4 effektiva sätt att rena vatten på vandring

Är du ute och vandrar med tält är det viktigt att du har tillräckligt med vatten med dig för att orka och inte få vätskebrist.

Men vad gör du om ditt vatten tar slut och det inte går att fylla på med vatten längs vägen? Då är det bra om du vet hur du kan rena vatten på vandringen så du inte blir sjuk.

Det finns lite olika sätt att rena vatten på. Du kan koka vattnet, använda vattenfilter, brustabletter och UV-ljus för att vattnet ska bli drickbart och på så vis få bort virus och smuts från vattnet.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoorexperten

4 sätt att rena vatten på

När du vandrar är det viktigt att ha tillgång till rent vatten för att undvika att bli sjuk eller uttorkad.

Är du i fjällen och vandrar kommer du förmodligen passera fjällbäckar där du kan dricka vattnet direkt, tänk på att vattnet ska vara rörligt och inte stilla stående för att du ska kunna dricka det direkt.

Är du däremot på andra ställen där det inte finns rent fjällvatten att dricka är det bra om du har koll på hur du kan rena vattnet och göra det drickbart om ditt eget vatten tar slut. Det finns flera sätt att rena vatten på. Vi tar upp dom här under.

1. Vattenfilter

Ett vattenfilter är ett av de mest effektiva och enklaste sätten att rena vatten på vandring. Det finns olika typer av vattenfilter att välja mellan.

Det finns vattenfilter i vattenflaskor, där filtret sitter i munstycket. Du kan då ta upp vatten och dricka direkt från vattenflaska genom munstycket. Vattnet renas och tar bort smuts och virus genom filtret. Det enda negativa med det är att det går lite trögare att dricka.

Vi använder oss själva av en vattenflaska från Katadyn Befree som har ett munstycke med ett vattenfilter i.

Det finns också sugrör som har ett filter i sig då kan du stoppa det direkt i vattnet och dricka eller fylla upp en flaska och dricka med sugröret därifrån.

2. Vattenreningstabletter

Ett annat sätt att rena vatten på är med hjälp av vattenreningstabletter. Tabletterna tar bort bakterier och skyddar mot vattenburna smittor.

Tänk på att tabletterna inte filtrerar vattnet och fungerar bäst på klart vatten. Om vattnet är grumligt eller smutsigt måste det renas med ett filter.

Med vattenreningstabletter tar det ungefär 30 minuter innan vattnet är drickbart. Vi rekommenderar Micropur Ouick MQ 1T.

3. Koka vattnet

Det kanske mest vanligaste sättet att rena vatten på är genom att koka upp vatten. Det är ett enkelt och effektivt sätt att få drickbart vatten.

Att koka vattnet dödar både bakterier och virus, men det gäller att du kokar det tillräckligt varmt och tillräckligt länge. ”Big bubbles, no troubles” är ett ordspråk att följa. Det betyder att när det kokar stora bubblor är det inga problem att dricka det.

Genom att koka vattnet dödar du eventuella bakterier och virus som kan finnas i vattnet. Det är ett säkert sättet att rena vatten på vandring och du behöver endast ett storm-eller gaskök.

4. UV-ljus

UV-ljus är också ett bra sätt att få rent och drickbart vatten på. UV-ljuset dödar bakterier och virus som kan finnas i vattnet. Det är viktigt att följa instruktionerna noga för att säkerställa att enheten fungerar korrekt.

Oavsett vilken vattenreningsmetod du väljer är det viktigt att ha tillgång till rent vatten när du är ute och vandrar med tält. Även om du tycker att du har tillräckligt med vatten med dig är det alltid bra att ha med någon form av vattenrening också.

Kan man dricka sjövatten utan att rena det?

Nej, att dricka sjövatten direkt kan vara farligt och göra dig sjuk. Även om vattnet ser klart ut kan det innehålla bakterier, parasiter och andra föroreningar som kan leda till sjukdomar som diarré, kräkningar och magont.

Det är viktigt att alltid rena sjövatten innan du dricker det. Här under är några sätt du kan rena sjövatten på som vi också gått in på tidigare i inlägget.

