Tälta vid sjö (En komplett guide & tips)

Att tälta intill en sjö är extra mysigt och fint, speciellt på sommaren när du också kan ta ett svalkande bad. Vi väljer själva ofta en tältplats vid en sjö om vi kan.

Men det är även några saker du bör ha kolla på innan du slår upp ditt tält vid en sjö.

I det här inlägget får du en komplett guide på vad du ska tänka på och vad det finns för regler när du tältar vid en sjö. Fortsätt läsa för att ta reda på vad.

Välja rätt tältplats

När du ska tälta vid en sjö är det viktigt att välja rätt tältplats för att få ut det bästa. Här under kommer några tips på vad som är bra att tänka på när du ska välja en plats nära vatten.

Tältplats nära sjöar & vattendrag

Att tälta nära en sjö eller ett vattendrag är både vackert och rogivande, men det finns några saker att tänka på innan:

  • Leta efter en plats som ligger lite högre upp från sjön, då slipper du att tältet står i vatten på morgon om vattennivån stiger.
  • Undvik att tälta precis vid vattenkanten. Förutom att du riskerar ett blött tält kan du även störa djurlivet som finns där.
  • Ta hänsyn till vinden. Det kan vara skönt med en lätt bris, men starka vindar kan göra det svårt att slå upp tältet och skapa obehag när du sover.

Kondens & Fukt

När du slår upp ditt tält nära vatten kommer du märka av att det är högre luftfuktighet här. Vilket är bra att vara förberedd på, eftersom det kan bli fuktigt och du får kondens i tältet.

  • Se till att tältet har bra ventilation för att minska kondens på insidan av tältduken. Öppna ventilationsöppningarna för att skapa luftflöde i tältet.
  • Använd ett liggunderlag i bra kvalitet för att isolera dig från den fuktiga marken som hjälper till att hålla dig torr och varm under natten.

Hus & Markägare

När du tältar nära sjöar och vattendrag är det viktigt att vara medveten om och respektera de lokala regler och rättigheter som gäller för markägare och närliggande hus:

  • Om du tältar på privat mark eller i närheten av bebyggelse, se till att be om tillstånd från markägaren innan du slår upp ditt tält.
  • Var uppmärksam på allemansrätten och följ reglerna för att inte störa eller orsaka skada på naturen, hus eller omgivningen.
  • Ser du att det ligger en privat brygga i sjön får du inte tälta vid den. Fråga isfall markägaren om lov eller hitta ett annat ställe.

Allemansrätten & regler när du tältar vid sjöar

När du tältar vid sjöar i Sverige är det viktigt att känna till allemansrätten och de regler som gäller.

Allemansrätten innebär att du får röra dig fritt i naturen och även tälta på de flesta platser, men det finns vissa undantag och regler du ska ha koll på och följa.

Nationalparker & Naturreservat

När du tältar i nationalparker och naturreservat kan särskilda regler gälla. Därför är det viktigt att kolla upp det innan du besöker ett sånt område.

På vissa ställen är det tältförbud, på andra får du endast tälta på anvisad tältplats. Det kan också vara så att du bara får tälta en natt.

Om inget särskilt anges på platsen gäller de vanliga reglerna för allemansrätten. Du får tälta i enstaka dygn med ett till tre tält utan att be markägaren om lov.

Fågelskyddsområden

Vid vissa sjöar kan det finnas ett fågelskyddsområde och där får du inte tälta.

Det är viktigt att respektera de reglerna när du väljer en tältplats vid en sjö, och var noga med att inte störa fåglar och annat djurliv i de här områdena.

För att vara säker på vad det är för regler som gäller i kommunen du tänkt tälta i är det viktigt att du läser uppdaterad information som finns på platsen.

Grillplats & Eldförbud

När du tältar vid en sjö är matlagning och eld två saker som gör upplevelsen lite extra mysig. Men det finns även här några saker att tänka på innan och regler att ha koll på.

Vill du göra upp en eld när du tältar vid en sjö ska du först och främst kolla om det finns en grillplats i närheten. Om det gör det, använd den för att laga mat på och för att hålla värmen.

Kolla också upp innan om det är tillåtet att elda i området du tänkt tälta på eller om det är eldningsförbud. Gör aldrig en öppen eld direkt på marken, det kan skada naturen och öka risken för bränder.

Skydda dig mot mygg

Mygg gillar fuktiga miljöer som det är vid vatten och sjöar, därför är det extra viktigt att skydda dig mot mygg när du tältar vid en sjö. Här är några tips på hur du kan skydda dig mot mygg.

Myggmedel

Myggmedel är det vanligaste sättet att skydda sig mot mygg. Ett populärt myggmedel som också fungerar bra är Mygga, som både finns i roll-on och spray. Mygga skyddar mot mygg, knott och fästingar.

Ett annat bra myggmedel är Sjö & Hav Mygg och Fästing Roll-on som är lätt att applicera på hud och kläder och skyddar mot mygg och fästingar. Det är också ett miljövänligt alternativ som innehåller citroneukalyptus, som är ett alternativ till DEET.

Kläder

Ett annat sätt att skydda sig mot mygg är att bära långärmad tröja, långbyxor och myggnät/mygghatt över huvudet.

Ljusa kläder kan också göra det svårare för mygg att hitta dig. Du kan även spraya på myggmedel på kläderna för extra skydd.

Tälta på rätt plats

Undvik att slå upp tältet nära stående vatten eller i skuggiga och fuktiga områden, eftersom det är där mygg trivs bäst. Välj istället en plats där det är torrt och ligger i solen, gärna lite högre upp från sjöns strand.

Myggnät

Var noga med att stänga igen myggnäten på tältet och alla öppningar så inga mygg eller insekter kommer in där du ska sova.

Regn- & vindskydd vid dåligt väder

Ibland kan vädret slå om och när du tältar vid en sjö känns vinden oftast starkare där än inne i skogen eftersom det är mer öppet vid en sjö.

Dåligt väder som regn och vind kan göra tältupplevelsen lite tuffare och det kan vara bra att kunna ta skydd från vädret ibland. Här ger vi två tips på hur du kan göra.

Tälta nära ett vindskydd

Kan du hitta ställen vid sjön där det finns lä välj dom framför öppna ytor om vädret är osäkert.

Välj en plats som har ett naturligt skyddad från vinden, exempelvis bakom en klippa, större sten eller en grupp träd. Det gör att tältet håller sig stadigare och du slipper obehagliga drag i tältet.

Du kan också tälta nära ett vindskydd om det finns. Då kan du snabbt ta skydd i det om det regnar eller blåser mycket.

Ta med en tarp som regn- och vindskydd

En tarp är ett bra alternativ att ta med när du ska tälta och det finns risk för dåligt väder. Den kan användas som ett extra skydd mot regn och vind över ditt tält, eller som ett separat skydd där du kan laga mat, umgås och förvara utrustning torrt.

Lämna en kommentar