Undvik mygg när du tältar (7 Tips på hur du håller myggen borta)

Visst är det härligt att tälta och sova ute en sommarkväll? Att kunna sitta ute och njuta av kvällssolen? Eller upplever du precis som vi att det kommer oinbjudna gäster som mygg och knott så fort det börjar skymma.

Det finns inget som är mer irriterande som surrande mygg som är precis överallt när man campar. Men för att du ska kunna njuta av din tältnatt på sommaren eller på fjället kommer vi i det här inlägget ge dig användbara tips så du slipper irriterande mygg.

Några bra saker att tänka på för att undvika mygg när du tältar är att inte tälta nära vatten som är stilla, slå upp tältet innan skymning, använd myggnät och undvik starka dofter.

För fler tips läs vidare…

myggmedel tälta

Skaffa myggmedlet MYGGA!

Vi använder alltid Myggmedlet MYGGA när vi tältar eftersom vi bor i Norrland och det är ett av få myggmedel som fungerar riktigt bra.

1. Undvik att tälta vid stillastående vatten

Först och främst, se till att sätta upp tältet på en plats som inte är nära stillastående vatten, eftersom det är där mygg gärna samlas och trivs.

Vi vet det är supermysigt att tälta vid en sjö och du har möjligheten att bada och tvätta av dig innan läggdags. Men vill du slippa mygg så är det ingen bra idé.

Ett tips är istället att slå upp tältet en bit från sjön så du inte står nära.

2. Slå upp tältet innan skymning

tälta myggfritt

För att slippa få in mygg i tältet som sen är svåra att få ut ska du slå upp tältet innan skymning.

Mygg är som mest aktiva när det börjar skymma på kvällen. Du har säkert märkt att det är lugnare på dagen och från ingenstans är det hur många mygg som helst på kvällen.

3. Håll tältet stängt

För att undvika att mygg tar sig in i tältet, se till att hålla tältet stängt så mycket som möjligt.

Behöver du gå in i tältet gör det så snabbt du kan så öppningarna inte står öppna i onödan.

4. Använd myggnäten på tältet

tips på hur man undviker mygg

Det är ofta varmt i tält på sommaren och för att kunna vädra ut och få in luft är det bra att stänga igen alla myggnät på tältet så du kan ha ventilationerna öppna utan att det kommer in mygg.

Myggnät finns oftast vid alla öppningar och i taket på tältet för ventilation. Alla tält idag har inbyggt myggnät.

5. Skaffa en Thermacell

Det bästa tipset om du vill kunna vistas utanför tältet och äta middag i lugn och ro är att skaffa en Thermacell att ställa utanför tältet.

Thermacell ger ett skydd på cirka 20 kvadratmeter där mygg inte vill vistas. Det är en liten apparat som värmer upp ett myggmedel som sitter i den, som sedan sprids runt tältet.

Mygg avskyr den doften som kommer ut och är därför effektiv mot mygg. För oss är den doftfri och inget vi märker av. Det enda du kommer märka är mindre mygg.

Tänk på att du behöver köpa refill av myggmedlet (doftmattan) till din Thermacell när den är slut. Myggmedlet räcker i cirka 12 timmar innan det behöver bytas.

6. Gör upp eld

slipp mygg när du tältar
Att göra upp en eld håller inte bara myggen borta det är också mysigt.

Har du ingen Thermacell är ett tips att göra upp eld istället, mygg gillar inte rök. Att göra upp en eld är bra om du vill vara utanför tältet på kvällen.

Tänk på! Kolla så det är tillåtet att elda på platsen du tältar på.

Har du inte möjlighet att göra upp en eld kan du också använda dig av en myggspiral utanför tältet. En myggspiral är en rökelse som håller myggen borta. En spiral kan brinna i 6-8 timmar.

7. Ha inte tältlampan tänd i onödan

Mygg dras till ljus, så undvik att ha tältlampan tänd i onödan. Är du inte i tältet så ha lampan släckt.

Kan vara svårt att hitta in i tältet när det är mörkt och lampan inte är tänd. Använd då en ficklampa eller ficklampan på mobilen istället.

8. Använd myggmedel

bra myggmedel
Vi använder oss ofta av myggmedlet Mygga när vi tältar. Det är enkelt att rolla på och sjunker snabbt in i huden.

Att använda myggmedel är kanske det vanligaste och mest effektiva sätt att skydda sig mot mygg. Se till att välja ett myggmedel som innehåller DEET eller icaridin, det är ämnen som är mest effektiva mot mygg.

DEET är en grym ingrediens i myggmedel och ger skydd mot både mygg och fästingar. Icaridin även känd som Picaridin är en annan populär ingrediens som anses vara lika effektiv som DEET men mindre irriterande för huden.

Det finns också naturliga myggmedel som innehåller citronella och eukalyptus som mygg inte tycker om. Men effekten mot mygg kan variera.

Att använda myggmedel är ingen garanti på att du är 100% skyddad mot mygg. Det är alltid bäst att använda flera olika skyddsåtgärder samtidigt för att minimera risken för myggbett när du campar och tältar.


Övriga tips på hur du slipper mygg

Andra saker som är bra att tänka på för att slippa bli myggbiten när du tältar och vistas utanför tältet kommer vi ta upp här under.

Undvik starka dofter

Vill du slippa mygg ska du undvika att bära starka dofter. Mygg dras nämligen till stark lukt.

Använda inte parfym, tvål, deo eller andra produkter med starka dofter när du tältar. Mygg gillar även svettlukt, så ett tips är att försöka hålla dig fräsch utan att använda starka dofter om det är möjligt. Det räcker med att tvätta av sig i en sjö så svetten försvinner från kroppen.

Ett tips är att använda någon mild tvål som innehåller Citronella. Det är en doft mygg inte gillar och som oftast finns i myggmedel. Vi brukar använda oss av Sea To Summit Wilderness Wash.

Ta på dig heltäckande kläder

Ett annat sätt att skydda dig från mygg när du vistas utanför tältet är att bära heltäckande kläder. Gärna i lite tjockare material, det gör att myggen inte kommer åt huden och kan stickas.

Undvik tunt tyg som syntet det sticker de lätt igenom. Vandringsbyxor i ett slittåligt och grövre materialet är bra samt flanellskjorta, fleecetröja eller jacka är bra att ta på sig. Nackdelen med heltäckande och tjockare kläder är att det blir varmt på sommaren.

Skydda ansiktet med mygghatt

För att inte bli biten i ansiktet och på huvudet av mygg är mygghatt det bästa!

Trä över myggnätet över exempelvis din keps eller hatt, det gör att nätet kommer bort en bit från ansiktet och gör det svårt för myggen att komma åt. Vi trär alltid över ett myggnät på en keps.

Ät middag där det fläktar lite

Vill du sitta utanför tältet och äta men inte störas av mygg är ett tips att äta middagen på en plats där det är lite vind.

Du har säkert märkt att det är mindre mygg när det blåser. Och så fort det blir vindstilla dyker de upp.

Lämna en kommentar