Tälta i Sundsvall (9 fina tältplatser & campingar)

Vill du tälta fritt i natur är Sundsvall en perfekt plats för det. Här kan du tälta längs med Indalsälven men också ute på kusten. Det är lätt att hitta lugna och ostörda områden om du vill vara för dig själv.

Önskar du mer bekvämlighet och vill hellre tälta på en camping finns det några i närheten av Sundsvall men också en bit utanför.

Vill du veta mer om vart du kan fricampa och vart du kan tälta på en camping i Sundsvall ska du fortsätta läsa inlägget där vi listar olika plaster.

Tälta fritt i Sundsvall (Fricampa)

tälta fritt i sundsvall

Sundsvall har en vacker natur med mycket plats att tälta fritt på. Här kan du tälta i djupa skogar med vildmarkskänsla, hitta fina och lugna sjöar att tälta intill eller varför inte tälta vid en livlig älv. Har du båt finns flera öar att ta sig ut till och tälta på med nära till havet.

Ja, du hör ju det är inte svårt att hitta en bra tältplats när du är i Sundsvall. Det bästa är att allemansrätten gäller och du får tälta fritt i naturen i enstaka dagar så länge inget annat anges på platsen.

Särskilda regler kan gälla i vissa naturreservat där det är tältförbud eller att du endast får tälta på anvisad tältplats.

I listan under tipsar vi om några fina platser att fricampa på i Sundsvall!

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta i Sundsvall

1. Lörudden

Vill du tälta kustnära är ett tips att åka cirka 3,5mil söder om Sundsvall ut till Lörudden. Parkering finns vid fiskeläget.

Leta sen upp en plats ute på klipporna och slå läger. Här kan du njuta av tystnaden, bada och njuta av solnedgång.

Ute på Lörudden finns en restaurang, fiskaffär, presentbutik och ett fiskemuseum. Några naturstigar finns också att promenera på.

2. Alnö

Ett annat ställe där du kan hitta flera fina tältplatser är på Alnö. Alnö ligger endast 1,5mil från centrala Sundsvall.

På Alnö finns vandringsleder, eldplatser och torrdass. Det är ett populärt ställe att besöka på sommaren för att bada. Här trivs också många fåglar vilket gör platsen populärt för fågelskådning.

Tänk på! Att Stornäsets naturreservat ligger här och i det området får du endast tälta och elda på anvisad plats.

3. Långören

Långören är ett vackert naturreservat som ligger 3,5mil söder om Sundsvall. Hit kan du även ta buss från Sundsvall till Galström och sen promenera till naturreservatet.

Det är tillåtet att tälta här i enstaka dagar men var rädd om naturen och tälta på tålig mark och ta alltid med dig ditt skräp hem.

I reservatet finns en vandringsled, ett vindskydd, en rastplats, fornlämningar, tre laguner och små vikar.

4. Längs Indalsälven (Hallsta)

Vill du tälta längs med Indalsälven är ett tips att ta dig till Hallsta som ligger cirka 3mil norr om Sundsvall längs med Indalsälven.

När du kommer till Hallsta fortsätter du cirka 1km och svänger av till vänster på en mindre väg innan Östloning. Där finns en liten badplats som påminner om en mindre lagun. Där är det skönt att bada då vattnet är lite varmare än i älven.

Här kan du tälta men också på andra ställen in närheten av älven och badplatsen. Två grillplatser finns här om du är sugen på att grilla.

5. Nyhamn

I Nyhamn finns gott om bra tältplatser för att tälta fritt i naturen. Åk förbi den gamla oljecisternen i Essvik några hundra meter, en parkering ligger sen på vänster sida.

Från parkeringen följer du stigen som tar dig över på andra sidan berget till havet. Där finns det flera platser att välja på.

Här får du njuta av vacker utsikt över havet och ett skönt lugn. Vindskydd finns också. Tänk på! Det är brant i början och kan även vara lerigt så ta på dig ett par bra kängor.

Tälta på camping i Sundsvall

tälta på camping sundsvall

Att tälta på en camping är bekvämt, där har du tillgång till dusch, toalett och kök, dessutom kan du tälta på samma plats i flera dagar.

På vissa campingar finns även restaurang, butik, kiosk och olika aktiviteter. I Sundsvall finns några få campingar där du kan tälta men det finns campingar lite utanför och mer naturnära för dig som önskar det.

Ibland kan du behöva boka tältplats även om du inte inte ska tälta med el. Och på vissa ställen är det drop-in. Det bästa är att alltid kontakta anläggningen innan och höra vad som gäller hos dom.

I listan har vi tagit upp campingar i och nära Sundsvall där du är välkommen att tälta.

Camping med tältplats i Sundsvall

6. First Camp Fläsian- Sundsvall

Bara 6km från centrala Sundsvall ligger First Camp Fläsian- Sundsvall. Här tältar du precis vid havet. Perfekt ställe att tälta på om du vill ha en utgångspunkt och nära in till Sundsvall men ändå vill njuta av lugnet här ute.

Här kan du tälta med eller utan el. Två tältområden finns och de platser med el har en fin havsutsikt. Från campingen har du också nära till en badstrand för bad i havet.

På First Camp Fläsian- Sundsvall finns cykeluthyrning för dig som vill ta dig in till Sundsvall eller upptäck området kring campingen. Det finns också ett servicehus, butik, boule, lekplats och kiosk.

OBS! Du måste boka tältplats innan oavsett om det är med el eller utan.

7. Allstaforsens Camping

Ta bilen 1,5mil söder om Sundsvall så kommer du till Allstaforsens camping en perfekt camping om du gillar att fiska. Campingen ligger nämligen intill den stora älven Ljungan.

Här kan du nämligen fiska lax och havsöring. Fiskar du inte finns det gott om bär i området eller njut bara av lugnet som finns här.

På campingen finns ett område om heter ”Tälthyllan” där finns det plats för cirka 10 tält. Här har du tillgång till ett servicehus med toalett, dusch och kök.

8. Slädavikens Camping

camping på Alnö
En badstrand som ligger på södra Alön.

På Alnö ligger Slädavikens camping och här är du välkommen att tälta. Det är en mysig och charmig camping som ligger vackert i naturen och du har nära till en mindre badstrand.

Det finns bra gräsytor att tälta på och du har tillgång till ett servicehus, grillplats, och en kiosk.

Kontakta campingen innan du kommer och dubbelkolla så det finns plats för tält. Oftast brukar det inte vara några problem.

9. Vivstavarvstjärns Camping

Cirka 1,5mil norr om Sundsvall ligger Vivstavarvstjärns camping. Det är en mindre och familjär camping som har när till det mesta. Timrå ligger endast 1,5km därifrån, där finns matbutik och restauranger.

Campingen ligger i ett skogsområde vid Vivstavarvstjärnen. Här finns fina tältplatser vid sjön och du kan tält med eller utan el. Här har du tillgång till servicehus med dusch, toalett och kök, badplats och en mindre kiosk.

OBS! Bokning krävs innan ankoms oavsett om du tänker tälta med el eller utan. Enklast är att boka via campingens hemsida.

Lämna en kommentar