MetodBeskrivning
KokningKoka vattnet tills det blir stora bubblor för att döda bakterier och parasiter. Låt vattnet svalna innan du dricker det.
VattenfilterVattenfilter filtrera vattnet direkt om du har det exempelvis i ett munstycke. Se till att välja ett filter som kan ta bort bakterier och parasiter.
VattenreningstabletterTar bort bakterier från vattnet och gör det drickbart men filtrerar det inte från smuts.
UV-ljusUV-ljus dödar bakterier och virus som finns i vattnet.

Kan man dricka vatten ur bäckar utan att rena det?

kan man dricka dricka vatten från en bäck
På vissa platser kan det finnas skyltar som talar om att vattnet är drickbart. Då behöver du inte rena det innan. Här är längs en led i Lofsdalen där det rann en bäck som man kunde dricka direkt från. Riktgt gott var det!

Nej, det är inte alltid säkert att dricka vatten direkt från en bäck utan att rena det först. Däremot kan du ofta göra det i svenska fjällbäckar men du ska ändå kolla hur det ser ut runtom kring innan du dricker det.

Ta vatten lite högre upp från bäcken och kolla så inget djur är i närheten om du ska dricka direkt ur en fjällbäck. Men vill du vara på den säkra sidan är det bäst att även här använda ett vattenfilter innan du dricker.

Här är några anledningar till varför du inte bör dricka vatten direkt från en bäck eller sjö utan att rena det först:

  • Bakterier, virus och parasiter kan finnas i vattnet och orsaka magproblem, diarré eller andra sjukdomar.
  • Djur kan ha druckit ur samma källa och förorenat vattnet med avföring eller urin.
  • Kemikalier eller föroreningar kan finnas i vattnet från industriutsläpp eller jordbruk.

Så även om det kan vara frestande att dricka direkt från en källa när du är törstig, är det alltid bäst att rena vattnet först för att undvika att bli sjuk.

Drickbart vatten i Sverige på olika ställen (Tabell)

I Sverige finns det många platser där du kan hitta vatten, men det är viktigt att veta hur du rengör vattnet för att undvika sjukdomar. Här är en tabell som visar var du kan hitta drickbart vatten i Sverige på olika platser:

PlatsVattenkällaRåd för rening av vatten
Skogar och fjällBäckar, sjöarKoka upp vattnet ordentligt eller använda en vattenfilter
Städer och tätorterKranvattenKranvatten är drickbart i Sverige
CampingplatserKranvatten, sjöarKranvatten är drickbart i Sverige, rena naturligt vatten genom kokning eller använda en vattenrenare
NationalparkerBäckar, sjöarKoka upp vattnet ordentligt eller använda en vattenfilter innan du dricker

När du är ute på vandring och behöver rena vatten för att dricka, är det viktigt att du har med dig rätt utrustning. Vi har varit inne på de olika metoderna högre upp i inlägget.

En vattenrenare är en effektiv lösning som tar bort bakterier, virus och andra föroreningar från vattnet. Du kan även koka upp vattnet i ditt stormkök för att döda bakterier och virus som kan finnas.

Det är också viktigt att du väljer rätt plats att hämta vatten från. Försök att undvika platser där vattnet kan vara förorenat, som nära avlopp, jordbruks- eller industriområden. Hämta vattnet från en källa som ligger högre upp i bergen, vattnet är oftast renare där.

Sammanfattning – Rena vatten på vandring

Det finns fyra sätt att rena vatten på som vattenfilter, vattenreningstabletter, koka vatten och UV-ljus.

De lättaste sätten att rena vatten på är genom vattenfilter eller att koka upp vattnet ordentligt.

Du ska undvika att dricka vatten från sjöar och vattenkällor som ligger nära jordbruks- och industriområden. I fjällen kan du dricka vattnet direkt från fjällbäckar men ta då vatten högre upp från berget eftersom det är som renast där.

För att undvika att bli utan vatten är det alltid bra att ha med sig något som kan rena vattnet, du vet aldrig när det kan behövas. Att dricka direkt från en sjö kan göra dig sjuk och ge dig magproblem som kräkningar och diarré.

Lämna en kommentar