Tälta på Nåttarö (5 fina tältplatser & campingar)

I Stockholms södra skärgård ligger Nåttarö som är ett naturreservat. Ön är känd för sina fina långgrunda badstränder. Här kan du tälta fritt eller tälta på camping.

Det är inte svårt att hitta ett bra ställe att tälta på och det är inte långa avstånd från ångbryggan där båten kommer in till den fina stränderna.

Tältar du på Nåttarö kan du njuta av härliga bad och fina solnedgångar. I det här inlägget kommer vi tipsa dig om de bästa tältplatserna att fricampa på när du besöker Nåttarö.

Tälta fritt på Nåttarö (Fricampa)

tälta fritt på nåttarö

Som vi nämnde i inledningen är Nåttarö ett naturreservat vilket innebär att det finns särskilda regler att följa.

Det är tillåtet att tälta fritt på ön men du får endast tälta på samma ställe i max två dagar. Var rädd om naturen och tälta på tålig mark.

OBS! Det är eldförbud på ön. Elda och grilla får du endast göra på anordnade eldplatser. Kommer du till ön med hund måste den varar kopplad oavsett hur lydig den är.

På Nåttarö kan du hitta riktigt fina platser att tälta på med nära till bad och fina solnedgångar. Här under kan du läsa våra tips på platser att tälta på!

Tälta på Nåttarö

1. Storsand

En populär sandstrand på Nåttarö är Storsand. Här kan du också tälta men det kan vara mycket folk på sommaren som badar här.

Ett tips är att tälta en bit ifrån stranden, det finns gräsytor att tälta på och träd som ger skydd om det blåser.

På platsen finns bord, bänkar, eldplats och en toalett. Härifrån har du cirka 1,5km från affären på Nåttarö.

2. Skarsand

En annan fin strand att tälta på är Skarsand. Det är en mindre sandstrand som ligger norr om Storsand och i närheten av Östermar.

Den här stranden är lugnare än Storsand och har inte alls lika många besökare. I området vid stranden finns färsk vatten och torrdass.

Perfekt att tälta här om du vill ha nära bad, sandstrand och lugn.

3. Båtskären

Båtskären ligger på den norra delen av ön. Här finns bra ytor att tälta på och du har nära till havet och fin havsutsikt. Vid klart väder har du kvällssol här.

På platsen finns en eldplats, bänkar, brygga och en trägunga. I området finns det också klippor att promenera över.

4. Östermarsfladen

Stranden som ligger mest norr ut på ön är Östermarsfladen. Det är en bortglömd liten pärla där du badar antingen från klippor eller sandstrand i det klara vattnet.

Här är det också fint att tälta, det är en mindre strand med en bra gräsyta lite ovanför badplatsen som det går att tälta på.

Det finns eldplats, bord och bänkar. Vid fint väder bjuds du på kvällssol och en vacker solnedgång.

Tälta på camping på Nåttarö

tälta på camping nåttarö

På Nåttarö finns endast en camping att tälta på, vi berättar mer om campingen längre ner. Att tälta på camping är bekvämt och du får tälta här mer än enstaka dygn.

Du behöver inte alls gå långt från båten till campingen på Nåttarö. Från campingen har du även nära till flera stigar som tar dig runt ön och olika sevärdheter.

Camping med tältplats på Nåttarö

6. Nåttarö Camping

Nåttarö camping ligger centralt på ön nära ångbåtsbryggan, restauranger och affärer. Här har du tillgång till torrdass, vatten och soptunnor. Vill du duscha finns det i stugbyn.

Bra gräsytor finns för att slå upp tältet på. Perfekt om du vill ha ett och samma ställe som utgångspunkt när du upptäcker ön.

Tips! Hyr campingens bastu som ligger lite avskilt från stugbyn med nära till havet och möjlighet att bada.

Så tar du dig till Nåttarö

båt till nåttarö
Båt till Nåtterö går från Nynäshamn regelbundet.

Har du ingen egen båt att ta dig till Nåttarö med kan du ta båten som går från Fiskebryggan i Nynäshamn. Båten går till Nåttarö bryggan.

Fiskebryggan ligger inte alls långt från pendeltågsstationen i Nynäshamn. Pendeltåget går från Centralen i Stockholm och du behöver inte göra några byten på vägen. Super smidigt.

Turen mellan Nynäshamn och Nåttarö tar cirka 30 minuter och går regelbundet.

Sevärdheter på Nåttarö

Det finns mycket att både se och göra på Nåttarö. Förutom att bada på de fina långrunda stränderna är Drottninggrottan ett populärt utflyktsmål på ön värt ett besök.

En annan sevärdhet som ska upplevas på ön är den sydligaste del som kallas för ”Nåttarö hals”.

På Nåttarös hals finns ett rikt växtliv att utforska och förr var den här delen av ön ett militärt område och stängt. Men är nu öppet och här kan du se hemliga utsiktsposter och baracker från förr. Du får också fina utsikter över skärgården om du går upp för klipporna som finns här.

Läs mer: Fina tältplatser och campingar i Stockholms skärgård

Vanliga frågor

Finns det restauranger på Nåttarö?

Ja, Nåttarö Krog, Sixtens Bodega som serverar supergoda pizzor och Nåttarö Deli där du kan köpa sallad, snacks och fika att ta med.

När är bästa perioden att tälta på Nåttarö?

Sommaren är bästa perioden. Men vill du ha det lite lugnare är hösten väldigt fin också. Tänk på att det kan bli blåsigt här på hösten.

Finns matbutik på Nåttarö?

Ja, Handelsboden finns. Slipp släpa med dig mat ut och köp det på ön istället. Här kan du köpa det mesta som nybakat bröd, mejeriprodukter, kött, frukt och grönt. Även receptfria läkemedel och saker för camping finns.

Lämna en kommentar