Tälta i Kalmar (8 fina tältplatser & campingar)

Undrar du över vart du kan tälta fritt i Kalmar eller vilka campingar du kan tälta på? Då har du kommit rätt, i det här inlägget kommer vi att tipsa om vart du kan fricampa samt vilka campingar som finns att tälta på.

I Kalmar finns en varierad natur att tälta på antingen i en lummig och mysig skog eller nära havet med bra bad möjligheter.

Fortsätt läsa för att ta reda på våra tips när det kommer till att tälta i Kalmar!

Tälta fritt i Kalmar (Fricampa)

tälta på stensö kalmar
Lummig skog på Stensö i Kalmar.

I Kalmar är det lättare att hitta tältplatser direkt i naturen än vad det finns campingar. På de flesta ställen runt Kalmar gäller allemansrätten och du kan tälta i lummig skog eller nära havet.

I vissa naturreservat är det tältförbud eller att du måste tälta på anvisad tältplats. Läs noga informationens som finns innan du besöker ett naturreservat för att tälta.

Du kan antingen läsa på Länsstyrelsens hemsida eller på informationsskylten som finns innan du går in i ett naturreservat. Här under tipsar vi om några platser där du får tälta fritt i Kalmar.

Upp till 70% REA på tältutrustning!

Tälta i Kalmar

1. Kalmarsundsleden

Kalmarsundsleden är en populär cykel- och vandringsled i Kalmar som går längs kusten. Totalt är leden 20mil och går från Bröms i söder till Slakmöre i norr.

Längs med leden finns flera vindskydd och eldplatser där du kan tälta intill med utsikt över havet.

Kalmarsundsleden bjuder på en varierad natur och av kulturmiljöer som gamla fiskelägen, stenmurar och gamla torpgrunder.

2. Lövö

Lövö är ett naturreservat som ligger några mil norr om Kalmar. Här finns det flera vandringsslingor i varierad längd och badplatser. Det finns också fornlämningar på ön av gamla byar.

Under stora delar av året går det betande djur på ön. För att passera de delarna finns stättor som fungera som en slags passage.

Tänk på! Du får endast tälta på anvisad tältplats när du är på Lövö. Tältplatsen hittar du på Lövögrenar som ligger innanför Puttudden med utsikt över havet. Här finns även, dass eldplats och soptunnor.

3. Stensö

Stensö är halvö och ett populärt friluftsområde i Kalmar som endast ligger 2,5km från centrum. Hit kan du ta bil men det går även cykelbanor hit.

Naturen på Stensö består av bland annat ekskog, tallskog, björk och torrängar. Här finns vandringsleder i olika längd, badplatser, vindskydd och eldplatser.

På Stensö kan du hitta bra tältplatser nära havet med vacker utsikt. Vill du elda eller grilla är ett tips att tälta vid någon av eldplatserna.

4. Lindö

Drygt 2mil norr om Kalmar ligger naturreservatet Lindö. Här finns en stig att följa om du vill upptäcka naturen på Lindö, även en badplats finns här.

OBS! Du får endast tälta på anvisad tältplats i naturreservatet. Tältplatsen ligger en bit nedanför badplatsen på Lindö.

Förutom att du endast får tälta på anvisad plats får du heller inte göra upp eld på annat än utplacerade eldplatser.

Tälta på camping i Kalmar

tälta på camping i kalmar
Ölandsbron från Kalmar.

Önskar du bekvämligheter som dusch, toalett och kök ska du istället satsa på att tälta på en camping. På en camping får du dessutom tälta på längre än enstaka dagar.

Det finns några campingar i Kalmar som du kan tälta på som ligger vackert nära bad och hav. Tänk på att de campingar som finns i Kalmar behöver du boka tältplats på innan din ankomst.

I listan här under tipsar vi om vilka campingar som finns i Kalmar där du är välkommen att tälta. Hoppas du hittar någon som passar dig!

Camping med tältplats i Kalmar

5. First Camp Stensö – Kalmar

En charmig och mysig camping som har allt du behöver för en längre vistelse är First Camp Stensö – Kalmar som ligger på en halvö i Kalmarsundet.

Från campingen har du nära till Stensös vandringsleder, du kan också hyra cykel och kanot från campingen om du vill upptäcka naturen från vattnet eller från cykelsadeln.

När du tältar på First Camp Stensö – Kalmar har du tillgång till fyra servicehus med dusch, toalett och kök. Det finns ett tältområde som ligger mitt på campingen, det ligger vindskyddat bland träden.

Butik och restaurang finns här, beställ mat från restaurangen och äta på plats eller ta med och käka vid tältet. Restaurangen har fullständiga rättigheter och serverar även öl och vin.

6. Kalmar Camping

På Rafshagsudden ligger Kalmar Camping som har ett naturskönt läge med utsikt över havet. Från campingen kan du fiska, bada och vandra. Under sommaren hålls även en hel del underhållning här.

På campingen har du tillgång till en butik där du kan köpa basvaror samt nybakta frallor till frukost, du kan även fika och beställa mat här.

Du är välkommen att tälta och det finns två tältområden där ett ligger nära vattnet och det andra ligger nära butiken. Båda platserna har nära till servicehuset med dusch, toalett och kök.

OBS! Tältplats behöver bokas innan du kommer. Du kan göra det på campingens hemsida eller genom att ringa till anläggningen.

7. Vita Sands Camping Kalmar

Cirka 2mil söder om Kalmar ligger Vita Sands camping. Campingen ligger nära en av Kalmars finaste badstränder.

Här kan du tälta och det finns bra gräsytor för det med nära till hav och badstrand. På campingen finns förutom servicehus med toalett, dusch och kök även, minigolf, glassbar, gatukök och lekplats.

Tänk på! Du behöver boka tältplats innan ankomst. Gör det på campingens hemsida eller ring till dom.

8. Möllstorps Camping

Möllstorps Camping ligger egentligen på Öland men endast 1,5mil från Kalmar. Campingen ligger precis efter Ölandsbron i Färjestaden.

Här tältar du på ett stort gräsområde bland träd och har havet som granne. Campingen har två fräscha servicehus med dusch, toalett och kök.

Förutom servicehus finns minigolf, badplats, lekplats, butik med basvaror, restaurang med fullständiga rättigheter och café.

Tänk på! Tältplats bokas innan ankomst, enklast är att göra det på campingens hemsida.

Läs mer: Bra tältplatser och campingar på Öland

Lämna en kommentar