Tälta i Norge (11 finaste platserna att tälta på)

Finns det något finare ställe att tälta på än i Norge? Med över 1 000 fjordar, bergiga landskap och vackra naturreservat finns det gott om tältplatser att välja mellan.

Och med allemansrätten kan du tälta fritt nästan överallt så länge du följer vissa regler.

Vi har själva tältat i Norge flera gånger. Och i det här inlägget kommer vi tipsa om fina platser att tälta på och vad som är bra att tänka på innan du tältar i Norges magiska natur.

11 Fina platser att tälta på i Norge

Norge är känt för sin häftiga och fina natur och är en av de bästa platserna i Europa att tälta på. Här finns det många platser att välja mellan.

I Norge är naturen varierande och du kan tälta vid fjordar, på öar, i skog, på berg och fjäll. Enligt oss så har Norge kanske världens finaste natur. Och att kunna tälta fritt här är verkligen lyxigt!

Här under kommer en lista på de finaste och mest speciella platserna att tälta på i Norge.

1. Geirangerfjorden

tälta i geiranger

Geirangerfjorden är en av de mest kända fjordarna i Norge och är en magisk plats att tälta på när du är i Norge. Fjorden ligger i Møre og Romsdal fylke och är omgiven av höga berg och vattenfall. Gejrangerfjorden är ett världsarv.

Här finns en fin och mysig camping som ligger precis intill fjorden. Vi har själva tältat här och en tältplats med bil kostar närmar 300 norska kronor. Det finns även en mindre matbutik i närheten, och någon restaurang.

Ett tips är att hyra en motorbåt och ge dig ut på fjorden, inte alls långt från Geiranger kan du se vattenfallet 7 systrar (De syv søstrene) som har en fallhöjd på cirka 300 meter.

2. Lofoten

tälta i lofoten

Lofoten är en ögrupp i norra Norge och är känt för sin vackra natur och otroliga utsikter. Det är också ett populärt ställe att tälta på. Och det finns många platser att välja mellan vi ger några tips här under:

  • Kvalvika
  • Unstad
  • Nusfjord
  • Nyksund
  • Haukland

I Lofoten finns även fina leder att vandra, ta med tältet och tälta någonstans längs en leden. Tänk på att vädret skiftar snabbt i Norge så ta alltid med extra kläder.

Just under sommaren är det mycket folk som besöker Lofoten men det går att hitta lugnare plaster om du vill vara mer ifred.

Missa inte! Midnattssolen i Lofoten på sommaren.

3. Trolltunga

tälta trolltunga norge

Trolltunga är en plats många turister tar sig till när de är i Norge och vi förstår varför. Den speciella klippformation som sticker ut från berget ger en fantastisk utsikt över området. Och här blir det snabbt fullt med turister under dagen.

Du kan vandra ut till Trolltunga och tälta på vägen om du vill uppleva området utan att behöva trängas med andra turister.

Var medveten om att det är en tuff vandring så du bör vara van vid att vandra. Längs leden kan du hitta fina tältplatser att övernatta på.

4. Hardangervidda

tälta i hardangervidda norge

Hardangervidda är en av de största högplatåerna i Europa och är en häftig plats att tälta på i Norge. Här finns det gott om plats att slå upp et tält på.

Hardangerviddat är känt för sin natur och fantastiska utsikt. Helt enkelt ett populärt ställe som många åker till.

5. Svalbard

tälta svalbard norge

Att besöka Svalbard är mångas dröm, det är en ögrupp i norra Norge. Naturen här är verkligen mäktig och svår att få någon annanstans.

Här kan du tälta på Longyearbyen camping som är världens nordligaste camping. På campingen finns allt du behöver som dusch, toalett och kök. Matbutik finns i närheten av campingen.

6. Jostedalsbreen

tälta i Jostedalsbreen

Jostedalsbreen är en av de största fastlandsglaciärerna i Europa och en nationalpark i Norge. I närheten av nationalparken finns fler campingar att tälta på som omges av den stora naturen.

En av campingarna är Jostedal camping som ligger intill glaciärfloden. Från camping finns flera aktiviteter att göra som att vandra till glaciären, vandra i nationalparken, paddla och forsränning.

7. Trollstigen

trollstigen i norge

Trollstigen är kanske en av de mest kända vägarna i Norge. Det är en smal och slingrig väg som går ner från ett berg och vidare ner i dalen.

I närheten av vägen ligger Trollstigen camping ett perfekt ställe att tälta på om du vill ha närheten till Trollstigen. Förutom dusch, toalett och kök finns det även bastu och tvättstuga här.

8. Flåm

flåm norge

Flåm är en liten by vid Aurlandsfjorden. Har du vägarna förbi Flåm finns en mysig camping i byn som ligger mitt i de grönskande dalarna med nära till floden som slingrar sig från fjorden.

