Tvätta din sovsäck (7 enkla steg)

Även om en sovsäck inte behöver tvättas särskilt ofta kan det vara skönt att tvätta den någon gång ibland när det verkligen behövs. Oftast räcker det med att vädra ur en sovsäck.

Men måste du tvätta din sovsäck är det några saker du ska tänka på innan du börjar tvätta den. Följ alltid tvättinstitutionerna, de kan skilja sig åt beroende på vad sovsäcken har för fyllning och material.

I det här inlägget kommer vi ge dig en enkel steg-för-steg guide på hur du tvättar din sovsäck oavsett om det är dun eller syntet.

Innehåller reklam genom annonslänkar för Outnorth

Hur du tvättar en sovsäck (7 Enkla steg)

Här under berättar vi i 7 steg hur du tvättar en sovsäck i dun och syntet. Tänk på att en dunsovsäck är lite känsligare att tvätta än en sovsäck i syntet.

  1. Börja med att läsa tvättråden för din sovsäck
  2. Stäng igen alla dragkedjor och eventuella kardborreband
  3. Vänd sovsäcken ut och in
  4. Dosera tvättmedel
  5. Ställ in rätt tvättprogram
  6. Torka sovsäcken
  7. Förvara sovsäcken

Tvättmedel:

1. Börja med att läsa tvättråden

Börja alltid med att läsa tvättråden för just din sovsäck innan du börjar. Tvättråden kan skilja sig åt beroende på material och fyllning.

Där står det i hur många grader du ska tvätta i, om sovsäcken tål centrifugerna och torkning.

2. Stäng alla dragkedjor & kardborreband

När du läst tvättråden på sovsäcken ska du stänga igen alla dragkedjor och kardborreband om det finns.

Anledningen till att det är viktigt att stänga igen dragkedjor på sovsäcken är att ”tänderna” på dragkedjan kan göra små hål i det känsliga tyget. De kan också förstöra din tvättmaskin.

3. Vänd sovsäcken ut & in

När du stängt igen dragkedjor och kardborreband vänder du sovsäcken ut och in. Det är också för att skydda yttermaterialet så det inte slits och sovsäcken kan se fräsch ut längre.

4. Dosera tvättmedel

Nu är det dags att lägga in sovsäcken i tvättmaskinen och dosera tvättmedel. Tänk på att inte överdosera tvättmedlet och att använda ett milt tvättmedel anpassat för materialet på din sovsäck.

OBS! Använd inte sköljmedel när du tvättar en sovsäck det förstör funktionen i materialet. Sköljmedel kan täppa till dunet eller fibrerna i sovsäcken och förstöra isoleringsförmåga.

Tvättmedel:

5. Ställ in rätt tvättprogram

Efter att du doserat tvättmedel och stängt igen luckan till tvättmaskinen är det dags att ställa in rätt tvättprogram.

Välj ett program som är skonsamt för din sovsäck och som inte sliter på materialet. Är du osäker på vilket program du ska ha? Kika en extra gång på tvättråden som finns på sovsäcken.

Kolla så du ställer in rätt temperatur och ställ in på lätt centrifugering. Sovsäckar i syntet klara oftast av lite högre temperatur än vad sovsäckar i dun gör.

6. Torka sovsäcken

När du tvättat klart sovsäcken ska du torka den ordentligt för att undvika mögel och dålig lukt.

Du kan antingen torka sovsäcken i en torktumlare eller lufttorka den. Att torktumla en dunsovsäck kan till och med hjälpa till att fluffa till dunet i den. Men tänk på att ha mycket låg värme och kolla med jämna mellanrum så det inte är för varmt. Är det för varmt kan du förstöra dunet.

Att torka en syntetsovsäck i en torktumlar tar upp till 3 timmar och för en dunsovsäck tar det mycket längre tid för att bli torr. Väljer du att lufttorka sovsäcken, häng den på en torkställning eller på ett klädstreck.

Oavsett om du väljer att torka din sovsäck i en torktumlare eller lufttorka den, se till att den är helt torr innan du packar ner och förvarar den. En fuktig sovsäck kan leda till mögel och dålig lukt.

7. Förvarar sovsäcken

Nu när din sovsäck är nytvättad och helt torr ska du förvara den på ett bra sätt. Lägg sovsäcken i den stora förvaringspåsen, brukar ofta följa med en sån speciellt till dunsovsäckar.

Förvara inte sovsäcken i kompressionspåsen. Du kan också häng upp sovsäcken på en galge. Tänk på att förvara sovsäcken torrt och luftigt.

Så nu är du klar!

Tvätta dun- och syntetsovsäck – Vad som skiljer sig

Försök att undvika att tvätta en sovsäck så länge det går eftersom det sliter på sovsäcken, du kan vädra ur den mellan användningarna för att hålla den fräsch så länge som möjligt. Men ibland kan den behövas tvättas om den fått fläckar eller annat på sig.

Dunsovsäckar och syntetsovsäckar kräver lite olika behandling vid tvätt. Vi går igenom det här under.

Tvätta dunsovsäck

Dunsovsäckar är känsliga och kräver lite extra omsorg vid tvätt. Det är viktigt att använda ett tvättmedel som är speciellt för dun och som inte innehåller blekmedel eller sköljmedel.

Det är också viktigt att tvätta dunsovsäcken på låg värme och med skonsam centrifugering för att undvika att dunet klumpar ihop sig eller förlorar sin isoleringsförmåga.

En annan viktig sak att tänka på är att torka dunsovsäcken på mycket låg värme och med några tennisbollar i torktumlaren. Tennisbollarna hjälper till att hålla dunet fluffigt och fördela det jämnt i sovsäcken.

Tvätta syntetsovsäck

Syntetsovsäckar är tåligare än dunsovsäckar och klara lite högre temperaturer än vad en dunsovsäck gör men temperaturen ska fortfarande vara låg. Använd ett milt tvättmedel och tvätta på låg värme med skonsam centrifugering.

Undvik att använda blekmedel eller sköljmedel eftersom det kan skada de tunna fibrerna i sovsäcken som bidrar till isoleringen.

Efter tvätt är det bättre att hänga upp en syntetsovsäcken för att lufttorka istället för att använda en torktumlare. Syntetfyllningen kan smälta eller klumpa ihop sig om den utsätts för hög värme. Använder du torktumlare se till att ha låg värme.

Vanliga frågor

Hur håller man en sovsäck fräsch längre?

Använd liner (sovsäckslakan) i sovsäcken som du kan tvätta och se till att du själv är så fräsch som det går innan du går och lägger dig. Har du vandrat på dagen och är svettig ta ett bad i en sjö om du har möjlighet.

Hur ofta ska en sovsäck tvättas?

Så sällan som möjligt, försöka att undvika tvättmaskin så länge det går. Då kommer sovsäcken att hålla längre.

Vilket tvättmedel ska man ha?

Använd ett milt och flytande tvättmedel som inte innehåller blek- eller mjukmedel. Det förstör materialet och fyllningen kan tappa sin isoleringsförmåga.

Lämna en kommentar