Tälta med hund (7 Bra tips när hunden är med)

Funderar du över att ta med hunden på nästa tältnatt men undrar vad som behövs och vad du ska tänka på? Då har du kommit helt rätt.

I det här inlägget kommer vi ge tips på vad som är bra att tänka på innan ni ger er ut och vad som kan vara bra att ta med sig.

Fortsätt läsa för att ta reda på våra tips när du ska tälta med din hund!

1. Träna hunden på att sova i tält

att tänka på när du tältar med hund

En viktig sak att tänka på innan ni ska tälta ihop är att träna hunden innan. Det gör det både smidigare och enklare när det är dags att lägga sig.

Du kan exempel lägga ut en filt eller ett liggunderlag och öva hunden på att lägga sig där när du lägger ut det, det är något ni kan öva på hemma.

Då vet de direkt vad som gäller när du lägger ut deras liggunderlag eller filt i tältet att det är där de ska lägga sig.

2. Träna att tälta nära hemmet

tälta ute med hund

En annan sak som är bra att öva på innan ni tältar ute på riktigt är att sova i tältet ihop. Men börja på en plats nära hemmet eller i trädgården.

Det kan vara både ovant för dig och hunden att sova tillsammans i ett tält därför är det bra att öva innan. Så ni båda är förberedda på hur det är.

Finns det tillräckligt med plats för er båda och känner sig hunden lugn med att sova i tält.

3. Välj rätt storlek på tält

Beroende på hur många ni är som ska tälta och hur stor hund du har spelar storleken på tältet roll.

Ett för litet tält gör det trångt och varmt medan ett för stort tält gör att ni kommer få svårt att få upp värmen.

Ett tvåmannatält är bra om det är du och en medelstor till stor hund i tältet. Är ni däremot två personer och en medelstor hund skulle vi rekommendera ett tremannatält. Medan ett tvåmannatält fungerar bra om ni har en liten hund.

4. Se till att hunden är trött innan ni lägger er

För att slippa en rastlös och orolig hund är det bra om den är trött innan ni lägger er. Perfekt om ni varit ute och vandrat hela dagen.

Precis som vi människor kommer hunden sova bättre om den varit aktiv på dagen.

Ska ni inte gå långt försök att trötta ut den på andra sätt som lekar eller ta promenader i området ni ska tälta på.

5. Ta med en extra handduk

Oavsett om det är blött ute eller inte är ett tips att ta med en handduk till hunden.

Är hunden blöt är det bra att torka av den innan du tar in den i tältet om det är där den ska sova.

Då slipper du att det blir blött och fuktigt i innertältet. Med en handduk kan du också torka av hunden om den är smutsig på tassarna för att slippa få in det.

6. Skydda tältet med hundstrumpor

Att ha hunden sovandes med dig i innertältet kan göra att deras klor river upp golvet i tältet.

För att undvika det kan du ta på hunden strumpor eller hundtofflor. Det är ett bra knep för att skydda tältet från slitage.

7. Sätt upp myggnät om hunden sover i absiden

Vissa hundar gillar att sova i absiden bland ryggsäckar och kängor.

Men tänk på att sätta upp ett myggnät där i så fall eller ta på hunden ett myggnät över nosen och huvudet. De blir annars rejält myggbiten.

Tänk också på att det blir kallt för hunden i absiden och att de har ett liggunderlag att ligga på och en filt över sig.


Tälta med hund på vintern

tälta med hund på vinter

Det går hur bra som helst att tälta med hund på vintern, vissa hundar klarar extrema väderförhållanden bra och för dom är det inga problem.

Behöver din hund däremot extra värme ska du låta hunden sova med dig i innertältet. De är duktiga på att få upp värmen snabbt i ett tält. Låt de även ligga på liggunderlag och krypa ner i en sovsäck.

Ett annat tips är att hålla hunden aktiv innan ni går och lägger er då fryser de sällan och blir trötta. Eller att de har ett vintertäcke som går upp lite mot halsen, det hjälper till att hålla hunden varm när ni är ute.

Utrustning när du tältar med hund

För att få det så smidigt och bekvämt för både dig och din hund när ni tältar ihop finns det vissa saker som är bra att ta med sig.

Här under listar vi några bra saker att packa ner innan ni ger er ut för att tälta ihop.

Liggunderlag

Ett liggunderlag är bra att ta med av flera anledningar. Även om vissa hundar med tjock päls inte fryser lika mycket som en hund med minde päls är ett liggunderlag bra att ta med sig.

Förutom att skydda hunden från markkylan skyddar den även tältet från slitage av hundens klor.

Har du inget liggunderlag fungerar även en filt bra för att skydda tältet men ger inte lika mycket värme som ett liggunderlag.

Sovsäck

Har du en hund som inte har dubbelpäls är det bra att ta med en sovsäck. Det finns speciella sovsäckar som är anpassade för hundar.

Även om du tältar med hunden på sommaren är en sovsäck bra eftersom det blir kallt på natten.

Beroende på vart i landet du tältar skiftar temperaturerna, i fjällen och i de norra delarna av landet är det kallare på natten och en sovsäck är ett måste.

Alternativ till hundsovsäck

Har du ingen hundsovsäck går det bra att ta med en filt eller ett mindre täcke. Men det ger inte samma värme som en sovsäck.

En gammal sovsäck efter dig fungerar också bra. Men tänka på att knyta eller vika ihop nederdelen av sovsäcken så den inte blir för stor vilket gör att den inte värmer hunden.

De kan vara ovant för hunden i början att sova i en sovsäck därför är det bra att träna på det hemma innan ni tältar ute. När den väl lärt sig sova i sin sovsäck kommer den att sova bra.

Klövjeväska

Klövjeväska är en väska som du sätter över hundens rygg. Det gör att hunden själv kan bära på sina saker och det slipper ta plats i din packning.

Ju större hund du har ju mer kan den bära. Men tänk på att hunden ska vara fullvuxen innan du låter den bära en klövjeväska.

I en klövjeväska får de plats med bland annat sin mat och vatten beroende på hur stor väska de har.

Regntäcke

För att slippa få in en blöt hund i tältet är det bra att de har ett regntäcke vid dåligt väder. Det både värmer och skyddar hunden från att bli blöt.

Lämna en kommentar