De flesta som besöker Flåm kommer för Flåmsbanan som går mellan Oslo och Bergen. Det är en riktigt vacker tågresa som är populär att åka i Norge, även Rallarvägen drar många besökare till Flåm.

Vill du vandra har du nära till Nærøyfjorden härifrån som är ett världsarv.

9. Jotunheimen

tälta i Jotunheimen norge

Ett av Norges kanske mest besökta platser är Jotunheimen och är speciellt känt för sin vandringsleder. Du kan vandra flera dagar med övernattning i tält eller göra dagsutflykter och ha en camping som utgångspunkt.

Det finns gott om campingar att tälta på här i olika prisklasser.

10. Vega i Helgelandskusten

Helgelandskusten norge

Vill du tälta i skärgårdsmiljö i Norge är ett tips att ta dig till Vega i Helgelandskusten. Här är det populärt att paddla och du kan enkelt hitta bra tältplatser för lite avskildhet.

Är du i Vega får du inte missa att vandra Vegatrappan en vandring som går på en byggd trätrappa. Trätrappan tar dig från stranden upp till toppen av Ravnfloget. Utsikten härifrån är värd alla 2000 trappsteg.

11. Lysefjorden

preikestoeln Lysefjorden

Är du i södra delarna av Norge ska du ta dig till Lysefjorden för att tälta. Här finns också en av Norges mest besökta sevärdheter Preikestolen.

Vill du tälta i Lysefjorden är ett tips att tälta på Kjerag Lysebotn Camping. Här finns ett stort gräsområde att slå upp tältet som är omgiven av höga berg.

Bra att veta om du tältar i Norge

Norge är känt för sin fantastiska natur och det är därför ett populärt resmål för camping- och tältsemester.

Att tälta i Norge är en upplevelse många vill göra. Här finns det gott fina platser att tälta på och den Norska allemansrätten gör det möjligt att tälta nästan var som helst i naturen.

Regler för tältning i Norge

När man tältar i Norge finns det vissa regler som man bör följa. Det är till exempel inte tillåtet att tälta på privat mark eller på mark som är odlad.

Man bör också undvika att tälta nära bostadshus och stugor. Enligt allemansrätten måste man hålla sig minst 150 meter från närmaste bebodda hus eller stuga. Det är också viktigt att visa hänsyn till naturen och inte lämna några spår efter sig.

Den norska Allemansrätten

Den Norska allemansrätten ger alla rätt att röra sig fritt i naturen och utöva friluftsliv, inklusive tältning. Det innebär att du har rätt att tälta nästan var som helst i naturen, så länge man följer vissa regler och om inget annat anges på platsen.

Allemansrätten ger också rätt att plocka bär och svamp samt fiska i sjöar och vattendrag.

När du tältar i Norge gäller allemansrätten, vilket innebär att du har rätt att uppehålla dig på mark som inte är inhägnad eller uppenbart privatägd.

Det ger dig möjlighet att hitta många vackra och avskilda platser att tälta på. Tänk på att det finns vissa regler att följa, såsom att inte störa djur- och växtlivet, och att ta med dig allt skräp när du lämnar platsen.

Kostnader för tältning i Norge

Att tälta på campingplatser i Norge kan vara dyrt beroende på vart du befinner dig, men tältar du fritt i naturen är det gratis.

Att fricampa är enklare men saknar bekvämligheter som en campingplats kan erbjuda. Det är också viktigt att komma ihåg att du inte får tälta hur som helst när du fricampar utan kolla efter skyltar innan du slår upp ett tält.

När du tältar i Norge är det bra om du har med dig tillräckligt med mat och vatten för att klara dig under hela tältsemestern, det kan vara glest mellan matbutikerna på vissa ställen beroende på vart du är. Men det är också dyrare med mat. Vi försöker fylla upp bilen med mat om det är möjligt och bara handla färska varor när tillfälle ges i Norge.

Tips för att tälta i Norge

tälta fritt i norge

Att tälta i Norge kan vara en härlig upplevelse, men det finns några saker att tänka på för att göra resan så smidig och rolig som möjligt. Här är några tips att tänka på när du planerar en tältsemester i Norge.

Utrustning

Att ha rätt utrustning är viktigt när du tältar i Norge. Se till att ditt tält tål regn och vind, en sovsäck som är tillräckligt varm eftersom temperaturer sjunker på natten och en liggunderlag som isolerar från markkylan.

Det är också bra att ha ett gasolkök att laga mat på som är utrustat med ett vindskydd. Vädret kan slå om snabbt och det kan vara blåsigt i Norge vilket gör att det kan vara svårt att få igång ett kök om du inte har rätt grejer.

Se också till att ha funktionella kläder med dig men också extra kläder. Vädret i Norge kan slå om snabbt därför är det bra om du kan ta på dig förstärkningsplagg om det skulle behövas.

