

Ett annat populärt och vackert naturreservat att tälta fritt i är Glaskogen. De två största sjöarna i reservatet är Stora Gla och Övre Gla. Längs med dessa sjöar är det även fint att tälta.

I Glaskogen finns rastplatser, eldplats, torrdass och vandringsleder. Vi kan varmt rekommendera att både besöka och tälta i Glaskogen. Det är också smidigt att ta sig hit med kollektivtrafiken om du inte har bil.

OBS! Du får max tälta på samma plats i 2 dygn.

3. Segerstads skärgård

Segerstads skärgård är ett naturreservat och en ö som ligger i Vänern utanför Karlstad. Här är det en varierad miljö av klippor, badstränder, vikar och vackra vyer.

Det är tillåtet att tälta här och på ön finns vandringsleder, vindskydd, toalett, rast- och eldplatser. Ett perfekt ställe att besöka på sommaren. Hit kan du endast ta dig med båt.

OBS! Du får max tälta i två dygn på samma plats.

4. Brattforsheden

Nästan 2mil från Filipstad ligger naturreservatet Brattforsheden som är ett av Sveriges mest bevarade isälvsdeltan. I området finns raviner, dödisgropar, åsar, slingrande vattendrag och dyner.

Naturen är både vacker och speciell här, bäst upptäcker du den genom att vandra genom naturreservatet. Här är det tillåtet att tälta och i området finns eldplats, rastplats och torrdass.

OBS! Du får endast göra upp eld på anvisade eldplatser.

Tälta på camping i Värmland

tälta fritt i värmland

Tälta bekvämt på en camping där du har tillgång till toalett, dusch, kök och ibland även tvättstuga. Förutom det kan du tälta här längre än enstaka dagar som du endast får göra när du tältar fritt i naturen.

Det gör att du kan stanna på en och samma plats om du vill en utgångspunkt till olika aktiviteter. Många av campingarna ligger naturskönt i den Värmländska naturen och mycket finns att upptäcka.

Ibland behöver du boka tältplats innan medan vissa campingar har drop-in då får du den plats som finns. Säkrast är alltid att ringa anläggningen innan och dubbelkolla.

I listan tipsar vi om campingar i Värmland där du kan tälta.

Camping med tältplats i Värmland

5. Glaskogens Vildmarkscamping

Vill du inte tälta fritt i Glaskogens naturreservat ligger även Glaskogens Vildmarkscamping här. Campingen ligger naturskönt i Lenungshammar och du har nära till sjöarna Stora Gla och Övre Gla.

Stora gräsområden finns att tälta på och du har tillgång till servicehus med dusch, toalett och kök. Från campingen har du nära ut till naturen och fina vandrings- och cykelleder finns här.

Du har även möjlighet att hyra kanot och cykel. Ett tips är att göra ett besök på Café Carl där du kan beställa nybakat, våfflor och olika luncher.

6. Naturcamping Lagom

Cirka 2mil norr om Sunne ligger Naturcamping Lagom. Det är en camping som ligger i ett mysigt och lugnt skogsområden. Här har du nära till flera naturstigar och sjö.

På campingen är du välkommen att tälta och du kan själv välja fritt vad du vill stå. Välj på att tälta på öppen yta, under träd eller med utsikt över sjön.

På campingområdet finns ett servicehus där du har dusch, toalett och kök. Förutom det finns en bastu att hyra, butik och ett café där du kan äta frukost och fika.

7. Sandaholm Camping

Intill Järnsjön ligger Sandaholm camping och du når campingen lätt från E18. Trots närheten till vägen är det en lugn camping. Härifrån har du möjlighet till flera aktiviteter som vandring, bad, paddling och golf.

Här finns det plats för tält och du väljer själv vart du vill stå. Du kan välja plats vid sjön eller mer skyddat i skogen. Du kan tälta med eller utan el.

På campingen finns en plats för diskmöjligheter, värmeplatta och tvättmaskin. Vill du elda eller grilla finns en särskild lägerplats för det.

8. Sölje Camping

Sölje camping ligger i utkanten av Glaskogens naturreervat. Det är en mindre och charmig camping där du bjuds på vackra solnedgångar under klara sommarkvällar.

Här finns bra och fina tältplatser på ett grönområde nära sjön. På campingen har du tillgång till servicehus, lekplats och minigolf men du kan även hyra bastu, kanot och cykel här.

OBS! Bokning av tältplats måste göras innan ankomst. Lättast är att göra det på deras hemsida.

9. Torsby Camping

tälta på camping i Torsby
Sjön Övre Fyrken.

Torsby camping ligger intill sjön Övre Fyrken. Det är en vacker oas och du kan tälta med eller utan el.

På campingen finns tvättstuga, två moderna servicehus med dusch, toalett och kök. Du har också möjlighet att hyra kanot, SUP, vedeldad bastu och spela minigolf.

Vi är lite osäkra om tältplats måste bokas innan. Så det bästa är att ringa eller maila campingen innan.

10. Årjäng Camping & Stugor

En riktig sommaridyll är Årjäng camping och stugor som har öppet året runt. Det är ett stort område som har allt du behöver för att stanna en längre tid.

Här omges du av Värmländska skogar och sjöar. Det finns två tältområden och på anläggningen har du tillgång till servicehus.

Här finns också en badstrand och en populär utomhuspool där även en poolbar ligger som serverar snacks, grillat och dricka. Härifrån kan du också beställa en frukostpåse och ta med dig till tältet.

11. Munkebergs Camping

Ungefär 1km utanför Filipstad ligger Munkebergs camping. Campingen ligger naturskönt på en halvö i Lersjön. Här tältar du på bra gräsytor med utsikt över sjön.

Det finns flera aktiviteter att hitta på när du är här som att vandra, paddla kanot, fiska och bada så klart.

Tänk på! Du måste boka tältplats innan ankomst, det gör du lättast genom deras hemsidan där du fyller i ett formulär.

12. Ingestrands Camping

Ingestrands camping är en camping som har öppet året runt och ligger vid Glafsfjordens strand. Härifrån har du endast 4km till centrala Arvika.

Här finns platser vid strandkanten eller under höga tallar. På campingen har du tillgång till två servicehus och en mindre butik. Cykeluthyrning finns också.

Ring campingen innan din ankomst och kolla om du behöver boka innan eller om du kan komma på drop-in.

13. Björkebo Camping

Letar du efter en lugn och mysig camping i Värmland ska du kika på Björkebo camping. Campingen har ett vackert läge vid Klarälven och ligger perfekt i solläge.

Här finns stora och rymliga gräsytor för tält som ligger mysigt vid älven eller en bit ifrån. På campingen har du tillgång till servicehus med dusch, toalett, tvättstuga och kök. Du kan även köpa nybakta bullar från receptionen.

Här kan du även hyra cykel och kanot om du vill upptäcka naturen i området. Ett tips är att avsluta en aktiv dag i bastun för avkoppling.

Lämna en kommentar