Tälta i Halland (16 fina tältplatser & campingar)

I Halland kan du hitta fina platser att tälta fritt på längst med kusten och ha havet som närmaste granne, du kommer även bjudas på magiska solnedgångar när du tältar här.

Vill du stanna lite längre på ett och samma ställe finns det gott om campingar som erbjuder tältplats. Dessutom får du tillgång till bekvämligheter som dusch och toalett.

I det här inlägget kommer vi ge tips på vart du kan tälta fritt i naturen men också vilka campingar du kan tälta på i Halland. Läs vidare för att ta reda på vilka.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta fritt i Halland (Fricampa)

tälta fritt i naturen halland

I Halland gäller allemansrätten på många platser vilket innebär att du får tälta fritt i enstaka dagar. Men du ska följa allemansrättens regler som är att inte störa eller förstöra.

Här kan du tälta vid havet, sandstränder och sjöar.

Tänk på att särskilda regler kan gälla i vissa naturreservat för att skydda naturen vilket innebär att du inte får tälta i området eller endast tälta på anvisad plats.

I listan här under ger vi tips på fina platser att fricampa på när du är i Halland.

Tälta i Halland

1. Kungsbackafjorden

Kungsbackafjorden är Hallands största naturreservat som består av flera öar. För att ta sig ut till öarna behöver du båt eller paddla.

Det finns många fina badstränder på de olika öarna som har många besökare på sommaren. Här bjuds du på kustnatur av strandängar och kala klippor.

OBS! Du får endast tälta och elda på Brokö. Det är tillåtet att tälta fritt på hela Brokö, här finns även en eldplats.

2. Apelviken (Varberg)

tälta i apelviken varberg
Apelviken är ett populärt surf ställe och så här kan det se ut en blåsig dag på havet.

Apelviken är ett semesterparadis i Varberg och hit kommer många under sommarmånaderna. Apelviken är enligt oss ett av de bästa ställena att tälta på i Varberg.

Tar du dig en bit bort på stranden mot Surfers är det lite lugnare och du kan hitta en vindskyddad plats på gräset bakom sanddynerna.

Här har vi tältat många gånger och det har varit riktigt mysigt. Ett tips är att ta en frukost på Surfers. Det finns också många restauranger längs Apelviken om du vill äta ute.

Tänk på! Du får inte ha bilen intill tältet utan den måste stå på en parkering. Och parkeringen kostar.

3. Ringsegårds strand (Falkenberg)

Ett annat ställe som ligger vid havet och har en lång sandstrand är Ringsegårds strand, vår favorit-tältplats i Falkenberg. Det är en betydligt lugnare strand än vad Skrea strand är och här får du ta med bilen ut på stranden.

Det här är också ett ställe vi tältat mycket på och då har vi tältat en bit upp från stranden för att få skydd från vinden.

Det är ett populärt ställe om du surfar och stranden är 2km lång vilket gör det perfekt för strandpromenad. Ett torrdass finns också på stranden.

Tänk på! Tälta inte nära bostadshusen.

4. Tylösand (Halmstad)

tälta på tylösand
Tylösand en solig sommardag.

Finns det något som är mer sommar än Tylösand. Det perfekta stället att tälta på i Halmstad om du vill ha nära till både hav, långa sandstränder och bad.

Det är en stor och bred strand vilket gör att du kan hitta avskildhet. Vi har själva tältat här och då valde vi att gå upp en bit från stranden och tälta uppe vida sanddynerna. Riktigt fint och du blir inte besviken på solnedgången.

OBS! Tänk på att inte tälta nära bostadshus och att du max får stå på samma ställe i 2 dagar.

5. Toppbjär (Hallandsleden)

Toppbjär är ett ställe du passerar om du vandrar Hallandsleden. Det är ett naturreservat som ligger i norra Åkalla.

Här är det tillåtet att tälta enstaka dagar och ett perfekt ställe att övernatta på om du vandrar igenom.

Området har mycket bokskog och det finns tre sjöar som ligger nedanför en sluttning.

6. Biskopstorp

Ett av södra Sveriges största skogsreservat är Biskopstorp som ligger cirka 1,8mil norr om Halmstad. Hit är det också enkelt att ta sig till med kollektivtrafiken vilket gör det till ett lättillgängligt naturreservat.

Här finns det flera rast- och eldplatser, vandringsleder och toaletter. Miljön är vacker och du har gott om tältplatser att välja på. Fint är det att tälta kring Kroksjön.

OBS! Du får endast elda på utplacerade eldplatser.

Tälta på camping i Halland

tälta på camping i halland
Magisk solnedgång vid Tylösand.

Eftersom Halland ligger längs med västkusten har du lyxen att tälta nära hav och bad men också få njuta av magiska solnedgångar.

I Halland finns det gott om campingar där du får tälta med tillgång till bekvämligheter som servicehus, butik, restaurang och aktiviteter. Många campingar kräver att du bokar plats innan medan andra har drop-in.

Tänk på att det snabbt blir fullt på campingarna i Halland under högsäsong och säkrast är att alltid ringa anläggningen innan om det är drop-in så du får en plats när du kommer.