Resan

Om planen är att åka till Norge med bil, se till att du har en bra karta och att du har planerat din rutt i förväg. Det är också bra att ha med en GPS eller annan navigationsutrustning.

Tänk på att vissa vägar kan vara smala och slingriga, så var försiktig när du kör. Har du inte tillgång till en bil kan du även ta tåg eller buss till många platser i Norge.

Övriga tips

Respektera naturen och de människor som bor där. Tänk på att inte störa djur- och växtlivet och ta alltid med dig ditt skräp när du lämnar platsen. Var också försiktig med att elda, grilla och elda endast på angivna grillplatser.

Aktiviteter under tältturen

När du är och tältar i Norge är ett tips att kombinera det med andra aktiviteter som att vandra, fiska, paddla eller varför inte surfa.

Vi berättar mer här under!

Vandring & Fiske

Två populära aktiviteter många gör i Norge är att vandra och fiska. Det finns många fina vandringsleder att utforska i Norge, både lätta och tuffa leder finns. Du kan till exempel vandra i bergen eller längs kusten.

Förutom fina vandringsleder finns också många bra sjöar och floder att fiska i. Tänk på att om du vill fiska i Norge måste du ha ett fiskekort. Det är också viktigt att man respekterar de lokala fiskereglerna.

Bad & Surf

Norge har många fina stränder där du kan både bada och surfa. Vill du bada i Norge får du räkna med kallt vatten men det är uppfriskande och skönt. Extra kallt är det om du badar i fjordar.

Längs med kusten finns många bra surfspots för den som vill surfa.

Paddla & Åka motorbåt

Vill du utforska Norges fjordar är ett tips att paddla eller hyra en motorbåt. Det finns gott om fjordar och sjöar att paddla eller åka båt i.

Vi kan verkligen rekommendera att att hyra en motorbåt. Du kommer snabbt ut på fjorden och rakt in i den mäktiga naturen. Man känner sig otroligt liten mot bergen som växer upp runt omkring. En riktgt häftig känsla.

Resa till Norge

Till Norge kan du ta dig på lite olika sätt. Enklast och mest fritt är åka bil speciellt om du vill tälta. Men du kan även ta tåg, buss och flyg till Norge.

Att ta bilen är det vanligaste sättet att resa till Norge på och du bjuds på fina och slingriga vägar genom Norges otroliga natur.

Men tänk på att vissa vägar går mycket upp- och nerför, även många och långa tunnlar finns som går genom bergen.

Norge är även känt för sina strikta trafikregler och hastighetsbegränsningarna så det är viktigt att du följer dom för att slippa höga böter vid trafikbrott.

Norges naturfenomen

Norge är känt för sin vackra natur men du kan också uppleva naturfenomen som fascinerar människor från hela världen. Här är två av de häftigaste naturfenomenen du kan uppleva i Norge.

Norrsken

Norrsken, eller Aurora Borealis, är ett häftigt naturfenomenen i Norge. Det är en ljusshow som inträffar på natten när laddade partiklar från solen kolliderar med jordens magnetfält.

Norrskenet är mest synligt i norra Norge, särskilt i områden som Tromsø, Kirkenes och Svalbard. De bästa tiderna att se norrskenet är från september till april, när himlen är mörk och klar.

Midnattssolen

Midnattssolen är ett annat naturfenomen som du kan uppleva i Norge. Det är en period på sommaren när solen inte går ner under horisonten, vilket ger en oavbruten dagsljusperiod på upp till 24 timmar.

Midnattssolen är även den mest synlig i norra Norge, särskilt i områden som Nordkapp, Hammerfest och Tromsø. De bästa tiderna att se midnattssolen är från maj till juli.

Vanliga frågor

Var får man tälta i Norge?

Norge har allemansrätt, vilket innebär att du får tälta fritt i naturen så länge man inte stör djur eller markägare eller om inget annat anges på platsen. Det finns också många campingplatser att tälta på.

Vilka är de finaste platserna att tälta på i Norge?

Lofoten, Geiranger och Jotunheimen är riktigt fina platser att tälta på i Norge.

Vilka är de bästa campingplatserna i Norge?

Preikestolen Camping, Trollstigen Camping och Geiranger Camping. Det finns så klart många fler bra och fina campingplatser i Norge

Gäller allemansrätten i Norge?

Ja, i Norge gäller allemansrätten vilket innebär att man får röra sig fritt i naturen och tälta så länge man inte stör djur eller markägare.

Gäller allemansrätten i Norge?

Ja, i Norge gäller allemansrätten vilket innebär att man får röra sig fritt i naturen och tälta så länge man inte stör djur eller markägare.

Regnar det mycket i Norge?

Ja, det regnar mycket i Norge. Det är därför viktigt att du är väl förberedd när du ska tälta eller vandra här.

Lämna en kommentar