Tälta på Visingsö (7 fina tältplatser)

En ö som är värld att stanna på mer än över dagen är Visingsö som ligger i Vättern utanför Gränna. Här finns fina promenadslingor och mycket att upptäck. Du utforskar ön bäst genom cykel eller vandra.

Det är också en bra ö att tälta på. Inga campingar finns men allemansrätten gäller och du kan fricampa nästa vart du vill.

Här hittar du tältplatser nära strand med utsikt över Vättern eller varför inte tälta i en lummig och mysig ekskog. I det här inlägget tipsar vi om några fina platser att tälta fritt på när du besöker Visingsö.

Tälta fritt på Visingsö (Fricampa)

tälta fritt visingsö
Vacker solnedgång i Vättern.

Även om allemansrätten gäller måste du följa vissa regler som att inte tälta nära bostäder, störa markägare, skada naturen och att alltid ta med ditt skräp.

OBS! Undantag är vid områdena kring fornminnen som Visingsborg och Näs ruin. Där får du inte tälta.

Bästa platserna att tälta på ligger på den norra delen av Visingsö tycker vi. På vissa platser finns dass och eldplatser utplacerade som gör en tältning lite smidigare.

Fina badstränder finns om du vill bada. På ön har du även tillgång till matbutik, restauranger och caféer.

Tälta på Visingsö

1. Sandudden

Bästa stället att tälta på om du är på Visingsö är vid Sandudden som ligger på den norra delen av ön, nära golfbanan och flygplatsen.

Det finns också ett torrdass vid stranden och ett café i närheten.

Här har du nära till en fin sandstrand som du kan tälta på eller en bit upp från stranden i en dunge eller på en gräsyta.

2. Erstadviken

Erstadviken är en annan fin plats att tälta på som också ligger på den norra delen av ön, inte allas lång ifrån Sandudden.

Här kan du också tälta vid en strand eller lite längre upp på gräsytor. Gott om plats finns. Vid Erstad brygga finns ett torrdass.

Tänk på! Viken ligger nära naturreservatet Erstad Kärr, där är det tältförbud så ha koll på hur området går. Men besök gärna reservatet.

3. Hotellplan (Norr om Visingsborgs slottsruin)

Ett område som ligger nära färjan är Hotellplan, strax norr om Visingsborgs slottsruin. Förr låg Turisthotellet här som på 60-talet brann ner därav namnet på platsen.

Från Hotellplan har du nära till den gröna promenadslingan, restaurang och café ligger inte långt bort.

Hotellplan är en stor och plan gräsyta med gott om plats att tälta på. Här finns även en eldplats om du vill vill grilla eller gör upp eld.

4. Nedanför Näs

Vill du ta dig söderut på ön och hitta en tältplats ska du ta dig lite nedanför Näs. Kring Näs brygga är det fint och du har tillgång till både badplats och torrdass.

Tänk på! Tälta inte i närheten av Näs slottsruin eftersom det är ett fornminne. Här finns ingen restaurang eller café, se till att du har tillräckligt med mat med dig.

För att ta dig till Näs kan du följa en promenadslinga som går längs med vattnet på den östra sidan. Du kommer på slingan nästan direkt från färjan. Annars kan du ta buss ner hit.

5. Rökinge brygga

Rökinge ligger på den västra sidan av ön. Från hamnen kan du gå tvärsöver ön så kommer du först till byn Rökinge fortsätter du en bit till kommer du fram till badstranden.

Här finns en brygga och en badplats. Du kan tälta i närheten av bryggan men tänk på att det finns bostadshus i närheten så välj en plats en bit därifrån. På badplatsen finns eldplats och torrdass.

6. Hela Ekskogen

På Visingsö ligger Sveriges största sammanhängande ekskog som planterades på 1800-talet.

Ekskogen ligger söder om färjan och du kan enkelt promenera dit. Följ den gula slinga (sydslingan). Här kan du också hitta bra tältplats för att slå läger över natten.

Det är ett stort område så det finns mycket platser att välja på. Tänk på! I Ekskogen finns ingen butik, restaurang, café eller torrdass.

7. Visingsö Ställplatser

På Visingsö finns ingen camping att tälta på men du kan boka en plats på Visingsö ställplatser. Du får även ställa bilen intill tältet om du kommer med bil.

Här har alla tältplatser el och du tältar i ekskogen med utsikt över Vättern och hamnen. På platsen finns en servicebyggnad, grillplats och glasshuset ligger här.

OBS! För att få tälta på ställplatsen måste du fyllt 25år för att boka. Kommer du med hund eller katt måste de vara kopplade.

Färja till Visingsö

För att komma till Visingsö måste du ta färjan över. Färjan går regelbundet året runt från Gränna och tar cirka 25 minuter. På sommaren är det tätare mellan turerna.

För att boka biljett till färjan mellan Gränna och Visingsö gör du det enklast online. Ska du åka med bil över är det viktigt att du bokar i förväg.

Tänk på att det fungerar utmärkt att ta sig fram på Visingsö genom att vandra och cykla eftersom ön inte är så stor.

Lämna en kommentar