I listan tipsar vi om bra och populära campingar i Halland!

Camping med tältplats i Halland

7. Rågelunds Camping

Söker du en liten och lugn camping i norra Halland kanske Rågelunds camping kan var något för dig. Det är en camping som ligger i Kungsbacka och här har du gångavstånd till badviken.

Du kommer inte bli besviken på tältplatserna här. De ligger naturskönt med utsikt över havet.

På campingen har du tillgång till servicehus, butik med basvaror, du kan köpa kaffe och glass på området och möjlighet att tvätta i tvättstugan.

8. Vallersvik Camping & Vandrarhem

En annan camping som ligger mellan Kungsbacka och Varberg är Vallersvik camping. Här är du välkommen med tält och det finns bra och stora gräsytor att tälta på med havsutsikt.

På campingen kan du köpa färska frallor till frukost och njuta av vid tältet. Förutom det finns servicehus med dusch, toalett och kök. Här finns också en del aktiviteter att roa sig med.

Boka tältplats innan ankomst, lättast är via deras hemsida då slipper du också den administrativa avgiften som läggs på om du ringer till campingen för att boka.

9. Stråvalla Camping

En camping där du får egen dusch och toalett är på Stråvalla camping. Eftersom tältplatserna är på husbils- och husvagnsplatser får de en egen dusch och toalett som är kopplad till tältplatsen. Det är jämna och bra gräsytor att tälta på.

Från campingen har du 1,5km till närmaste havsbad med stor sandstrand. Där finns även kiosk och toaletter.

På campingen har du tillgång till soldäck, pool och bistro där du kan köpa pizza och enklare á la carte rätter.

OBS! Bokning krävs innan ankomst.

10. Destination Apelviken

En populär camping som ligger i Varberg är Destination Apelviken. Härifrån har du nära till badstrand, flera restauranger och 2km till Varberg.

Det finns några få tältplatser här därför är det viktigt att boka en plats i god tid, campingen fylls snabbt på.

Förutom att du har tillgång till servicehus finns även tvättstuga, utomhuspool, två restauranger, bastu och flera aktiviteter för barn på området.

OBS! Du behöver boka tältplats innan.

11. Läjet Camping & Resort

En annan stor camping som ligger i Varberg är Läjet camping. Campingen ligger 3km från centrum och här har du tillgång till det mesta.

Campingen har flera grönområden att tälta på som har nära till både servicehus och havet. Du kan också välja tältplats med el om du hellre önskar det.

På området finns bland annat fem servicehus, restaurang, lekplats, äventyrsgolf, bastu och butik. Allt för att du ska klara dig här en lägre tid.

Tänk på! Tältplats måste bokas innan ankomst.

12. Olofsbo Camping

En camping som ligger norr om Falkenberg är Olofsbo camping. Det är en stor camping i ett lugnt område. Från campingen har du nästan 9km till Falkenberg.

Det finns gott om tältplatser och du kan välja att tälta med eller utan el. Du kan också ha bilen ståendes intill tältet.

Campingen erbjuder servicehus, tvättstuga, restaurang, butik och lekplats. Och du har gångavstånd till den stora badstranden.

13. Skrea Camping

camping skrea strand hallan
Skrea Strand i Falkenberg en mulen dag.

En camping som är populärt i Falkenberg är Skrea camping där du är välkommen att tälta. Här har du allt du behöver och bara några meter till Skrea strand.

På campingen finns tre servicehus, restaurang, utomhuspool, tvättstuga, lekhus och minigolf. Även en barnklubb finns som heter ”Campisklubben”.

OBS! För att få tälta på Skrea camping måste du vara 25år. Du måste också boka tältplats innan ankomst.

14. Ugglarp Camping

En camping som ligger naturskönt bland strandängar, sandstränder, klippor och havet är Ugglarps camping. Det är en lugn camping att tälta på med nära till havet.

Det finns flera tältområden att tälta på med bra gräsytor och du kan välja om du vill tälta med eller utan el.

Tre servishus finns på området och du kan köpa nybakt bröd eller bullar till frukost och njuta av vid tältet.

15. First Camp Tylösand – Halmstad

Vill du tälta i Tylösand men ha tillgång till bekvämligheter som dusch, toalett och kök? Då ska du tälta på First Camp Tylösand – Halmstad.

Campingen ligger precis ovanför den stora sandstranden och här kan du tälta med eller utan el.

Det är en stor camping och här finns det förutom servicehus även en bistro som serverar lunch och middag, flera aktiviteter för barn finns på området men också kvällsunderhållning som frågesport, livesång och dans.

OBS! Bokning av tältplats krävs innan. Lättast är att boka på campingens hemsida.

16. Laxvik Camping

En annan camping som ligger i Halmstad är Laxvik camping som är både mindre och lugnare än First Camp.

Här kan du verkligen koppla av och det finns bra områden att tälta på. Campingen ligger 1mil från Halmstad och du har gångavstånd till en lugn badstrand.

På campingen finns servishuse med dusch, toalett och diskmöjligheter.

Lämna en kommentar